Вивчаємо відвідуваність сайту

4311
  • Лічильник Яндекса — міф чи реальність?
  • Як зареєструватися і налаштувати інформер Яндекса
  • Як краще встановити лічильник Яндекса на сайт
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні мова піде про новий видимому лічильник відвідувань (має інформер), який з часом, можливо, зможе дещо похитнути наднадійні позиції самого популярного на даний момент в рунеті Лайвинтернета. Я маю на увазі інформер, який з’явився з недавніх пір у Метрики.

    Вивчаємо відвідуваність сайту

    Коли я створював свій перший сайт, то дуже хотів поставити на нього лічильник від компанії Yandex. Набирав такий запит в пошуковій системі, переглядав безліч ресурсів, але він виявився всього лише міфом, хоча багато хто не забули просунутися по цьому досить популярному запитом. Пам’ятаю, що саме за нього я вперше потрапив на блозі Девакі. Дуже корисний ресурс, до речі, раджу відвідати.

    Лічильник Яндекса — міф чи реальність?

    Але все ж просування по даному запиту в той час було профанацією, бо такого в природі не існувало. Багато видавали за нього грошики зі значенням ТІЦ. Ну, а починаючи з осені 2009 можна було практично без докорів совісті видавати на лічильник інструмент веб-аналітики під назвою Яндекс Метрика, яка, загалом-то, такою і була.

    Але все ж таки вона дещо відрізнялася від популярного LiveInternet, який крім досить потужних інструментів веб-аналітики (скоріше навіть не аналітики, а все ж статистики) мав видимий відвідувачам сайту інформер, де можна було б при бажанні налаштувати вивід даних про відвідування в будь-якому зручному вебмайстру вигляді.

    Ось саме такого інформера і не вистачало Метриці для того, що її можна було стовідсотково назвати лічильником. Але це було актуально лише до недавнього часу, а зараз можна привселюдно говорити про це, бо дана система обзавелося видимою частиною, що дозволяє відображати на сторінках сайту інформацію про відвідування цього ресурсу.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    При налаштуванні інформера можна буде вибрати один з цих трьох варіантів його відображення на сайті, а так само налаштувати колірну гаму і що саме має в ньому виводитися. Для початку, я думаю, непогано. Особливо мені імпонує другий варіант, який у вигляді ступінчастою діаграми відображає відвідуваність сайту за днями тижня — дуже оригінально.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    До речі, можна буде налаштувати, щоб при клацанні мишею по інформеру з’являлося випадаюче вікно із статистикою за попередній тиждень:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Взагалі Метрика приваблює своєю наочністю, красивістю і іншої веб два нольностью (WEb 2.0), особливо на тлі LiveInternet, який в плані подачі інформації і наочності її уявлення все ж трохи минулого століття, хоча, звісно ж, що приводиться ним інформація дуже важлива і в деяких випадках унікальна.

    Будемо сподіватися, що, нарешті, у LI з’явиться гідний конкурент в особі Метрики і її видимого лічильника відвідувань, бо конкуренція завжди добре для кінцевого користувача, тобто для нас з вами, шановні вебмастера.

    До речі, цю систему цілком можна назвати інструментом веб аналітики, бо у нього є можливість ставити цілі і відслідковувати певні події (наприклад, перехід на певну сторінку, здійснення реєстрації, переходу за певним посиланнями тощо).

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    У рунеті самим популярним інструментом для веб аналітики досі є Google Analytics, який досить сильно наворочен і можливостям серйозно перевершує Яндекс Метрику.

    Але питання в тому, що в рунеті на даний момент веб аналітика знаходиться в зародковому стані, на відміну від буржунете (який за деякими даними випереджає розвиток нашого SEO приблизно років на 5), де подібні системи стали одним з найбільш затребуваних інструментів при просуванні сайтів.

    У рунеті Google Analytics вважається наикрутейшим, а в буржунете він використовується тільки початківцями оптимізаторами. Там досить часто використовується професійний платний софт для аналізу просування проектів. Ну, ми відстаємо від буржунете і нічого тут не поробиш. Тому нам і можливостей веб аналітики Метрики буде достатньо для більшості випадків.

    До того ж, у дітище дзеркала рунета є такі унікальні інструменти як Вебвізор, карта посилань або кліків:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Ну, а тепер давайте перейдемо від воспеваний дифірамбів Яндексу і його новим лічильником (чогось останнім часом я надто сильно піарю їх сервіси) безпосередньо до того, як всю цю красу отримати на свій сайт.

    Як зареєструватися і налаштувати інформер Яндекса

    Нагадаю, що якщо ви заробляєте на своєму сайті на показі оголошень від рекламної мережі Яндекса (РМЯ), то разом з кодом блоків контексту буде подгружаться та код Метрики. Тобто вважайте, що ви вже зареєстровані в цій системі, а для того, щоб в цьому переконатися, ви можете клацнути по відповідному посиланню на сторінці статистики вашої рекламної майданчики в РМЯ:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Так само нагадаю вам, що якщо оголошення від РМЯ будуть виводитися не на всіх сторінках вашого ресурсу, то і статистика лічильника Яндекса буде занижена. В цьому випадку потрібно буде зареєструватися і додати свій сайт в Метрику (реєстрація фактично полягає в отриманні безкоштовної поштової скриньки від Yandex), а потім отримати і встановити код на свій сайт.

    Про те, як зареєструватися в Яндекс Метриці я писав тут. Так само як і у випадку з LiveInternet, ви зможете відкрити загальний доступ до статистики Метрики, який буде закритий за замовчуванням.

    Не залежно від способу реєстрації, перейдіть на сторінку зі списком вже доданих вами сайтів і клацніть по зеленій іконці навпроти потрібного лічильника:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    В результаті ви потрапите на сторінку редагування, де, до речі, на відкритій вкладці «Загальні» ви зможете налаштувати відправку вам повідомлень при виникненні проблем в роботі вашого ресурсу. Більш детально про моніторинг доступності сайту і аптайме читайте тут.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Але нас більше цікавить вкладка «Код лічильника», де, власне, і можна буде налаштувати зовнішній вигляд і отримати код. До речі, якщо у вас крутиться контекст РМЯ, то вам достатньо буде отримати тільки код інформера, т. к. лічильник у вас буде подгружаться автоматично разом з контекстними оголошеннями.

    Взагалі, до 2009 року Метрика була доступна лише тим, хто крутив у себе на сайті Директ, тому і спостерігається зараз така сильна взаємозв’язок цих двох сервісів. Яндекс Директ, про який я писав тут, є зворотним боком рекламної мережі РМЯ — в Директе дають оголошення рекламодавці, а в партнерській мережі їх розміщують вебмастера. Ну, це якщо грубо апроксимувати.

    Отже, для активації показу інформера вам потрібно буде поставити галочку в однойменному полі. Всі налаштування зовнішнього вигляду і функціоналу видимого лічильника ховаються за пунктом «Налаштуйте інформер».

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    В результаті чого відкриється додаткова область, де ви зможете вибрати один з трьох типів лічильника Яндекса і тонко налаштувати його зовнішній вигляд і відображене в ньому інформацію:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Перший варіант буде виводити відразу всі три можливих показника відвідуваності (зверху вниз): кількість показів сторінок досліджуваного сайту за поточну добу, кількість візитів і кількість унікальних відвідувачів. Загалом-то, як раз все найпотрібніше.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Другий варіант відображає кольоровий графік відвідуваності по днях тижня і один з трьох описаних вище параметрів. Який саме буде відображатися на лічильнику, буде залежати від того, в якому полі ви поставите галочку: Перегляди, Візити або Відвідувачі.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Третій варіант буде просто виводити один з обраних вами показників відвідуваності вашого ресурсу.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Думаю, що розповідати про те, як можна налаштувати колірну гамму не потрібно, бо і так все зрозуміло. Потрібно вибрати один з двох варіантів відображення і колір тексту, а так само отримувати більше інформації при клацанні по лічильнику лівою кнопкою миші (варіант «Розширений» — див. скріншот на початку статті).

    Після того, як створите свій шедевр, прокрутіть вниз і натисніть на кнопку «Зберегти». Тепер вам потрібно скопіювати код інформера і, при необхідності, код лічильника, який буде розташований в нижній області.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Зверніть увагу, що код лічильника буде укладено в відкривають і закривають теги виду:

    а інформера — в теги:

    Забігаючи трохи вперед скажу, що встановивши код інформера на свій сайт, ви навряд чи що-небудь на ньому побачите, бо треба буде ще активувати його показ. Робиться це на вкладці «Доступ»:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Потрібно встановити галочку у полі «Показувати дані інформера»:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Я спочатку думав, що потрібен час, після чого цифирьки самі з’являться в інформері. Ан, немає. Галочка ця потрібна і без неї ніяк.

    Як краще встановити лічильник Яндекса на сайт

    Ви, звичайно ж, можете скопіювати і вставити їх разом. Все буде працювати, але все ж краще буде код лічильника Метрики вставити в шаблон вашого сайту перед закриваючим тегом /body, оскільки в цьому випадку підвішений скрипт ніяк не сповільнить завантаження сторінок вашого ресурсу.

    Хоча останнім часом нам за замовчуванням пропонують асинхронну версію, яка на швидкість завантаження сторінки ніяк не впливає:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    А ось інформер можете встановити в будь-яке зручне для вас місце, точно так само, як я це описував у статтях про:

  • Встановлення лічильників відвідувань на Joomla
  • Вставка коду WordPress
  • Думаю, що скориставшись наведеними вище матеріалами, ви без проблем зможете впоратися з цим непосильним завданням.

    Так, якщо захочете, щоб відвідувачі вашого ресурсу могли переглядати докладні дані вашого лічильника, то потрібно буде в його налаштуваннях перейти на вкладку «Доступ» і поставити галочку в полі «Публічний доступ до статистики», після чого вам буде надана посилання, що веде на сторінку з відкритою для всіх бажаючих статой:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу