Вибираємо хостинг і домен

4160
  • Як зробити бекап файлів сайту за допомогою FileZilla
  • Як зробити бекап бази даних за допомогою phpMyAdmin
  • Відновлення бази даних з резервної копії
  • Перенесення сайту на новий хостинг
  • Що потрібно змінити в налаштуваннях WordPress при його перенесенні
  • Що потрібно змінити в налаштуваннях Joomla при зміні хостингу
  • Як почати працювати з сайтом ще до зміни записів DNS
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу поговорити про таке поняття, як резервне копіювання файлів і баз даних вашого ресурсу.

    Так, звичайно, багато хостери (що це таке хостинг) здійснюють бекап в автоматичному режимі і, в разі чого, ви зможете звернутися до них за допомогою. Але як кажуть: на хостера сподівайся, а сам не зівай.

    Вибираємо хостинг і домен

    Ситуацій, в яких ви можете втратити дані свого проекту, можна навести багато, та і ви самі, напевно, про це чули. Не варто покладатися на милість вашого хостера. Треба самому зробити backup і зберігати її у себе на комп’ютері.

    Так буде значно надійніше і спокійніше. Якщо все-таки ваш інтернет проект розвалився, а відновлювати його не з чого, то спробуйте спробувати щастя в Webarchive (тут про вебархив інтернету більш докладно написано), бо він постійно робить зліпки переважної більшості сайтів в інтернеті.

    Як зробити бекап файлів сайту за допомогою FileZilla

    Як ви вже, напевно, знаєте, сайти, створені на основі движка, будь то Joomla, WordPress або SMF, складаються з двох важливих частин:

  • По-перше, це власне самі файли движка і встановлених у ньому розширень, картинки і …
  • А по-друге, це бази даних, де зберігаються тексти ваших статей, постів і т. п.
  • В базі даних (БД) можуть зберігатися також налаштування деяких параметрів двигуна і його розширень. Я вже писав про це в статті про принципи роботи CMS Joomla. Така організація має масу переваг.

    Отже наша задача зводиться до резервного копіювання всього цього багатства. Причому, частота резервування БД, зазвичай, визначається частотою появи нової інформації на вашому проекті. Оптимальним, на мій погляд, є копіювання бази щодня. Благо важать вони, як правило, не дуже багато і такий бекап здійснюється дуже швидко. Оновлювати ж резервні копії файлів вашого проекту слід, мабуть, лише після того, як ви внесли якісь зміни в них: встановили будь-які розширення, оновили версію движка і т. п.

    Почнемо, мабуть, з нашого першого помічника під назвою FileZilla, хоча замість неї ви можете використовувати будь-який інший FTP-менеджер, аж до Тотал Командер, але я віддаю перевагу саме це дітище вільного ПЗ. Принципи роботи з програмою FileZilla мною вже були досить докладно описані у цій статті, тому зупинятися на цьому докладно не будемо (хочете — самі почитайте, особливо про зберігання у цій програмі паролів і проблеми з цим пов’язані).

    Давайте розглянемо, як зробити бекап файлів з її допомогою. Отримавши доступ до сервера свого хостингу, ви повинні зайти в кореневу папку (вона зазвичай називається public_html або htdocs ). Віддалений сервер в Файлзиле відображається праворуч, а ліворуч відображається вміст вашого комп’ютера.

    Якщо бекап плануєте робити регулярно, то раджу створити на жорсткому диску комп’ютера папку з промовистою назвою, а всередині неї каталоги з назвами ваших проектів. Всередині цих каталогів можна створювати папки з поточною датою, в які і будуть копіюватися файли вашого веб-проекту. Завдяки цьому потім буде простіше орієнтуватися в резервних копіях і видаляти сильно застарілі для звільнення місця.

    Тепер відкриваємо в лівій частині FileZilla папку, куди буде здійснюватися резервне копіювання, а в правій частині — кореневу папку сайту. Раджу включити в налаштуваннях цієї програми можливість показувати приховані файли: у верхньому меню виберіть пункт «Сервер» — «Примусово відображати приховані файли».

    Настройка ФТП-клиента перед бекапомВибираємо хостинг і домен

    Це потрібно для того, щоб ваш бекап потрапили і приховані файлики, такі, наприклад, як .htaccess. Далі ви можете виділити всі об’єкти вашого сайту в кореневій директорії, утримуючи кнопку SHift на клавіатурі. Клацаєте по виділених об’єктів правою кнопкою миші і вибрати з контекстного меню пункт «Завантажити».

    Как сделать бэкап файлов сайта через ФайлзилуВибираємо хостинг і домен

    Розпочнеться резервне копіювання файлів, яке може зайняти досить тривалий час — залежить від кількості і загальної ваги об’єктів для копіювання, а так само від швидкості вашого інтернету і швидкості роботи сервера. Але вам зовсім не обов’язково спостерігати за процесом створення бекапу. Під час копіювання ви можете займатися своїми справами, не закриваючи Файлзилу, звичайно ж.

    По закінченню процесу вам краще всього буде запакувати все викачане в один архів, бо це може суттєво зменшити обсяг і кількість збережених об’єктів. Після архівації ви залишаєте тільки один архів, а всі викачане видаляєте — буде все красиво і акуратно. Для відновлення файлів сайту з такого бекапа: його потрібно буде розпакувати і скопіювати вміст архіву на сервер, способом аналогічним описаному вище.

    Правда, якщо ви запакували файли в архів ZIP, то його можна буде завантажити на сервер, а вже там розпакувати (тут описано, як розпакувати ZIP архів на FTP-сервері). Але при цьому можуть виникнути деякі неприємності з подальшим зміною прав доступу на ці файли і папки, які можна вирішити засобами PHP (читайте за посиланням про права доступу і зміна Cmod програмним способом).

    Як зробити бекап бази даних за допомогою phpMyAdmin

    Давайте подивимося, як зробити резервну копію бази даних з допомогою скрипта phpMyAdmin. Доступ до нього можна отримати з панелі управління вашого хостингу. Якщо у вас використовується на хостингу cPanel , то для того, щоб запустити phpMyAdmin, потрібно пройти по наступному шляху: знаходите на головній сторінці cPanel область під назвою «Бази даних» і там клацаєте по іконці цього скрипта.

    Как запустить phpMyAdmin из cPanelВибираємо хостинг і домен

    Якщо на вашому хостингу немає доступу до цього скрипта, то ви можете самі встановити phpMyAdmin в кореневу папку вашого сайту і отримати через нього доступ до своєї бази даних. Завантажити програму можна звідси.

    Завантаживши на свій комп’ютер архів, ви повинні його розпакувати і залити отриману папки (можна для простоти її попередньо перейменувати просто в phpmyadmin) в кореневу директорію. Загалом-то і все. Тепер залишиться тільки ввести в адресному рядку вашого браузера наступний Url: http://vash_sait.ru/phpmyadmin

    У будь-якому випадку у вас відкриється вікно програми ПхпМайАдмин, за допомогою якої ми зможемо з легкістю здійснити резервне копіювання баз даних свого проекту. Це головна сторінка програми (у мене на деяких сайтах стоїть дещо застаріла версія, але я до неї просто звик):

    Главная страница phpMyAdminВибираємо хостинг і домен

    Якщо ви знаходитесь на якій-небудь іншій сторінці phpMyAdmin, то для того, щоб потрапити на головну, потрібно натиснути на будиночок виділений на малюнку. На одному акаунті у хостера у вас може бути багато БД і тому ви повинні спочатку вибрати з лівого меню ту базу, резервне копіювання якої ви хочете здійснити.

    Выбор базы данных в phpMyAdmin для ее резервного копированияВибираємо хостинг і домен

    Список БД ви можете побачити у вікні програми ліворуч (під іконкою будиночка). Для того, щоб зробити бекап бази даних вам потрібно буде клацнути по вкладці «Експорт» над списком таблиць.

    Экспорт баз данных в phpMyAdminВибираємо хостинг і домен

    Внизу відкритої сторінки поставте галочку «gzip». Натисніть кнопку «ok».

    Активация gzip сжатия базыВибираємо хостинг і домен

    Правда, це в старій (зручної) версії скрипта. Зараз же, за замовчуванням вам пропонують швидко завантажити базу без стиснення, а якщо хочете щось налаштувати (в тому числі і активувати її gzip стиснення на льоту), то потрібно буде переставити галочку в полі «Звичайний» і вибрати gzip серед безлічі інших параметрів, що не дуже зручно на мій погляд.

    Резервное копирование базы данныхВибираємо хостинг і домен

    В результаті, через деякий час (що залежить від швидкості роботи сервера, його завантаженості і розміру вашої БД) відкриється стандартний діалог копіювання, у якому ви повинні вибрати місце збереження бекапа цієї БД.

    Відновлення бази даних із створеної раніше резервної копії

    Щоб відновити з бекапа базу даних потрібно діяти наступним чином. По-перше, ви повинні очистити вже наявну БД від всіх таблиць. Для цього ви входите до програми phpMyAdmin, вибираєте в лівій колонці потрібну БД, яку потрібно відновити.

    У вікні з таблицями бази даних опускаєтеся в самий низ і під списком таблиць натискаєте на «Відзначити всі». Потім, знову ж внизу сторінки, вибираємо зі списку, що випадає «З зазначеними» пункт «Видалити».

    Удаляем все таблицы в базе данных через phpMyAdminВибираємо хостинг і домен

    У вас відкриється вікно зі списком всіх видаляються таблиць. Ви натискаєте на кнопку «Так».

    Тепер можна відновити базу даних з раніше зробленої резервної копії. Для цього вибираємо закладку «Імпорт»:

    Импорт базы данных в phpMyAdminВибираємо хостинг і домен

    У вікні, натискаєте на кнопку «Виберіть файл» та знаходьте зроблений раніше бекап цієї БД у себе на жорсткому диску. Тиснете на кнопку «Вперед» (або «OK» в старих версіях сценарію) внизу сторінки і чекаєте, коли завантаження закінчиться (знову ж залежить від швидкості сервера і розміру бази даних). Всі.

    Маючи на своєму комп’ютері актуальні резервні копії файлів і бекапи бази даних ви можете спати спокійно. Їх так само можна буде використовувати при перенесенні сайту на інший хостинг.

    Перенесення сайту на новий хостинг

    Отже, як же нам здійснити перенесення сайту на нове місце проживання? Після покупки хостингу вам нададуть дані для доступу до сервера хостингу по FTP, які ви і введете в програму Файлзила для отримання доступу до сервера.

    Попередньо розпакуйте бекап даних на комп’ютері і закиньте їх в кореневу папку за аналогією з описаним вище процесом. Не чекаючи закінчення копіювання файлів ви можете приступати до відновлення таблиць бази даних з резервної копії, зробленої на старому місці проживання вашого ресурсу.

    Але для цього потрібно попередньо на новому хостингу створити нову БД (куди потім будуть копіюватися збережені вами таблиці). Як це зробити, ви дізнаєтеся зі статті про phpMyAdmin, посилання на яку я наводив трохи вище. Зверніть увагу, що у вас, скоріше за все, не вийде вибрати ім’я для БД і її користувача такими ж як і на попередньому місці проживання. Справа в тому, що на хостингу зазвичай додають до обраного вами імені БД ще й ваш логін.

    Тому, після закінчення копіювання файлів і БД, перш, ніж звертатися до сайту браузера, слід внести відповідні зміни в налаштування рушія вашого сайту. Для цього потрібно буде знову ж отримати доступ до файлів сайту по FTP і внести зміни в конфігураційні файли того чи іншого движка (Joomla, WordPress, SMF і ін). Розглянемо налаштування для кожного двигуна окремо.

    Що потрібно змінити в налаштуваннях WordPress при його перенесенні

    Перенесення блогу на Вордпрес зажадає зміни наступних параметрів. Потрібно буде відкрити на редагування з допомогою FileZilla файл WP-CONFIG.PHP, який знаходиться в кореневій директорії на сервері. У ньому потрібно відредагувати рядки, які відповідають за назву БД і користувача.

    // ** Налаштування MySQL — Ви можете отримати їх у вашого хостера ** //
    /** Ім’я БД для WordPress */
    define(‘WP_CACHE’, true); //Added by WP-Cache Manager
    define(‘DB_NAME’, ‘введіть сюди нове ім’я вашої бази даних’);
    /** MySQL ім’я користувача */
    define(‘DB_USER’, ‘введіть сюди нове ім’я користувача’);
    /** MySQL пароль БД */
    define(‘DB_PASSWORD’, ‘anipiimaaxai’);
    /** MySQL сервер — іноді потрібно змінювати це значення, наприклад, на Мастерхосте */
    define(‘DB_HOST’, ‘localhost’);
    /** Кодування БД, використовувана при створенні таблиць. */
    define(‘DB_CHARSET’, ‘utf8’);
    /** Зіставлення БД. НЕ ЗМІНЮЙТЕ ЦЕ ЗНАЧЕННЯ. */
    define(‘DB_COLLATE’, «);

    Після редагування збережіть цей файл назад і можете вважати, що перенесення WordPress на новий хостинг успішно відбувся. У разі, якщо ви при перенесенні блогу змінюєте доменне ім’я, то для того, щоб все запрацювало коректно, вам потрібно буде відкрити резервну копію БД з розширенням SQL в текстовому редакторі (витягти її з архіву gzip).

    Далі, з допомогою вбудованого пошуку з заміною», знайдіть всі згадки старого Url вашого блогу і замініть його на новий адресу (наприклад, vasy.ru на vova.ru). Після цього збережіть файл резервної копії БД і здійсните його «Імпорт» у програмі phpMyAdmin.

    Після того, як ви зайдете в адмінку Вордпресс, потрібно буде ще прописати правильний абсолютний шлях до об’єктів вашого блогу (він змінився, т. к. ви перенесли WordPress на інший хостинг). Задається абсолютний шлях через параметр UPLOAD_PATH в глобальних налаштуваннях WP. Потрапити в ці налаштування можна, додавши до Урлу головної сторінки наступний шлях:

    /wp-admin/options.php

    Для адреси мого блогу вийде так:

    https:///wp-admin/options.php

    Але попередньо потрібно обов’язково залогуватися в адмінці WordPress. Як дізнатися абсолютний шлях до папки або файлу на хостингу читайте за наведеним посиланням.

    Що потрібно змінити в налаштуваннях Joomla при зміні хостингу

    Перенесення на інший хостинг сайту на Joomla зажадає зміни наступних параметрів. Вам потрібно буде відкрити на редагування CONFIGURATION.PHP у кореневій папці сервера. Знайдіть рядки, які відповідають за отримання доступу до БД:

    var $user = ‘введіть сюди нове ім’я користувача’;
    var $db = ‘введіть сюди нове ім’я вашої бази даних’;

    Крім цього, вам потрібно буде ще змінити там абсолютний шлях до папок для зберігання логів і тимчасових файлів Joomla. Змінити його потрібно в цих рядках:

    var $log_path = ‘/home/xxxxx/public_html/logs’;
    var $tmp_path = ‘/home/xxxx/public_html/tmp’;

    Перенесення форуму SMF на новий хостинг

    Перенос форуму на SMF зажадає зміни деяких параметрів. Потрібно буде відкрити на редагування SETTINGS.PHP з кореневої папки форуму. Так само, як і у випадку з Joomla, тут теж потрібно буде не тільки змінити ім’я БД і користувача SMF, але і абсолютні шляху до папки форуму і папки SOURCES форуму.

    ########## Database Info ##########
    $db_server = ‘localhost’;
    $db_name = ‘введіть сюди нове ім’я вашої бази даних’;
    $db_user = ‘введіть сюди нове ім’я користувача’;
    $db_passwd = ‘hoighaebaeto’;
    $db_prefix = ‘smf_’;
    $db_persist = 0;
    $db_error_send = 1;
    ########## Directories/Files ##########
    # Note: These directories do not have to be changed unless you move things.
    $boarddir = ‘/home/xxxx/public_html/forum’; # The absolute path to the forum’у s folder. (not just ‘.’!)
    $sourcedir = ‘/home/xxxx/public_html/forum/Sources’; # Path to the Sources directory.

    Але крім цього, після перенесення SMF на новий хостинг, вам потрібно буде змінити абсолютний шлях до папки, встановленої в даний момент теми оформлення SMF. Для цього потрібно зайти в адмінку форуму, вибрати з лівої колонки пункт «Поточна тема оформлення». У вікні, В області «Папка теми оформлення» ви прописуєте абсолютний шлях до потрібної папки.

    Як почати працювати з сайтом відразу після його перенесення на новий хостинг

    Ви купили хостинг, прикріпили до нього ваше доменне ім’я ( у моєму випадку). Або ж ви, у відповідності з описаним вище, здійснили перенесення. В принципі, неважливо, але в будь-якому випадку доведеться зв’язати новий сервер з доменом. Для цього вам потрібно буде прописати адреси DNS серверів вашого нового хоста в панелі управління вашого реєстратора (там, де ви купили доменне ім’я).

    Адреси DNS серверів ви можете подивитися в листі, який надішле вам ваш новий хостер. Де саме в панелі реєстратора потрібно вводити ці DNS, однозначно сказати важко, але це повинно бути не глибоко закопана і лежати на увазі. В крайньому випадку зверніться до служби техпідтримки.

    Ввод DNS серверов в панели регистратора доменовВибираємо хостинг і домен

    Так от, незважаючи на успішний перенесення сайту на новий хост, вам ще доведеться почекати від декількох годин до кількох діб, поки ваш домен делегується. Поки цей процес не завершиться, ваш ресурс не буде доступний на новому місці проживання.

    Іноді власник хостингу може вказати в листі технічний адресу, за якою ви зможете звертатися до вашого ресурсу, поки оновляться запису на всіх DNS серверах інтернету. Але це відбувається не завжди. До того ж, наприклад, для WordPress технічний адресу не дозволить вам повноцінно почати працювати з перенесеним блогом, бо цей движок жорстко прив’язаний до доменного імені.

    Але власник хоста в листі завжди вказує IP адреса вашого сервера. Використовуючи його, можна отримати доступ до свого ресурсу не чекаючи прописування ДНС. Але доступ, в цьому випадку, отримаєте тільки ви і тільки на тому комп’ютері, де ви справите наведені нижче параметри. Отже, потрібно виконати наступне:

  • з допомогою будь-якого файлового менеджера відкрити для редагування файл HOSTS (за цим посиланням ви знайде детальну статтю з того, де знаходиться цей файл, як його знайти в Windows 7, і що в ньому повинно бути прописано), розташований за наступним шляхом:
    c:\Windows\System32\drivers\etc\hosts
  • у кінці вмісту HOSTS потрібно дописати рядок:
    109.77.43.4 ktonanovenkogo.гигде на початку йде IP адресу нового сервера, а після нього, через пробіл, домен
  • збережіть цей файл і можете сміливо набирати в браузері адресу того ресурсу, перенесення якого ви тільки що здійснили (може знадобитися скидання ДНС-кеша на комп’ютері — читайте про це у наведеній трохи вище статті про файл Хостс)
  • Таким чином, не чекаючи делегування домену, ви вже можете перевірити працездатність перенесеного ресурсу і, при необхідності, все виправити до того, як він стане доступний усім іншим відвідувачам. Після того, як домен делегується, вам потрібно буде видалити додану рядок в HOSTS.

    Можете також подивитися на відео по темі від відомого в рунеті сайтів:

    Вибираємо хостинг і домен«alt=»»>

    Вибираємо хостинг і домен«alt=»»>

    Ну, і добірку відеоуроків за перенесення сайту Joomla CMS на хостинг раджу подивитися. Вони будуть відтворюватися один за іншим автоматом, а якщо хочете, то можете перемикатися на наступний урок з допомогою відповідної кнопки на панелі плеєра або вибрати потрібний урок з випадаючого меню у верхньому лівому кутку вікна плеєра:

    Видео уроки по Джумла 3Вибираємо хостинг і домен

    Приємного перегляду!

    Вибираємо хостинг і домен«alt=»»>

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу