Освоюємося з інтернет-грошима

4115
  • Що таке біржі криптовалют
  • Біржа криптовалют BitMEX
  • LocalBitcoins
  • Крипто-біржа Binance
  • Біржа EXMO
  • BitexBook — перша легальна біржа
  • Bybit
  • Криптобиржи, які теж варто розглянути
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Ринок кріптовалюти істотно відрізняється від інших валютних ринків насамперед тим, що тут все як би неофіційно. Криптовалюта на даному етапі свого розвитку нічим не підкріплена і ніхто за нею не стоїть (ні держава, ні інші структури). Однак, це зовсім не заважає мільйонам людей непогано заробляти на биткоинах, лайткоинах, ефірах та інших криптоденьгах.

    Освоюємося з інтернет-грошима

    Одним з найпотужніших інструментів заробітку є біржі кріптовалюти. Так, вони теж всі неофіційні (інших і бути не може, бо так вже влаштований блокчейн, що його ніхто не контролює), але проходять через них грошові обороти вражають уяву.

    Багато хто, хто в темі, саме біржі (замість або разом з обмінниками кріптовалюти) використовують для купівлі, продажу та обміну биткоинов на інші види віртуальних валют або звичайні (фіатні) гроші. Тут, правда, все дещо складніше, ніж в обмінниках, але при певній вправності можна іноді заощадити при обміні або заробити на спекуляціях.

    Що таке біржі криптовалют і чим вони краще обмінників?

    Природним чином над неосяжним морем криптовалют виникло безліч сервісів, спрямованих на роботу з цими валютами. В основному ці сервіси представляють із себе або обмінники, або біржі. Тих і інших на ринку вже багато сотень, так тут ще незрозуміло, чим одне відрізняється від іншого.

    Насправді, наприклад, поміняти биткоины на Ківі можна як в обміннику, так і на біржі (іноді навіть по однаковим курсом). Так і зворотна операція теж буде доступна і там, і там. У чому ж відмінність? Навіщо потрібні біржі, якщо є хмара обмінників? Тим більше що є сервіси моніторингу кращих курсів обміну:

  • КурсЕксперт
  • BestChange
  • В чому фішка бірж? Якщо говорити коротко, то вигідний обмін — це біржа, а обмін оперативний — це обмінник. Якщо хочете заощадити і у вас є час розбиратися, а так само є можливість почекати, поки надійде вигідна пропозиція — вам краще підійде біржа. Немає часу — шукайте кращий за курсом обмінник (тут і тут).

    Тепер по суті. Біржа просто надає майданчик для здійснення операцій по багатьом напрямкам обміну (за якими саме — залежить від конкретно обраної вами біржі). Самі обміни відбуваються між учасниками біржі, а вона сама потрібна для того, щоб людей звести і дати гарантію того, що операція пройде чесно. На цьому, власне, біржа і заробляє, беручи частку відсотка від всіх проведених через неї угод.

    Ви, як учасник біржі, будете вільні по потрібному вам напрямку обміну або прийняти одну з вже наявних заявок (ордерів) або створити свою заявку (на потрібних вам умовах) і чекати, поки хтось захоче з нею вчинити з вами угоду. Перший варіант дозволяє провести операцію швидко, але другий варіант, натомість втрати часу на очікування, дає шанс провести обмін за більш вигідним вам курсом. От і все, а решта вже деталі, які на різних біржах можуть різнитися.

    А як справа проходить в обміннику? Тут ви вже співпрацюєте безпосередньо з самим сервісом (а не з іншими людьми, як на біржі). Курс обміну поставлено жорстко і в рамках одного обмінника змінити його в кращий для вас бік можна буде тільки умовивши адміністрацію піти вам назустріч. Хоча, ви можете просто вибрати інший обмінник з більш вигідними для вас курсом, але тільки не потрібно забувати перевіряти його через згадані трохи вище сервіси моніторингу (повторюся — тут і тут).

    Власники обмінників заробляють на комісії, яка з вас утримується при проведенні операції і від її розміру часто і залежить ваша вигода. Як правило, курс купівлі биткоинов в обмінниках досить привабливий, а ось курси його продажу або курси інших криптовалют можуть бути вже не стільки оптимальні, як на кращих біржах, представлених нижче.

    Так що робіть висновки на власному досвіді. Ще варто врахувати, що в деяких обмінниках є накопичувальна знижка «за обсяги», наприклад, в цих:

  • 24PayBank
  • Ramon Cash
  • 60сек
  • Ychanger
  • Platov
  • BaksMan
  • ProstoCash
  • До того ж іноді динаміка природного зміни курсу биткоина, лайткоина, эфириума та інших криптовалют настільки стрімка, що очікуючи на біржі обміну за кращим курсом можна упустити момент, коли можна було б в будь-якому обміннику купити цю ж кількість крипти, але значно дешевше.

    Це властивість кріптовалюти — висока волатильність, тобто нестабільність курсу, яке теж варто враховувати. Але саме це і приваблює сюди людей, бо де ще можна отримати 5000% доходу за рік? Однак і висока ризикованість вкладень теж є невід’ємною рисою заробітку на биткоинах (та іже з ними), бо, по суті, це все схоже на довгограючий хайп-проект, тобто міхур, який коли-небудь увірветься (та й хоча б, якщо просто злегка підніметься).

    Також варто підкреслити, що гроші на біржу можна вводити заздалегідь обумовлених способами, які, до речі, можуть стати вирішальним фактором при виборі біржі для роботи). Тому обміни тут можна проводити миттєво (поки курс не поскакав). Багато ж обмінники миттєвостей забезпечити не можуть. Виходить, що на більшості бірж у вас з’являється як би віртуальний гаманець (типу ОТРУТА або Ківі), що додає оперативності в роботу, особливо важливу для проведення успішних спекуляцій.

    Що стосується надійності. Біржі по своїй суті є більш серйозним сервісом, який по ідеї повинен володіти більшою надійністю, ніж обмінник (вони виступають у різних вагових категоріях). В принципі це так, але навіть топові біржі іноді все одно зачиняються (як, наприклад, BTC-e, Bter і BTCChina). Так і проектів, націлених на обман тут теж вистачає, хоча їх і не так багато, як серед обмінників.

    Трохи нижче я наведу список 10 бірж кріптовалюти, які, на мій погляд, краще всього підходять для роботи в них жителям рунета. Біржа — це все-таки дуже тонкий і чутливий інструмент, тому краще працювати з підтримкою рідної мови, щоб не виникало ще й проблем з комунікацій.

    Так само є й ряд інших нюансів, які я враховував. Наприклад, популярна біржа Poloniex ввела санкції для росіян і заблокувала для них висновок гроші. Вам це треба? Мені ні, тому на неї увагу в цьому огляді не звертаємо (вона у нас під санкціями). Є проблема і з китайськими біржами — деякі з них можуть закритися найближчим часом за рішенням влади.

    Знову ж, наведений нижче список бірж криптовалют — це не істина в останній інстанції і я буду радий прислухатися до ваших коментарів, вносячи правки в цей список (тим більше що з часом це все одно доведеться робити). Ну, да ладно, менше слів — більше діла.

    BitMEX — криптовалютная біржа №1

    BitMEX — гонконгська офіційно зареєстрована біржа криптовалют, призначена для активної гри (заробітку на спекуляціях, а точніше, ф’ючерсах на підвищення або зниження курсу биткоина і ще десятка популярних альткоинов). Зараз це, мабуть, єдиний інструмент, на якому можна заробляти і на зростанні, і на падінні курсу криптовалют.

    Хто знає що таке маржинальна торгівля і кредитне плече (тут воно, до речі, має стеля в x100) — вам однозначно сюди. Є підтримка російської мови. А хто не знає, раджу подивитися цей відеоролик (вельми дохідливо і «по-простому» передається суть і антураж процесу):

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Біржа працює з такими популярними криптовалютами, як Bitcoin, Ethereum, Ethereum Classic, Zcash, Monero, Ripple, Augur, Litecoin, Factom і Dash. Дуже цікавий продукт, який нещодавно отримав російськомовну підтримку.

    Раджу спробувати BitMEX на зуб обов’язково. Детальніше про заробіток на БитМекс читайте і дивіться (там ви знайдете ще ряд корисних роликів з лайфхаками) у наведеній за посиланням статті.

    №2 — біржа криптовалют LocalBitcoins

    LocalBitcoins — ще одна локалізована під російськомовного користувача біржа. Якщо російська за замовчуванням не включився, то це можна буде зробити прокрутіть сторінку до кінця і, знайшовши потрібний пункт у меню праворуч внизу. Ну, розберетеся.

    Переключить интерфейс биткоин биржи Localbitcoins на русский языкОсвоюємося з інтернет-грошима

    Принцип її роботи суттєво відрізняється від розглянутого вище. Тут гроші, по суті, в біржу не вводяться і не виводяться, а здійснюється прямий обмін з контрагентом (таким же, як ви користувачем). Причому проходить це все вручну. Ви вибираєте потрібну вам заявку, уважно ознайомлюєтесь з пропонованими умовами угоди, проводите оплату за вказаними реквізитами і чекаєте відповідної оплати від контрагента.

    Навіщо ж тоді використовувати цю біржу, якщо всі так довго? Ну, її перевага випливає з назви Localbitcoins, що означає обмін биткоинов на ту валюту або електронні гроші, які використовуються у вашій країні і які зручніше особисто вам. Хочете отримати Ківі в обмін на ваші BTC? Та без проблем. Можна і Отрути отримати, і, навпаки, змінити наявні у вас Яндекс гроші на биткоины. По кожному такому локальному напрямом ви знайде безліч пропозицій.

    Вам залишиться тільки вибрати найбільш вигідне і надійне. Останнє можна оцінити за кількістю проведених контрагентом угод (перше число в дужках після нікнейму) та відсотку успішно завершених операцій (друга цифра — в ідеалі 100%).

    Биржа LocalBitcoinsОсвоюємося з інтернет-грошима

    Дана биткоин-біржа, по суті, реалізує принцип p2p, тобто прямий обмін між людьми (трейдерами).

    Біржа виступає гарантом угоди (за це з людини створив оголошення береться 1% від суми угоди), тобто дає захист від шахрайства. Робиться це за рахунок депонування биткоинов на рахунку продавця, створюючи гарантію для покупця на випадок нечесності продавця. Після оплати покупцем биткоинов ці кошти перейдуть до нього, навіть якщо продавець втече.

    Правда, на так звані «місцеві угоди» в LocalBitcoins гарантії вже не поширюються (це коли ви фізично зустрічаєтеся з продавцем або покупцем, що живуть з вами в одному місті, і ведете розрахунок готівкою).

    Купить биткоины за наличные через биржу LocalbitcoinsОсвоюємося з інтернет-грошима

    Подробиці читайте в окремій статті по Локал Биткоин, яка наведена за посиланням. А взагалі це дуже цікавий проект популярний у всьому світі і має дуже великий оборот.

    Крипто-біржа №3 — Binance

    Binance — з’явилася лише в 2017 році, але вже встигла завоювати високу популярність серед трейдерів (з ходу увійшла в топ-кращих). Спочатку вона створювалася професіоналами під сучасні вимоги ринку. Розміщується вона у Гонконзі і підпорядковується її законодавству.

    Binance (байненс) відрізняється від своїх конкурентів перш за все швидкістю роботи (швидким проведенням великої кількості одночасних транзакцій). Також у неї досить низька комісія на тлі конкурентів — 0,1%. І при цьому дотримуються високі стандарти безпеки, без яких зараз неможливо домогтися успіху на ринку криптовалют.

    Криптобиржа BinanceОсвоюємося з інтернет-грошима

    З біржею можна працювати і з телефону, що підвищує зручність і ефективність. Є підтримка російської мови в інтерфейсі (можливо, що і в техпідтримку, але мені поки не доводилося це перевіряти). Взагалі, все це не так сильно дивує, бо раніше власники займалися розробкою ПЗ для подібних бірж і ось тепер вирішили викотити свій власний продукт.

    Тут можна торгувати дуже великою кількістю монет, включаючи BTC, ETH, LTC і BNB. Останнє представляє із себе власні токени (щось на зразок кріптовалюти для внутрішнього користування випускаються з допомогою ICO) під назвою Binance Coin, які мають ходіння тільки на цій біржі і призначені для зручності проведення операцій (якщо ними оплачувати комісію, то будете отримувати пристойну знижку — платити 0.05% замість 0.1%).

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Binance стимулює торгівлю не тільки зручним інтерфейсом, але і постійними конкурсами з роздачею монет активним учасникам біржі. В основному подібні конкурси проводяться для активізації торгів за новими моментами. До речі, яку саме нову торгову пару додати вирішують за результатами голосування учасників, що є гуд.

    Біржа №4 — EXMO

    EXMO — напевно, найбільш адаптована для російськомовного користувача біржа (повністю русифікована від інтерфейсу до техпідтримки). Крім цього, є маса варіантів введення грошей (фіатних, тобто рублів, доларів, євро) включаючи такі популярні в рунеті платіжні системи, як Ківі і Яндекса Гроші, а також не менш популярні Skrill, Perfect Money, OKPAY, Payeer і Payza.

    Биржа ExmoОсвоюємося з інтернет-грошима

    Для введення можна використовувати кріптовалюти Bitcoin, Dogecoin, Litecoin, Dash, Ethereum і EX-CODE (коди самої біржі EXMO, що представляють з себе щось на зразок зашифрованого платіжного чека).

    Варіанти виведення грошей з біржі теж досить різноманітні, і, крім згаданих вище платіжних систем Ківі і ОТРУТА, додадуться Вебмані, рахунки карт Viza/Mastercard і баланс вашого телефону в операторів МТС, Білайн і Мегафон. Що-то вам обов’язково підійде. Для введення/виводу з деяких напрямів (банківський рахунок або картку, Skrill) може знадобитися верифікація (підтвердження особи).

    Комісії за введення і виведення можна подивитися на сторінці за наведеним посиланням. Загальна комісія за операцію становить 0.2%, що є середньою по ринку величиною. Якщо обсяги, з якими ви будете працювати на біржі, будуть суттєвими, то частина (від 10 до 60 відсотків) комісії вам буде повертатися за принципом Cashback.

    Для недосвідчених користувачів і тих, кому потрібно тільки по-швидкому обміняти криптовалюту, передбачений режим «Обмін» (з верхнього меню), де, по суті, реалізований найпростіший обмінник (щоправда, кошти беруться з вашого рахунку на цій біржі), про яких я вже докладно говорив в однойменній статті на цьому блозі. Вигідний курс обміну в EXMO — вирішувати вам (можна провести порівняння з деякими іншими популярними обмінниками).

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Перед початком роботи настійно раджу ознайомитися з матеріалами FAQ. Ну от ще й відео можна подивитися наведене вище, щоб зробити «швидкий старт».

    BitexBook

    Вагома перевага біржі BitexBook — це її легальність. Свій офіційний статус вона повинна отримати в квітні 2018 року після реєстрації в Парку високих технологій в Білорусі. Так як BitexBook ще дуже молода (створена у 2017 році в лютому), вона пропонує лише 2 кріптовалюти на даний момент: BTC і LTC. Учасники біржі торгуються ними в парі з фиатными грошима RUB і USD.

    Знімати й поповнювати баланс можна як у фіаті, так і в криптовалюте. Потрібно лише пройти верифікацію: хоча б вказати прізвище, ім’я та адресу реєстрації. В такому разі можна буде працювати з платіжними системами Яндекс.Гроші і Вебмані, картами Visa, МС. Якщо підтвердіть ім’я та адресу сканами документів, дозволять ще знімати гроші з допомогою WireTransfer. До речі, співробітники біржі обіцяють обробляти заявки на виведення протягом 1 години. Не потрібно чекати 24 години або більше, щоб отримати гроші.

    Для вводу/виводу криптокоинов можна взагалі нічого не повідомляти про себе: підійде анонімний статус. Лімітів для кріптовалюти на поповнення/зняття немає.

    Комісія для торгів — всього 0,1% для мейкерів і 0,15% — 0,25% — для тейкеров.

    Торгувати тут досить просто: повністю русифікований інтерфейс і інтуїтивно зрозумілий. Так що з біржею BitexBook розбереться навіть новачок. Щоб почати торги, потрібно створити ордер на купівлю або продаж, вказавши вартість валюти з ринку або по ліміту і вибравши валютну пару. Так виглядає форма для створення ордерів:

    Ордера в БитексБукОсвоюємося з інтернет-грошима

    Також можна подивитися графік зміни курсу з обраної парі (за хвилину, годину, день або місяць) і вивчити глибину ринку.

    Крипто-биржа BitexbookОсвоюємося з інтернет-грошима

    Для забезпечення безпеки в Bitexbook ви можете використовувати кілька засобів:

  • Створити список «білих» айпі адрес;
  • Встановити підтвердження входу по e-mail або sms з допомогою одноразових кодів;

  • Підключити 2-факторну аутентифікацію за допомогою програми Google Authenticator (найнадійніший спосіб).
  • Таким чином, на старті умови для трейдерів у BitexBook дуже привабливі, так і безпека на висоті (якщо ви самі дозволите максимальний захист). Подивимося, як біржа покаже себе надалі.

    Bybit

    Bybit — сучасна біржа, яка спеціалізується на операціях з криптовалютными деривативами. Забезпечує високу швидкість обробки операцій з показником безперебійної роботи в 99%.

    BybitОсвоюємося з інтернет-грошима
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Характеристики платформи:

  • Bybit заснована в 2018 р.
  • Зареєстрована в Сінгапурі.
  • Головний торговий інструмент – ф’ючерсні (безстрокові) контракти на основі криптовалют.
  • Підтримувані напрямки торгівлі – BTC/USD, ETH/USD, XRP/USD, EOS/USD.
  • Умови маржинальної торгівлі – максимально значення кредитного плеча становить 100:1 для BTC/USD, 50:1 для ETH/USD, XRP/USD, EOS/USD.
  • Доступні мови інтерфейсу – англійська, російська, китайська, японська та корейська.
    ЯзыкОсвоюємося з інтернет-грошима
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні
  • Стягуються комісії – 0,075% знімається з тейкера.

    КонтрактыОсвоюємося з інтернет-грошима
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Мейкеру повертається 0,025% з тіла спреду.

  • Підтримувані типи ордерів:
  • Лімітний | Ринковий | Умовний
  • Стоп-Ентрі | Стоп-Лосс | Тейк-Профіт – при відкритті ринкових і лімітних ордерів, спливаюче вікно дасть можливість виставити Стоп-Лосс | Тейк-Профіт відразу, а також при зміні вже відкритих ордерів.
  • Переваги Bybit:

  • Швидка реєстрація.
  • Посідає друге місце за обсягами торгів – за високої волатильності ринку капіталізація біржі може досягати 4,5 млрд. $.
  • Користується популярністю – на майданчику зареєстровано понад 100 K трейдерів.
  • Витримує високі навантаження – система Bybit здатна обробляти більше 100 тис. операцій за одним контрактом.
  • Забезпечує безперебійний трейдинг – завдяки впровадженню апдейтів системи без простоїв (grey release updates).
  • Цілодобова служба підтримки клієнтів – з нею можна зв’язатися через онлайн чат або по email.
  • Прозора діяльність – на біржі реалізована інноваційна система протидії ринковим маніпуляцій (Dual Price Mechanism).
  • Правильно мотивує – Bybit нараховує всім новим користувачам до 60$ бонусів для торгівлі на біржі криптовалютных деривативів.

    БонусОсвоюємося з інтернет-грошима
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    50 долларовОсвоюємося з інтернет-грошима
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

  • Щедра партнерська і реферальная програма – під 30% і 10%.
    ПартнеркаОсвоюємося з інтернет-грошима
  • Переваги Bybit у функціоналі:

  • Інтеграція системи біржі з TradingView і Tiger Trade і 3Commas.
  • Внутрішній обмінник криптовалют.
  • Внутрішній гаманець USDT з підтримкою хеджування.
  • Торговельне мобільний додаток для пристроїв під управлінням iOS і Android.
  • Фінансові кошти клієнтів зберігаються в офлайнових гаманцях.
  • Ще 2 криптобиржи, які варто дізнатися ближче

  • LiveCoin — ще одна дружня російськомовному користувачеві біржа (включаючи російськомовну техпідтримку та прийом готівки), яка дозволяє працювати з величезним числом валютних пар (понад 260 на даний момент). Що приємно, верифікація аккаунта потрібно тільки в тому випадку, якщо ви плануєте поповнювати рахунок банківськими переказами. А ось у всіх інших випадках можна залишитися анонімом (комусь це може бути важливо).

    Криптовалютная биржа LiveCoinОсвоюємося з інтернет-грошима

    Варіантів введення/виведення грошових коштів на рахунок біржі не так багато, як у EXMO, але цілком достатньо (OkPay, Payeer, Capitalist, PerfectMoney, банківський рахунок і плюс ще близько сотні різних криптовалют). Що примітно, є можливість для жителів Росії і України внести гроші готівкою через кур’єра.

    Способы ввода денег в криптовалютную биржу LiveCoinОсвоюємося з інтернет-грошима

    Серед плюсів можна відзначити вже згаданий вище розуміє російську душу саппорт, а також зручність навігації по біржі (хоча все це індивідуально). Ще є можливість використання так званих ваучерів LIVECOIN CODE, які можна буде вільно обміняти у багатьох партнерських обмінниках. Тобто можна їх купити в цих обмінниках, а потім погасити на даній біржі для поповнення поточного рахунку.

    Комісія за угоду коливається в межах 0,18% до 0,02% в залежності від ваших обсягів торгів. Всі комісії і тарифи можна подивитися за наведеним посиланням. Обсяги торгів на біржі дуже високі і за цим показником вона впевнено входить у п’ятірку кращих.

  • KuCoin — зовсім молода гонконгська биткоин-біржа з відмінним інтерфейсом, навіть злегка переведеними на російську мову.

    Зараз вона стрімко набирає обертів (добовий обсяг торгів вимірюється вже сотнями мільйонів доларів) і це не дивно, бо команда розробників тут підібралася досить серйозна і авторитетна.

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Торгувати на KuCoin можна ETH, LTC, NEO/GAS, OMG, QTUM, PAY, CVC, EOS, SNT, KNC, BTM, BHC і рядом інших криптовалют, список яких постійно поповнюється. Комісія за угоду мінімальна, але вона може бути знижена ще вдвічі, якщо оплачувати її власними токенами (що це?) під назвою Kucoin Shares (KCS). Ввід/вивід дуже швидкі. Виконання ордерів моментальне.

    Власникам криптоденег NEO буде приємно дізнатися, що в KuCoin за їх зберігання нараховуються токени GAS наприкінці місяця. А взагалі, враження від цієї біржі вельми позитивні і її успіхи цілком закономірні. Хочу також звернути вашу увагу на те, що їх токени Kucoin Shares (внутрішня валюта) самі по собі можуть стати хорошим вкладенням грошей, бо ростуть в ціні як на дріжджах.

  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу