Вивчаємо відвідуваність сайту

4052
  • Основні способи перевірки відвідуваності сайту
  • Огляд лічильників та систем аналізу відвідувань
  • Аналіз відвідуваності — хіти, хости, сесії і відмови
  • Як дізнатися відвідуваність чужого сайту
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу поговорити про таке поняття, як відвідуваність сайту. Напевно, питання про те, як її дізнатися і перевірити, виникає відразу ж після запуску цього самого ресурсу, і це правильно, бо відвідуваність це наше все (чим вона вище, тим більше грошей заробити ви зможете).

    Хоча в певний момент може виникнути питання про перевірку посещалки не свого проекту, а чужого, що теж буде цілком логічно, бо завжди цікаво наскільки успішний ваш конкурент або колега.

    Вивчаємо відвідуваність сайту

    Сьогодні я спробую об’єднати всі аспекти, пов’язані з підрахунком відвідувачів в одній статті. Ми поговоримо про способи, що дозволяють дізнатися і оцінити відвідуваність свого сайту, подивимося на які показники статистики слід звертати увагу, а які можна залишити без особливої уваги, подивимося, як можна дізнатися чи хоча б оцінити популярність чужого ресурсу (при наявності або відсутності лічильників).

    Ну і, власне, дізнаємося, які існують рейтинги сайтів по популярності і які лічильники можна буде використовувати на своєму проекті.

    Основні способи перевірки відвідуваності сайту

    Природно, що все це вмістити в рамки однієї статті навряд чи у мене вийшло б, але багато чого з того, що я перерахував вище і що стосується підрахунку відвідувачів, було вже мною досить докладно описано, т. ч. мені залишиться тільки проставити необхідні посилання з невеликими коментарями на тему. Але дещо доведеться розглядати саме в рамках цієї статті. Власне, приступимо.

    Навіщо тримати руку на пульсі відвідуваності свого сайту?

    Після того, як вам вдалося самим створити свій сайт або ж придбати його у професіоналів, відвідуваність стає тим самим фактором, заради якого ви проливаєте сім потів як прокляті, не спите ночами, намагаючись втілити в життя ідею його самостійної розкручування і просування, або ж просувається за допомогою контекстної реклами (Гугл Адвордс і Яндекс Директ), то відстеження статистики відвідувань стає для вас просто життєво необхідним заняттям, що дозволяє дізнатися і перевірити ефективність ваших дій і вкладень.

    Відвідуваність (скільки людей приходило на сайт і звідки вони приходили), а точніше аналіз статистики — це зворотний зв’язок, що дозволяє оцінити правильність дій, спрямованих на розвиток проекту. Правда, пошукові системи мають дуже істотну інерцію і ця зворотній зв’язок буде працювати далеко не в реальному часі.

    Іноді вжиті вами дії з розкручування і оптимізації дадуть відгук при аналізі статистики відвідувань тільки через кілька тижнів або навіть місяців. Але тим не менш відвідуваність, а точніше її збільшення, це те, заради чого ми працюємо.

    З перших днів створення блогу я почав відстежувати статистику, одночасно звертаючи увагу ще на цілий ряд інших показників успішності просування — Тіц та Пр, позиції сайту в рейтингах, кількість передплатників на Rss стрічку (лічильник Feedburner), кількість фоловерів у Твіттері, лайків на Фейсбуці і в Vkontakt, і багато іншого. Зараз я продовжую з таким же ентузіазмом стежити тільки за відвідуваністю, бо все інше виявилося другорядним і мало впливає на реальну популярність проекту.

    Тут, звичайно ж, можна сказати, що поняття це відносне. Так, дійсно, для комерційних проектів, які продають товари або послуги, дуже важливо підвищувати відвідуваність саме своєї цільової аудиторії, якій цікаві ці самі товари і послуги (сміттєвий трафік буде створювати додаткове навантаження на сервер і тішитися ілюзіями авторів проекту).

    І саме для аналізу статистики заходу користувачів, розуміння джерел трафіку, оцінювання зацікавленості аудиторії матеріалами або пропозиціями і потрібно буде зануритися в тематику того, які існують способи дізнатися і перевірити відвідуваність сайту, які дані ви зможете відстежити і т. п. Навіть якщо ваш проект не комерційний, то відстежувати посещалку все одно треба, але можливо, що для цього можна використовувати вже більш прості інструменти.

    Як збирати статистику без використання зовнішніх сервісів?

    Отже, давайте спочатку розберемося, як можна дізнатися, перевірити і подивитися статистику відвідуваності сайту. Ну тут, напевно, можна виділити кілька основних способів:

  • Самий точний спосіб полягає у використанні так званої серверної статистики відвідуваності (зазвичай аналізуються логи сервера). Більшість віртуального хостингу надають таку послугу, ну, а якщо ваш проект розміщено на реальному або віртуальному сервері, то ви і самі можете встановити і активувати відповідні скрипти, що дозволяють дізнатися, перевірити і провести детальний аналіз приплив відвідувачів на ваш ресурс.

  • AWStats — аналізатор логів сервера.
    Система сбора серверной статистики посещений сайтаВивчаємо відвідуваність сайту
  • Системи серверної статистики, хоч і мають ряд переваг, порівняно з іншими способами аналізу відвідуваності сайту, але результати їх роботи будуть доступні тільки вам.

    З часом дізнатися і перевірити кількість і якість ваших відвідувачів захочуть ваші потенційні рекламодавці, які бажають, наприклад, розмістити банерну рекламу. Та, власне, навіть при прийомі вашого проекту в рекламну мережу Яндекса, про яку я писав тут, потрібно вказати посилання на статистику відвідуваності.

  • У багатьох CMS, як платних, так і безкоштовних, існує можливість відслідковувати статистику відвідувань. Якщо такої можливості не закладено в самій CMS, то напевно знайдуться підходящі сторонні розширення для її перевірки та аналізу. Але, як правило, такі системи збору статистики в движках далеко не досконалі (хоча, в Битриксе вона дуже навіть нічого), так і знову ж постає питання надання доступу до статистики для потенційних рекламодавців, а вони ні на гріш не повірять тому, що нараховує статистика відвідувань, наявна у вашій CMS.
  • Огляд лічильників та систем аналізу відвідувань

    Третім і найбільш часто використовуваним способом, що дозволяє дізнатися, перевірити і піддати аналізу відвідуваність сайту, є, звичайно ж, так звані лічильники і рейтинги на їх основі (їх ще називають клієнтські системи статистики). По суті це практично одне і те ж, і працюють лічильники і рейтинги за досить простим принципом.

    Головна їхня перевага — це те, що вони взагалі не мають ніякого відношення до вашого ресурсу. Ваше завдання при їх використанні полягає тільки в правильній їх встановлення — впровадження коду лічильників у всі без винятку сторінки свого ресурсу, бо тільки в цьому випадку буде гарантована хоч якась точність перевірки відвідуваності.

    Код лічильника може представляти із себе або Html фрагмент, який одночасно із завантаженням сторінки вашого сайту буде довантажувати з іншого сервера (власника цієї системи) картинку інформера, або код лічильника може містити в собі якийсь скрипт, який знову ж таки буде подгружаться з поза.

    У результаті виходить, що якщо браузер користувача завантажує якусь сторінку вашого ресурсу, то він зобов’язаний звернутися до цього зовнішньому по відношенню до вас сервера для завантаження картинки інформера, або для завантаження скрипта. Ну, а цей самий зовнішній сервер просто вважає ці завантаження (звідси і назва — лічильники відвідуваності).

    В цьому і полягає основна перевага клієнтської статистики — абсолютно неупереджений підрахунок відвідувань (важливо для потенційних рекламодавців), але зате в разі проблем з сервером лічильника буде, по-перше, внесена похибка в підрахунок відвідувачів, а по-друге, може бути затримка з завантаженням сторінок вашого сайту (палиця про два кінці).

    Використовувати лічильники досить просто і саме цим вони і приваблюють. Хоча, не володіючи мінімальними навичками роботи з сайтом безкоштовний ФТП менеджер, про який я тут писав і не знаючи основ Html і Css, ця начебто просте завдання по установці на сайт лічильників відвідуваності може раптово стати складною або навіть важкою. Я постарався врахувати цей момент в двох статтях, що розповідають про встановлення лічильників відвідуваності на Joomla і вставити їх в WordPress і smf, можливо вони вам знадобляться.

    Найбільш популярні в рунеті лічильники відвідувань

    Давайте тепер перейдемо безпосередньо до перерахування деяких найбільш популярних лічильників і «рейтингів сайтів по відвідуваності» (їх ще називають рейтинговими каталогами).

  • Лайвинтернет — самий популярний в рунеті спосіб дізнатися і перевірити відвідуваність сайту. Говорити тут особливо нічого, тим більше, що за посиланням ви знайдете докладну статтю щодо отримання коду та роботи зі статистикою.

    Узнать посещаемость своего сайта в ЛивИнтернетеВивчаємо відвідуваність сайту

    Взагалі, для більшості комерційних проектів (де не потрібно відстежувати конверсію одного його буде більше, ніж достатньо.

  • Рамблер Топ 100 — взагалі-то, він вважається каталогом, але рейтинговим, тобто в нього можуть потрапити тільки ті ресурси, які розмістять у себе їх лічильник. Сама по собі пошукова система Рамблер зараз вже не існує, але цей каталог, як і раніше живе.

    Счетчик посещений от РамблераВивчаємо відвідуваність сайту

    Як тільки лічильник відвідувань ви видалите, то вас разу ж викинуть і Rambler Top100. За наведеним посиланням ви знайдете статтю про реєстрацію в цьому каталозі і отримання коду. Ну, а посилання на опис його установки я наводив трохи вище.

  • Рейтинг ХотЛог — ще один каталог, для участі в якому вам потрібно буде встановити лічильник. Опис роботи з ним наведено в кінці статті, яку я згадав у попередньому пункті.
  • TOP Mail.ru — досить популярний рейтинг (процес отримання коду описаний в кінці статті про Ливинтернет). Існує ще окремий каталог mail.ru. До речі, можна буде безкоштовно додати сайт в цей каталог mail.ru навіть без установки яких-небудь лічильників.
  • OpenStat (Spylog) — колись це був дуже популярний лічильник з рейтингом сайтів, відсортованих по відвідуваності, але зараз це вже серйозна система статистики.
  • Повноцінні системи статистики для обліку та аналізу відвідуваності

  • Лічильник Яндекс Метрика — на закуску я залишив справжніх монстрів, які не тільки дозволять дізнатися і перевірити відвідуваність, але і дозволять вам формувати бажані цілі і відслідковувати їх досягнення. Взагалі, це вже, звичайно ж, не звичайні лічильники, а повноцінні системи аналітики.

    Счетчик посещаемости от ЯндексаВивчаємо відвідуваність сайту

    Хоча, Яндекс Метрика не так давно зробила крок у бік того, щоб її можна було назвати лічильником Яндекса.

  • Google Analytics — найбільш просунута з усіх доступних безкоштовно систем аналітики відвідувань і поведінки користувачів на сайті. Називати її лічильником вже язик якось не повертається. Взагалі, досить давно Аналітікс називався трохи інакше і був платною системою (кілька сотень доларів на місяць за те, щоб дізнатися відвідуваність і супутні її параметри), але потім його купив великий і могутній Google і зробив доступним всім бажаючим і абсолютно безкоштовним. До того ж, з тих пір вона посилено розвивається і вдосконалюється, досягнувши до поточного моменту небувалої могутності. Одне засмучує — Google Analytics дуже важко в’їхати, особливо сходу.

  • Аналіз відвідуваності — хіти, хости, сесії і відмови

    Є основні параметри відвідуваності сайту, які дозволяють нам дізнатися і перевірити практично будь-які засоби моніторингу (лічильники, серверна статистика або вбудовані в CMS засоби аналізу) і потрібно навчитися розуміти, що мається на увазі під назвами цих параметрів (як інтерпретувати використовувану термінологію). Для різних систем термінологія може відрізнятися, але все ж позначимо їх наступним чином:

  • Хіти — найчастіше хітом називають завантаження однієї сторінки з сайту, тобто фактично одне звернення до сервера. Перезавантаження однієї і тієї ж сторінки буде вважатися ще одним хітом. Лічильники та інші системи збору статистики відвідувань зазвичай відображають кількість хітів зроблених протягом дня.

    Вимірювання кількості хітів для сервісів статистики є досить простий і точно розв’язуваної завданням, що має малу ступінь похибки, тому, якщо вам потрібно буде знати динаміку зміни відвідуваності з часом, то краще для побудови графіків використовувати саме хіти, як мають мінімальну похибку при вимірюванні.

  • Хости — це підрахунок унікальних мережевих адрес (IP), з яких відбувалася завантаження сторінок вашого сайту. Приймати кількість хостів за однозначний показник якості роботи вашого ресурсу (прирівнювати хости до відвідувачів) дуже складно в силу властивої хостів (що таке host) великої частки похибки, бо він далеко не завжди пов’язаний з конкретним користувачем.

    Один і той же мобільний користувач може протягом дня працювати з вашим ресурсом з десятків різних IP, а якщо ваш проект буде орієнтований на корпоративних користувачів, то велика вірогідність того, що багато хто з відвідувачів будуть сидіти в мережі під одним IP адресою. Загалом, на хости особливої уваги, напевно, звертати не варто — це не той метод, який дозволить однозначно дізнатися або оцінити точну відвідуваність сайту.

  • Відвідувачі — скільки унікальних людей відвідало ваш ресурс. Як можна порахувати унікальних відвідувачів? Для цього використовуються так звані куки (cookies) — невелика текстова мітка, яка записується сервером вашого сайту в браузер користувача. Для кожного користувача така текстова мітка буде унікальною. У слідстві чого дуже легко можна буде відстежити — новий відвідувач прийшов до вас або ж це повторний захід уже побував трохи раніше користувача.

    Хоча, за великим рахунком, таким чином ми можемо дізнатися не кількість користувачів, а кількість браузерів, у яких відкривали ваш сайт. Існує ймовірність того, що користувач зітре куки в браузері або ж зайде в наступний раз з іншого браузера, але це вже відноситься до похибки вимірювання, яка становить одиниці відсотків.

  • Сесії — це процес безперервної роботи користувача з сайтом. Припустимо, якщо один і той же відвідувач три рази за день заходив до вас через великі проміжки часу, то це буде зараховано, як один відвідувач і три сесії. Для визначення сесій використовують або спеціальну куку, яка знищиться після закриття браузера, або просто вимірюють час між завантаженнями сторінок вашого ресурсу, і якщо воно перевищить 30 хвилин, то буде зафіксований розрив сесії.

    Сесії — це одні з найбільш важливих і значимих параметрів, який дозволяє дізнатися і перевірити якість вашого сайту, спираючись на зібрану статистику. Пам’ятайте, зараз всі говорять про поведінкових факторах, що впливають на відношення пошукових систем до вашого ресурсу? Так ось, основні параметри, за якими оцінюється поведінка користувачів на вашому проекті, є похідними від такого поняття, як сесія в статистикою відвідуваності

  • Час сесії — скільки пробув відвідувач на сайті, поки він не зробив перерви у відкритті сторінок більше 30 хвилин або не закрив браузер. У зв’язку з цим, напевно, стає ясно, що точно виміряти час сесії дуже складно із-за невизначеності моменту відходу користувача.

    Тому багато систем, які дозволяють перевірити цей показник в статистикою відвідуваності, вимірюють його не до кінця перегляду користувачем останньої відвіданого сторінки, а до моменту початку її перегляду. Отже, багато лічильники будуть давати велику похибку при перевірці часу сесії, причому обов’язково в меншу сторону.

  • Глибина сесії — скільки сторінок переглянув користувач за один сеанс роботи.
  • Точка входу — перша переглянуте відвідувачем сторінка за час її сесії. За цим показником, отриманим при аналізі відвідуваності, можна дізнатися і перевірити якість оптимізації вашого проекту. Якщо найчастіше точкою входу стає головна сторінка, то ви мало часу приділили вирішення питання «Як розкрутити свій сайт».

    А ось якщо точками входу є внутрішні сторінки вашого ресурсу, то це могло стати результатом вдалого вкладення грошей в контекстну рекламу, або стати результатом вдалої і правильної оптимізації та просування.

  • Точка виходу — остання сторінка переглянута в сесії.
  • Показник відмов — це значення статистики відвідуваності, який показує відношення сесій з одиничною глибиною (точка входу збігається з точкою виходу) до загального їх числа.

    Хоч цей параметр називається «показником», тим не менш, для багатьох типів проектів він не буде показовим. Наприклад, горезвісна «доставка піци» дасть показник відмов дорівнює 100 відсотків і це буде нормально (відвідувач зайшов, побачив контактний телефон і пішов дзвонити і замовляти піцу).

    У той же час, для звичайних інформаційних ресурсів (ну, напевно, типу мого перевірити і проаналізувати показник відмов буде дуже показово. Хоча знову ж таки, якщо він у вас буде в районі 50 — 70 відсотків, то це ще не привід бити на сполох, особливо якщо ваш ресурс володіє широкою аудиторією (різноплановий, має багато тематик).

    Варто починати турбуватися, якщо у вашого інформаційного ресурсу показник відмов наближається до 90 відсотків. Тут і пошуковики можуть своє фі вам висловити у вигляді пониження вашого ресурсу в пошуковій видачі, за чим піде негайне зниження відвідуваності.

  • Як дізнатися відвідуваність чужого сайту

    Ну, і в ув’язненні хочу розповісти про те, як дізнатися чи оцінити відвідуваність чужого сайту, у якого лічильники відвідувань закриті паролем або ж взагалі відсутні, що є досить-таки великий рідкістю, але все ж буває. Давайте почнемо саме з цього самого випадку, коли ніяких клієнтських систем статистики не встановлено.

    В цьому випадку єдиним способом дізнатися відвідуваність чужого проекту буде приблизна і досить-таки непряма оцінка за показником Alexa Rank. За наведеним посиланням ви знайдете велику статтю, присвячену Alexa та способів поліпшення цього показника, але якщо вам ліньки читати, то я коротенько розповім про нього.

    Власне, Alexa Rank з’явився в інтернеті навіть раніше пошуковика Google, що вже говорить про його важливість. Але, на жаль, принцип роботи, на якому заснований збір статистики відвідуваності в Alexa, не дуже добре працює в рунеті. Чому? Та тому, що мало у кого в рунеті в браузерах встановлено їх Toolbar, який збирає дані про переглянуті користувачами сайтах для її подальшої інтерпретації та переробки в рейтинг найбільш відвідуваних ресурсів у світі та в рунеті зокрема.

    Коротше, місце, що цікавить вас ресурсу (для якого ви хочете дізнатися та перевірити відвідуваність) у рейтингу Alexa Rank як раз і скаже вам (для рунета дуже і дуже приблизно) про те, наскільки відвідуваним він є. Наприклад, у показник Alexa Rank = 2700 (таке місце він займає в світовому рейтингу найбільш відвідуваних ресурсів Росії), а реальна відвідуваність у мого зараз цілком може не відповідати займаному місцю (істотно відрізнятися від сусідів за списком).

    Але якщо на чужому сайті, де ви хочете дізнатися відвідуваність, є яка-небудь клієнтська система статистики, то можете спробувати використовувати сервіс 2ip — вводите в пропоновану форму адресу однієї чи кількох чужих ресурсів і отримуєте ці дані. Наскільки ефективно працює цей сервіс, я сказати не можу, але в мене з ним накладок не було.

    Узнать посещаемость чужого сайтаВивчаємо відвідуваність сайту

    Раніше, до речі, можна було зазирнути до статистики закритого паролем лічильника liveinternet, але зараз, схоже, цю дірку прикрили. Раніше достатньо було вставити в адресний рядок браузера наступний URL:

    http://counter.yadro.ru/logo;/?29.1

    Замість «» вставляєте домен чужого сайту, чию відвідуваність хочете дізнатися.

    Існує так само чудовий сервіс під назвою Архів статистики LiveInternet, який дозволяє побачити відвідуваність сайту за версією лічильника LI, навіть якщо його власник закрив статистику паролем:

    Архив статистики посещаемости сайтаВивчаємо відвідуваність сайту

    Якщо такого лічильника на сайті взагалі не встановлено, то лихо, але Лайвинтернет досить популярний і навіть багато гіганти його встановлюють (спробуйте заради приколу пробити всюдисущий Фб.ру по цьому сервісу — тільки спочатку сядьте, а то впадете 🙂 ).

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу