Тестуємо онлайн-сервіси

4076
  • Знайомство з візуальними закладками Атави
  • Функціонал візуальних закладок
  • Розширення для браузерів від Atavi
  • Резюме
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Коли ви проводите практично весь час в інтернеті (як, наприклад, це роблю я), то зручність роботи з браузером виходить на перший план.

    Будь-яка дрібниця здатна викликати як бурю радісних емоцій, так і розчарування. Мені, наприклад, спочатку сподобалася ідея розробників Опери, коли вони додали в неї так звану Експрес-панель з візуальними закладками.

    При цьому мені захотілося реалізувати щось подібне і в інших браузерах, для чого і були до них прикручені візуальні закладки Яндекса. Правда з часом вони стали псуватися (на мій погляд), так і спочатку не весь необхідний функціонал був в них реалізований.

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Однак, на даний момент я знайшов-таки гідну альтернативу Експрес-панелі Опери, яка буде працювати в будь-якому браузері і має суттєво більшим функціоналом. Реалізовано все це у вигляді безкоштовного онлайн-сервісу, який називається Atavi. Достатньо в ньому зареєструватися і ви отримаєте доступ до своїх закладок з будь-якої точки світу і з будь-якого комп’ютера або мобільного гаджета.

    Закладки в Атави можна розбивати на групи, завантажувати з ваших браузерів, зберігати у вигляді резервної копії, перетягувати з місця на місце або в інші групи. Все це реалізовано, на мій погляд, дуже навіть зручно і продумано. А додавання в браузер невеликого розширення ще більше спростить роботу з візуальними закладками живуть онлайн. Пропоную вам поглянути на цей сервіс трохи докладніше.

    Реєстрація та знайомство з візуальними закладками Атави

    Якою б дрібницею здавалось, на перший погляд, використання тих чи інших типів закладок в браузері, дрібницею це зовсім не є. Зручне облаштування робочого місця в інтернеті забезпечить вам гарний настрій і вбереже нерви від зайвих хвилювань. Сьогодні в якості такого засобу буде виступати онлайн-сервіс Атави.

    Не знаю точно, коли він з’явився, але я виявив його буквально тільки що, і після всебічного вивчення вирішив по свіжій пам’яті описати свої враження. Забігаючи трохи вперед скажу, що Atavi мене порадував. Ідея закладок зберігаються онлайн, по суті, не нова (прикладом можуть служити всі ті ж » Яндекс.Закладки), але їх реалізація у сьогоднішнього героя мені сподобалася найбільше.

    Переваги закладок зберігаються онлайн, на мій погляд, очевидні:

  • Вони ніяк не залежать від стабільності вашого комп’ютера або операційної системи, бо зберігаються в хмарі на сервісі надає цю послугу. Як правило, дані там резервуються і втрата ваших закладок стає справою малоймовірною. До того ж, в Атави можна зберегти всі створені закладки у вигляді одного файлу, зробивши тим самим бекап.
  • Доступ до онлайн-закладках можна буде отримати з будь-якого комп’ютера або гаджета (наприклад, з інтернет-кафе) і зручність користування ними від цього ніяк не постраждає. У всіх браузерах вони будуть виглядати абсолютно однаково, а для пристроїв з малими екранами передбачена спеціальна мобільна версія.
  • Змінюючи налаштування, перегруппировывая або додаючи нові закладки в Атави, ви вносите зміни безпосередньо на онлайн-сервісі, що забезпечує аналог синхронізації закладок в звичайних браузерах. Тобто при повторному заході з цього або будь-якого іншого пристрою ви всі ці зміни миттєво виявите.
  • У Atavi частиною або всіма відразу закладками ви можете поділитися з ким завгодно, отримавши від сервісу посилання, по якому будь-який її відкрив побачить ці самі закладочку в удобоваримом візуальному поданні. Причому людині, якій ви цю посилання надасте, реєструватися в Атави для перегляду списку закладок буде зовсім не обов’язково. Дуже зручно, на мій погляд.
  • Зробивши Атави стартової (домашньої) сторінкою у ваших браузерах ви отримаєте фактично повний аналог заставлених у браузері візуальних закладок, але при цьому з усіма плюсами їх зберігання онлайн.
  • Можливість створення груп закладок в цьому онлайн-сервісі істотно підвищує зручність їх використання, наприклад, в порівнянні все з тими ж візуальними вкладками від Яндекса або Експрес-панелі в Опері. Таким чином можна зберігати величезну кількість посилань на сайти зручно розіпхавши їх по різних папках (групами), між якими досить зручно перемикатися в інтерфейсі Атави.
  • Установка невеликого розширення в браузер дозволить додати в контекстне меню правої кнопки миші пункт додавання відкритої в даний момент сторінки в онлайн-закладки, ще з’явиться іконка в адресному рядку з тією ж функцією, а також з можливістю імпортувати з браузера в Атави всі або окремі зберігаються в ньому закладочку.
  • Отже, за будь-для використання цього онлайн-сервісу візуальних закладок доведеться зареєструватися. Саме зазначений вами при реєстрації Емайл і придуманий пароль дозволять підключитися до Атави з будь-якого куточка світу і з будь-якого пристрою, що має вихід в інтернет. Раджу пароль на всяк випадок вибирати складніше, а зберігати його за допомогою якого-небудь менеджера паролів (наприклад, Кипаса).

    Для реєстрації на головній сторінці Atavi просто клікніть по розташованої в центрі великої синьої кнопки і заповніть три поля (Емайл і повторений двічі пароль):

    Регистрация в AtaviТестуємо онлайн-сервіси

    Після цього ви вже авторизований користувач сервісу побачите п’ят візуальних закладок доданих для прикладу, а в низу зможете спостерігати дві створені за замовчуванням групи (в самому низу області перегляду) з назвами «Початкова» та «Останні».

    Окно АтавиТестуємо онлайн-сервіси

    Групи — це фактично папки, в які можна буде додавати або переміщати з інших груп закладки. Створити нову групу можна за допомогою розташованої в нижньому правому куті іконки з шестірнею. З її випадаючого меню потрібно вибрати пункт «Нова група».

    Редагувати назви вже існуючих груп або видалити непотрібні можна з допомогою другого пункту цього ж меню «Редагувати».

    Редактирование групп закладок в АтавиТестуємо онлайн-сервіси

    У цьому режимі групу можна видалити натиснувши на хрестик, або змінити її назву якшо по ньому. Завершити режим редагування можна знову ж таки вибором другого пункту контекстного меню шестерні, але тепер вона вже буде називатися «Завершити».

    В цьому плані ніяких нарікань немає, все досить просто і зручно. Що примітно, при прокрутці вікна з візуальними закладками, меню з назвами груп буде залишатися весь час вашої видимості, що знову ж дуже зручно.

    Самі візуальні закладки в Atavi можна переміщати за допомогою лівої кнопки миші і змінювати між собою місцями. Крім цього їх можна просто перетягнути на одне з назв груп, в результаті чого вкладка в цю папку і переміститься. Знову ж таки досить зручно. При підведенні курсору миші до будь-якої з закладок на ній відображено кілька іконок:

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Шестірня дозволяє змінити заголовок, куди веде посилання закладка, а ще можна змінити групу, до якої вона належить (фактично це аналог перетягування мишею на назву групи):

    Редактирование закладкиТестуємо онлайн-сервіси

    Власне, точно таке ж вікно з’являється і при додаванні закладки в Атави. Один із способів, яким це можна зробити — клікнути по іконці з плюсиком в правому верхньому куті області перегляду (або на порожню вкладку знову ж таки з плюсиком на кормі) і заповнити поля заголовка (не обов’язково це робити, бо Atavi уміє витягувати цю інформацію зі сторінки, посилання якої ви вказали), Урл адреси та вибору групи.

    Добавление новой вкладкиТестуємо онлайн-сервіси

    Однак, набагато зручніше буде додавати нові закладки після установки відповідних розширень у ваші браузери, але про це мова піде трохи нижче.

    Проте повернемося до іконок, які з’являються при підведенні курсору миші до візуальної закладці. Друга іконка з хрестом, природно, дозволяє цю вкладку видалити, і ось тут у мене виникли деякі неув’язочки.

    Зазвичай видаляється закладка зникає, а решта зсуваються займаючи її місце (в Експрес-панелі Опери я до цього звик). Але в Атави на місці видаленої з’являється прямокутник з плюсиком, який служить для додавання нової закладочки. Як-то це недоречно, коли в одному вікні купа порожніх і незрозуміло навіщо залишених вкладок. Може я чогось не розумію…

    Недочет АтавиТестуємо онлайн-сервіси

    Функціонал візуальних закладок Атави

    Почнемо з верхньої панелі. Зліва розташована кнопку «Зробити стартовою». При її натисканні вам будуть видані інструкції для п’яти браузерів (Експлорера, Хрому, Мазилу, Опери і Сафарі) по тому, як у них поміняти домашньої (стартової) сторінки на головну сторінку Atavi. У цьому випадку відразу при запуску браузера ви будете бачити сторінку з вашими візуальними закладками живуть онлайн. Досить зручно.

    Однак, мені, наприклад, зручніше варіант, коли при запуску браузера завантажуються відкриті перед завершенням його роботи вкладки. Але і для цього випадку розробники придумали вихід. Я випробував його поки тільки на Хромі. Це невелике розширення під назвою «Нова вкладка Atavi«.

    Атави на новой вкладке ХромаТестуємо онлайн-сервіси

    Після його установки при відкритті нової вкладки в Хромі ви побачите сторінку з вашими візуальними закладками. Живуть вони, як і раніше, онлайн (в хмарі), бо при повільному з’єднанні видно, що вони підвантажуються з інтернету. Ну, а так повна ілюзія вбудованого в браузер програми.

    Також у верхній панелі Атави праворуч ви знайдете ряд досить корисних кнопочок. Про кнопку з плюсом ми вже говорили трохи вище, а от решта коротко обговоримо. Перша з них дозволяє вести пошук по всім наявним у вас закладок (потрібна річ, якщо їх, скажімо, більше сотні). Друга кнопка дозволяє поділитися закладками Атави з ким-то (розшарити їх, по суті). Причому можна розшарити як всі закладочки, так і тільки ті, навпроти яких ви поставите галочки.

    Поделиться закладками АтавиТестуємо онлайн-сервіси

    Коли натиснете на кнопку «Вибрати», то вам буде надана посилання, по якому можна буде ці закладки переглянути, і при цьому зовсім не обов’язково реєструватися в Atavi (хоча тому, хто за цим посиланням перейде, буде запропоновано зареєструватися, але цей крок можна пропустити і перейти до перегляду та їх використання).

    Расшаренные закладочкиТестуємо онлайн-сервіси

    Ну, а сама права кнопочка у верхній панелі Атави (з трьома горизонтальними рисками) відкриває панель налаштувань, де можна буде задати зовнішній вигляд ваших візуальних онлайнових закладочек.

    Настройки AtaviТестуємо онлайн-сервіси

    Що панель налаштувань дозволяє зробити?

  • Змінити пароль при бажанні.
  • За замовчуванням закладки відображаються як мініатюри сайтів, на які вони ведуть (візуальне відображення). Якщо вас з якихось причин не влаштовує, то можете переключитися на двох і одноколоночные списки з допомогою піктограм розташованих відразу під словом «Налаштування».
  • Ще трохи нижче ви побачите лінію і движок, які можна перетягувати мишею. Він дозволяє задати кількість закладочек поміщаються в одному ряду (можливі варіанти від 2 до 10). Природно, що при збільшенні числа закладок в ряді вони будуть зменшуватися за розміром. Загалом штука корисна, особливо при великій кількості збережених посилань.
  • Включити групи — якщо збережених в Атави посилань у вас мало і розкидати їх по групах ви не плануєте, то просто зніміть цю галочку і відображення груп внизу області перегляду зникне.
  • Експорт у файл — якщо ви зберігаєте в цьому онлайн-сервісі купу потрібних і важливих закладок, то не буде зайвим періодично робити їх бекап. Як раз ця кнопочка і дозволяє зберегти весь вміст вашого аккаунта в Atavi в одному Html файлику. По-моєму, дуже зручно.
  • Колекції — розробники назбирали колекції корисних посилань в інтернеті і розбили їх на групи. Ось ця кнопочка як раз і дозволяє отримати до цих колекцій доступ.
  • Теми оформлення — тут ви можете вибрати картинку, яка стане тлом, на якому будуть відображатися ваші візуальні закладки. Очікується, що незабаром з’явиться можливість завантажувати в якості теми свої картинки.
  • Ще трохи нижче, ви зможете перемкнути мову, зв’язатися з розробниками і переключитися на полегшену мобільну версію онлайн-сервісу.
  • Розширення для браузерів від Atavi

    Розширення для різних браузерів, як я зрозумів, додають приблизно один і той же функціонал. По-перше, це зручне додавання в Атави посилання з контекстного меню правої кнопки миші (при кліці по будь-якого місця на сторінці додається в закладки). По-друге, додавання аналогічного по функціоналу ярлика в адресний рядок (при кліці по ньому правою кнопкою миші можна буде закладки з браузера експортувати в онлайн-сервіс). Ну, і по-третє, вже анонсоване мною трохи вище додавання Atavi на нову вкладку браузера.

    Прямих посилань на розширення для браузерів на сайті розробників я чомусь не знайшов, але скористався для початку пошуком по розширеннях для Гугл Хрому. В результаті було знайдено два розширення і один додаток:

    Расширения Атави для ХромаТестуємо онлайн-сервіси

    Я встановив їх всі. Про появу візуальних закладочек від Атави на новій вкладці я вже трохи вище писав і приводив скріншот. Вийшло, на мій погляд, відмінно. Ну, а для додавання відкритих в браузері сторінок у закладки з’явилися вкладки в контекстному меню і в адресному рядку:

    Атави в ХромеТестуємо онлайн-сервіси

    Дуже важливою, на мій погляд, можливістю є перенесення наявних у браузері закладок в онлайн-сервіс Atavi. Для цього в Хромі потрібно буде клікнути правою кнопкою миші по ярличку в адресному рядку і вибрати з випадаючого меню пункт «Параметри».

    Перенос закладок из Хрома в АтавиТестуємо онлайн-сервіси

    Можна імпортувати всі закладочки, або зняти з деяких з них галочки, щоб не переносити в Atavi.

    Экспорт в АтавиТестуємо онлайн-сервіси

    Що стосується розширень для інших браузерів. Для Яндекс Браузера підходять розширення від Хрому, тому можете їх же в нього і поставити. Для старої Опери нічого підходящого не знайшов, а от для нової Опери таке розширення є. Для Мазилу Фаєрфокс теж є відповідне доповнення від Атави. Важко щось сказати за Експлорер і Сафарі, бо ними не користуюся.

    P. S. Знайшов-таки прямі посилання на розширення. Якщо ви відкриєте сторінку «Зробити стартовою» в потрібній вам браузері, то в самому низу побачите посилання на розширення саме для цього браузера.

    Где скачать расширение для АтавиТестуємо онлайн-сервіси

    Резюме

    Ну, мабуть, що крім порожніх місць, які залишаються після видалення закладки, мені і причепитися ні до чого. Звичайно ж, може щось і випливе під час експлуатації, але поки я в тихому захваті від цього продукту. До того ж, немає ніякої реклами, яку було б логічно побачити в безкоштовному сервісі. Хотілося б почути і вашу думку з приводу цього продукту в коментарях.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу