Як розкрутити сайт самому

2967
  • Проблеми юзабіліті і навігації по сайту
  • Як я намагався поліпшити юзабіліті свого блогу
  • Схожі матеріали, хлібні крихти та інші способи
  • Що ще можна було б зробити для поліпшення юзабіліті
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу торкнутися теми юзабіліті сайту, яка стала останнім часом дуже актуальною для успішного просування та розвитку будь-якого проекту.

    Як я вже не одноразово писав, зараз пошукові системи звертають велику увагу на поведінку користувачів і цей фактор нарівні з внутрішньою оптимізацією і посилальної масою безпосередньо впливає на позицію у видачі Яндекса або Гугла (Просування і розкрутка сайту самостійно).

    Як розкрутити сайт самому

    Як зазвичай буває в таких випадках, вже з’явилися контори, які намагаються надавати послуги по накрутці користувальницьких факторів, хоча ще до кінця не зрозуміло, на що саме в їх поведінці пошукові системи звертають особливу увагу. Адже для різних ресурсів один і той же показник може означати зовсім різне, бо не завжди багато переглянутих сторінок і тривалий час, проведений на сайті є позитивним моментом, що говорить про гарний юзабіліті і зрозумілою навігації.

    Проблеми юзабіліті і навігації по сайту

    Але думати про це доводиться вже всім без винятку вебмайстрам, включаючи і автора , тобто вашого покірного слуги. У цій статті я якраз і хотів поговорити на тему зручності навігації та юзабіліті, в тому числі і цього блогу, для вас, шановні читачі.

    Власне, юзабіліті важливо скрізь, ось, наприклад, що говорять стосовно інтернет-магазинів, коли зручність користування сайтом безпосередньо впливає на доходи власника:

    Як розкрутити сайт самому«alt=»»>

    Хоча вже заздалегідь припускаю ваш ймовірний відповідь, бо мені досить часто про це пишуть в коментарях і на пошту — все дуже і дуже далеко від досконалості, якщо не сказати більше.

    На жаль, в галузі поліпшення навігації і підвищення загального рівня зручності не достатньо буде просто захотіти щось зробити в цьому напрямку. Все набагато складніше, бо треба спробувати поглянути на свій проект очима читачів, тільки що вперше прийшли і загубилися в складній структурі, які вважали за благо скоріше вийти з цього незрозумілого «щось», де «юзабіліті» навіть і не пахне.

    Сподіваюся, що не настільки безнадійний в плані пошуку потрібних матеріалів, але з досвіду знаю (бо я ж теж є читачем багатьох блогів), що новачкові дуже складно розібратися в тонкощах навігації наявною за замовчуванням WordPress, особливо, якщо раніше у читача не було досвіду спілкування з блогами, створеними на цьому движку.

    Тут я не премину згадати своє перше знайомство з блогу на движку WordPress. Це був всім відомий проект Михайла Шакіна — скільки не приємних слів було сказано мною, перш ніж я зрозумів, що простіше всього буде читати всі статті поспіль, користуючись для цього тільки посторінкової навігації, реалізованої за допомогою плагіна WP-PageNavi. Цей плагін, до речі, досить сильно підвищує юзабельность, порівняно з тим, що пропонує нам WordPress за замовчуванням. Вже хліб.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    У той час у Михайла, навіть при перегляді вмісту рубрик (категорій) всі статті виводилися в тому ж вигляді, що й на головній сторінці (вступ до тега More), що робило юзабіліті ще більш неприйнятним. Мені здавалося, що вже після цього я сам не допущу тих же самих помилок і зроблю все чікі-поки.

    Але не тут-то було — мені постійно вказують на труднощі в знаходженні матеріалів і штовхаються за низьку юзабельность. Так, посилань у статтях багато, але всім хочеться системи, щоб читати матеріали за порядком і так далі. Спочатку при створенні блогу я все ж спробував усунути те, що мені здалося незручним у Михайла.

    В першу чергу при виведенні вмісту рубрик (категорій) я залишив тільки кілька рядків тексту статті, щоб не ускладнювати користувачам перегляд і пошук потрібної їм інформації.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Вибачте, я трохи відволікся і скажу, що не знаю до якого роду віднести слово юзабіліті (usability), тому по ходу статті буду схиляти його і так і сяк, сподіваюся, що вас не буде від цього коробити. До речі, у перекладі воно означає «зручність використання», «дружності інтерфейсу» або, простіше кажучи, ергономічність.

    Блін, яке просте і правильне слово і як же складно зробити свій проект таким, щоб про нього можна було б сказати «А юзабіліті у нього на висоті!». Набагато простіше зробити навпаки. Насправді, ту без удачі або втручання обійтися буде важко.

    Ну так от, питання поліпшення ергономіки свого проекту у мене крутиться в голові постійно, але от вирішити його раз і назавжди не виходить. Давайте спочатку я коротко розповім про ті кроки, які були зроблені мною за весь час існування проекту, а потім розповім про те, що планую зробити в подальшому.

    Дуже сподіваюся на ваші поради і зауваження, а так само буду дуже вдячний за посилання на ті проекти, де юзабіліті на вашу думку знаходиться на висоті.

    Як я намагався поліпшити юзабіліті свого блогу

    Першим серйозним кроком, спрямованим на поліпшення юзабіліті , було створення сторінки «Всі питання». Мені здалося, що простий карти сайту на плагіні Sitemap Generator буде не достатньо, бо там наводилися посилання на всі статті цілком (до речі, юзабіліті можуть підвищити і географічні карти від Яндекс, наприклад, якщо вони будуть доречні). Але справа в тому, що практично всі мої публікації включають в себе опис розв’язання відразу декількох питань, і діляться на частини відповідними внутрішніми заголовками.

    Тому я вирішив при написанні статей вставляти перед усіма внутрішніми заголовками так звані якорі хеш-посилань — не плутайте їх з хэштегами (докладніше про це читайте у статті — Створення якорів і хеш-посилань). Таким чином у мене з’явилася можливість створювати посилання на конкретні місця в статті, де описується рішення того чи іншого питання. Список всіх хеш-посилань на всі питання, підняті на блозі і став основою для сторінки «Всі питання».

    На ній я спробував так зробити своєрідне зміст (знову ж за допомогою хеш-посилань, що посилаються на конкретні місця цієї сторінки). Як воно вийшло на практиці, мені дуже важко судити, бо сам я вже без сторінки «Всі питання» орієнтуватися на своєму власному блозі не можу, як не парадоксально це звучить. Напевно, це тільки зайвий раз підкреслює страхітливе початкове положення справ.

    Взагалі, використання хеш-посилань було мені потрібно не тільки для підвищення юзабіліті, але і для створення внутрішньої перелінковки, без якої успішне просування і розкрутка сайту практично не можлива (я не перебільшую, бо це дійсно так).

    Завжди маючи під рукою сторінку «Всі питання» я можу особливо не відволікатися на пошук потрібних статей, а прямо по ходу написання нового матеріалу вставляти посилання на порушувалися в ньому питання (тобто створювати кращий варіант внутрішньої перелінковки — ручна лінковка з тексту матеріалів).

    Правда на створення і підтримання її в актуальному стані у мене йде досить багато часу і сил, але воно того варто. Сподіваюся, що і юзабельность за рахунок упростившейся навігації по сайту теж підвищилася. Ну, хоч трохи.

    Так, ще на привабливість вашого сайту (особливо стосовно того, як він буде виглядати в пошуковій видачі Яндекса) може вплинути вдало підібрана або зроблена самостійно іконка Favicon.ico. Взагалі фавикон, всупереч розхожій думці, може досить сильно впливати на загальне ставлення користувачів до вашого проекту, тому цій, здавалося б, дрібницею нехтувати не варто.

    Схожі матеріали, хлібні крихти та інші способи

    Так само для поліпшення внутрішньої лінкування і утримання відвідувачів на сторінках блогу практично відразу був встановлений плагін, що реалізує виведення списку схожих матеріалів — WordPress Related Posts, а потім він був замінений на Yet Another Related Posts і upPrev.

    В Joomla для виведення схожих матеріалів є стандартний модуль. Взагалі, в стандартних модулях джумлы є достатня кількість модулів і віджетів, які покликані поліпшити юзабіліті сайту, але наскільки вони ефективні — це вже інше питання.

    Так, і не тільки сумнівна ефективність зупиняє мене від їх безконтрольного використання. Тут усе зводиться до того, що ви сильно збільшуєте розмір наскрізного блогу, який буде присутній на всіх сторінках проекту, а це може не сподобатися пошуковим системам.

    По-перше, обов’язково переконайтеся, що в Html коді сторінок вашого проекту наскрізний блок стоїть нижче основного вмісту сторінки. Це дуже важливо і може нашкодити в просуванні вашого ресурсу, але так само важливий і загальний його розмір, бо ваша змістовна частина сторінки з унікальним текстом може загубитися на його фоні і ця сторінка може бути видалена з індексу пошукових систем, як неповний дубль.

    Тепер окремо по WordPress і додавання різних віджетів, нібито дозволяють поліпшити юзабельность і спростити навігацію по блогу. Все не так просто, як думають багато хто з початківців блогерів. У статті, присвяченій внутрішньої оптимізації WordPress я писав, що треба закривати від індексації або архіви тегів, або тимчасові архіви, або рубрики, бо в іншому випадку можливе часткове дублювання контенту і деякі санкції з боку пошукових систем.

    Але тут ще важливо розуміти, що якщо ви закрили від індексації, наприклад, архів тегів і тимчасовий архів, то потрібно буде прибрати зі всіх сторінок блогу і посилання на ці сторінки, інакше статична вага буде витікати в чорну діру (ці сторінки не існують для пошукачів і ніяк не асоціюються з вашим блогом). Отже, віджети з хмаринкою тегів і тимчасовими архівами потрібно буде відключити, а так само прибрати вказівку тегів в кінці кожної статті.

    На жаль і ах, але дуже часто бажання поліпшити зручність свого сайту йде врозріз з його пошуковою оптимізацією. І я навіть знаю, що ви мені скажете з цього приводу — Наплюй на пошук і думай про своїх відвідувачів і їх зручність навігації по проекту.

    Але ж юзабіліті служить для зручності користувачів, а вони в основному призводять до нас пошуковики. Виходить замкнуте коло, що означає, що без хорошого ставлення до проекту Яндекса і Гугла нам не обійтися. Отже, рада про наплювацьке поведінці по відношенню до них я дозволю собі проігнорувати (така рада, до речі, досить часто проскакує в коментарях).

    Так само, з власного досвіду (читача, а не вебмастера) можу стверджувати, що юзабіліті сайту дуже сильно підвищує можливість користувача завжди розуміти, в якому саме розділі або рубриці він зараз перебуває. Це важливе питання зазвичай вирішується підсвічуванням або виділенням в меню того пункту, де зараз знаходиться користувач, або з допомогою додавання хлібних крихт на сайт.

    В WordPress найпростіше реалізувати другий варіант, коли, наприклад, під шапкою блогу буде виводитися навігаційний рядок, що показує шлях до того місця, де зараз знаходиться читач. Тут наведено варіант хлібних крихт в WordPress без плагінів, а можна організувати все і на базі плагіна Breadcrumb NavXT.

    В Joomla можна використовувати шаблон, в якому реалізована підсвічування відкритих пунктів меню, та й хлібні крихти в Joomla реалізовані за допомогою стандартного модуля і практично у всіх шаблонах для них відводиться спеціальна позиція, що значно спрощує роботу по їх впровадженню на сайт. Взагалі, якщо порівнювати юзабіліті Joomla та WordPress, то, мабуть, перший движок виглядає все ж краще.

    Так само я прийшов до думки, що краще замінювати стандартні пошукові можливості движків на те, що нам пропонують визнані лідери на цьому ринку — Яндекс і Гугл:

  • Пошук по сайту від Яндекса
  • Скрипт пошуку від Google
  • Про аксіоми юзабельности, наказувалося давати користувачам можливість потрапити на головну сторінку при клацанні по логотипу або ж з назви блогу, думаю, нагадувати не варто.

    Але ось на те, щоб гіперпосилання в тексті були схожі на посилання, а не на простий текст, напевно, варто звернути увагу, бо досить часто зустрічав зворотну ситуацію, досить сильно вводить в ступор (написано, «качати тут», а слово «тут», хоч і є посиланням, але нічим не відрізняється від звичайного тексту).

    Отже, реалізувавши все, що зазвичай використовують WordPress для поліпшення навігації, у мене все одно залишилося дуже багато претензій до зручності користування блогом. Власне, ці претензії продовжують у мене залишатися і зараз, тому я прошу у вас поради і прикладів вдалої реалізації.

    Що ще можна було б зробити для поліпшення юзабіліті

    В доповнення до плагіну, выводящему схожі матеріали, я спробував додавати в кінці кожної статті посилання на ключові публікації за тематикою цієї публікації. Для цього використовував так звані короткі коди (які так само можуть допомогти підвищити дохід з контекстної реклами Яндекса і Гугла).

    Для кожної рубрики свого WordPress блогу я дописав у файл functions.php (з папки з використовуваної вами теми оформлення) такий код:

    function showads2() {
    return ‘

    На сьогодні все. Якщо ви не хочете пропустити появу нових матеріалів на цьому сайті, то можете підписатися на розсилку новинної стрічки через форму, розташовану трохи нижче, або ж вибрати зручний для вас спосіб передплати на сторінці Підписка.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу

    ‘;
    }
    add_shortcode(‘rubrika1’, ‘showads2’);

    Тепер, вставивши в кінці статті конструкцію:

    [rubrika1]

    Я отримав відображення стандартного блоку для даної рубрики, в якому можуть бути різні посилання на ключові матеріали з даної тематики. Правда, зовсім недавно я вирішив спробувати реалізувати виведення списку статей, що відносяться до даної рубриці (тематики), в окремій вкладці «Ще» в правому верхньому меню блогу.

    Там відображався впорядкований в хронологічному і логічному (пронумеровані частини многочастевых статей) порядку список матеріалів з тієї категорії, до якої відноситься відкрита в блозі стаття.

    Вийшов аналог того, що дуже просто реалізувати в Joomla — виводити для різних сторінок проекту різноманітні меню. Адже дуже зручно, коли ви, припустимо, читаєте статтю з основ Html, а в бічному меню бачите всі інші публікації по цій же темі, а матеріал, який ви читаєте в даний момент, буде до того ж ще і виділений відповідним чином в цьому меню.

    В Джумла реалізувати все це дуже просто через адмінку, дозволивши відображення модуля меню Joomla тільки на певних сторінках сайту.

    В WordPress реалізувати таку доопрацювання юзабіліті буде трохи складніше, але теж можливо. Правда, знову ж таки доведеться залазити в код теми оформлення, але нічого надскладного робити не доведеться.

    Я, наприклад, вставив у файл sidebar.php (з папки з темою оформлення) конструкції коду з умовою, при виконанні якого, залежно від того, до якої категорії відноситься відкрита в даний момент в блозі стаття, буде виводитися різний список матеріалів по темі.

    Конструкція умови для однієї рубрики буде виглядати приблизно так:

    список статей потрібної рубрики, складений вами вручну з допомогою Html тього LI і тегів посилання A

    або для декількох рубрик:

    список статей декількох категорій, складений вами вручну з допомогою Html тього LI і тегів посилання A

    Як дізнатися ID категорії в WordPress я вже писав. Цей код потрібно буде повторити потрібне число раз для охоплення всіх категорій вашого блогу. Для статичних сторінок можна використовувати таке умова:

  • Всі матеріали блогу
  • have_posts()) : $recent->the_post();?>


  • Завдяки цьому умові на статичних сторінках блогу у вкладці «Ще» буде виводитися посилання на сторінку «Всі питання» і 20 список останніх публікацій. Загалом, десь приблизно так. Більш докладно можна про це почитати кодекс WordPress. З приводу ефективності такого способу поки нічого певного сказати не можу — час покаже.

    У плані поліпшення юзабіліті в майбутньому, у мене є ідея зробити головну сторінку блогу статичною і помістити на неї інформацію, що дозволяє розрулювати потоки користувачів залежно від їх інтересів.

    В купе зі статичною головною сторінкою планую зробити ряд додаткових статичних сторінок, де будуть зосереджені всі посилання на матеріали за окремими тематиками мого блогу. Проблема тільки в тому, щоб все це добре продумати і реалізувати.

    Сам же блог, в цьому випадку, буде доступний з верхнього меню по посиланню «Блог». Мені чомусь здається, що це дозволить поліпшити загальне зручність використання мого сайту, хоча хто його знає, треба просто спробувати і зробити відповідні висновки. Можна заодно спробувати просунути головну сторінку за яким-небудь частотного пошуковим запитом, бо це буде простіше за рахунок її великого статичної ваги.

    Я розумію, що всім хочеться побачити тут простий набір нескладних рішень, який можна вжити особливо не напружуючись. Але якби все було так просто, то всі проекти, що використовують штампи з юзабіліті і розкручування, мали б багатотисячну аудиторію без особливих проблем. А адже це далеко не так.

    Нічого простого у цьому світі немає — все досить заплутано і взаємопов’язано. І вебмастеринг теж не є винятком. Можливо, що я був не правий в якихось своїх твердженнях, але те, що все дуже складно — тут я буду прав з високою часткою ймовірності.

    Інакше б всі проекти в інтернеті були в Топі по всім пошуковим запитам, а користувачі, одного разу на них потрапивши, вже ніколи б не йшли на інші сайти. Утопія (що це таке?), та й тільки.

    Конкуренція в інтернеті постійно зростає, і, напевно, вже настав час зняти рожеві окуляри, що дозволяють завжди дивитися в майбутнє з оптимізмом, особливо не докладаючи зусиль для того, щоб це майбутнє було б забарвлене в рожевий колір.

    Немає простих рецептів, немає простих відповідей, але є напрямки, в яких на даний момент краще рухатися і є можливість заздалегідь дізнатися, як не наступати на ті ж самі граблі, що і ваші попутники.

    Можете також подивитися відео «Юзабіліті і психологія поведінки користувача на сайті»:

    Як розкрутити сайт самому«alt=»»>

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу