Вивчаємо відвідуваність сайту

3111
  • Для чого встановлювати лічильник від Лайвинтернета
  • Реєстрація в LiveInternet, налагодження та отримання коду лічильника
  • Вхід і робота зі статистикою лічильника відвідувань LI
  • Налаштування гостьового і вибіркового доступу до статистики сайту
  • Перегляд і аналіз статистики Лайвинтернет за поточний день
  • Що ще цікавого можна почерпнути в статистикою LiveInternet
  • У цій статті мова піде про отримання коду, установці і роботі зі статистикою такого популярного у вебмайстрів інструменту, як лічильник відвідувань LiveInternet. Їх зазвичай встановлюють на новий сайт відразу ж після його появи.

    Вивчаємо відвідуваність сайту

    Адже дуже цікаво знати, враховувати і аналізувати статистику відвідуваності сайту — які сторінки зацікавили відвідувачів найбільше, яке кількість з них прийшли з пошукових систем і по яких запитах. Всю цю інформацію і ще багато іншого можна дізнатися, встановивши на свій веб-проект невеликий фрагмент коду.

    Для чого встановлювати лічильник відвідувань від Лайвинтернета

    Можливості різних лічильників можуть істотно відрізнятися один від одного, і вам при їх виборі потрібно керуватися тим набором вимог, що ви до неї пред’являєте. Крім можливості розкласти по поличках всіх ваших відвідувачів і їх інтереси, вони можуть вам дати в якості бонусу безкоштовні зворотні посилання. Це особливо буде до речі молодому ресурсу, просуває безкоштовними методами.

    Так само сервіси, що надають послуги підрахунку відвідувань, часто організовують рейтинги для сайтів, які встановили їх код. На початковому етапі розвитку ваш проект буде, звичайно ж, перебувати далеко від топа тієї чи іншої тематики рейтингу, але з часом він буде підніматися. Зрештою його висока позиція буде приносити вам додаткових відвідувачів, що прийшли з цього рейтингу.

    Загалом, установка лічильників відвідувань на свій сайт має багато плюсів, але є і мінуси, які в основному полягають у деякому збільшенні часу завантаження сторінок вашого сайту і можливі збої (як правило, нетривалих) в роботі сервісів, з яких здійснюється завантаження картинки або скрипту.

    Для того, щоб збої не позначилися на швидкості завантаження, слід розташувати отриманий код якомога ближче до закриває тега BODY шаблону вашого сайту. Про те, як це зробити в Joomla, на форумі SMF і блозі на WordPress, ви можете прочитати за наведеним у попередньому абзаці посиланнями (тут і тут).

    Але перш ніж вставляти код лічильників, його треба спочатку десь отримати. Ось саме про це ми зараз і поговоримо. Процес реєстрації та отримання схожий у всіх сервісів, але має деякі нюанси, тому варто поговорити про LiveInternet із зазначенням всіх особливостей, а про інших ви можете прочитати у таких публікаціях:

  • Реєстрація, налагодження та отримання коду лічильника Mail.ru
  • Як встановити Метрику
  • Установка коду відстеження Google Analytics на сайт
  • Отримання коду лічильника OpenStat і установка його на сайт
  • Реєстрація в Рамблер Топ 100 і отримання коду лічильника
  • HotLog — реєстрація у рейтингу сайтів і отримання коду лічильника відвідувань
  • Реєстрація в LiveInternet, налагодження та отримання коду лічильника

    Для отримання коду від Лайвинтернет потрібно буде спочатку зареєструвати свій сайт в їх системи на сторінці liveinternet.ru/add. У вікні реєстрації слід заповнити запропоновані поля:

    Добавление сайта в ЛивинтернетВивчаємо відвідуваність сайту

  • У полі «Адреса» введіть Url головної сторінки вашого інтернет сайту
  • Поле «Синоніми» слід заповнювати тільки в тому випадку, якщо у вашого вебсайту є дзеркала або різні варіанти Урлов, наприклад, Vasy.ru і Vasia.ru. Дзеркала з WWW і без WWW вказувати не треба, оскільки вони і так враховуються автоматично.
  • В полі «Назва» введіть назву свого ресурсу — воно буде використовуватися при відображенні в рейтингу Лайвинтернета, якщо, звичайно, ви захочете брати участь у ньому. Використовуйте при цьому ключові слова, за якими просуваєте свій проект, т. к. посилання з рейтингу LI відкриті для індексації пошуковими системами.
  • В полі «Email» і «Пароль» введіть адресу вашого контактного поштової скриньки і придумуєте пароль для свого облікового запису в Ливинтернете. Ці дані використовуватимуться вами для входу в аккаунт власника лічильника LI, що дозволить вам редагувати дані свого сайту і зовнішнього вигляду інформера, якщо щось захочете поміняти. Ну, і доступ до повної статистикою можна буде отримати тільки після авторизації, якщо ви вирішите сховати від загального огляду.
  • В полі «Ключові слова» вводити через пробіл або кому фрази, які описують ваш ресурс. Вони потім будуть використовуватися при пошуку по каталогу Ливинтернета.
  • У полі «Доступ до статистики» можете дозволити чи заборонити її перегляд іншими відвідувачами сервісу LI. У разі заборони доступ буде можливий тільки після введення пароля, який ви задали трохи раніше. Іноді може знадобитися надати гостьовий доступ до даних лічильника, що не складно буде зробити з налаштувань вашого облікового запису.
  • Встановіть галочку в полі «Підписка», якщо хочете отримувати листи про зміни, що сталися на сервісі LiveInternet.
  • В полі «Мова» вибираєте потрібну мову. Саме в цьому мовному рейтингу буде брати участь ваш проект і саме на цій мові вам будуть надсилати статистику по E-mail.
  • Для того, щоб ваш вебсайт потрапив таки в каталог, потрібно вибрати в полі «Участь у рейтингах» найбільш відповідну категорію. Посилання там будуть відкриті для індексації пошуковими системами, а сторінки, де вони розташовані, мають найчастіше високими пузомеркамі, наприклад, сторінки з категорії «Інтернет» мають дуже високий PageRank і великий ТІЦ (тематичний індекс цитування).
  • Після того, як ви заповните всі ці поля, тисніть на кнопку «Далі». Вас перекине на сторінку Лайвинтернета, де можна ще раз перевірити правильність введених вами даних. Якщо щось неправильно, то тисніть на «Повернутися до редагування». Якщо ж все в порядку, то тисніть на «Зареєструвати».

    Відкриється вікно, де ви побачите підтвердження реєстрації вашого ресурсу в системі LI і кнопку, пропонує отримати код лічильника. Натиснувши на цю кнопку відкриється вікно, де зможете вибрати найбільш підходящий по зовнішньому вигляду інформер, а також налаштувати його колірну гаму.

    Настройка внешнего вида счетчика LIВивчаємо відвідуваність сайту

    Уважно прочитайте про те, яка саме інформація буде виводитися на тому чи іншому типі інформера LiveInternet. Коли ви визначитеся з цим і виберіть потрібний вам по функціоналу інформер тієї форми і розміру, який найбільше підійде під дизайн вашого веб-сайту, клацніть по ньому мишею.

    В результаті відкриється вікно і у вас з’явиться можливість вибрати колір інформера із запропонованих у цьому вікні варіантів.

    У самому низу цього вікна ви можете вибрати, чи буде ваш лічильник складатися з однієї картинки або ж з двох. Другий варіант дозволить розмістити код невидимою картинки (прозорий GIF розміром 1×1) на початку сторінки, а код з відображення статистики — в будь-якому зручному для вас місці.

    Настройки кода счетчика ЛивинитернетВивчаємо відвідуваність сайту

    Вважається, що домогтися максимальної достовірності показань лічильника можна, розмістивши його код як можна ближче до початку завантаженої сторінки. Але інформер, розташований у верхній частині вікна — це буде дуже нестандартне рішення, і при такому варіанті ви вбиваєте двох зайців. Хоча я сам вибрав варіант з однією картинкою.

    Після того, як ви вибрали і налаштували в Ливинтернет все що хотіли, тисніть на кнопку «Отримати html-код лічильника» в самому низу вікна. Ви потрапите на сторінку, де побачите відображення вибраного вами інформера з цифрами відвідувань і форму, в якій ви зможете скопіювати його код.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Тепер залишається тільки вставити його в шаблон вашого сайту, форуму або блогу таким чином, щоб він відображався на всіх сторінках (інакше статистика відвідувань буде занижена). Як це зробити в Joomla, SMF і WordPress ви можете прочитати за наведеними трохи вище посиланнями.

    Вхід і робота зі статистикою лічильника відвідувань LI

    Спочатку трохи поговоримо про надаваних можливостях і зручності роботи зі статистикою різних систем підрахунку відвідуваності. З тих, що мають можливість установки інформера на сайт, на мою думку, найбільш яскравими представниками є лічильники LiveInternet і Метрика. Ну, а якщо розглядати взагалі всі системи, то тут поза конкуренцією виявляється Google Analytics.

    Але не поспішайте бігти ставити дітище Гугла натомість дідку LI, бо багатство надаються Аналитиксом можливостей кілька затьмарюється складністю роботи з його статистикою для користувача-початківця, а також неможливістю переглядати в реальному часі (тільки за минулий день).

    Тому я б, напевно, відніс Analytics до професійних інструментів, необхідним людям, постійно займається просуванням серйозних проектів, в які вкладаються не малі гроші. Хоча, звичайно ж, все це умовно, бо багато хто успішно використовують GA і для аналізу відвідуваності своїх особистих некомерційних проектів.

    У порівнянні з ним, в очах професіонала лічильник від Ливинтернета виглядає, напевно, як дитяча іграшка, але ж для більшості користувачів навіть його обмежених можливостей буде більш ніж достатньо і багато опції, надані цією системою, так і залишаться приємними надмірностями.

    Крім цього, інформер від LiveInternet відображає зміни в статистиці відвідувань майже миттєво, що не може не радувати, адже завжди приємніше відслідковувати динаміку в реальному часі, а не за вчорашній день. Хоча, зараз і в Метриці, і в Аналитиксе є можливість відстеження статистики в реальному часі (можна буквально побачити биття серця вашого сайту), але — це класика, від якої мало хто відмовляється.

    У зв’язку з вище сказаним, я хочу розпочати свою розповідь про роботу зі статистикою відвідуваності саме з Лайвинтернета, як одного з самих затребуваних, зручних, функціональних і зовсім не складні в освоєнні. Після того, як ви виконали описані у цій статті дії по встановленню коду інформера, у вас він буде відображатися у вибраному вами місці шаблону.

    Інформація ж отображающаяся на ньому може сильно відрізнятися від варіанту зі списком статистичних даних за день, тиждень і місяць (у мене такий відображається на сторінці призначеної для рекламодавців) до найпростішого варіанта взагалі без яких-небудь даних (у мене такий внизу сайдбара відображається).

    Вид счетчика посещений от ЛайвинтернетаВивчаємо відвідуваність сайту

    У разі, якщо ви в перший раз заходите в статистику, то при клацанні по логотипу лічильника вас перекине на головну сторінку LiveInternet. Відбувається це тому, що не обмежується тільки системами підрахунку відвідуваності (є ще можливість завести собі щоденник на цьому сервісі).

    Тому, для переходу на сторінку з докладною інформацією, що цікавить вас лічильника потрібно буде ще перейти за посиланням «В статистику», розташованої в верху сторінки справа. З’явиться спливаюче вікно, в якому ви повинні ввести логін (Урл свого або чужого сайта) і пароль (у разі, якщо ви його встановили на етапі реєстрації), після чого натиснути на кнопку «Увійти»:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    При наступних спробах входу в статистику (після клацання на інформері) ви потрапите вже на свою персональну сторінку на сервісі Лайвинтернет (якщо браузер вас запам’ятав в куках), але знову ж таки не на сторінку статистики. Якщо ви при реєстрації лічильника не закривали статистику паролем, то посилання буде мати вигляд «загальнодоступна»:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    У разі, якщо ви при реєстрації лічильника встановили пароль на перегляд відомостей, то посилання буде мати вигляд «доступна тільки за паролем», і при спробі переходу по ній буде з’являтися спливаюче вікно з пропозицією ввести логін і пароль. Але це не суть важливо, головне, що в результаті ви потрапите на сторінку статистики.

    До речі, для того, щоб полегшити життя своїм потенційним рекламодавцям, я замінив на сторінці «Реклама» стандартну посилання веде з логотипу на посилання, яка відразу ж призведе рекламодавця в найбільш цікавий йому розділ без всяких додаткових маніпуляцій. Для цього в коді потрібно буде лише знайти:

    http://www.liveinternet.ru/click

    І замінити на це:

    http://www.liveinternet.ru/stat//

    Налаштування гостьового і вибіркового доступу до статистику вашого сайту

    Внизу цієї сторінки (якщо ви ввійшли в Ливинтернет) ви знайдете кнопки (посилання), що дозволяють власнику сайту внести зміни в опис проекту, а також отримати повторно код лічильника, наприклад, якщо захочете змінити його дизайн або функціонал. Якщо не знайшли кнопки, то просто поміняйте мій домен на свій цим посиланням (для внесення змін в опис): http://www.liveinternet.ru/stat//edit.html

    Изменить описание сайта в ЛайвинтернетеВивчаємо відвідуваність сайту

    Сторінка отримання коду ідентична тій, що ми бачили, коли проходили реєстрацію в ЛІ. А ось сторінка, де можна змінити опис сайту (для того, щоб його було простіше знайти в рейтингу Лайвинтернета), дещо відрізнятиметься від тієї, що ми бачили при реєстрації. Дивіться самі і знайдіть десять відмінностей:

    Настройка доступа к статистики в LiveInternetВивчаємо відвідуваність сайту

    Найважливіше, на мій погляд, тут — це можливість надання гостьового доступу до вашої статистики, наприклад, для потенційного рекламодавця (рядок «Новий гостьовий пароль»), і можливість закрити для загального доступу тільки щось певне з тих параметрів, які ви знайдете на сторінці статистики (закриті параметри будуть відображатися, як неактивні):

    Доступ к статистике LIВивчаємо відвідуваність сайту

    На, а налаштувати все це діло можна, клацнувши по кнопці «Установка доступу до звітів», показаної на попередньому скріншоті. В результаті відкриється вікно, де ви зможете задати параметри, статистика яких буде доступна всім (неавторизованим відвідувачам), а також задати те, що буде доступно гостям (тим, кому ви надали гостьовий пароль):

    Настройка общего и гостевого доступа в LiveInternetВивчаємо відвідуваність сайту

    Які параметри закривати, а які ні я підглянув у Мауле (років п’ять-шість тому) і з тих пір нічого не міняв.

    Перегляд і аналіз статистики Лайвинтернет за поточний день

    Отже, потрапивши в святая святих, перше, що ви побачите — буде зведена таблиця відвідуваності сайту на поточний день (в лівій колонці меню це буде перший пункт під назвою «за день»):

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Я наголосив на цьому скріншоті ті параметри, які вважаю важливими:

  • По-перше, найважливішою у цій таблиці, на мій погляд, є, звичайно ж, рядок «Відвідувачі», в якій відображається кількість унікальних користувачів, що відвідали ваш ресурс за поточний день, починаючи з нулів годин (під цифрою буде приведена різниця з вчорашніми цілодобово — у мене там красується величезний мінус, бо вчора була п’ятниця, а сьогодні субота, яка для тематики мого сайту завжди гірше в плані трафіку, ніж будь-який будній день).
  • По-друге, це рядок «Перегляди», в якій виводиться загальна кількість сторінок вашого проекту, переглянутих усіма відвідувачами. Співвідношення загальної кількості унікальних відвідувачів і переглянутих сторінок ними формує ще один важливий показник — «Переглядів на відвідувача», яке відображає середню кількість сторінок, переглянутих одним відвідувачем (не враховуються заходи без включених cookies). Чим вище це значення, тим краще. Для новинних сайтів і сайтів розважальної тематики значення Переглядів на відвідувача» може вимірюватися десятками, а для звичайних проектів — одиницями (зазвичай в діапазоні від 1 до 3).
  • У рядку «Сесії» відображається досить хитрий параметр, який можна описати як кількість сеансів перегляду сторінок вашого сайту усіма відвідувачами. Причому, кілька переглядів (сесій) буде зараховано одному відвідувачу тільки в тому випадку, якщо між сусідніми переглядами пройшло більше 15 хвилин (за деякими даними, 30 хвилин).
  • У рядку «Середня тривалість (хв)» відображається середній час, який люди провели на вашому ресурсі за одну сесію, причому враховуються тільки ті з них, хто переглянув більше однієї сторінки. Теж дуже важливий параметр, який для більшості сайтів тематик має сенс намагатися всіма мислимими способами підвищувати, бо він (поряд з числом переглядів сторінок і іншими речами) формує поведінкові характеристики вашого сайту, якізараз враховуються при ранжируванні.

    Яндекс і Google оцінюють поведінку користувачів не тільки в пошуковій видачі, але і на вашому сайті і роблять з цього висновки, що поліпшують або погіршують в результаті ранжування вашого проекту. І при цьому враховуються такі параметри, як «Перегляди на відвідувача» і «Середній час, проведений на сайті». Дані ці пошукові системи беруть з різних джерел, в тому числі і купують у власників безкоштовних лічильників.

    Пошуку потрібно коригувати свою видачу так, що б верхні позиції займали ресурси, сторінки яких найбільш релевантні (відповідають) введеному запиту. Так от, свідчення статистики відвідуваності ресурсу здатні допомогти їм вносити деякі корективи. Наприклад, якщо показник «Переглядів на відвідувача» (лічильника LI або будь-якого іншого) близький до одиниці, то вони можуть інтерпретувати це наступним чином — ваш ресурс не цікавий людям, т. к. вони йдуть з тієї ж сторінки, на яку і зайшли, бо вона їх не задовольнила їх.

    Правда, тут варто обмовитися, що для деяких тематик (наприклад, замовлення таксі або піци) показник відмов дорівнює одиниці буде нормальним і цілком допустимим значенням. Але це відноситься тільки до таких тематик. Яндекс дуже чітко поділяє всі на тематики і проводить порівняння поведінкових факторів саме всередині цієї групи.

  • У статистиці Ливинтернета у рядку «Хости» відображається кількість різних IP-адрес, з яких приходили люди на ваш проект. Яку користь можна отримати з цього параметра, я поки що не зрозумів.
  • У рядку «Перегляди без cookies» відображається кількість переглядів через браузери, в яких відключений прийом cookies. Справа в тому, що даний лічильник використовує куки (cookies) для чіткого відстеження унікальних відвідувачів та недопущення ситуації, коли два заходження одного і того ж людини були б зараховані за двох людей. Куки являють собою невеличкі шматки інформації, де записані дії, вчинені користувачем на тому чи іншому ресурсі (наприклад, додавання товарів в корзину інтернет-магазину не можливо без участі cookies).

    Куки зберігаються в браузері користувача і зчитуються скриптом сайту, при заході на нього користувача. Якщо людина вже був на цьому ресурсі, то з кукісів буде завантажена вся історія його попередніх операцій (наприклад, відобразяться товари, додані в кошик під час минулих візитів). Лічильник LiveInternet використовує куки (cookies) для ідентифікації відвідувачів — це новий відвідувач за сьогоднішній день, або ж він уже відвідував сайт і зайшов на нього повторно. Тому важливо розуміти, що лічильник вважає не людей, а унікальні браузери, в яких відкривається ваш ресурс.

  • У рядку «Перезавантаження» відображається кількість повторних завантажень сторінки (запитів логотипу Лайвинтернета з цього сервісу), яке було здійснено протягом однієї секунди. Якщо перезавантажень занадто багато, то можливо, що ви якимось чином встановили код на деяких сторінках свого сайту двічі.
  • У рядку «В середньому online» відображається середня за поточний день кількість користувачів, що знаходяться на вашому сайті протягом 15 хвилин. Тобто інтервал у 15 хвилин вважається прирівняним до «зараз» або ж іншими словами — онлайн (на зв’язку, на лінії). Це кількість регулярно вимірюється і зберігається, і вже на підставі цих даних розраховується середня кількість користувачів, які протягом дня перебували онлайн.
  • Параметр у рядку «В середньому активних online» аналогічний до попереднього, тобто відображає середньодобова кількість відвідувачів за 15 хвилин, але при цьому враховуються тільки ті з них, хто подивилися більше однієї сторінки за сесію.
  • Залишилося розглянути інформацію, виведену під цією таблицею:

  • У рядку «За останні 15 хвилин на сайті були» як раз і відображається поточний кількість користувачів онлайн (з нього розраховується параметр «В середньому online») і поточне кількість активних відвідувачів онлайн, які переглянули більше однієї сторінки (з нього розраховується параметр «В середньому активних online»).
  • У рядку «За останні 24 години на сайті був» показано кількість унікальних користувачів, які побували у вас за останню добу.
  • Ну і останнє, про що варто згадати говорячи про статистику за поточний день за версією LI — це розташований трохи нижче графік, що дозволяє відстежити динаміку зміни кількості унікальних відвідувачів та кількості переглянутих сторінок за останній місяць:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Але це тільки за замовчуванням на графік виводиться кількість відвідувачів і переглядів за місяць. Насправді, на нього можна вивести будь-який з параметрів, що відображаються в таблиці статистики Лайвинтернета за поточний день. Для цього достатньо поставити галочки напроти потрібних параметрів і натиснути на кнопку «перебудувати графік», розташоване під таблицею.

    График посещаемости в LiveInternetВивчаємо відвідуваність сайту

    Графіки різних параметрів відображаються різними кольорами, а легенда (який колір якого відповідає параметру) буде написана під графіком.

    Так само, одночасно з графіками миттєвих значень того чи іншого параметра, можна виводити й графік зміни середнього значення цього параметра за сім днів. Для цього потрібно буде натиснути на посилання «показати середнє за 7 днів», розташовану під графіком.

    Показать среднее значениеВивчаємо відвідуваність сайту

    Для того, щоб взагалі відключити показ графіка на сторінці перегляду статистики лічильника, вам потрібно буде натиснути на посилання «прибрати графік», розташовану знову ж під ним. Для відновлення його відображення можна буде скористатися посиланням «показати».

  • Ще один момент, на який хотів би звернути вашу увагу при перегляді статистики за поточний день. Незважаючи на таку назву, ви можете переглянути на цій сторінці стату і за попередній день, натиснувши на посилання з датою попереднього дня, розташовану над таблицею. З відкритої сторінки статистики за попередній день ви зможете перейти або назад (на поточний день), або піти ще глибше в історію:

    Статистика за предыдущий день в LiveInternetВивчаємо відвідуваність сайту

    Статистику liveinternet можна переглядати не тільки за день, але і за тиждень, і місяць. Для цього потрібно буде клацнути по потрібному посиланню, розташованої вгорі праворуч таблиці. Причому, можна переглядати як сумарну статистику за тиждень або місяць, так і середньодобову, отриману за тиждень або місяць. Це вибирається вгорі таблиці ліворуч:

    Просмотр статы в LI за месяц и неделюВивчаємо відвідуваність сайту

    Що ще цікавого можна почерпнути в статистикою LiveInternet

    Це ми по плинності пробіглися, яку зазвичай з певною періодичністю переглядають все, щоб тримати, як кажуть, руку на пульсі. Однак, є ще багато чого цікавого, на що варто іноді звертати свій погляд у статті лічильника LI. Все це багатство заховано під вкладками лівого навігаційного меню, за яким ми зараз швиденько пробіжимося.

    Возможности статистики счетчика LIВивчаємо відвідуваність сайту

  • За часом доби — графіки зміни основних з розглянутих вище показників протягом доби. Може допомогти виявити піки активності вашої цільової аудиторії, наприклад, щоб потім в цей час давати контекстну рекламу або для коригування робочого дня менеджерів з продажу.
  • За тиждень і місяць — потенційні рекламодавці люблять саме ці цифри, бо вони дають більш загальну картинку по вашому ресурсу.
  • Наступний блок вкладок особисто мене мало цікавить, проте там можна почерпнути деяку корисну інформацію про ядро аудиторії вашого сайту і, можливо, внести коригування в структуру сайту для поліпшення стану справ.
  • А ось наступний блок (починається з вкладки «сторінки)» лівого меню вельми примітний, бо дозволяє зрозуміти, які сторінки вашого сайту користуються найбільшою популярністю взагалі (вкладка «сторінки») і на які з них припадає найбільше «входів» (переходів з пошуку, закладок, інших сайтів, соцмереж тощо).

    Тут же можна буде відстежити сторінки, з яких користувачі найчастіше залишають сайт (точки виходу і, можливо, щось на них підправити, щоб вони ще куди-небудь з них переходили покращуючи ваші поведінкові фактори. Дані на вкладці заголовки сторінок» будуть коректними, якщо ви при копіюванні коду поставили галочку в полі «вести облік заголовків сторінок» (див. скріншот на початку статті).

  • Наступний блок (починається з вкладки «відвідувачі з сайтів») у статистиці Лайвинтернета теж вельми цікавий. Тут можна буде подивитися число переходів з різних сайтів на ваш ресурс (під терміном «закладки» слід розуміти закладки браузерів — чудовий трафік, який цінується пошукачами) і навіть виявити окремі сторінки, з яких йде трафік (наприклад, з проставлених на форумах або блогу посилань). Також можна буде виявити сторінки, на які вчиняється найбільше внутрішніх переходів оцінити відповідність навігації сайту задуманої вами алгоритмом переміщення відвідувачів).

    Також відмінний трафік дають соцмережі, і буде не зайвим відстежувати такий вид трафіку на відповідній вкладці цього блоку. Ще важливіше, на мій погляд, відстежувати процентне співвідношення трафіку з Яндекса і Гугла (вкладка «з пошукових систем») — це дозволить вчасно зрозуміти, що сайт потрапив під фільтр якийсь з них і т. п. Ну, а «по пошуковим фразам» дозволить оцінити частку трафіку, що приходить з пошуку по тим ключовим фраза, які вдалося успішно просунути. Дуже цікава інфа, яку я на всяк випадок закриваю для перегляду, бо …

  • Далі йде блок покликаний відстежувати трафік з різних систем контекстної реклами, що для мене не актуально, бо купувати трафік на інформаційний ресурс якось не по-спортивному.
  • Вкладка «Переходи на сайти» дозволяє зрозуміти, на які сайти йдуть ваші відвідувачі (по зовнішніх посиланнях розміщеним на вашому ресурсі). Інструмент не сказати, щоб дуже точний (Зовнішні переходи в Метриці з цією справою справляються на порядок краще і точніше), але ось рефспам тут добре видно:

    Переходы на сайта в статистике LiveInternetВивчаємо відвідуваність сайту

  • Останній блок може пролити світло на демографію, територіальну приналежність і тип пристроїв, з яких на ваш сайт заходять відвідувачі. Примітно, що зараз здорово швидко зростає частка трафік з мобільних пристроїв (планшетів і смартфонів) і це зобов’язує оптимізувати сайт під перегляд його на екранах мобільних.

    До речі, про пташок… Ливинтернет дає чудову можливість відстежувати багато з описані вище параметрів для всього рунета цілком (рунет — від закінчення доменів в зоні .RU). Звучить фантастично, але реалізується в два рахунки (в Урлі замість домену пишіть просто ru):

    Статистика Ливинтернета для всего рунетаВивчаємо відвідуваність сайту

    Як бачите, мобільний трафік у рунеті вже давно перевалив за п’ятдесят відсотків і стрімко зростає, так що нехтувати їм вже не з руки. Мотайте на вус…

  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу