Вибираємо хостинг і домен

3589
  • Безкоштовний хостинг з підтримкою PHP і MySQL
  • Панель хостингу, установка CMS та конструктор сайтів
  • Безкоштовні VPS/VDS сервера і враження
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Цей блог колись (в далекому 2009 році) починав свій шлях з безкоштовного хостингу. Я чудово пам’ятаю, що досить важко було змусити себе платити за розміщення сайту, коли не зрозуміло було що саме виросте з цього проекту і виростить взагалі. Тому мій вибір припав на найкращий на той час варіант безкоштовний хостингу, що дозволяє використовувати сучасні CMS (WordPress, Joomla та ін), яким для роботи потрібна підтримка мови PHP і баз даних MySQL.

    Вибираємо хостинг і домен

    Приємним сюрпризом для мене нещодавно стало те, що і сьогодні існують такі рішення (принаймні я натрапив на Hostiman), причому реалізація послуги здійснюється на досить високому рівні і цілком порівнянна з флагманами (кращими представниками) платних хостингів. У Хостимене, наприклад, на звичайному хостингу (є ще і VPS безкоштовні) можна отримати місце під 2 сайта розміром 2 Гбайта, з підтримкою PHP і MySQL, а також усього іншого і необхідного на сучасному сервері DDR4 і SSD-дисками. І все це безкоштовно!

    Знову ж таки є ряд нюансів (про них я згадаю трохи нижче), які покликані відсікти можливість використання цього сервісу в «чорних і сірих схемах». Є також можливість отримати тут безкоштовно VPS/VDS сервери (причому дуже спритні), однак нюансів для їх отримання буде ще більше. Але «2×3700 MHz + 6 gb DDR4 + 40 gb SSD» за безкоштовно, Карл! Це просто свято якесь…

    Безкоштовний хостинг з підтримкою PHP і MySQL

    Чому я так акцентируюсь на підтримку PHP і MySQL? Можливо, що комусь це не до кінця зрозуміло. Вся справа в тому, що «просто» хостинг (місце на жорсткому диску) зараз мало для яких завдань підходить, бо відсотків дев’яносто, а то і більше сайтів працюють на так званих движках (по іншому — CMS). За наведеним посиланням ви знайдете опис найбільш популярних з них (движки, до речі, бувають як платні, так і безкоштовні, причому останніх більше). Ну, а більшість движків вимагають від хостингу підтримку PHP сучасних версій і можливості підключення бази даних MySQL.

    Само собою, що прикольно буде створити сайт не тільки на безкоштовному движку (серед них бувають дуже навіть професійно виконані, як, наприклад, WordPress, на якому працює цей блог), але і розмістити його на безкоштовному хостингу (по собі знаю, що на перших порах буде важкувато змушувати себе викладати пару сотень рублів щомісяця за хостинг сайту, який взагалі не зрозуміло які перспективи має).

    Що ще буває важливо при виборі хостингу? Місце відводиться під файли? В принципі, так, але більшість сайтів (якщо це не фото або видеоагрегаторы) займають укупі досить мало місця. Наприклад мій блог, існуючий вже шість років і містить близько восьми сотень статей з великою кількістю ілюстрацій до кожної з них, поки що вміщується в рамки трьох сотень мегабайт. А в Hostiman вам дають 2 Гіга на два сайту, що у дев’яноста п’яти відсотках випадків буде цілком достатньо.

    Загалом, простіше буде привести скріншот взятий з бази знань (ЧаВо) цього хостингу, де обумовлені всі наявні обмеження для безкоштовного хостингу (є ще і безкоштовний VPS, але про це трохи нижче):

    Лимиты бесплатного хостинга в HostimanВибираємо хостинг і домен

    Ну, тут тільки залишається повторитися, що для дев’яносто п’яти або навіть дев’яноста дев’яти відсотків сайтів ці обмеження залишаться непомітними і ніяк негативно на роботу сайту не вплинуть. Варто відзначити, що 20% максимального навантаження процесора — це досить багато, тим більше, що сам сервер за характеристиками і комплектуючим виходить дуже швидким:

    Характеристики сервера бесплатного хостингаВибираємо хостинг і домен

    Твердотільні диски і швидкі мікросхеми оперативної пам’яті вселяють певний оптимізм. Є вибір версій PHP між 5.2-5.6 і 7.0 (змінюється через заявку в техпідтримку). Вхідний і вихідний трафік ніяк не регламентується, що є добре. До речі, територіально сервер розташований в одному з дата-центрів Франції. Добре це чи погано — вирішуйте самі. За великим рахунком фіолетово — головне, щоб працював стабільно.

    Що за це пишність просять натомість? Багато безкоштовні хостинги показують на створюваних на них сайтах рекламу. Hostiman цим не займається (абсолютно ніякої реклами). Вони просто вимагають, щоб ви розміщували у них «білі» (і пухнасті) сайти. Чому їм це так важливо?

    Нема великого секрету в тому, що безкоштовні хостинги дуже часто прагнуть використати саме ті, хто «не чистий на руку» з тієї простої причини, що там немає ризику «засвітитися» при оплаті, а значить можна розміщувати все що завгодно аж до забороненого законодавством і нормами моралі. Тому власники Хотимена використовують наступну схему для отримання можливості розміщення свого сайту:

    Условия предоставления места под сайт в Hostiman.ruВибираємо хостинг і домен

    Тобто обов’язково надання скана будь-якого вашого документа (паспорта, прав чи чогось ще) для підтвердження ваших «добрих намірів» (читайте про те, що дозволено розміщувати на Hostiman.ru). Є ще одна маленька умова — ви повинні поставити лайк і вступити в їх групу на Вконтакте. Але це, я думаю, посильне завдання для будь-якого користувача інтернету.

    Как получить хостинг за лайкВибираємо хостинг і домен

    Телефон свій теж доведеться вказати, бо на нього прийде код підтвердження. І ще рекомендую хоча б по діагоналі прочитати угоду, щоб потім не мучитися тим, що через незнання порушили правила і були позбавлені можливості розміщувати безкоштовно свій сайт у цього хостера.

    Панель хостингу, автовстановлення CMS та конструктор сайтів

    Якщо вас такі умови влаштовують, то реєструйтеся, проходите процедуру перевірки на лояльність і починайте створювати свій новий сайт або перенесіть вже наявний. Деякі нюанси цих процесів я коротенько опишу трохи нижче. Так що не перемикайтеся.

    В якості панелі (адмінки безкоштовного хостингу) використовується ISPmanager 5 + Cloudlinux. Вона має досить багато можливостей. Наприклад, звідти ви зможете встановити в один клік потрібну вам CMS (це істотно простіше, ніж ставити движок самому, так і база даних буде створена автоматично, що особливо оцінять початківці вебмастера).

    Всього для установки доступно 237 CMS і скрипти. В панелі хостингу все це багатство можна помацати і встановити в розділі «WWW» — «Каталог Web-сценаріїв»:

    Автоматическая установка бесплатных CMS и скриптов на Hostiman.ruВибираємо хостинг і домен

    Перейшовши в цей розділ оберіть вас CMS, натиснувши кнопку «Встановити»:

    Установка CMS в один кликВибираємо хостинг і домен

    Власне, створити базу даних у цій панелі можна і окремо, вибравши з лівого меню пункти «Головне» — «Бази даних»:

    Создание базы данных через панель бесплатного хостингаВибираємо хостинг і домен

    Якщо ви будете переносити вже існуючий сайт на Hostiman.ru, то для його роботи як зазвичай потрібно буде лише прописати у вашого реєстратора доменних імен NS нового сервера хостингу (ns1.hostiman.ru і ns2.hostiman.ru). Якщо на сайті ви тільки плануєте створити, то для початку можна буде обійтися навіть без покупки домену (я в свій час саме так і зробив, бо жлоб в душі). Як це зробити?

    А дуже просто. Hostiman.ru просто надає у ваше розпорядження безкоштовний домен третього рівня, який закінчуватися на «.h1n.ru» наприклад, «ktonanovenkogo.h1n.ru». До речі, можна отримати безкоштовно і домен другого рівня в Freenom, але там теж буде цілий ряд нюансів. Добре це чи погано? По-перше, це безкоштовно, що на певному етапі становлення вебмастера є превалюючим чинником.

    Ну,а по-друге, якщо проект піде в гору, то можна буде оперативно купити домен другого рівня і склеїти його з безкоштовним (тим, що отримали в Hostiman). Процес склеювання в пошукових системах займе якийсь час, але все нажите непосильною працею не пропаде (проставлені на вас з інших сайтів або соцмереж посилання і просто згадки). Я саме так і зробив у свій час (близько шести років тому) і нічого…

    І ще один довершающий акорд, який порадує тих, кого слово CMS лякає до тремтіння в колінах, а витрачати час на знайомство з тим чи іншим движком ох як не хочеться (та й не просто це, навіть у самих простих в освоєнні движків). Ось саме для таких клієнтів є така чудова річ як конструктор сайтів, де все очевидно — клікнув на слово і поміняв його, схопив блок і перетягнув його. І не треба голову ламати в якому розділі адмінки CMS знаходиться хитрозакопанный пункт, який…

    Конструктор сайтів на хостингу Hostiman.ru теж безкоштовний, що цілком очевидно, але зовсім не благає його достоїнств. Є дуже показове відео, яке демонструє, як за допомогою даного конструктора на цьому безкоштовному хостингу можна створити сайт за п’ять хвилин (що примітно, ролик йде саме п’ять хвилин, а не дві години, як іноді буває).

    Вибираємо хостинг і домен«alt=»»>

    Так, ще конструктор включає в себе більше 170 готових шаблонів сайтів, які можна використовувати просто вписавши в них свій вміст. Ще раз повторюся — такі речі припадуть як бальзам на душу тим, хто не хоче занурюватися в гущі вебмастеринга, а свій сайт (та ще на безкоштовному хостингу) мати хоче.

    Трохи пооткровенничаю. Близько 12 років тому в мене був перший досвід створення сайту і робився він саме в визивиг конструкторі (виконаному у вигляді десктопної програми), бо не було часу вивчати всі ці ЦМС-ки, а потрібен був робочий інструмент продажу. Треба сказати, що сайт той мав успіх (залучав безліч замовлень), але я його закрив через півроку через нелегальності реалізується таким чином бізнесу (ссикотно стало). Після цього займаюся тільки легальними справами, але сайт все ж той вийшов досить непоганим, хоч і зібраному «на коліні».

    Безкоштовні VPS/VDS сервера і враження

    Для мене це навіть трохи дико, коли на ХостиМен безкоштовно пропонується не тільки хостинг, але і віртуальний виділений сервер, причому з дуже хорошими технічними показниками. Є навіть кілька тарифних планів.

    «Ага, ось вона де собака порилася — продають VPS сервера, раз є тарифні плани» — скажете ви! Ан, немає. Не продають, а роздають всім вже мають у своєму розпорядженні сайти відповідної тематики і відвідуваності. А тарифна сітка визначається не ціною, а відвідуваність сайту. Про як!

    Який такий відповідної тематики? А такий, щоб банер рекламує Hostiman.ru можна було розмістити і сподіватися на приплив за нього відвідувачів. У вас такий сайт є? Ну і чудово, тепер ви можете під нього безкоштовний VPS отримати, але правда вже в обмін на розміщення банера. Але все одно ж халява за такі тарифи:

    Тарифы бесплатных VPS/VDS серверов в Hostiman.ruВибираємо хостинг і домен

    Скільки сайтів буде хоститься на вашому віртуальному сервері, вже будете визначати особисто ви самі, так само як і займатися його адмініструванням. В принципі, пропозиція дуже цікава. До того ж, у випадку з VPS скан вашого документа вже буде не потрібно пред’являти — досить того, що сайт буде відповідати умовам і ви розмістите їх банер.

    До речі, наведена непогана оцінка швидкості роботи віртуального сервера навіть у порівнянні з лідерами ринку, у яких тарифи зовсім не безкоштовні:

    Сравнение скорости VPSВибираємо хостинг і домен

    Інші моменти (які сайти схожі, як отримати сервер тощо) дивіться на сторінці лединга їх безкоштовних VPS/VDS серверів.

    Власне, все, що маю сказати. Далі покаже час і досвід експлуатації. Ну і, звичайно ж, ваші коментарі будуть безцінним доповненням до всього вищесказаного.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу