Просуваємо свій сайт

3919
  • Контент та його важливість для просування сайту
  • Нова роль контенту в сучасному SEO
  • Переоптимизирован ваш content (тексти)
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Хотів сьогодні написати пост на злобу дня про переоптімізірованниє тексти, про боротьбу з якими нам нещодавно повідомив Яндекс. Але вирішив все ж таки написати статтю про більш глобальне поняття — контент. Що це таке в загальному розумінні знають, напевно, всі (ну або майже все), а ось поговорити про те, який content потрібен сьогодні сайту для його успішного просування (Seo), думаю, варто.

    Просуваємо свій сайт

    Отже, в загальному представленні (у перекладі з англійської content означає зміст) це не тільки текст розміщується на сайті, в газеті, журналі або будь-якому іншому інформаційному ресурсі. Контент — це ще і зображення (є навіть окремі сервіси пошуку по зображеннях), відеоматеріали, форми та інші атрибути інформаційних ресурсів.

    Т. к. сьогодні ми будемо говорити про нього стосовно саме до сайтів, то тут, звичайно ж, варто зробити застереження, що тексти для успішного просування в пошукових системах мають першорядне значення, але і всі інші атрибути змісту веб-сторінок (зображення, відео) теж не варто скидати з рахунків, бо це також відноситься до вмісту інтернет-проекту.

    Контент та його важливість для просування сайту

    Тут мені відразу ж хотілося б розставити всі крапки над i. Те, що було актуально за частиною контенту ще зовсім недавно і що могло принести позитивні результати при просуванні, зараз вже частково втратило свою актуальність. Це зовсім не означає, що все, про що я писав у статтях з Пошукової оптимізації та просування, потрібно забути і надати анафемі. Зовсім ні, просто на все це потрібно дивитися під іншим кутом.

    Давайте розбиратися. Пошуковики завжди були зацікавлені в тому, щоб надавати своїм користувачам видачу, в якій ранжування документів максимально відповідали дійсності. Тобто спочатку розташовувалися б найдостойніші матеріали, які повністю відповідають на запит користувача, а далі вже весь інший контент по темі, відсортований по низхідній його цікавинки користувачеві.

    Але проблема створення такої видачі по кожному окремому пошуковому запиту полягала в тому, що вручну все це зробити було неможливо, а значить потрібно було створювати алгоритми визначення релевантності документів визначеним запитам користувачів.

    Історично так склалося, що саме content став першою метрикою для пошукових систем, з допомогою якої вони визначали релевантність документів у видачі. Чому саме він? Ну, напевно тому, що його дуже легко було аналізувати в автоматичному режимі, і за допомогою цього аналізу (щільність ключових слів, довжина тексту тощо) можна було побічно судити про релевантності вмісту запитом і його цінності для користувачів.

    Саме з тих часів у лексику оптимізаторів твердо ввійшли такі поняття, як щільність ключових слів на сторінці (нудота), оптимальна довжина текстів, важливість вмісту заголовка сторінки Title, інших заголовків на сторінці, слів укладених теги акцентування і всього іншого, що можна було б віднести до контенту сайту (в тому числі і альтернативний текст використовуються в статті зображень).

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    У ті стародавні часи можна було б однозначно сказати, що content рулить і визначає в основному успішність просування проекту. Але… Аналізуючи його, пошуковики фактично намагались, говорячи мовою юристів, винести вирок вашій статті спираючись лише на непрямі докази (ознаки). Не можна ж однозначно сказати, що текст з великою кількістю ключових слів (з пошукового запиту) буде цікавіше користувачеві, ніж текст з малою кількістю ключів і навпаки.

    А як можна оцінити вміст однозначно і з дуже високою часткою ймовірності? Правильно — поглянути на нього очима людини, якій він може бути цікавий. Потрібно запитати у самих користувачів, подобається він їм чи ні. У цьому випадку вирок (ранжування) статті буде винесено вже не на основі непрямих доказів (щільності ключів, довжини тексту тощо), а спираючись на прямі докази — подобається користувачам або ж він викликає у них відразу і огиду.

    Пошукова машина Yandex і Google.ru зараз вже здатні оцінювати content безпосередньо і враховувати його цікавість для користувача. Тенденція розвитку пошукових технологій така, що з часом будуть збільшувати впливу ті фактори ранжирування в пошукових системах, які дозволять оцінити попит та інтерес контенту з боку користувача. Старі метрики якості (щільність ключових слів, довжина текстів, стронги тощо) поступово втрачають свою вагу і відходять на дуже далекий план.

    Загальний термін, яким називають облік поведінки користувачів в пошуковій видачі і на сайтах — поведінкові чинники. І саме завдяки впровадженню цих технологій контент знову став керувати і визначати успішність просування.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Ах так, я ж забув сказати про проміжному етапі розвитку алгоритмів пошуку — посилальне ранжування. Безумовно, воно як і раніше впливає на успішну розкрутку вашого проекту, але після введення обліку поведінки користувачів, посилання вже не рулять (не домінують).

    Тут знову ж таки варто обмовитися. Пошукові системи ні в якому разі не відкидають всі ті фактори, які були коли-то профілюючими при ранжируванні. Згадайте, у статті про копірайтерів і про копірайтинг я наводив ряд факторів текстового (тематичного) ранжирування, які враховуються пошуковими системами, хоча вже і з меншим коефіцієнтом.

    Та це й зрозуміло. Якщо у суду є прямі докази (пряма оцінка користувачами контенту), то непрямі докази (його характеристики і посилальна маса) вже відступають на другий план. Вибачте за постійне відхилення в область юриспруденції, але мені здається, що образне порівняння іноді допомагає простіше зрозуміти суть.

    Т. о., якщо користувачам подобається ця стаття, то неважливо скільки в ній буде вжито ключових слів, яка довжина тексту і як багато ключів знаходиться в Title. Є прямий доказ — content подобається користувачам, а значить він має право високо ранжируватися у видачі.

    Інша справа, що користувальницькі фактори не можуть використовуватися пошуком як абсолютний і вирішальний все фактор ранжування. Мені здається, що вони використовуються як негативний зворотний зв’язок, що дозволяє викинути з топа сторінки з нецікавим користувачам контентом (незважаючи на оптимізацію та посилальну масу), але й одночасно допомагає утриматися в ньому не занадто сильно оптимізованим сторінок (мало ключів і мало посилань), які подобаються відвідувачам (інше питання, як цим самим хорошим статтями потрапити в Топ, хоча б на час).

    Всі сторінки в індексі пошуковиків розбивають на групи і ведуть облік поведінкових факторів, спираючись на стандарт обчислений або ж заданий вручну асесорами (спеціально навченими людьми) саме для цієї групи. Для різних груп однакові значення поведінкових факторів можуть означати зовсім різне (що росіянину добре, то німцю — смерть).

    Т. о., якщо ви укладаєтеся в допустимий коридор значень поведінкових факторів, визначених для вашої групи, то content вашого сайту ранжируватиметься без всяких перешкод з урахуванням його оптімізірованності, кількості і якості ведучих на нього зовнішніх посилань.

    Але це ми всі говорили про новий спосіб ранжирування веб-сторінок пошуковими системами, а тема статті більше наштовхує мене повернутися до теми контенту і його ролі у просуванні сайту в сучасних умовах і реаліях.

    А його роль зараз, звичайно ж, дуже велика, і зросла вона саме завдяки впровадженню обліку поведінкових факторів. Посилання, які правили бал протягом останніх кількох років, зараз все більше відходять на другий план, а на перший план, в свою чергу, знову виходить content (недарма кажуть, що історія розвивається по спіралі).

    Хоча, без належної посилальної маси буде як і раніше дуже важко розраховувати на просування по конкурентним пошукових запитах. Та й всі правила складання анкорів посилань все так само актуальні і їх ніхто не відміняв. Серед усіх ресурсів, вміст яких подобається відвідувачам, пошуковики повинні все-таки вибрати найкращі, і для цього буде враховуватися посилальна маса і наближеність контенту до якогось ідеалу (оптимізованість).

    Нова роль контенту в сучасному SEO

    Отже, у нас виходить, що content повинен виконувати відразу дві важливі ролі в просування (Розкрутка і оптимізація самостійно). По-перше, він повинен бути оптимізований під ті ключові слова, за якими ви хочете просунутися (раніше він виконував тільки цю основну функцію). Це потрібно для того, щоб пошукові системи звернули на вашу статтю увагу.

    Але зараз у контенту з’явилася ще одна дуже важлива роль — допомогти сайту утриматися в топі за рахунок хороших поведінкових факторів. Хороший і релевантний запитом текст, гарні ілюстрації, відео, правильне і логічне структурування тексту — все це робить content привабливим і корисним для відвідувачів. Ну, а для пошуку це буде знаком, що підказує ранжувати ваш проект більш високо.

    Інша справа, що молодому сайту з новим, унікальним і супер корисним контентом дуже важко буває набрати хороші поведінкові фактори. Чому? Та тому, що цих самих відвідувачів (чия поведінка повинні відстежити пошуковики) у нього просто немає, а якщо і є, то вибірка за ним не буде репрезентативною. Та й з видачі ніхто до вас не приходить, а значить і цей інтерфейс фактор залишається неоціненим.

    Кажуть, що до недавнього часу Яндекс надавав так званий «бонус новачку», тимчасово піднімаючи його в пошуковій видачі і відстежуючи при цьому поведінка користувачів, а значить і оцінюючи значущість і цінність контенту на цьому ресурсі.

    Google же, кажуть, досі активно використовує такий спосіб тимчасового підйому новачків в Топ для того, щоб у цієї пошукової системи з’явилися статистичні дані користувача чинників, що допомагають оцінити корисність тексту і мультимедіа на цьому новому ресурсі.

    Напевно, так воно і є насправді, бо по іншому вирішити проблему з правильною оцінкою якості контенту на новому сайті буде просто не можливо. Хоча, в штаті пошукачів напевно трудяться багато світлих голів, здатних знайти різні рішення для цієї проблеми.

    Отже, давайте подумаємо, яким же вимогам повинен відповідати content на сайті, щоб він був здатний виконувати дві згадані трохи вище завдання по просуванню:

  • Ну, однозначно content повинен бути унікальним. Гугл деякий час тому запуском свого нового алгоритму Панда дуже наочно показав, що копіпаст запросто здатний надіслати сайт під фільтр або в бан (перевірити унікальність контенту можна, наприклад, у програмі Advego Plagiatus).

    Так і Яндекс зовсім недавно додав в панель Вебмастера інструмент «Оригінальні тексти», який дозволить цій пошуковій системі ефективніше визначати авторство і виявляти копіпаст.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Тому унікальний контент — це обов’язкова умова успішного просування, але аж ніяк не достатня (пам’ятаєте це вираз з шкільного курсу математики — моєї улюбленої дисципліни)

  • Зовсім нічого поганого не буде в тому, якщо при написанні статті ви заздалегідь розробите семантичне ядро, скориставшись Яндекс Вордстатом.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Чомусь багато вебмастера, не те щоб просто нехтують оптимізацією контенту під конкретні пошукові запити (це ще можна зрозуміти — лінь та інша єресь), а таки завзято виступають за те, що сайт для людей (СДЛ) не повинен бути изгажен заточуванням під певні ключевики. Зазвичай у мене на цьому місці закінчуються слова (цензурні)…

  • Напевно, частково відповісти на небажання багатьох вебмайстрів морочитися з оптимізацією вмісту зможе те, що дійсно за сильну переоптімізацію навіть зараз можна потрапити під фільтр пошукових систем.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Але не треба зводити все це ступінь абсурду. Одна справа тонка і грамотна оптимізація, а інша справа — тупий пошуковий спам. Треба чітко розділяти ці поняття і не шарахатися від невеликої і тонкої оптимізації контенту під пошукові системи, як чорт від ладану.

  • Переоптимизирован ваш content (тексти)

    Давайте спробуємо розібратися детальніше з тим, що ж можна віднести до явної переоптимизации текстів і що саме може призвести до бану, ну або ж просто до погіршення ситуації з просуванням:

  • Пекуче бажання додати в content як можна більше число ключових слів часто може приводити до того, що тексти стають не читаються і трудновоспринимаемыми користувачами. Про цікавинки такого вмісту для користувачів і говорити не доводиться. Це, напевно, найяскравіший приклад переоптимизации, який стає очевидний пошуковикам шляхом аналізу поведінкових факторів.
  • При тому, що документ, напханий ключами, стає нечитабельним, адже він ще і стає неписьменним з точки зору побудови речень в російській мові. І це одразу буде помічено пошуковими системами.

    Існують алгоритми, що дозволяють обчислювати статистичну ймовірність штучності того чи іншого текстового контенту. Якщо ключові слова були впихнуты в нього насильно і у великій кількості, то такі алгоритми відразу ж покажуть відхилення від середньостатистичного рівня і текст буде віднесений до спамному і переоптимизированному

    .

    З урахуванням того, що щільність ключових слів, зараз вже не має такого вирішального значення як раніше, то достатньо буде лише натякнути пошуковцям про що саме ваша стаття (по одному ключу в одному або двох абзацах) і не займатися при цьому примноженням спамного контенту. Визначити текстовий спам для пошукачів не проблема — процес повністю автоматизований і дає стовідсотковий результат.

  • Що цікаво, переоптімізація може розглядатися лише у відношенні конкретного пошукового запиту і конкретного тексту, який бере участь у ранжуванні за цим запитом. Тут ось що мається на увазі — якщо ви оптимізуєте content під конкретні запити (навмисно або помилково), але він при цьому не відповідає на запитання користувачів з видачі Яндекса або Гугла, то поведінкові фактори дуже швидко зведуть нанівець всі ваші зусилля.

    Це теж можна віднести до переоптимизации або ж пошукового спаму. Бо ви таким чином вводите пошуковик в оману з приводу того, про що саме оповідає ваша стаття. Притягнутими за вуха ключові слова, нехай і в допустимих (не спамний) кількостях, все одно не зроблять ваш контент відповідним пошуковим запитом, бо поведінка користувачів, все розставить на свої місця.

  • Все те ж саме (оптимізація вмісту не релевантний запит) може відбутися і випадково з-за неправильного розуміння сенсу тексту пошуковими системами.

    Ну, припустимо окремі слова якогось багатослівного запиту можуть зустрічатися в різних частинах контенту вашої сторінки, а пошуковики його візьми, та й отранжируй з цього не релевантному запитом. Це може суттєво погіршити поведінкові фактори (звичайно ж, з часом пошуковик все одно побачить і виправить свою помилку).

    Хоча, якщо ви знайдете такі не релевантні запити, то можете просто трохи змінити вміст, щоб пошуковикам вже не було за що б зачепитися, і тим самим ви поліпшите свої поведінкові характеристики. Ну, або можна буде трохи видозмінити content, щоб він вже хоч в якійсь мірі відповідав на це несподівано виник запит. Другий варіант доопрацювання контенту краще, але не завжди реалізовується на практиці.

  • Пару років тому була епопея з накладенням фільтра за довгі переоптімізірованниє тексти (в основному на головній сторінці). У просторіччя цей фільтр часто називають портяночным. З цього приводу окремі читачі мого блогу в коментарях застерігали мене про те, що Яндекс почав боротьбу з переоптимизированным контентом, а мої статті всі як один дуже вже схожі на ці самі горезвісні онучі.

    З цього приводу хотілося б внести ясність. Онучі в той час робилися для того, щоб запхати у content головної сторінки як можна більшу кількість ключів, зберігши при цьому щільність входження на прийнятному рівні. Зробити це можна було, як ви розумієте, тільки за рахунок збільшення довжини цих самих онуч.

    Портяночний фільтр з’явився в той час, коли про поведінкових факторах ще не говорили, і він спирався на чисто статистичні чинники визначення спамности (щільність ключових слів, довжина, скупченість ключів в одному або декількох місцях контенту сторінки).

    Зараз же нова задумка Яндекса буде цілком і повністю покладатися на те, подобається вміст сайту користувачам або ж не подобається (поведінкові характеристики в чистому вигляді). Тобто все те ж саме, але вже на більш високому та більш достовірному рівні. Але тим не менш, для того, щоб не потрапити під портяночний фільтр, достатньо буде дотримуватися ряду правил:

  • Не писати довгі і безглузді опуси, які ніхто не буде читати до кінця, бо це може серйозно погіршити користувальницькі характеристики (контент великого обсягу зобов’язаний довше утримувати читача)
  • Не групувати ключові слова десь в одному місці, а планомірно розподіляти їх по вмісту сторінки.
  • Не зловживати ключами в заголовку сторінки (читайте статтю про створення ідеального Title).
  • Вносити різноманітність у контент за допомогою ілюстрацій (тег imgвам в допомогу), відео (теги Embed і object або iframe), нумерованих або маркованих списків Html, внутрішніх заголовків H1-H6 та інших речей, які дуже сприятливо сприймаються пошуковими системами і дозволять вам поліпшити поведінкові фактори
  • Якщо ви все-таки захочете сподобатися пошуковикам і читачам, то ваші довгі тексти повинні бути цікавими, релевантними запитів, під які вони оптимізуються, і змушувати відвідувачів затриматися для вивчення вмісту хоча б на якийсь час, а не повертатися назад у видачу для пошуку відповіді на іншому сайті
  • Досить цікавим є спостереження, що використання списків, таблиць, параграфів і інших способів структурування вмісту може дозволити використовувати більшу кількість ключових слів на сторінці без ризику потрапити за фільтр за переоптімізацію, оскільки в цьому випадку ключі будуть перебувати на більшій відстані один від одного (пошуковики адже бачать ті, які утворюють списки, параграфи і таблиці, які дозволяють розбити вміст на пасажі — логічні одиниці контенту), ніж у випадку суцільного монолітного тексту.
  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу