Використовуємо соцмережі

3669
  • Кому підходить просування в соціальних мережах?
  • Який сайт підійде для просування в соцмережах?
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу поговорити про такий канал просування сайту і бізнесу, як соціальні мережі. Тема досить актуальна і набирає все більшу популярність. Трохи раніше я написав статтю, де перерахував і порівняв всі наявні на даний момент способи просування сайту (в тому числі і соціалки). Після цього я опублікував загальну статтю по контекстній рекламі і почав вести конкретну розмову про Директ і Адвордс.

    Використовуємо соцмережі

    Власне, і за загальними принципами SEO оптимізації ми провели бесіду, а ось детальну статтю про те, що нам дають соціальні мережі в плані просування комерційного сайту, я забув написати, хоча вже приступив до опису процесу просування сайтів і бізнесу в Фейсбуці. Фігня виходить. Тому ця стаття, хоч і з запізненням, але спробує відповісти на питання про доцільність використання даного каналу для вашого бізнесу і дати оцінку його ефективності.

    Кому підходить просування в соціальних мережах?

    Соціальні мережі для комерційного сайту є одним з можливих каналів видобутку трафіку (потоку цільових відвідувачів, який можна буде перетворити в покупців і замовників). Якщо особливості вашого бізнесу дозволять активно використовувати цей канал (на жаль, не все можна ефективно просувати в соціалках), то ви отримаєте досить якісний приплив користувачів, які вже в якійсь мірі будуть підготовлені і зацікавлені вашими пропозиціями (з умовою, що робота в соціалках велася правильним чином).

    Соціальні мережі служать не тільки для спілкування між знайомими раніше або які познайомилися тільки зараз людьми. Там існує і спілкування по інтересам, що і намагаються використовувати маркетологи в своїх цілях. Для цього зазвичай створюється спільнота (бізнес-сторінки, група), де публікуються цікаві вашої потенційної аудиторії матеріали (інформаційного, розважального, пізнавального характеру), а вже після того, як дане співтовариство сформується і перейметься до вас довірою, їх можна обережно підводити до здійснення конверсійних дій (покупки на вашому сайті, замовлень, реєстрацій тощо).

    В принципі, зовсім не обов’язково створювати подібне співтовариство самому. Їх може вже існувати безліч (з відповідною вам тематикою) і ви можете використовувати їх, розміщуючи, наприклад, таргетовану рекламу або домовляючись безпосередньо з власниками співтовариств про розміщення ваших оголошень. Однак, власна група або бізнес-сторінка буде працювати, швидше за все, краще, бо ви будете намагатися залучати до неї тільки цільову, а значить корисну вам аудиторію. Створювати і підтримувати її можуть ваші співробітники або фрілансери (хто це?).

    Якщо говорити в двох словах, то вам потрібно будь-якими можливими способами отримати цільову аудиторію, яка готова буде прийняти і можливо придбати просувні вами послуги або продукти. Інше питання, кому вигідно рекламуватися в соціальних мережах і чи всім підходить цей спосіб?

  • Так як в соціальних мережах мешкають здебільшого споживачі (а не бізнесмени), то має сенс просувати таким чином бізнес, націлений безпосередньо на клієнтів (салон краси, дизайн інтер’єрів, туризм, юристи, фітнес, фотографи тощо), а не бізнес, націлений на бізнес (виробництво засобів виробництва, наприклад, обладнання все для того ж салону краси). Як правило, це представники малого та середнього бізнесу для клієнтів, яким від соціалок потрібні продажу, передплатники (для Емайл маркетингу) та інші конверсійні дії.
    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі
  • Практичні будь-які інтернет-магазини зможуть знайти свою цільову аудиторію в соціальних мережах
  • У соціальних мережах дуже навіть непогано можна просувати свої сайти (залучати на них відвідувачів) самих різних тематик (як комерційні, так і інформаційні). Наприклад, такий блог, як мій або будь-який інший інтернет-проект. Багатьом це допомагає збільшити відвідуваність, бо пошуковики не завжди нас балують своєю увагою. Крім цього, соціальні мережі дозволяють зібрати базу Емайл передплатників, яку знову ж таки можна буде використовувати для збільшення відвідуваності (або продажу, у разі комерційних сайтів).
  • Соцмережі для збору абонентської бази і залучення потоку відвідувачів на свій сайт користуються дуже активно инфобизнесмены (автори навчальних курсів), коучери та інші тренери.
  • Представники великого бізнесу теж проявляють інтерес до соціальних мереж, але цілі вони переслідують при цьому дещо інші. Їм потрібні не продажу і передплатники, а брендування, тобто підвищення впізнання і лояльності користувачів до бренду. Це, як правило, виходить значно дешевше, ніж банерна або офлайн реклама.
  • Який сайт підійде для просування в соцмережах?

    Нещодавно я опублікував статтю про сучасну SEO оптимізацію текстів, де говорив, що безглуздо починати просування сайту, не підготувавши його до цього дійства. У соціальних мережах справа йде так само. Далеко не кожен сайт або бізнес-проект можна буде просуватися за допомогою цього каналу. Давайте ж подивимося, який саме сайт (бізнес) підійде для просування в соціальних мережах і якими характеристиками він повинен володіти.

  • Як я вже згадував, ваш бізнес повинен бути клієнтоорієнтованим (B2C — працювати на задоволення потреб кінцевого рядового споживача), так як в соціальних мережах мешкають саме клієнти (користувачі). Немає особливого резону використовувати соціальний канал для просування B2B проектів, які працюють на обслуговування потреб інших компаній (т. е. іншого бізнесу).
  • Якщо метою вашої маркетингової кампанії є збір бази Емайл передплатників, то обов’язково потрібно буде турбуватися наявністю у вас який-небудь безкоштовної заманушки (міні-курсу, відео, збірки порад, вебінару, безкоштовної консультації тощо). Такою приманкою може бути і пропозиція спеціальної знижки на товар або послугу.
    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі
  • Якщо ви збираєте щось продавати або залучати клієнтів на свій сайт для продажу, то потрібно розуміти, що втюхати щось дороге мешканцям соцмереж навряд чи вдасться (у всякому разі, у великих кількостях). Краще, якщо вартість товару не буде перевищувати тисячі рублів або близько того. При великих сумах користувачі, швидше за все, почнуть замислюватися про потрібність цієї покупки і можуть вийти з під «гіпнозу», накладеного на них вашим співтовариством.
  • Незважаючи на те, що соціальні мережі здаються скупченням гулящих людей, яким можна втюхати все що завгодно, не варто спокушатися на цей рахунок. Пропонувати потрібно щось реальне, а не свідомо фейкові речі типу «кнопки бабло». Насправді, співтовариство обдурити складніше, ніж окремо взятого клієнта.
  • Якщо ви плануєте наганяти трафік з соціальних мереж на свій сайт, то він принаймні повинен існувати, і ви повинні реалізувати на ньому якусь модель монетизації (для інформаційних ресурсів це може бути розміщення контекстної реклами або будь-який інший спосіб заробітку), а в разі комерційного проекту він повинен мати вже відпрацьовану схему продажу, приймання замовлень і т. п. Можна вже починати продумувати посадочні (продажні) сторінки, прикинути ціну, яку ви готові платити за вчинення конверсійного дії (підписки, продажу, замовлення тощо).
  • Якщо плануєте використовувати комплексні методи просування в соціальних мережах, то слід потурбуватися виділенням на це справа матеріальних засобів (запланувати бюджет).
    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Таргетована реклама та реклама в чужих спільнотах буде коштувати грошей, так і ведення власного співтовариства, швидше за все, ви покладете на когось іншого. Хоча, в загальному випадку просування в соціальних мережах обійдеться вам дешевше, ніж використання Діректа або Адвордса, а ефект від нього ви отримаєте набагато швидше, ніж при використанні SEO каналу розкрутки.

  • Думаю, що цю тему ми ще будемо розвивати у наступних публікаціях. Не перемикайтеся.

    Продовження дивіться у статтях:

  • Як використовувати SMM Planner для просування
  • Як просувати свій сайт або бізнес Facebook — приклади та огляд можливостей Фейсбука
  • Секрети просування і заробітку в YouTube — 8 способів монетизації каналу і 7 порад щодо вибору дохідної ніші в Ютубі
  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу