Просуваємо свій сайт

3428
  • ТопЭксперт — вплив різних факторів на просування
  • Впливу HTML тегів вага ключового слова
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Вже передчуваю, що хтось починає заточувати пера, щоб написати кілкий коментар на мою адресу, бо це стаття знову буде про SEO, а точніше про аналіз тих чи інших факторів, які допомагають або, навпаки, надають негативний вплив на просування й розкручування сайту.

    Причому, факторів буде розглянуто близько двох сотень і ставитися вони будуть практично до всіх аспектів цієї нелегкої справи (внутрішня оптимізація, перелінковка, зовнішня і поведінкова оптимізації та ін.)

    Просуваємо свій сайт

    Думаю, що багато хто вже готові прямо зараз піти з цієї сторінки, бо тема просування і розкручування вже досить побита і зачіпалася мною не раз і не два. Але все ж попрошу вас трохи затримати і дізнатися, що сьогодні я не буду висловлювати свою думку на це питання, а спробую розповісти про дослідження, проведене поруч фахівців в області просування і розкручування сайтів в кінці минулого року (актуальність отриманих результатів, можна сказати, дуже висока).

    ТопЭксперт — вплив різних факторів на просування

    Отже, дослідження впливу різних факторів внутрішньої, зовнішньої і поведінкової оптимізації були залучені SEO просування. Всім їм були розіслані анкети з більш ніж 200 факторами, які тією чи іншою мірою можуть впливати на успішність розкрутки проекту.

    Експерти мали можливість оцінити важливість кожного із зазначених в анкеті факторів за п’ятибальною шкалою (від 0 до 4). Після того, як були отримані відповіді від них, результати досить хитрим чином були усереднені (пам’ятаєте вислів про середню температуру по лікарні, але тут, я думаю, результат буде набагато ближче до дійсності) і наведені в процентному відношенні до найважливішого фактору в кожній групі.

    Всі результати були зведені в одну таблицю на одній-єдиній сторінці сайту ТопЭксперт. Вийшло все дуже компактно і як-то в стилі Web 2.0, але, чесно кажучи, така подача інформації, боюся буде не зовсім зрозуміла початківцям вебмайстрам та оптимізаторам.

    Хоча поруч із таблицею результатів дослідження впливу різних факторів на просування сайту наведено аватарки деяких експертів, які побажали висловити свою думку з приводу даної групи факторів, але все одно, мені здається, уточнюючі коментарі до кожної рядку таблиці були б не зайвими.

    Я хочу спробувати прокоментувати деякі отримані ними результати виходячи зі своєї компетенції в даному питанні і розуміння того, що мали на увазі організатори цього, безумовно архиполезного і потрібного тестування. До речі, хочу висловити їм свою вдячність, бо багато з того, що я вважав правильним при проведенні оптимізації, підтвердилося, але і багато змусило мене змінити свій погляд і задуматися.

    Природно, що комусь буде простіше самостійно розглянути всі аспекти, ну а комусь буде зручніше мій розжований варіант. Заздалегідь висловлюю подяку всім тим, хто поправить мене в разі невірної інтерпретації, тому важливо правильно розуміти, що саме мали на увазі експерти. Нутис, приступимо.

    Перша група факторів, що впливають на просування сайту, представляє з себе набір внутрішніх факторів. І це, думаю, не випадково. Важливість внутрішньої оптимізації сайту зараз дуже важко переоцінити, особливо на тлі того, що багато оптимізаторів все ще забивають на неї на користь покупки посилань, тим самим даючи нам (тим, хто в темі і йде в ногу з часом) величезна перевага і фору.

    Отже, у першій таблиці показаний вплив HTML тегів на ваги ключового слова для сторінки. Що це взагалі таке? Ну, напевно, ви розумієте, що для того, щоб пошукова система зрозуміла про що ваша стаття (за яким запитом її потрібно буде ранжувати), вам доведеться не один раз вжити в тексті так звані ключові слова (фактично слова запиту, за яким ви хочете потрапити в Топ).

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    P. S. Якщо вам не зовсім зрозумілі використовувані мною терміни, то попередньо ознайомтеся з цією публікацією — Як просувати сайт починаючому вебмастеру.

    Впливу HTML тегів вага ключового слова

    Так от, просте згадування ключових слів в тексті це добре, але ще краще, якщо вони будуть укладені в спеціальні Html-теги, які дозволяють збільшити їх вагу. Тим самим вам не потрібно буде надмірно заспамливать текст ключами для одержання тієї ж релевантності пошуковому запиту.

    У наведеній на рисунку таблиці якраз і вказані в порядку убування впливу ті Html теги, які слід укладати ключові слова. Але зазначу, що ні в якому разі не всі ключевики з тексту, а тільки їх невелику частину.

    По методології дослідження ТопЭксперт, в кожній окремій групі факторів, що впливають на успішність розкрутки проекту, за сто процентів береться значення того фактора, за який експерти віддали найбільше балів. У групі внутрішньої оптимізації таким супер фактором став мета тег Title (оплески, що переходять в овації).

    Про те, що таке Title, читайте за наведеним посиланням, але крім цього важливо знати про способи автоматичного формування правильного тайтла в Джумла і в WordPress, а також про те, як прописати тайтл в Joomla та як це зробити в WordPress.

    Саму важливість додавання ключових слів в цей мета-тег для успішного пошукового просування сайту дуже важко переоцінити, і експерти в цьому питанні одностайні.

    Наступним за важливістю внутрішнім чинником при розгляді різних Html тегів є додавання ключових слів в заголовки рівнів від H1 до H6. Взагалі, в інших таблицях дослідження ТопЭксперт будуть наведені дані, які говорять про те, що в текстах бажано використовувати різні заголовки, таблиці, картинки, списки і т. п. способи структурування тексту за допомогою тегів.

  • Як вставляти зображення в Html код за допомогою тега IMG описано тут і тут
  • Як створювати гіперпосилання — тут
  • Маркіровані і нумеровані списки — тут
  • Таблиці різної складності і вкладеності — тут
  • Html форми — тут
  • Форматування тексту в HTML, Html шрифти, Strong, Em, B, I — тут
  • Але вживання ключових слів у заголовках H1 — H6 робить самий сильний вплив на збільшення ваги цих ключів після Title. Це потрібно знати і застосовувати, але використання дуже великої кількості заголовків у невеликому за розміром тексті може бути розглянуто пошуковими системами як спам з усіма витікаючими наслідками.

    Тому вставляйте H1 — H6 і вживайте в них ключові слова, але без фанатизму, а тільки на благо зручності сприйняття матеріалу користувачами (не забуваєте, що поведінкові чинники ранжирування зараз у фаворі).

    Далі в таблиці впливу HTML тегів вага ключового слова для сторінки йде ряд тегів, які мають на думку експертів приблизно рівний вплив на просування сайту.

    Причому про вплив укладення ключів слів в теги STRONG, B EM на підвищення релевантності сторінки пошуковому запиту я знав і раніше, але ось те, що ключові слова включені в мета тег Description володіють тими ж самими властивостями, не знав.

    Чесно кажучи для мене це новина, бо те, що мета тег Description потрібно обов’язково заповнювати (як Description у Joomla та WordPress), оскільки на його основі може бути сформований сніппет в пошуковій видачі Google, я не раз писав, але при цьому свято вірив, що включені в нього ключевики потрібні тільки для того, щоб бути виділеними жирним в сніппеті. А виявляється, що вони теж впливають на ранжирування і це для мене стало новиною і своєрідним відкриттям.

    З приводу виділення ключових слів тегами STRONG, B EM хочу ще додати, що не варто робити через CSS текст, виділений ними, за зовнішнім виглядом не відмінним від звичайного тексту (так радили раніше багато SEO фахівці). В одній з таблиць дослідження ТопЭксперт кажуть, що це може негативно вплинути на успішність просування вашого проекту. Можливо, що пошукові системи вміють самі це визначати або ж реагують за фактом листи Платону від доброзичливця.

    Сам я використовую в 95 відсотках STRONG для виділення деяких ключових слів і зрідка EM, а тег B практично взагалі не використовую. Чому саме так повелося, зараз вже важко сказати — просто звичка, напевно.

    Давайте продовжимо. За результатами опитування експертів виходить, що в деякій мірі на збільшення релевантності сторінки пошуковому запиту також впливає і висновок ключових слів в теги абзацу P і додавання їх в Keywords (для Joomla та WordPress його можна прописати точно так само, як і Description, про який ми говорили трохи вище).

    З останнім твердженням я згоден, бо в хелпе пошукачем написано, що ключові слова у Keywords будуть враховані, якщо вони реально зустрічаються в тексті, в іншому випадку ці ключі можуть бути розцінені як спам.

    Але от про абзац P не зовсім зрозуміло, бо практично на всіх сайтах цей тег використовується і весь текст, укладений в абзаци. Хоча, можливо, тут йдеться про те, що нехтування абзацами або їх заміна на подвійний BR може призвести до зниження релевантності сторінки пошуковому запиту. Загалом, це теж виявляється потрібно враховувати при просуванні.

    Ну і останнім пунктом у таблиці впливу на вага ключового слова для сторінки йдуть теги списків, висновок ключів в які практично ніяк не впливає на релевантність сторінки цьому пошуковому запиту. Але списки в текстах використовувати періодично все одно треба, бо за результатами цих досліджень ТопЭксперт структурування і додання різноманітності тексту подобається пошуковикам. Про підбір ключових слів читайте за наведеним посиланням.

    Ось так довго ми розбиралися з рекомендаціями експертів з приводу впливу тегів акцентування. Залишилося ще дуже багато зведених таблиць з різними факторами, у тієї або іншій мірі впливають на успішність просування, але думаю, що там справа піде швидше, бо складніше буває з разжевыванием найпростіших речей.

    Потрібно продовжувати це робити, вирішувати вам, шановні читачі. Попрошу вас висловитися в коментарях, по-перше, з приводу розглянутих сьогодні факторів, що впливають на ранжирування, а по-друге, з приводу продовження подібного розжовування всіх результатів досліджень команди ТопЭксперт. Спасибі за увагу і з нетерпінням чекаю розгромних коментарів, які завжди мають місце бути в моїх статтях за тематикою просування сайтів.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу