Моди для SMF

3353
  • Де завантажити моди, теми і оновлення форуму SMF
  • Створення карти сайту для SMF
  • Рішення можливих проблем
  • Цим постом я відкриваю цю рубрику. Коли я сам вивчав це питання, то не зміг знайти місця в рунеті, де можна було б почитати на цю тему, та так, щоб і картинки результатів установки розширень були, і докладний опис нюансів і перипетій цього процесу були присутні.

    Власне, після того, як я сам з гріхом навпіл зумів розібратися з усіма цими модами, а так само з темами оформлення, і народилася ідея створити блог , де буде все докладно описано, розказано, розжовано і в рот належить.

    Моди для SMF

    І якщо по темі WordPress або Joomla подібних ресурсів достатньо, то цей движок конференцій виявився обійдений увагою, і фактично є тільки один ресурс російською, де можна почерпнути інформацію на цю тему. Але, як я вже писав раніше, у цього ресурсу є один недолік — він не орієнтований на новачків.

    Там, у більшості випадків, обговорюються питання цікаві гуру, а не новачкові. Питання новачків там, як правило, ігноруються. Тож давайте виправимо цю несправедливість, бо сам движок SMF коштує того, щоб витратити час на вивчення його можливостей і що не менш важливо, дізнатися які існують корисні доповнення, що дозволяють додати йому функціоналу у відповідності з вашими побажаннями та з запитами відвідувачів.

    Де завантажити моди, теми і файли оновлень для форуму SMF

    Хочу спочатку розповісти про загальні засади встановлення модифікацій (розширень). Як вже згадував в попередніх статтях цієї рубрики, існує величезна різниця між установкою модів на дефолтну тему (при цьому установка дуже проста, як правило) і встановленням тих же доповнень на тему, відмінну від дефолтної. Іноді їх доведеться навіть ставити вручну, відшукуючи потрібні шматки коду і проводячи з ними необхідні маніпуляції.

    Отже, для початку нам потрібно завантажити ту або іншу модифікацію для Simple Machines Forum, а потім її встановити. Скачати все це багатство, ви, в більшості випадків, зможете з цього ресурсу: http://custom.simplemachines.org/. Моди для SMFМоди для SMF

    Якщо ви недостатньо володієте англійською, то проблем з пошуком потрібних доповнень у вас виникнути не повинно (хоча, можна використовувати можливості Google translate для перекладу цієї сторінки на російську мову з англійської).

    Все розширення там розподілені по групах (за їх призначенням), є вікно пошуку. Правда слід сказати, що вибір дуже великий і розібратися, що підійде саме вам, дуже складно.

    Не допомагають навіть скріншоти, які наводяться в описі. А якщо ще й з англійським швах (як, наприклад, у мене), то завдання вибору потрібного доповнення для вашого форуму стає дуже складною. Ну, не ставити їх всі підряд, щоб подивитися на результат?! До того ж в установці кожної модифікації може бути маса тонкощів, з якими теж доведеться розбиратися.

    Особисто я діяв за таким алгоритмом: спочатку читав про розширення, які могли б допомогти мені у вирішенні виниклої проблеми на російськомовному форумі підтримки, а потім вже йшов і скачував мод, на адресу якого було більше хороших відгуків. Шлях досить трудомісткий і тому я постараюся розповісти на сторінках цієї рубрики про всіх найпопулярніших, цікавих і вдалих доповнення, з якими мені довелося стикатися. Розповісти максимально наочно і докладно.

    Створення карти сайту для SMF

    Карту форуму можна реалізувати з допомогою доповнення під назвою Sitemap. Зверніть увагу на версію движка вашого форуму при скачуванні модів, т. к. різні версії можуть бути не сумісні.

    Так і у випадку з Sitemap. На сторінці, де можна його скачати (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=755), прямо вказано, що версія 2.0 призначена тільки для SMF 2.0, а версія 1.2.2 — для движка 1.1.9. Так як у мене стояла версія 1.1.9, то і використав я для створення карти сайту, відповідно, smf_sitemap_1.2.2.tar.gz.

    Так, до речі, якщо ви не хочете довіряти установку доповнення автоматики або ж в автоматичному режимі зробити це неможливо, то ви завжди можете отримати інформацію про те, як це зробити вручну. Для цього вам треба на сторінці модифікації (для Sitemap це http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=755), праворуч під написом «Download this mod», вибрати з випадаючого списку «Manual Install Instructions for SMF» поточну версію вашого движка і натиснути кнопку «Parse».

    Моди для SMFМоди для SMF

    В результаті відкриється сторінка з детальним описом етапів установки даного розширення (що й у якому файлі потрібно буде поміняти).

    Ми ж спробуємо зробити все стандартним способом, передбаченим у даному движку. Для цього потрібно:

  • авторизуватися на форумі під адміном
  • вибрати у верхньому меню пункт «Адміністрування»
  • з лівої колонки вибрати пункт «Пакети модифікацій»
  • у вікні, вибрати «Встановлення пакунків»
  • в області «Завантажити пакет», натиснувши кнопку «Огляд», знаходимо на нашому комп’ютері, файл smf_sitemap_1.2.2.tar.gz і натискаємо кнопку «Завантажити»
  • Моди для SMFМоди для SMF

  • у наступному вікні «Завантаження пакету» тиснемо на кнопку «Встановити»
  • Моди для SMFМоди для SMF

  • у вікні знаходимо область «Установчі дії» і переконуємося, що навпроти всіх кроків стоїть напис «Успішно» і немає червоних попереджувальних повідомлень, і тільки після цього тиснемо на кнопку «Встановити»
  • Моди для SMFМоди для SMF

  • і, нарешті, SMF нам рапортує, що пакет розширення був успішно встановлений
  • Моди для SMFМоди для SMF

    Результат можна побачити в нижній частині кожної сторінки форуму у вигляді посилання на карту сайту Sitemap.

    Моди для SMFМоди для SMF

    У самому низу цієї сторінки ви можете бачити посилання на карту сайту у форматі XML (тут написано, що це таке), яку потім потрібно буде згодувати пошуковикам (зробити це можна буде у панелях для вебмайстрів пошукових систем Яндекса і Гугла).

    Рішення можливих проблем

    Налаштування карти сайту ви зможете знайти, пройшовши по наступному шляху: «Адміністрування» — «Характеристики і параметри». Область з налаштуваннями для карти форуму знаходиться приблизно в середині сторінки і виглядає не зовсім презентабельно.

    Моди для SMFМоди для SMF

    Відбувається це із-за того, що встановлений нами плагін не російською, а мова нашої конференції встановлений як російська. Відповідно, є два способи вирішити цю проблему. Найпростіший спосіб полягає в тому, щоб вибрати англійську мову, встановленим за замовчуванням. В результаті ми отримаємо наступну картину:

    Моди для SMFМоди для SMF

    Вже краще, чи не правда? Можна зрозуміти, що означає та чи інша настройка. Тепер вносимо необхідні зміни, а потім, не забувши натиснути на кнопку «Зберегти» внизу сторінки, перемикаємо мову за замовчуванням на російську. Спосіб безумовно простий, але не ідеальний. Ідеальним було б русифікувати мод — всі написи, які він привносить в адмінку.

    Тоді не треба буде переходити на англійську та назад кожен раз, коли потрібно внести необхідні зміни в його налаштування. До того ж, багато розширення для Simple Machines додають свої написи не тільки в адмінку, але і в інші місця, які будуть бачити ваші відвідувачі, що не є гуд. Тому беремо свою лінь в кулак і починаємо русифікувати додаток Sitemap, але вже в наступному пості.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу