Заробляємо в РМЯ і Адсенс

2702
  • Про рекламної мережі
  • Як додати свій сайт в РМЯ
  • Налагодження та отримання коду блоків РМЯ
  • Як вставити рекламу Яндекса на сайт
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу поговорити про один з основних способів отримання доходу зі свого сайту, який підійде більшості власників — РМЯ (рекламна мережа Яндекса). Другий варіант, природно рекламна мережа Гугла (Адсенс), про який я вже докладно писав. Хоча хто з них перший, а хто другий — питання відкрите.

    Варіант монетизації сайту контекстною рекламою, мабуть, найпопулярніший і вже точно абсолютно білий. Хоча ви, напевно, вже в курсі, що блоки посилань Адсенс (це такий варіант розміщення реклами) зараз не безпечний і може призвести до накладення фільтра Яндекса (за малополезный контент і некоректну рекламу).

    Заробляємо в РМЯ і Адсенс

    Суть заробітку в рекламній мережі Яндекса (і Гугла) проста — ви розміщуєте на своєму сайті код блоків цієї мережі, а в них буде відображатися реклама співзвучна того, про що йде мова на конкретній сторінці вашого сайту або ж з тим, що недавно шукав цей користувач на просторах мережі.

    Як правило, контекстна реклама менше дратує відвідувачів і не так сильно знижує їх інтерес до вашого сайту, при цьому дозволяючи непогано заробити (зараз ще в Яндекс Дзене можна заробляти, додавши в нього свій сайт). Інша справа, що не для всіх сайтів вона буде найбільш вигідним рішенням, але для більшості точно.

    Раніше з РМЯ можна було працювати через посередників (цопи, якщо хто пам’ятає), але зараз можливо тільки пряме взаємодія через сайт Partner2.yandex.ru (хто пояснить звідки там двійка взялася — може «партнерство з(to) яндекс»?). Там реєструєтеся, там створюєте блоки і там же отримуєте оплату. Але про це трохи детальніше…

    РМЯ для новачків в монетизації сайтів

    Звідки ростуть ноги у РМЯ. Спочатку головна сторінка і видача Yandex ніяк не монетизировалась і існувала ця компанія виключно на гроші інвесторів. Однак, на рубежі століть (у 2002 році) відкрився сервіс контекстної реклами Яндекс Директ.

    У Яндекса (як і в Гугла) є жахливого розміру щоденна аудиторія, яка в більшості своїй прагне поставити своє запитання та отримати список сайтів, які дають на це питання найбільш повний і розгорнутий відповідь. Ну, а кращим способом монетизації для такого виду трафіку, як виявилося, є контекстна реклама (що це таке?).

    Тому видачі сторінка сучасних пошукачів, напевно, вже на дві третини складається з рекламних об’яв, а не з відповідей на запит користувача. У видачі ж Яндекса взагалі відрізнити контекст від органічної видачі можна тільки дуже і дуже ретельно придивившись.

    Але пошуковики не хочуть обмежуватися тільки своїми власними майданчиками для розміщення контекстної реклами, бо грошей багато не буває (навіть у них). Тому для показу рекламних блоків контексту активно залучаються і інші сайти в інтернеті, беручи за своє посередництво частку малу (десь від чверті до половини вашої маржі).

    Ну а ті сайти, які уклали договір з Яндексом (зараз це можна зробити тільки безпосередньо), входять до складу так званої Рекламної мережі Яндекса. Тобто РМЯ — це сайти-партнери Яндекса, власники яких розмістили у себе рекламний код. Вигода Yandex тут очевидна — значне розширення бізнесу і збільшення доходів.

    Пару слів про принципи роботи Яндекс Діректа (що це таке?). Рекламодавці в цій системі (як і в Гугловський) платять за вчинений користувачем перехід по посиланню або ж, іншими словами, за клік. А ось уже вартість переходу залежить від дуже багатьох нюансів, бо визначається аукціонним шляхом.

    Грубо кажучи, ціна кліка в різних тематиках залежить від ступеня конкуренції в ній між різними рекламодавцями і може варіюватися від копійок до сотень рублів. Відповідно, все це переноситься і на рекламні майданчики. Навіть при однаковій тематиці сайтів не можна говорити про те, що ціна за клік на них буде однаковою.

    Зрозуміло, що багато чого залежить і від місць розміщення контекстних блоків Яндекса, і від типу їх оформлення, і від обраної стратегії показу, і від співвідношення RTB до контексту, і від тривалості розміщення блоків (рекламодавці Діректа можуть почати на вас таргетироваться, цілеспрямовано збільшуючи конкуренцію та ціну кліка).

    RTB — це банери, які продаються на вашому сайті в реальному часі за найкращою для вас ціною. В Гуглі аналог RTB існує вже дуже давно. По суті, РМЯ зараз наздогнав Адсенс і це дуже добре, бо є з чого вибирати. До речі, пишіть що у вас приносить більше доходу — РМЯ або Адсенс?

    Поясню ще трохи. На одній і тій же рекламної позиції можуть показуватися і RTB, і контекстні оголошення (зараз останні в Яндекс оформлені досить яскраво і майже завжди підкріплені картинками аля тизери). Якщо вибирати стратегію максимального доходу (про це нижче), то банери (RTB) будуть конкурувати з контекстними оголошеннями, що по ідеї повинно дійсно збільшувати ваш дохід. Як там справи треба подивитися…

    Таким чином, нюансів заробітку в рекламній мережі Яндекса дуже багато. Наприклад, в РМЯ беруть не всі сайти. На жаль і ах. Відвідуваність повинна переступити або наблизитися до порогу в 300 уніків на добу (хоча зараз про це вже не йдеться), що не так-то просто реалізувати для молодого проекту. Загалом, подавати на модерацію можна будь-який сайт, а приймуть чи ні, треба буде просто подивитися.

    Як додати свій сайт в РМЯ (рекламну мережа Яндекса)

    Загалом варто спробувати. Для початку ознайомтеся зі Схемою початку заробітку з РМЯ:

    Схема заработка в РСЯЗаробляємо в РМЯ і Адсенс

    Все що потрібно, це зареєструватися Partner2.yandex.ru — заповнити стандартну форму. Я заповнював для ІП (що це таке, як відкрити рахунок ІП і чим ІП відрізняється від ТОВ я вже писав):

    Заробляємо в РМЯ і АдсенсЗаробляємо в РМЯ і Адсенс

    Крім реквізитів найголовніше — це вказати доменне ім’я для свого сайту і надати логін та пароль для доступу до будь-якої наявної на ньому систему збору статистики відвідуваності (я доступ до лічильника ЧИ надав, хоча є і Метрика, і Аналітікс, але ЧИ цілком достатньо). Якщо лічильника немає, то вибирайте вподобаний за наведеним посиланням.

    Після цього додається ресурс потрапить на модерацію до Рекламної мережі Яндекса, а ви зможете відслідковувати його статус у списку ваших майданчиків. В принципі, можна навіть не стежити — вам на вказану при реєстрації електронну пошту прийде повідомлення про результати модерації. В моєму випадку весь процес зайняв не більше кількох годин.

    По суті, заповнення цієї анкети є укладенням договору-оферти з Яндексом (що таке оферта?). Після проходження сайтом модерації договір вважається підписаним і з цього моменту вам почнуть нараховуватися винагороди. Номер договору можна переглянути на вкладці «Документи» вашого особистого кабінету РМЯ. Як я зрозумів, там же будуть з’являтися в електронному вигляді закривають акти для ІП.

    Мінімалка на виплату — 3000 рублів. Якщо у цьому місяці її не набрали, то виплата переноситься на наступний. Фізособи з Росії можуть отримувати виплати на ОТРУТУ, решта ж тільки на рахунок в банку:

    Выплаты вознаграждений в РСЯЗаробляємо в РМЯ і Адсенс

    Якщо ви реєструєтесь в рекламній мережі як фізособа, то Яндекс сам за вас заплатить 13% прибуткового податку (щоб ви ненароком не забули цього зробити). ІП і ТОВ свої податки сплачують самостійно (ним є довіра).

    Суть, напевно, зрозуміла. Другий і наступні сайти можна буде додати в свій аккаунт після проходження модерації першого сайту. Інтерфейс особистого кабінету, звичайно ж, не перевантажений, але не факт, що всім зрозумілий, тому покажу це дійство на скріншоті:

    Добавление нового сайта рекламную сеть ЯндексаЗаробляємо в РМЯ і Адсенс

    Як тільки ваш сайт пройшов модерацію, то можна відразу переходити до наступного кроку — створення майданчика (для одного сайту їх можна створити кілька, якщо потрібно задати їм різні загальні налаштування) і рекламних блоків для неї.

    Як налаштувати блоки РМЯ і отримати код для вставки на сайт

    Про інтерфейс я вже сказав. Функціонал цілком достатній і зручний, але це якщо тільки знаєш де і що саме потрібно шукати. А от якщо не знаєш, то здогадатися не завжди просто. Тому співробітники РМЯ і записали кілька відеороликів, посилання на які розмістили на головній сторінці особистого кабінету.

    Перший ролик як раз розповідає про зоздание тематичної майданчики і налаштування рекламних блоків для неї:

    Заробляємо в РМЯ і Адсенс«alt=»»>

    З допомогою РМЯ можна монетизувати не лише сайт, але й пошук по сайту від Яндекса, а також свій мобільний додаток або відео, яке програється на вашому сайті в своєму плеєрі. Але основне — це саме монетизація відвідувачів, які бродять по сторінках вашого сайту.

    Так, ще можна отримати код блоків для монетизації турбо та AMP-сторінок (спрощені варіанти без обвісу і всього зайвого). Активувати цю справу можна при редагуванні створеної майданчика на першій вкладці «Загальні».

    На другій вкладці можна відключити при бажанні поведінковий таргетинг (відвідувачам не буде показувати те, що вони шукали нещодавно в Яндексі) і показ картинок в оголошеннях:

    Настройка рекламной площадки в ЯндексеЗаробляємо в РМЯ і Адсенс

    Після того, як тематичну майданчик створили, відразу переходите до блоків (див. скріншот нижче).

    Добавление RTB блокаЗаробляємо в РМЯ і Адсенс

    Врахуйте, що зараз трафік з мобільних пристроїв вже зрівнявся або навіть перевищив трафік з десктопів, а тому на більшості сайтів використовується адаптивний дизайн (нехай і такий недолугий як, наприклад, у мене).

    В РМЯ є можливість створювати адаптивні блоки (так і не адаптивні цілком собі теж непогано адаптуються), які ваш дизайн ламати не будуть, а будуть акуратно підлаштовуватися під мінливі розміри блоків на різних пристроях (але все одно перевіряйте зменшуючи розмір вікна браузера або заходячи на сайт з мобільного).

    Создание блока с рекламой в РСЯЗаробляємо в РМЯ і Адсенс

    Класна річ, яка і в Адсенс має місце бути. Є і спеціальні блоки для монетизації мобільних користувачів (поки не пробував, але, напевно, щось схоже на рекламу рівня сторінки в Адсенс).

    Зараз використовуються лише RTB блоки, всередині яких за замовчуванням показується контекст з Діректа, а також медійні оголошення, що підходять під розмір цього блоку (се можна, до речі, тонко налаштувати на четвертому кроці майстра створення RTB-блоку).

    RTB блокиЗаробляємо в РМЯ і Адсенс

    По суті, це означає, що платять за покази, а не кліки. Але як воно там справа на саме справі не дуже зрозуміло. Та, власне, це й не так важливо. Головне, щоб створений вами блок приносив гроші і побільше. Звичайно ж, з першого разу вгадати з ідеальним зовнішнім виглядом і ідеальним місцем для розміщення блоку не вийде, але у вас є роки на проби і помилки 🙂

    На останньому кроці майстра створення RTB блоку вам запропонують вибрати одну з чотирьох можливих стратегій:

  • Кращий з доходу варіант вибраний за умовчанням.
  • Але іноді буває необхідно, наприклад, обмежити показ реклами, якщо прогнозований дохід з неї буде нижче заданого вами порогу (задається в рублях за тисячу показів).
  • Або ви хочете продавати не весь трафік, а тільки частину, інше використовуючи для показу своєї реклами (наприклад, від прямих рекламодавців або залучати трафік у партнерки\офферы).
  • Або ви хочете управляти часткою показу реклами з Діректа і медійних оголошень аж до повної заборони показу одного з них.
  • Блок створили, тепер копіюєте його код:

    Получение когда рекламного блока в сети ЯндексЗаробляємо в РМЯ і Адсенс

    Важливо! Не дарма тут же розташована кнопка «Дублювати». Справа в тому, що код блоку РМЯ не буде відображатися, якщо ви його на сторінці вставите другий і наступні рази (з Адсенс це прокатує). Тому, якщо на сторінці плануєте використовувати кілька однакових блоків, то створюєте один, а решта отримуєте «дубленням» потрібне число раз.

    До речі, ця особливість привнесла деякі складності під вставку коду рекламної мережі Яндекса на сайт, у всякому разі, використовуваний мною спосіб для вставки Адсенс не підійшов і довелося шукати новий варіант. Але про це читайте нижче.

    Як вставити рекламні блоки Яндекса на свій сайт

    Якщо захочете вставити код блоків контекстної реклами, наприклад, після всіх заголовків статтю або ще якимось хитрим, але автоматичним чином, то раджу вам ознайомитися з можливостями файлу functions.php. Чудова річ, але описана вище особливість роботи RTB внесла деякі складності.

    Звичайно ж, якщо возитися з кодом движка для вас проблематично, то до ваших послуг є безліч плагінів для WordPress та інших движків, які допоможуть вставити код блоків Яндекса в потрібне вам місце. Я вам їх не назву, бо ніколи не користувався жодним з них (вважаю, що якщо можна обійтися без плагіна, то саме так і потрібно зробити), але ви можете погуглити на цю тему і, напевно, знайдете що-небудь вартісне.

    Що стосується мене. PHP я намагався вчити десять років тому, але на тлі Html і CSS це виявилося не просто, а тому було відкладено в довгий ящик. Тепер ось мій син (другокурсник) знає PHP, Джава Скрипт, а я все ще перебуваю в цій галузі на рівні неондертальца. Соромно, але не образливо. Благо є в мережі багато хороших ресурсів, де трохи помучившись можна знайти фрагмент потрібного коду.

    На блозі Дмитра Денисова я знайшов те, що шукав. Принцип описаний (найдокладнішим чином з коментарями в коді — аж любо дорого) в статті про Автоматичне розміщення рекламних блоків в статтях в WordPress.

    Він врахував специфіку нових RTB блоків і те, що не можна використовувати один і той же блок на сторінці більше одного разу. Він запропонував код для виведення реклами Яндекса під заголовками у статтях (під першим, третім і п’ятим за рахунком). Цей скрипт якраз наведено першим у зазначеній статті (далі він його просто удосконалював).

    Я його функцію трохи підправив, щоб враховувалися тільки заголовки H3 і щоб реклама розміщувалася під першими п’ятьма з них (або менше, якщо їх просто немає у такій кількості на сторінці). Код став виглядати так:

    function ad_after_heading( $content ) {
    global $post;
    if ( ! is_singular() ) {
    return $content;
    }
    $allow_post_types = array(
    ‘post’
    );
    if ( ! in_array( $post->post_type, $allow_post_types ) ) {
    return $content;
    }
    $pattern = «/\(.*?)\/i»;
    $content = preg_replace_callback(
    $pattern,
    function ( $matches ) {
    global $post;
    static $num = 0;
    $num++;
    $heading = $matches[0];
    if ( $num == 1 ) { return $heading . ‘код блоку рмя’;}
    elseif ( $num == 2 ) { return $heading . ‘код второгоблока рмя’;}
    elseif ( $num == 3 ) { return $heading . ‘код третього’;}
    elseif ( $num == 4 ) { return $heading . ‘код четвертого’;}
    elseif ( $num == 5 ) {
    if ( $post->post_type == ‘post’ ) {
    return $heading . ‘код п’ятого’;
    } elseif ( $post->post_type == ‘page’ ) {
    return $heading . «;
    }
    }
    return $heading;
    },
    $content
    );
    return $content;
    }
    add_filter( ‘the_content’, ‘ad_after_heading’ );

    Важливо! Відразу після створення нового блоку РМЯ і його вставки коду на сайт ви нічого не побачите. Доведеться почекати кілька годин. В Адсенс те ж саме, але чекати доводиться менше. Загалом, не панікуйте заздалегідь і не смикайте підтримку Яндекса.

    Ще раз. Вставляєте в цей скрипт коди різних RTB блоків (з різними ID). Саме в цьому фішка. Саму функцію вставляєте в файл functions.php (див. посилання вище) в місце, де прописані інші функції і фільтри. Важливо, щоб вона потрапила всередину відривають і закриваючих тегів PHP (але не всередину інших функцій), або спеціально укладіть його в ці теги.

    Трохи попрацювавши з цією рекламною мережею, ви зможете оцінити доходи і почати гратися з настоянками не тільки рекламних блоків та місцями їх розташування. Можна спробувати погратися з відключенням поведінкового таргетингу, з відключенням картинок або зі стратегіями. Подробиці дивіться у ролику:

    Заробляємо в РМЯ і Адсенс«alt=»»>

    Для мене це тортури, бо терпежа не вистачає чекати тиждень-іншу, поки реально виявиться результат змін. Статистика та звіти в РМЯ досить-таки наочна, але знову ж без «навчалки» складно в’їхати:

    Заробляємо в РМЯ і Адсенс«alt=»»>

    Загалом, справа цікава, але для людей зі сталевими …

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу