Використовуємо програми

2305
  • Завантаження і установка редактора
  • Всі плюси Notepad++
  • Чому саме це редактор варто скачати?
  • Що вам може знадобитися в Нотепад ++
  • Кодування і робота з файлами у вікні редактора
  • Які плагіни варто додати
  • Перевірка правопису вікні в Нотепад++
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Вже дуже давно хотів написати про чудовий безкоштовний редактор Notepad++ (посилання веде на офіційний сайт, де можна завантажити останню версію з підтримкою російської мови).

    Вже протягом багатьох років він є однією з найбільш популярних і використовуваних мною програм для редагування Html, CSS і PHP коду. Навіть дивуюся: «а як я раніше обходився без нього, реалізуючи його потенціал з допомогою якихось інших програм?».

    Використовуємо програми

    Зараз у мене на комп’ютері завжди одночасно запущена пара браузерів, дуже простий, безкоштовний і зручний ФТП менеджер FileZilla і цей самий редактор, можливості якого просто не можна порівнювати з використовуваним за промовчанням Windows блокнотом. Але про все по порядку.

    Завантаження та можливості редактора Notepad ++

    Скачати Нотепад++ російською можна прямо з офіційного сайту розробника, причому, в комплект входить підтримка декількох десятків мов, включаючи і російську.

    Скачать Notepad++ на русском с официального сайтаВикористовуємо програми

    Установка програми в Windows здійснюється абсолютно звичайним способом. Так само при бажанні можете завантажити Notepad ++ Portable, який представляє з себе портативну версію цього редактора, не вимагає установки в операційну систему.

    Портабл версію можна буде отримати зі звичайної, якщо розпакувати архів з програмою в будь-який зручний місце і запустити виконуваний файл notepad.exe.

    Всі плюси редактора Notepad++

    Насправді вбудований в Windows блокнот відрізняється від нашого героя так само, як небо і земля. У класичному блокноті немає практично нічого, крім можливості перегляду і створення найпростіших текстових файлів (виходить щось схоже на палку-копалку, що використовується людьми на ранніх етапах розвитку).

    Почавши користуватися Нотепадом з двома плюсами, хоча б для коректування Html і CSS файлів, ви відразу потрапите з кам’яного століття в кабіну сучасної землерийної машини. Є, звичайно ж, і інші альтернативні програми і навіть онлайн Html-редактори, але для новачка «блокнот з двома плюсами» буде саме то (імхо).

    Так, звичайно ж, спочатку використання його може здатися складним і нетрадиційним. Але це тільки на самому початку знайомства, а потім вам буде так само складно обходитися без нього, як, наприклад, багато користувачів комп’ютера не мислять своє життя без файлового менеджера Total Commander (теж свого роду «класика»).

    Якщо порівнювати Notepad ++ з більш складними програмами, призначеними для полегшення написання і редагування різних кодів, таких, наприклад, як Dreamweaver, то і тут знайдеться не мало аргументів для використання саме нашого героя:

  • По-перше, він абсолютно безкоштовний, а значить, ви зможете істотно заощадити, використовуючи його замість того ж Dreamweaver, якщо не брати в розрахунок зламаних версій платних програм (які цілком можуть бути розсадником троянів і інших вірусів).
  • По-друге, Нотепад набагато більш легкий і швидкий, ніж багато хто з платних редакторів. Крім того, є можливість використовувати взагалі не встановлюючи його в операційну систему Windows (так звана портативна версія — портабл) і носити його, припустимо, на флешці, поставивши на неї пароль. У результаті ви завжди будете мати під рукою зручний, функціональний і добре зрозумілий вам інструмент для роботи з Html, PHP і кількома десятками інших різновидів коду.
  • Чому саме це редактор варто скачати?

    Давайте коротко пробіжимося по його можливостям і особливостям, а потім спробуємо їх розглянути більш докладно. Отже, Notepad++ вміє наступне:

  • Підсвічувати кілька десятків найбільш популярних мов програмування і розмітки, наприклад, такі як: Ada, Assembler, C, C#, C++, CSS, FORTRAN, HTML, Java, JavaScript, Objective-C, Pascal, Perl, PHP, Python, Ruby, SQL, XML.
  • Для всіх цих мов здійснюється підсвічування синтаксису, розбиття коду рядка і блоки, які можна згорнути натисканням на мінус і розгорнути, натиснувши на плюс. А так само пунктиром можете відображатися зв’язок між елементами. Для прикладу я взяв фрагмент PHP коду, щоб продемонструвати можливості цього редактора:

    Подсветка синтаксиса в Notepad++Використовуємо програми

    Якщо клацнути мишею на початковому Html тегу, то він виділиться синім фоном і одночасно так само буде виділено і закриваючих тегів, якщо такий є. Чудово допомагає знайти незакриті елементи і поправити неструнку верстку.

  • У ньому дуже просто здійснити зміну кодування, наприклад, є зараз популярною UTF-8 без BOM, про яку я розповідав у статті, присвяченій боротьбі з кракозябрами в кодуваннях російської мови (див. її за посиланням).
    Кодировки в редакторе Нотепад плюс плюсВикористовуємо програми
  • В одному вікні програми можна буде відкривати на редагування скільки завгодно файлів, бо Notepad++ використовують вкладки на зразок тих, до яких ви вже встигли звикнути в сучасних браузерах.

    Работа с вкладками в редакторе NotepadВикористовуємо програми

    Колір дискетки на кожній вкладці показує, чи зберегли ви вироблені в ньому останні зміни за допомогою аналогічної дискетки на панелі інструментів. На активній вкладці червона дискетка (а на неактивній — фіолетова) говорить про вашу забудькуватості.

  • За допомогою цього редактора можна вести пошук (Ctrl+F) як з відкритого в ньому документом, так і по цілому сонму текстових файлів, що знаходяться в певній папці. Можливий пошук з заміною і з використання регулярних виразів. Приголомшливо зручний інструмент.
    Поиск по одному или сразу нескольким файлов НотепадеВикористовуємо програми
  • В налаштуваннях цього редактора можна включити автоматичне прописування закриває Html тега, при наборі відкриває, а так само опцію автозаповнення тегів.
  • Нотепад++ не тільки веде історію всіх ваших змін і дозволяє відкотитися на скільки завгодно кроків повернутися назад або вперед, але і здійснює резервне зберігання копій цих документів на зразок того, як це робить Мікрософт Ворд.
  • Цей редактор має можливість управління гарячими клавішами, яких у ньому задано безліч — з верхнього меню «Опції» — «Гарячі клавіші». Причому, при подвійному клацанні мишею по цікавить вас комбінації відкриється вікно для перепризначень клавіш, що може бути зручно тим, хто на Notepad пересідає з іншого редактора.
    Горячие клавиши в Notepad++Використовуємо програми
  • Нотепад за роки свого існування обзавівся масою плагінів, деякі встановлюються з ним за замовчуванням, а решта будуть доступні для вас з верхнього меню «Додатки» — «Plagin Manager» — «Show Plagin Manager».

    Менеджер плагинов в Нотепад плюс плюсВикористовуємо програми

    Для установки вам досить буде на першій вкладці поставити галочку біля потрібного плагіна і натиснути на кнопку «Install».

    Установка плагинов в Notepad plus plusУстановка плагинов в Notepad plus plusВикористовуємо програми

    Після цього вікно редактора перевантажиться і новий плагін буде доступний в однойменній вкладці:

    Запуск плагинов в окне нотепада++Використовуємо програми

    У наведеному прикладі ми додали в Notepad++ вбудований менеджер файлів, панель якого відкриється ліворуч, при натисканні Alt+A, або вибрати з меню «Додатки» — «Light Explorer».

    Плагин Light ExplorerВикористовуємо програми

  • Ще цей «швейцарський ніж» вміє підключатися до вашого сайту по ФТП, записувати і відтворювати макроси, здійснювати перевірку орфографії на льоту, проводити порівняння двох файлів у відкритих поруч вікнах та багато — багато іншого.
  • Що вам може знадобитися в Нотепад ++

    Давайте будемо вважати, що я вас зацікавив, і розглянемо детальніше можливості, які може надати Блокнот з двома плюсами.

  • Завдяки підсвічуванню синтаксису в Notepad ++ дуже легко, наприклад, перевірити, чи закриті всі Html-теги в коді, а при наявності мінімального досвіду ви вже візуально будете відзначати, що в коді у вас десь була допущена помилка, бо зміниться колірне оформлення коду в цьому місці.
  • Так само, з-за того, що код виділяється кольором, а звичайний текст моїх статей залишається чорним, мою незмінним коректора граматичних помилок (коханій дружині) дуже зручно здійснювати перевірку граматики саме в ньому. Ні, звичайно ж, я використовую і різні онлайн-сервіси граматики, але не одні з них ще не вміє перевіряти пунктуацію, так і смислові помилки теж.
  • Ще мені в цьому текстовому редакторі дуже подобається можливість наочного відображення окремих блоків коду з допомогою підсвічування дужок виду { } [ ] ( ). Коли курсор миші знаходиться між якими-небудь дужками, то вони підсвічуються, як би виділяючи початок і кінець блоку Html або PHP коду.
  • Крім відмінної реалізації підсвічування слід окремо відзначити можливість зробити крок назад (скасувати попередню дію). Причому кількість кроків назад не обмежена, що дозволяє не боятися експериментувати з кодом без ризику незворотних наслідків.

    Отмена действия в НотепадеВикористовуємо програми

    Скасування дії в Notepad++ можлива з допомогою гарячих клавіш Ctrl+Z (Ctrl+Y — крок вперед, тобто скасування виробленої скасування), з допомогою відповідних пунктів меню «Правка» або ж за допомогою кнопок у вигляді загнутих стрілок на панелі інструментів цього редактора.

  • Нотепад++ постійно відстежує стан відкритих у ньому документів та у разі їх зміни або видалення, наприклад, в іншій програмі, вам буде показано вікно з пропозицією закрити цю вкладку з документом або ж повторно довантажити її змінену версію.
  • Як я вже раніше згадував, в блокноті з двома плюсами є можливість налаштування підсвічування синтаксису (а так само десятка інших мов) під свої смаки і потреби, але я цією опцією жодного разу не користувався, бо цілком влаштовують установки, прийняті за замовчуванням.

    Настройка подсветки синтаксиса в блокноте с двумя плюсамиВикористовуємо програми

    Але вам ніхто не заважає це зробити, благо що все гранично просто — вибрати з верхнього меню пункти «Опції» — «Визначення стилів», у результаті чого відкриється вікно, де ви зможе самі тонко налаштувати шрифти і кольори для підсвічування Html, PHP або будь-якого іншого потрібної вам мови.

  • Так само в Notepad++ є можливість автоматичного завершення набраної вами слова, що може бути дуже зручно, якщо ви не впевнені в правильності написання того чи іншого оператора Html, PHP або будь-якого іншого коду. Для цього вам при наборі досить натиснути сполучення клавіш Ctrl-Пропуск і вибрати з відкритого вікна потрібний варіант:

    Автоматическое завершение в Нотепад++Використовуємо програми

    Якщо хочете зробити автозавершення коду автоматичним, без використання гарячих клавіш, то потрібно буде вибрати з верхнього меню «Опції» — «Налаштування» і на вкладці «Резерв/Автозаповнення» поставити галочку в полі «Включити для кожного вводу».

  • Черговий примочкою, яка здається мені досить зручною в цьому редакторі, є можливість перетягування ярликів документів прямо у вікно програми для їх відкриття (хоча цим навряд чи можна когось здивувати) і можливість перетягувати в самому документі виділений фрагмент коду (лівою кнопкою миші) в потрібне вам місце.
  • При роботі з Notepad++ у вас буде можливість ставити маркери, які в ньому обзиваються нотатками, але суть від цього не змінюється. В потрібній вам рядку можете поставити на лівому полі клацанням миші маркер у вигляді синьої точки.

    Делаем пометки на полях в редактореВикористовуємо програми

    Для установки маркера (нотатки) в редакторі так само можна скористатися комбінацією клавіш Ctrl-F2, а для переміщення між проставленими в документі маркерами досить послідовно натиснути F2 або Shift-F2 для перегляду заміток у зворотний бік.

  • Якщо ви працюєте в цьому редакторі з Html-файлом, то можете подивитися як буде виглядати ваш код в браузері FireFox або IE допомогою вибору відповідних пунктів меню «Запуск». Якщо потрібен інший браузер, то вибираєте верхній пункт «Запуск» і відшукуєте у вікні потрібний вам экзешник.

    Просмотр редактируемых в Нотепаде файлов в браузереВикористовуємо програми

  • Так само є можливість запису макросів, які мені ще не доводилося створювати, але логіка їх роботи досить проста. Спочатку ви записуєте його, вибравши з меню редактора пункти «Макрос» — «Старт запису», а потім вставляєте записані макроси в потрібне місце коду, вибираючи їх з меню редактора, або ж скориставшись призначеними для них гарячими клавішами.
  • Кодування і робота з файлами у вікні редактора Нотепад++

  • Слід зазначити, що цей редактор коду дозволяє зберігати і перетворювати файли Html, PHP та інші кодування UTF-8 (без BOM). Мені це не раз допомагало подолати проблему з російської кодуванням при роботі з різними сайтами.

    Коли я хотів змінити яку-небудь напис на сайті на російську, то часто отримував в результаті кракозябры, причиною яких була кодування Windows-1251, в якій збережено файл.

    Після того, як вихідний файл був перетворений в кодування UTF-8 (без BOM), кракозябры з успіхом трансформувалися в звичайні російські символи. Т. о. якщо ви додаєте кирилицю в які-небудь файли движка, то для її правильного відображення на сайті потрібно буде або відразу його зберігати в правильному кодуванні, або потім перетворювати.

    Преобразование в кодировку UTF-8 (без BOM) через Нотепад плюс плюсВикористовуємо програми

    Слід сказати, напевно, пару слів про цей самий BOM. Справа в тому, що коли ви працюєте з різними текстовими об’єктами в звичайному блокноті Windows, то при збереженні його в кодуванні UTF-8 відбувається додавання невидимих символів (BOM), які можуть позначитися згодом на працездатність даного файлу (наприклад, PHP може видавати помилку).

    Тому настійно рекомендую не працювати з кодуванням UTF-8 в стандартному блокноті, а використовувати для цього Notepad++.

  • Якщо ви захочете роздрукувати вміст відкритого файлу, то на друк буде виведений код не в тому вигляді, в якому ви його спостерігаєте у вікні програми. Але вибравши з меню «Опції» — «Налаштування», вкладка «Друк» ви вільні будете це змінити і вибрати варіант друку підсвічування коду кольором, дозволити показувати номери рядків, колонтитули і т. п. речі:
    Настройка печати в редакторе NotepadВикористовуємо програми
  • У цьому просунутому текстовому редакторі так само є можливість відкривати скільки завгодно багато нових документів, не побоюючись, що ви тим самим захламите панель задач операційної системи. В унісон з сучасними браузерами, він буде відкривати все нові документи не в новому вікні програми, а в новій вкладці вже відкритого вікна.

    Работа с вкладками в окне редактора HTML и PHP кодаВикористовуємо програми

    Причому, ці вкладки різних документів у вікні цього блокнота можна буде довільним чином перетягувати мишею, закривати і згортати.

    Настройка панели вкладок в Notepad ++Використовуємо програми

    Ну, і залежно від зроблених налаштувань («Опції» — «Налаштування») всі відкриті перед закриттям Notepad ++ вкладки будуть відновлені при черговому запуску програми (знову ж аналогічно роботі браузерів). Закривати непотрібні можна подвійним кліком по них або розміщувати їх вертикально.

  • Крім звичних операцій з вкладками, в цьому редакторі можна буде відкрити в одному вікні відразу дві копії одного і того ж документа. Це може знадобитися, якщо потрібно проводити роботу з документом у різних його частинах (десь подивитися або скопіювати, а куди встромити).

    Для активації цього режиму вам буде досить клацнути правою кнопкою миші по потрібній вкладці PHP редактора і вибрати з контекстного пункт «Дублювати в Іншому вікні».

    Работа с двумя копиями одного документа в НотепадеВикористовуємо програми

    Дуже зручно те, що зберігши зміни в одній з копій документа, оновиться і друга (тобто ви не заплутаєтеся — чи зберегли ви зроблені зміни і в який саме копії).

  • Так само в ньому мені дуже подобається вбудований пошук по відкритим Html або PHP документами з можливістю заміни (деякі активно використовують для цього регулярні вирази, але я до свого сорому їх не знаю). Все багатство пошуку в цьому просунутому текстовому редакторі можна оцінити, просто відкривши пункт меню «Пошук». Скріншот дивіться на початку статті.
  • Взагалі, цей текстовий редактор дуже багато чого взяв корисного і зручного з функціоналу інших додатків, за що окремий респект його розробникам і тим, хто робить для нього плагіни, про деякі з яких зараз і піде мова.

    Використання плагінів в Notepad++

    Нагадаю, що для встановлення нового плагіна вам достатньо буде вибрати з верхнього меню редактора «Плагіни» — «Plagin Manager» — «Show Plagin Manager».

    Как добавить новый плагин в Нотепад++Використовуємо програми

    А відкрив вікно на першій вкладці (з верхнього меню) поставити галочку біля потрібного плагіна і натиснути на кнопку «Install».

    Установка плагинов в Notepad plus plusУстановка плагинов в Notepad plus plusВикористовуємо програми

    Після цього вікно редактора перевантажиться і новий плагін буде доступний в однойменній вкладці. Загалом, все простіше нікуди.

    Які плагіни для Нотепада вам можуть знадобитися в роботі

  • Дуже багато додаткових і зручних примочок надає плагін «TextFX», який після установки буде доступний в однойменному пункті верхнього меню редактора. Якщо у вас ще такого пункту немає, то зайдіть в «Плагіни» — «Plagin Manager» — «Show Plagin Manager», перейдіть в першій вкладці вниз і поставте галочку напроти TextFX Character.

    Після його установки редактор перевантажиться і в меню з’явиться новий пункт TextFX з безліччю випадають підпунктів. Наприклад, активація показаної на малюнку опції може сильно полегшити вам життя при редагуванні або написанні Html коду:

    Плагин TextFX CharacterВикористовуємо програми

    У цьому випадку, як тільки ви введете в текстовому редакторі Notepad++ відкриває Html тег, поруч з ним тут же з’явиться парний йому закриваючий тег. На обличчя сильна економія часу і істотне зниження імовірності помилки незакритого тега. Однак, мене ця штука дратує і я її не використовую. Але це аніскільки не благає її гідності.

    Примочок в «TextFX» досить багато, тому спробуйте їх роботу на практиці самі визначитеся, що саме вам буде зручно і корисно.

  • Ну, і продовжуючи тему вкладок в редакторі варто згадати ще про можливості порівняння двох документів. Спочатку цей плагін потрібно буде встановити через Plagin Manager:

    Сравнение двух файлов в NotepadВикористовуємо програми

    Для активації режиму порівняння документів в Notepad++ вам буде досить вибрати з верхнього меню пункти «Доповнення» — «Compare» — «Compare» або натиснути Alt+D на клавіатурі. У результаті у вікні цього блокнота буде відкрита активна в даний момент вкладка, а так само вкладка розташована поруч з нею.

    Использование плагина Compare в редакторе кодаВикористовуємо програми

    Для зручності порівняння двох Html або PHP документів, редактор Notepad ++ підсвітить для вас відмінності в них. Для переходу в звичайний режим роботи з документами потрібно в головному меню вибрати пункт «Додатки» — «Compare» — «Clear Results» або натиснути Ctrl+Alt+D на клавіатурі.

    Причому, два документа у вікні Notepad++ можна буде переглядати як у вертикальному, так і в горизонтальному вигляді. Для вибору найбільш зручного для вас способу клацніть правою кнопкою за місцем їх розділу і виберіть напрямок повороту (вправо або вліво).

  • До речі, якщо ви, як і я, в основному використовуєте Notepad++ для редагування Html або PHP файлів свого сайту, то вам може знадобитися можливість підключатися до нього по FTP безпосередньо з цього текстового редактора. Мені, правда, як то робота з FileZilla більше до душі, тим більше що навіть з неї у мене паролі відвести примудрилися.

    Якщо ви хочете спробувати роботу з FTP через Нотепад, то виберіть з верхнього меню пункти «Плагіни» — «NppFTP» — «Show NppFTP Window», в результаті чого справа відкриється вікно FTP клієнта.

    Подключение к сайту по FTP через Нотепад++Використовуємо програми

    Для установки з’єднання з FTP клацніть по іконці шестерні, виберіть пункт «Profile Setting» і введіть дані вашого підключення. Подальша робота мало чим відрізняється від того, що я писав у статті про FileZilla, яка живе тут.

  • Якщо ви встановіть плагін Customize Toolbar з допомогою Plagin Manager, то отримаєте можливість перетасувати, видалити або додати нові кнопки на панель інструментів цієї програми.
    Настройка кнопок в Нотепаде с помощью плагина Customize ToolbarВикористовуємо програми
  • На початку статті я згадував Light Explorer, який додає можливість відкриття в лівій колонці менеджера файлів. Однак, для цієї ж мети можна використати і Explorer, який ви знайдете в менеджері плагінів.
    Плагин Light Explorer для Notepad ++Використовуємо програми
  • Відмінний плагін WebEdit, що дозволяє за аналогією з Html редактором Вордпресс обрамляти текст найбільш затребуваними теги заголовків, списків, таблиць та інших. Виділяєте потрібний фрагмент і клацаєте по одній з кнопок на панелі інструментів Notepad++.
    Быстрая вставка hml тегов в Нотепаде с помощью плагина WebEditВикористовуємо програми
  • ImgTags — дозволяє вставити картинки у вигляді Html тега IMG вже з прописаними горизонтальним і вертикальним розміром (сам їх обчислює, що дуже здорово), заготовленим атрибутами ALT SRC потрібно буде туди ще додати шлях до папки з картинками на вашому сервері).
    Быстрая вставка картинки с помощью плагина ImgTagsВикористовуємо програми
  • Перевірка правопису вікні в Нотепад++ за допомогою плагінів

  • Для підключення перевірки граматики російської мови в редакторі Notepad ++ використовується плагін Shell-Checker (з пункту меню «Додатки»), для роботи якого потрібно завантажити словничок російської мови з цієї сторінки, а при активації даного плагіна перевірки орфографії — вказати шлях на вашому комп’ютері до файлу словника.

    Shell-Checker в Notepad ++Використовуємо програми

    Є нюанси установки. Спочатку потрібно буде завантажити Full installer, а потім файлик з російським словником aspell-ru-0.50-2-3.exe. Спочатку ставите повний інсталятор, в якого майстра, особисто я, не змінював обраний за замовчуванням шлях (c:\Program Files (x86)\Aspell\).

    Потім ставите мовний пакет, де спочатку в досовском вікні доведеться вводити букву «y» і натиснути Enter на клавіатурі (хоча, можливо це було тільки в мене, тому що я вже ставив GNU Aspell на комп’ютер до цього):

    Установка русского языка для Нотепад++Використовуємо програми

    Потім вже запуститься стандартний майстер установки російського словника, де я знову ж таки не міняв умолчательный шлях. Всі.

    Тепер перезавантажуємо Notepad ++ і чи вибираєте меню показані трохи вище пункти, або утримуєте на клавіатурі нереальну комбінацію CTRL+ALT+SHIFT+S. У вікні, ви повинні будете ввести шлях до каталогу з папки BIN Aspell:

    Подключаем Shell-Checker для проверку русского правописанияВикористовуємо програми

    Якщо при установці GNU Aspell і російського словника шлях ви не змінювали, то сюди треба буде вставити:

    c:\Program Files (x86)\Aspell\bin\

    Ну, або щось подібне, залежно від вашої операційної системи. Все, тепер виділяйте той текст, в якому ви хочете перевірити орфографію, та тисніть CTRL+ALT+SHIFT+S (в налаштування гарячих клавіш цю комбінацію можна буде змінити — дивіться вище). З’явиться вікно, де буде відображена перша знайдена помилка:

    Настройка исключений для плагина Shell-CheckerВикористовуємо програми

    Її можна буде проігнорувати, або вибрати відповідну заміну з пропонованих варіантів. Внизу можна змінити мову перевірки, якщо ви встановили кілька мовних модулів GNU Aspell. От і все.

  • DSpellCheck — дуже зручне рішення на кшталт попереднього плагіна, бо в ньому теж використовується GNU Aspell і його російський словник, але ось перевірку орфографії він вже робить нальоту, так само як і у всіх сучасних браузерах. Заходьте в менеджер плагінів і встановлюєте його.

    DSpellCheck для Notepad ++Використовуємо програми

    Відразу ж за замовчуванням включиться перевірка граматики (відключається вона зняттям галочки показаної на скріншоті), але підключений модуль буде тільки з англійською мовою, тому ми йдемо в налаштування DSpellCheck і вносимо зміни.

    Проверка грамматики в Notepad++Використовуємо програми

    Вибираємо з випадаючого списку Aspell (якщо він у вас ще не встановлений, то прокрутіть трохи вгору цю статтю і завантажте модуль разом з російським мовним пакетом, щоб встановити їх у вашу ОС), а трохи нижче вказуєте шлях до файлу aspell-15.dll. Ще трохи нижче вибираєте мову підключається словника, якщо ви їх ставили кілька, і тиснете на Apply.

    Проверка орфографии прямо в окне редактора кодаВикористовуємо програми

    Тепер всі знайдений помилки будуть підкреслені червоною хвилястою лінією (колір можна поміняти в налаштуваннях), а при підведенні курсору миші з’явиться стрілка, натиснувши на яку ви зможете вибрати варіант правильного написання цього слова, або занести його в словник або ж в список ігнорування.

  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу