Як розкрутити сайт самому

3232
  • Хто користується послугою перевірки тексту на унікальність
  • Антиплагіат, Copyscape і Istio та інші онлайн-сервіси
  • Перевірка на плагіат за допомогою програм
  • Які заходи впливу є на плагіаторів
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . На питання «що таке плагіат» найкраще, напевно, відповість Вікіпедія (читайте про Вікі-енциклопедії та її пристрій). У нашому ж розумінні, плагіат є досить загальним терміном і застосовний до різних сфер життєдіяльності людини.

    За великим рахунком, це привласнення чужої інтелектуальної власності (перебуває апріорі під захистом авторських прав), видаючи її за свою, або роблячи це без дозволу автора. У цій статті я хочу поговорити про копіювання текстів в інтернеті та способи боротьби з цим злом (антиплагіат).

    Як розкрутити сайт самому

    У зв’язку з ростом популярності інтернету проблема унікальності текстів встає дуже гостро. Завжди виникає спокуса скопіювати (це називається copypast) чужий матеріал і видати його за свій. Так можуть чинити студенти при роботі над рефератом, курсових або дипломних проектом.

    Так можуть чинити і вебмастера при наповнення свого сайту текстовим контентом, а також копірайтери, які не бажають особливо заморочуватися над написанням унікальних статей (можливий не чистий копіпаст, а так званий рерайт, тобто перекладення).

    Але на всяку дію знайдеться протидія. У мережі існує ряд вітчизняних і буржуйський онлайн сервісів, що дозволяють перевірити текст на унікальність, а також є цілий набір програм, які можуть перевірити цілий сайт на унікальність розміщених на ньому матеріалів. Звичайно ж, всі ці методи будуть володіти якимись недоліками, але здебільшого зі своєю завданням відлову плагіату вони справляються.

    Хто перевіряє тексти на унікальність (плагіат)

    Кому можуть знадобитися подібні сервіси? Ну, наприклад, студентам, які купують (або самі переробляють до невпізнання) реферат, диплом чи курсову роботу за подібною ціною і не хочуть спалити на плагіаті. Адже викладачі теж стали досвідченими і чудово розуміють звідки беруться всі ці фундаментальні праці.

    Для цих цілей спеціально заточений онлайн сервіс Антиплагіат, який може перевірити на унікальність текстові фрагменти розміром до п’яти тисяч символів. Шукає він за власною накопиченій базі, а також постійно поповнює її з інтернету. Будь викладач або студент може дізнатися відсоток унікальності свого тексту і джерела, звідки він, імовірно, міг бути скопійований.

    Друга основна група клієнтів подібних сервісів і програм — це вебмастера. Тут можливо кілька причин, за якими цим трудівникам веба може знадобитися перевірка текстів на плагіат:

  • При купівлі статей для сайту на одній з бірж копірайтингу і контенту, або на біржах фріланса, або безпосередньо у копірайтера (наприклад, на ТекстСейл)
  • При купівлі статей на тих самих біржах для подальшого їх розміщення на інших сайтах. У них вставляються зворотні посилання на свій ресурс і вони розміщуються на цікавих вам майданчиках через один з сервісів розміщення (рекомендую біржу Miralinks і новачка WebArtex). Такий спосіб зовнішнього SEO оптимізації досить ефективний.
  • Другим по ефективності способом зовнішньої оптимізації (після статейного просування) є так звані «вічні посилання», які можна купувати і продавати на таких біржах, як Ротапост, Гогетлинкс або Гетгудлинкс. Перед оплатою було б не погано переконатися в тому, що ваше посилання розмістили у статті з унікальним текстом, а не з копіпастом.
  • Періодична перевірка текстів власного сайту на унікальність. За результатами цієї перевірки потім потрібно буде спробувати якимось чином (листування і переконання, абуза до хостеру або реєстратора доменного імені, кляуза пошуковикам) урезонити плагіаторів і домогтися видалення виявлених копій ваших нетлінок.
  • Особисто мені в першу чергу цікава саме перевірка моїх статей на унікальність, бо є ймовірність, що це є одним з факторів ранжирування в пошукових системах, нехай і не надто вагомим.

    Якщо ви коли-небудь були присутні або дивилися в запису SEO конференції (семінари або коучинги), то безсумнівно зустрічали там популярне серед SEO-профі думка про те, що якщо матеріали ваших продають сторінок стали унікальними (їх скопіювали плагіатори), то це однозначно призведе до зниження позицій у видачі, принаймні в пошуковій машині Яндекса.

    Єдиним виходом буде переписування цих самих текстів для додання їм унікальності. Чомусь раніше я не звертав увагу на цей очевидний факт, вважаючи, що мій ресурс не є продавцем, а значить фактор плагіату можна просто ігнорувати. Та й ідея з переписуванням виглядає не реально — тільки встигну переписати пару статей, як вони знову ж будуть розтиражовані. Сізіфова праця виходить.

    Раз проблема не мала однозначного рішення, то я вирішив відкласти боротьбу з плагіатом на потім (в довгий ящик). Однак, останнім часом я спостерігаю зниження позицій мого блогу в обох пошукових системах (Яндексі і Гуглі) і пов’язано це, швидше за все, з одним із зовнішніх чинників ранжирування (або відвалилися якісь шикарні зворотні посилання, або позначається вплив плагіату, який, безсумнівно, має місце бути), або з зміною алгоритму і зміною ваги тих або інших чинників в пошукових системах.

    Загалом, потопаючий хапається за соломинку і я вирішив почати з боротьби з крадіжкою контенту. Завдання складається з двох етапів:

  • Визначити сайти, які роблять мої тексти не унікальними, з допомогою онлайн сервісів або програм антиплагіату
  • Спробувати переконати власників цих ресурсів у неправильності обраної ними політики
  • У цій статті ми в основному поговоримо про рішення першої проблеми (пошук плагіаторів), ну, а друга проблема вирішується далеко не завжди однозначно, якщо взагалі вирішується. При невдалому збігу обставин ви так і не зможете повернути унікальність своїм текстам і видалити плагіат або навіть весь сайт нехорошого людини. Але спробувати варто, бо чим менше буде копій, тим краще.

    По ідеї пошукові машини, що володіють дивовижними обчислювальними та інформаційними ресурсами, самі могли б взяти на себе роль цензорів (антиплагіат) і видаляти з індексу з’являються там дублі вже раніше проіндексованих документів (оригіналів). Загалом, якісь кроки в цьому напрямку ведуться, і Яндекс додав в свою панель вебмастера опцію «Оригінальні тексти», а Гугл дав можливість показати авторство з допомогою прив’язки сайту до свого облікового запису в соціальній мережі Google+.

    Але спокушатися не варто, бо це ще не працює, а якщо і працює, то не в інтересах вебмастера. Пошуковики за великим рахунком не зацікавлені у боротьбі з копіпастом матеріально і залишають вебмайстрів одних розбиратися зі своїми проблемами. Порятунок потопаючих є справою рук самих потопаючих. Однак, використовувати інструменти Яндекса і Гугла по закріпленню авторства все одно варто, хоча б в розрахунку на майбутнє.

    Яндексу, наприклад, цікаві випадки, коли плагіат постає в пошуковій видачі вище оригіналу і просить повідомляти про такі казуси. Доказом вашого авторства може бути більш раннє додавання статті і «Оригінальні тексти» панелі вебмастера.

    Писати можна через Яндекс вебмастер за посиланням «Поставити питання про сайті службі підтримки». Правда, якщо у видачі плагіатор стоїть нижче вас, то відповідь ви отримаєте формальний (що, мовляв, це дзеркало рунета, який за відбиваються в ньому предмети ніякої відповідальності не несе).

    Однак, існує стійка думка, що насправді, при доносі Яндексу на сайт з копіпастом, дії по його видаленню з індексу Платонами робляться і справедливість настає трохи раніше, ніж до такого редиски добирається неминучий АГС (фільтр Яндекса проти ГС).

    Особисто я займаюся цією брудною справою (антиплагиатом) вже трохи більше місяця і за цей час вдалося домогтися видалення моїх статей з п’яти або шести ресурсів. Один з них було видалене хостером (контактів на сайті не було). В інших випадках вийшло врегулювати питання завдяки листуванню з власниками.

    Іноді доводилося досить довго роз’яснювати ситуацію, а іноді статті віддалялися на першу вимогу. Загалом, не так страшний чорт, як його малюють. Головне, як мені здається, спілкуватися чемно, але напористо, показуючи свою рішучість йти до кінця.

    Дивно, що серед плагіаторів були досить трастові (з Тиц і Пр) і відвідувані ресурси (кілька сотень на день), а це особливо небезпечно для молодих проектів, індексація Яндексом яких зазвичай залишає бажати кращого (у мене, у всякому разі, так було з початку).

    Наприклад, якщо ж я захочу скопіювати нову статтю з тільки що з’явився ресурсу і автор не додасть її перед публікацією в Я. В., то авторство закріпиться, швидше за все, за мною (проиндексируется у мене швидше) і довести плагіат буде складно.

    Антиплагіат, Copyscape і Istio та інші онлайн-сервіси

    Отже, давайте розглянемо ті кошти, які є у нас в арсеналі для виявлення плагіату наших унікальних текстів. Робити це можна безпосередньо в пошукових системах або ж при посередництві онлайн сервісів, а так само з десктопних програм. Кожен із способів має право на життя, а для отримання найбільшого ефекту можна використовувати відразу кілька варіантів.

  • Самий очевидний спосіб пошуку плагіаторів будь-який з ваших статей (або купленого курсового проекту) полягає у використанні «оператора лапки» при пошуковому рядку (читайте детальніше як шукають в Яндексі і як шукати в Google).

    Копіюєте пропозицію середніх розмірів з свого тексту, вставляєте його в пошуковий рядок, оточивши лапками. Пошуковик буде змушений вести пошук по точному відповідності даній фразі (принципи роботи операторів пошуку описані у наведених трохи вище статтях) та видачу ви побачите всі ті сайти, де зустрічається це пропозиція.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Для повноти картини потрібно буде натиснути на посилання «Показати всі без винятку». Потім по черзі переходьте на зазначені у видачі ресурси і вирішуєте для себе, чи є дане запозичення плагіатом і чи ви будете з цим боротися. Наприклад, у мене, в силу того, що в RSS-стрічку віддається тільки початок статті, знаходиться безліч анонсів моїх публікацій, на які я просто не звертаю уваги.

    Цікавою особливістю є те, що при такому способі пошуку порушників авторського права, у мене досить часто знаходиться онлайн сервіс Мегаиндекса по проведенню аудиту сайту на предмет помилок. Він розбирає публікації на пасажі (фрагменти, укладені між точкою і йде за нею починаються з великої літери), які з успіхом знаходять пошукові системи. Чи добре це?

    Те ж саме можна зробити і в Гуглі. Там може знайтися те, що не знайшлося в Яндексі і, відповідно, навпаки. Обмеження на довжину введеного в пошуковий рядок фрагменту в кілька десятків слів робить цей спосіб не ідеальним рішенням для пошуку плагіату.

    Багато з розглянутих нижче онлайн сервісів і програм вміють перевіряти на запозичення великі фрагменти. Вони просто розбивають їх на шматочки і часто потім повідомляють ще й відсоток унікальності.

  • Антиплагіат — вже згаданий мною раніше онлайн сервіс. Орієнтований цілком на клієнтів з навчальних закладів. У своєму базовому функціоналі безкоштовний (є тарифи для пошуку за розширеним баз) і дозволяє перевірити на унікальність текст, скопійований з буфера обміну розміром до 3000 символів, можна буде навіть без реєстрації. Після реєстрації ви отримаєте можливість завантажувати файли різних популярних форматів (HTML, TXT, DOC, RTF, DJVU і PDF), а не користуватися клипбордом.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Незважаючи на твердження, що даний онлайн сервіс шукає запозичення (або цитати) з відкритим в інтернеті джерел, існує думка, що Антиплагіат використовує свою власну зібрану базу наукових і не дуже робіт. Для пошуку плагіаторів цей сервіс не підходить, у всякому разі, скопійований з мого блогу текст виявився абсолютно унікальним і ніде в інтернеті не засвіченим, включаючи і мій блог. Чудеса.

    Розробники також пропонують впроваджувати їх програмне забезпечення в комп’ютерну систему внз для підвищення простоти пошуку плагіату серед зданих робіт студентами.

  • Copyscape — найвідоміший і найпопулярніший в світі онлайн сервіс, який дозволяє перевірити тексти сторінок вашого сайту на унікальність. Його відмітною особливістю є неможливість перевірки фрагмента тексту, скопійованого через буфер обміну — можна тільки вказати URL веб-сторінки.

    Copyscape розбиває частина зазначеної вебсторінки на шматочки, які проганяє через пошукову систему Гугл за аналогією з описаним у першому пункті. Якщо ви не захочете заплатити розробникам, то вам дозволять перевірити лише десяток сторінок за день. Хочете більше? Доведеться платити. Але крім зняття обмежень на перевірку унікальності ви отримаєте ще й деяку автоматизацію.

    При виборі одного з платних тарифів ви отримуєте досить цікаву можливість — захист вашого сайту від плагіату. Ні, звичайно ж, Copyscape з «редисками» воювати за вас не буде, але зате він буде періодично (в залежності від обраного вами тарифу — раз в день чи в тиждень) перевіряти тексти вашого сайту на унікальність і виявляти нових плагіаторів.

    Правда знову ж таки присутні обмеження на кількість добових перевірок (до 100) і розмір сторінок. Я поки що купувати нічого не став, а просто користуюсь цим сервісом час від часу для пошуку того, чого не вдалося знайти іншими способами.

  • Text.ru — вітчизняний безкоштовний ресурс, що дозволяє перевірити унікальність скопійованих з буфера обміну текстових фрагментів онлайн. Працює досить швидко, результати вичерпні (список сайтів порушників і відсоток запозичення). FAQ у них ще не закінчена, тому нічого не можу сказати про обмеження на розміри перевіряються текстів.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Вводиться фрагмент можна буде так само перевірити і на помилки (як я вже писав огляд онлайн сервісів по перевірці граматики).

  • Istio — давно використовую цей сервіс для аналізу тексту своїх статей на предмет процентного входження ключових слів. Але він уміє ще й перевіряти на унікальність із зазначенням ресурсів порушників.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Можна вводити текст з буфера обміну, так і просто вказати Url-адресу сторінки свого сайту. При пошуку плагіату сервіс використовує дані пошукових машин Яндекс і Яхоо.

  • Перевірка на плагіат за допомогою програм

  • Advego Plagiatus — за посиланням ви знайдете опис однієї з найпопулярніших програм для перевірки унікальності текстів від розробників відомої біржі контенту. Найчастіше користуюся для перевірки роботи копірайтерів саме їй. Працює досить швидко і має інтуїтивно зрозумілий інтерфейс:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

  • Etxt антиплагіат — теж дуже відома і популярна програма перевірки на плагіат від не менш популярною біржі контенту. Всі подробиці читайте за посиланням.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

  • Плагіату.НЕМАЄ — досить функціональна програма з пошуку порушників ваших авторських прав. Можна буде ввести фрагмент тексту або ж вказати список URL-адрес вебсторінок, на яких потрібно перевірити унікальність:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Якщо захочете перевірити тексти всіх сторінок свого ресурсу, то додайте його на вкладку «Інструменти» — «Мої сайти». Після чого перейдіть на вкладку «Інструменти» — «Перевірити весь сайт» і запустіть майстер пошуку URL-адрес сторінок. Для цього вкажіть глибину перевірки і натисніть кнопку «Отримати»:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Коли парсинг сторінок закінчиться, то натисніть на кнопку «Додати адресу». Відкриється вже знайоме вікно пошуку плагіату, де вам залишиться тільки натиснути на кнопку «Перевірити». Якщо сторінок буде багато, то і процес затягнеться:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    ступінь унікальності прямо нальоту (в міру виправлення тексту в її вікні).

  • Які заходи впливу є на плагіаторів

    Як я вже згадував, питання боротьби з плагіаторами є найскладнішим і неоднозначним. Немає такого рецепту, який би підійшов усім і спрацьовував в ста відсотках випадків. Багато в чому все залежить від свідомості власників сайтів, де ви виявили копії коли-то тільки ваших текстів і від свідомості власників хостингу, де розміщуються дані ресурси.

    Впливає, звичайно ж, і ваше вміння переконувати, але бувають непробивні товариші і абузоустойчивые хостинги. Але за будь-варто спробувати всі наявні можливості впливу, а саме:

  • Пошукати на сайті плагіатора форму зворотного зв’язку або ж контактний E-mail, куди можна буде відправити своє «фе» з приводу несанкціонованого копіювання. Як саме і в якій формі писати? Важко сказати, але я намагаюся бути ввічливим і одночасно з цим показувати своє обурення і намір викоренити це зло на корені. Думаю, що грубіянити і вимагати у істеричною манері не варто, бо це тільки викличе адекватну реакцію.
  • Якщо листування з порушником ваших авторських прав не призведе до бажаного результату, то можна буде написати власнику або представнику хостингу, де це «чудо» мешкає. Як дізнатися назву і E-mail хостера? Ну, як правило, це зробити не складно допомогу інформації, укладеної в Whois домену плагіатчіка (читайте мою статтю про те, що таке домени і DNS сервера).

    А так само може допомогти безкоштовний сервіс аналізу сайтів SEObuilding.RU, який вказує не тільки назва хостера, але і поштові адреси, за яким з ним можна буде зв’язатися (іноді навіть і контакні телефони).

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Особисто мені подобається цей Whois сервіс. Він видає масу інформації про хостера і реєстратора цього доменного імені, і часто там можна буде відразу ж знайти E-mail, куди і потрібно відправляти свою абузу (скаргу, стукіт, донос). Але за будь-ви, швидше за все, отримаєте з цього різноманіття інформації назва хостингу, після чого знайти контактний ящик на його ресурсі буде справою кількох хвилин.

  • Напевно, можна намагатися писати абузу на плагіатора і реєстратора доменного імені, але особисто я так ще поки не робив. Хоча, всі ви пам’ятаєте скандальне вилучення доменного імені в зоні ua у самого популярного трекера в рунеті. Але це, скоріше, виняток із правил.
  • Пошукові системи я поставив на останнє місце, бо в Гуглі і Яндексі ви, швидше за все, отримаєте формальну відписку. Однак, Яндекс на думку багатьох фахівців все одно відреагує і прискорить і так неминучу смерть ГС або сплог, який тягне у вас контент і підлягає жорстокій страті за плагіат.

    Стукати можна сюди:

  • Стучалка Гугла
  • Форма зворотного зв’язку Яндекса для всіх і для вебмайстрів, а так само можете поскаржитися на спам або віруси на сайті
  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу