Тестуємо онлайн-сервіси

2847
  • Чому саме в Гуглі з’явився такий сервіс?
  • Як користуватися Google Alerts?
  • Які оповіщення можна налаштувати в Гугл Алертс?
  • Оператори, які можна використовувати в Google Alerts
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу поговорити про один з численних сервісів Гугла, який той не особливо рекламує.

    За уявною простотою системи сповіщень Гугл Алертс криється величезний потенціал, але його ще треба навчитися правильно використовувати для вирішення своїх завдань. По початку здається, що річ ця, звісно, цікава, але для вас за великим рахунком недолуга. Швидше за все ви помиляєтеся.

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Сьогодні я спробую не просто описати пристрій Google Alerts, але і показати реальні приклади його використання, які вам можуть стати в нагоді. Застосувань насправді може знайтися маса (все залежить від вашої кмітливості), але особисто я використовую його, наприклад, для оперативного виявлення плагіату, для моніторингу зворотних посилань на мій сайт, для відстеження соціальних сигналів і поява спаму на сайті, що пробився крізь сито спаморезки.

    Крім цього я опишу ще ряд методів використання цього сервісу, але також буду радий вашим варіантів, описаних в коментарях. Якщо хтось запропонує щось дійсно варте уваги, готовий презентувати йому невелику підбірку баз для безкоштовного отримання зворотних посилань і для знову ж безкоштовного розміщення статей (були отримані на початку цього року, актуальність методів частково перевірена та визнана цілком працездатною).

    Чому саме в Гуглі з’явився такий сервіс?

    Гугл вже далеко вийшов за рамки звичайної пошукової системи (наприклад, він займає друге місце по точності серед постачальників прогнозів погоди на всій планеті, маючи свої власні метеорологічні та геодезичні супутники). Та й найбільше інформації про користувачів Google отримує вже не з свого пошуку або поштового сервісу Гмайл, а з браузера Хром і з мобільної операційної системи Андроїд. З останньої навіть набагато більше, бо він знає, де ви живете (геолокація), куди ходите і т. п. речі.

    По суті, «великий і жахливий» вже давним давно перетворився з пошукача в саму велику аналітичну компанію в світі, вивчає всіх знайдених людей окремо (тобто їх взаємодія з інтернетом і не тільки), а також соціум в цілому. Навряд чи Гугл готується до захоплення світу з допомогою цих даних, але ось зробити черговий крок до якісної зміни нашої взаємодії з інформаційним середовищем ця компанія здатна. Зрозуміло, що свою вигоду вони з усього витягти не забудуть.

    Наш сьогоднішній герой Google Alerts має саме пряме відношення до пошуку того, з чого, власне, і починався Гугл). Ви знаєте як працює пошук? А чим він відрізняється від Яндекса (його більш успішного конкурента на ринку пошукових систем в рунеті)? Давайте подивимося.

    Пошуковий бот Яндекса пробігає по всім сайтам (і їх сторінками, до яких у нього виходить дотягнутися) і збирає з них всю доступну інформацію. На етапі відбору цей бот (павук) вирішує, а треба йому це чи не треба передавати далі. Тобто в індекс Яндекса потрапляє далеко не все, а тільки те, що вважав за потрібне туди відправити павук.

    Пошуковий ж бот Гугла не відрізняється такою вибірковістю — він відправляє на індексацію все, що побачив (здійснює збір контенту без всякої фільтрації). Далі пошуковик все це пропускає через механізм обробки, який містить кілька сотень алгоритмів оцінки сайтів і вебсторінок.

    До речі, в плані аналізу контенту Google більш м’яко ставиться до переоптимизации, ніж Яндекс (читайте про фільтри Яндекса в тому числі і за переоптімізацію), але я все одно радив би вам дотримуватися рекомендацій по SEO оптимізації текстів, які давав зовсім недавно (краще перестрахуватися). І тут йдеться навіть не про те, що ваш сайт за це пессимизируют — Яндекс може просто не проіндексувати переоптимизированный контент (текст), ось пошуковий бот Гугла з’їсть все.

    Але сьогодні мова піде не про пошук, а про дуже близький до нього сервіс, який може виявитися досить корисними, якщо розуміти як ним користуватися.

    Як користуватися Google Alerts?

    Сервіс сповіщень від Гугла проживає за цією адресою — Google.com/Alerts. Що він із себе представляє? Ну, фактично це надбудова над основним пошуком, яка дозволяє практично миттєво відстежувати появу якийсь цікавить вас інформації або в інтернеті взагалі, або на якихось окремих сайтах. Тобто ви будете отримувати все нове, що потрапило в індекс Гугла (а індексує він все підряд, як ми відзначили трохи вище) і що відповідає введеному вами запитом. Інструмент цей досить-таки гнучкий, але не всі його можливості лежать на поверхні.

    Справа в тому, що в Гугл Алертс, як і в основному пошуку, можна використовувати оператори (читайте про них у статті про те, як правильно гуглити), але подібного інструменту розширеного пошуку (конструктору по створенню умов пошуку в Google Alerts немає. Тому я спробую на прикладах показати можливості цього сервісу і варіанти його використання. Так, для роботи з цим сервісом потрібно мати обліковий запис в Гуглі (заведіть безкоштовний поштовий ящик в Джимайле і буде вам щастя).

    Припустимо, ви хочете кудись поїхати, але не хочете за це сильно багато платити. Тоді вам цілком підійде оповіщення про горящі тури (я взяв його в лапки, щоб Гугл шукав по цій фразі цілком, а не по окремих вхідних в неї словами).

    Пример использования сервиса Google AlertsТестуємо онлайн-сервіси

    Трохи нижче ви зможете побачити приклади повідомлень, які до вас будуть приходити. Крім введення фраз, які будуть відслідковуватися в Google Alerts, можна налаштувати деякі параметри, натиснувши на кнопку «Ще параметри»:

    Настройка параметров оповещений в Гугл АлертсТестуємо онлайн-сервіси

  • Частота відправлення — як часто ви готові бачити в зазначеному трохи нижче поштовій скриньці листа від сервісу Google Alerts. Тут все залежить від поставлених перед вами завдань. Варіант «По мірі появи результатів» (прихід листи відразу після появи нової інформації на цікаву для вас тему) може бути незручний при «частотних» запитах. Непоганий варіант «Раз в день», але тут потрібно розуміти, що листи будуть приходити в той же час доби, в який ви зараз виконуєте налаштування, тобто через 24 години після закінчення редагування оголошення.
  • Джерела — тут ви можете вибрати, серед якого контенту мережі інтернет Гугл Алертс буде шукати нову інформацію на тему, що вас цікавить.

    Выбор источников оповещений в Google AlertsТестуємо онлайн-сервіси

    Це може бути, наприклад, вихід нового відеоролика, або поста в блогах, або появи книги потрібної вам тематики і т. п. Якщо ж вам потрібно буде відслідковувати ролики потрібно тематики тільки на ютубі, то це можна буде зробити за допомогою додавання до запиту оператора Site (читайте про це трохи нижче).

  • Мова та Країна — вибираєте мову, поява потрібної інформації на якому буде відслідковуватися і надсилатися вам на пошту, а також країну, до якої даний сайт буде ставитися.
  • Якість — ви можете попросити Google Alerts надсилати вам нову інформацію, знайдену тільки на якісних ресурсах, або на всіх підряд. Якість сервіс визначає сам по одному йому відомим метрик.
  • Доставка — можете вибрати один з варіантів доставки новин по потрібній вам темі. Це може бути або Емайл адреса (береться з вашого аккаунта Гугла, під яким ви зайшли на даний сервіс), або у вигляді каналу (RSS стрічки).
  • Після всіх налаштувань тиснете на кнопку «Створити оповіщення» і все. Після цього можна буде приступити до створення ще однієї умови доставки вам нової інформації (все під одним аккаунтом можна налаштувати до 1000 сповіщень).

    Мои оповещения в Гугл АллертсТестуємо онлайн-сервіси

    Якщо захочете змінити якийсь з сповіщень або видалити, то в розташованої трохи нижче ви знайдете відповідні кнопки праворуч від кожного оголошення (див. на розташованому вище скріншоті).

    Які корисні оповіщення можна налаштувати в Гугл Алертс?

    Давайте подивимося практичні приклади створення оповіщення в Google Alerts, які в тій чи іншій мірі можуть стати в нагоді вебмайстрам, оптимізаторам, інфобізнесменам і всім іншим, хто годується з інтернету». Звичайно ж, це далеко не все, але сподіваюся, що ви запропонуєте в коментарях свої варіанти.

  • Оповіщення про появу нової зворотній посилання на ваш сайт (правда це може бути і не посилання, а її текстове згадка, але все одно це все в тій чи іншій мірі враховується пошуковими). В принципі, можна просто ввести https:// і все, але мені більше подобається такий варіант:
    https:///* -site:

    Зірочку поставив на всяк випадок, а також виключив з результатів нові сторінки на своєму власному сайті, вказавши -site: зі знаком мінус.

    Оповещение в Google Alerts о появлении обратной ссылки на ваш сайтТестуємо онлайн-сервіси

  • Відстеження згадок про сайт в соціальних мережах (моніторити соцсигналы). Визначаєте список соцмереж, які для вас актуальні, і додаєте в форму Google Alerts подібну конструкцію (замінивши доменне ім’я мого блогу на своє):
    {site:facebook.com OR site:twitter.com OR site:digg.com OR site:delicious.com OR site:plus.google.com OR site:vk.com OR site:reddit.com}Фігурні дужки об’єднують перерахування ряду сайтів соціальних мереж зі сполучною їх оператором OR (логічне «або»), який слід писати великими літерами.
  • Подібним же чином можна відстежувати, наприклад, поява нових роликів на Ютубі по цікавить вас тематики. Для цього потрібно вибрати з випадаючого списку «Джерела» варіант «Відео» та ввести такий ось запит для відстеження:
    «просування сайтів» site:youtube.com
  • Отримувати інформації про індексацію нових сторінок вашого сайту пошуковою системою Гугл в реальному часі:
    site:
  • Якщо на сайті, форумі або блозі, який вам здався цікавим, немає можливості підписатися на розсилку новин (RSS стрічку або e-mail розсилку), то ви цілком можете створити свою підписку на появу нових матеріалів на даному ресурсі (або декількох ресурсів, якщо перерахуйте розділяючи їх оператором OR, як ми робили трохи вище) з допомогою Google Alerts, знову ж ввівши, наприклад, такий варіант оголошення:
    site:sdelaysite.com
  • Якщо є бажання, то можна моніторити на блогах поява статей з цікавим вам тематиками. Для цього введіть фразу і вибираєте в налаштуваннях тип вмісту «Блоги» з випадаючого списку «Джерела». Робити це можна з різними цілями:
  • Отримання свіжої і актуальної інформації з цікавій для вас темі
  • Можливість одним з перших залишити коментар (особливо цікаво, коли такий блог відкриває зовнішні посилання з коментарів для індексації, тобто належить до так званих dofollow блогах)
  • Можете запропонувати автору такого блогу обмінятися з вами посиланнями на наявну у вас статтю з тієї ж тематики. Такий обмін буде вельми продуктивний з-за повного збігу тематик сторінок.
  • Відстеження плагіату в реальному часі (скопійованих з вашого сайту фрагментів або навіть цілих сторінок). Я вже писав раніше про способи пошуку плагіату і заходи впливу на плагіаторів. Там як раз згадувався метод використання пошукових систем, коли ми копіювали яку-небудь фразу з тексту сторінки (бажано таку, щоб була висока ймовірність її неповторності) в пошуковий рядок і оточували її лапками. Всі знайдені сайти (крім вашого) в результатах видачі якраз і могли бути плагіаторами.

    «Багато з розглянутих нижче онлайн сервісів і програм вміють перевіряти на запозичення великі фрагменти»

    Але справа в тому, що якщо сьогодні вашу статтю ніхто не скопіював, то це можуть зробити завтра або післязавтра. Регулярно перевіряти таким чином унікальність власних текстів втомлює, тому я пропоную запрягти для цієї роботи Гугл Алертс. Досить буде просто ввести цю саму сокральную фразу, оточивши її лапками, і попросити цей сервіс вас щодня повідомляти при її появі на будь-яких сторінках.

    Отслеживание плагиата через Google AlertsТестуємо онлайн-сервіси

    Для простоти можна буде ще й свій сайт виключити з області пошуку з допомогою [-site:]. Правда подібні оповіщення доведеться налаштовувати для всіх наявних на вашому сайті статей (значущих сторінок). Загалом, обмеження Гугл Алерст в 1000 сповіщень дозволяє це здійснити при великому бажанні.

  • Відслідковувати новини про своє хобі. Ну, тут все і так зрозуміло.
  • Якщо ви маєте власні инфопродукты, то по його назві можна відстежувати «редиски», які «зливають» ваші труди в «паблік» і знижують ваші доходи. Таким чином ви зможете оперативно реагувати на подібні інциденти, щоб намагатися припинити незаконне розповсюдження ваших інфопродуктов.
  • Будучи власником або представником будь-якого іншого продукту (програми, сценарію, онлайн-сервісу, реального бізнесу тощо) ви можете відстежувати появу нових згадок про нього в мережі. Це дозволить оперативно давати роз’яснення (на блогах і форумах, де можливий відповідь) чи виявляти негативну інформацію, щоб потім спробувати нівелювати. Вчасно проінформований — значить озброєний.
  • Власники форумів і сайтів, де можна залишити коментар, завжди стикаються з проблемою спаму. Можна ставити спаморезки, але вони справляються не на всі сто відсотків. Тому можна підстрахуватися і моніторити свій сайт на предмет появи спам-повідомлень з допомогою Гугл Алертс. Для цього потрібно буде відслідковувати на своєму сайті появу певних реперних слів, які в більшості випадків характеризують спам:
    Отслеживать спам на своем сайте через Google AlertsТестуємо онлайн-сервіси

    Список подібних стоп-слів можете розширити до необхідного вам діапазону (досвідченим шляхом, або запозиченням в мережі інтернет).

  • Як я вже згадував вище, це далеко не всі варіанти використання Google Alerts у своїх шкурних інтересах. Сподіваюся, що ви в коментарях доповніть мене. Але тим не менше, хочу ще пару слів сказати про використання операторів Гугла, які можна використовувати в даному сервісі.

    Оператори, які можна використовувати в Google Alerts

    Крім згаданих вище лапок, операторів site і OR можна використовувати в Гугл Алертс, наприклад:

  • Лапки змусять Гугл Алертс знаходити лише ті результати, де цей фрагмент зустрічається саме в такій послідовності слів і таких словоформах. В лапки можна укласти і одне слово, тоді дія цього оператора буде еквівалентно дії описаного трохи нижче оператора «+». Наприклад, якщо хочете, щоб при пошуку враховувалися ті слова, які можуть ігноруватися (прийменники, частки, сполучники, цифри), то укладіть це слово в лапки або поставте перед ним знак плюс:
    движок для сайту
  • Знак плюс ставиться перед словом без пробілу для того, щоб воно искалось саме в початковому вигляді (словоформі). Загалом-то, це еквівалентно укладення даного слова в лапки.
  • Знак мінус можна використовувати для виключення тих нових матеріалів, у яких поряд з запитуваної вами фразою буде присутнім слово (слова або сайти з оператором site:) позначене мінусом. Наприклад:
    золота рибка -пушкін
  • Вже згадуваний вище оператор site можна використовувати в Google Alerts для пошуку по одному або декількох сайтів, так для пошуку нових матеріалів по вашому запиту у зазначеній вами доменній зоні:
    просування сайтів site:.org
  • Оператора OR (логічне АБО) пишеться саме заголовними буквами і дозволяє шукати будь-яке з розділених їм у запиті слів. Якщо не використовувати OR, то пошук буде йти за наявності всіх зазначених слів на сторінці.
  • В принципі, можна і зірочку використовувати (*). Вона замінює будь-яке слово. Наприклад, у фразі, взятим у лапки, їй можна замінити якесь відсутнє слово.
  • Ну і ще раз нагадую, що якщо у вас є варті уваги варіанти використання сервісу Гугл Алертс, то не застосуйте ними поділитися в коментарях. Буду дуже вдячний. Автору найкращого ради пожертвую куплені на початку цього року бази (посилальні і статейні) з традиційними й не дуже методами отримання безкоштовних зворотних посилань. Малу частину з них я протестував, а до решти поки руки не дійшли. Спасибі.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу