Тестуємо онлайн-сервіси

3448
  • Чому саме Протон Майл?
  • Реєстрація та вхід
  • Як працювати з поштою в ProtonMail
  • Резюмуємо
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Що ще можна придумати в галузі електронної пошти, що могло б перетягнути на себе частину користувачів з таких гігантів як Джі-Мейл або Яндекс Мейл? Потрібно якесь УТП (унікальна пропозиція), яка буде затребувана в масах.

    А адже крім поштовиків-гігантів є ще п’ять-інший менш великих гравців, які під’їдають всі залишилися крихти зі столу (користувачів). Потрібно щось таке «забійне», чого немає у лідерів ринку і, швидше за все, не буде.

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Так ось, хочу сьогодні розглянути онлайн-сервіс, який пропонує своє унікальне пропозиція — шифрування листування. Якщо ви не хочете, щоб вашу переписку читали сторонні (власники сервісу, хакери), то зашифрована електронна пошта Протон Майл допоможе вирішити цю проблему.

    Шифрування зараз дуже популярно. Наприклад, більшість сайтів працюють по шифрованому протоколу Https, що забезпечує безпеку передачі даних на них. На основі шифрування працює криптовалюта, так і безпеку в світі інтернету без хеш-функції немислима. Ця тема в тренді і настав час подивитися на шифровану ел. пошту.

    Історія та особливості роботи з поштою в Протон Майл

    Придумали сервіс ProtonMail в Швейцарії. Над розробкою і створенням працювали вчені, які займаються вивченням ядра атомів і великого адронного коллайдера. Мабуть, тому в назву сервісу з’явилося слово Протон.

    Proton родился в CernТестуємо онлайн-сервіси

    Принципова відмінність цієї програми від інших поштових сервісів полягає в можливості попереднього шифрування листа і його вкладень перед відправкою.

    Листи та їх вкладення будуть шифруватися автоматично, якщо ви відправляєте повідомлення адресату на ящик, розташований теж на Протон. Якщо у нього скриньку іншого сервісу, шифрування включається опціонально за вашим бажанням.

    Вся шифрування і подальша дешифрування повідомлень відбувається безпосередньо в браузері користувача, а на сервері сервісу зберігаються тільки зашифровані послання. Тобто самі власники сервісу доступу до вашої листуванні не отримають при всьому бажанні.

    Тестуємо онлайн-сервіси«alt=»»>

    Вікіпедія стверджує, що творці повністю гарантують безпеку листування і повагу до приватного життя (наприклад, Гмайл звинувачували в тому, що він читає листи, щоб показувати релевантну рекламу).

    Спочатку пошта Протон пропонує один пароль для доступу в програму, але можлива подвійна захист паролем, що істотно збільшує гарантію безпеки доступу. Сервіс ProtonMail пропонує використовувати подвійну комбінацію для шифрування повідомлень:

  • Протокол симетричного шифрування — служить для розшифровки даних, збережених на сервері.
  • Криптографія з відкритим ключем — ідентифікація користувача (Password).
  • Перший пароль знає тільки сам творець пошти, другий пароль зберігається на серверах щвейцарского сервісу і може бути замінений в будь-який момент. В купе до всього, Протонмайл дозволяє зробити так, щоб після закінчення певного терміну всі листи, що зберігаються на сервері, могли автоматично самоуничтожались (аналог видалення архіву або кошики).

    Пропонується кілька тарифів використання сервісу ProtonMail (у всіх версіях інтерфейс повністю переведений на російську мову).

    переключение в протонмайл на русский языкТестуємо онлайн-сервіси

    Тарифи відрізняються один від одного вартістю і своїми функціональними можливостями, але при цьому рівень захисту і шифрування у всіх версій однаковий.

    Тарифы в протонмайлТестуємо онлайн-сервіси

    Хоча, можна не платити і використовувати безкоштовну версію, правда, з досить малими ресурсами за порівняння з конкурентами (ну, що таке полгига для зберігання?).

    Але потрібно розуміти, що головна фішка тут — це безпека і шифрування. Тому за більше доведеться платити, хоча це дико звучить — платити за пошту (нонсенс якийсь).

    Тим не менш пропоную продовжити і подивитися, як можна легко зареєструватися і увійти в сервіс шифрованого електронної пошти Протон.

    Реєстрація і вхід в ProtonMail

    Для початку заходимо на офіційний сайт сервісу — https://protonmail.com. Відкривається англомовна версія, але у правому верхньому кутку екрану з випадаючого списку можна вибрати російську мову.

    Там же вгорі екрану знаходимо і натискаємо кнопку «зареєструватися»:

    Регистрация и вход в Протон-почтуТестуємо онлайн-сервіси

    В результаті відкриється вікно, в якому пропонують вибрати варіанти облікового запису Протон майл. Є три варіанти платних версій з різною оплатою за рік (від 4 до 24 євро) і одна безкоштовна версія.

    В безкоштовну обліковий запис входить 500 мегабайт представленого сховища і 150 відправлених та отриманих листів. В принципі такий варіант мені цілком підходить.

    Вибираю безкоштовну версію encrypted сервісу:

    Бесплатная версия шифрованной почтыТестуємо онлайн-сервіси

    Тепер нам належить створити обліковий запис користувача:

    Создать учетную запись в ProtonMail.comТестуємо онлайн-сервіси

    Спочатку вибираємо ще не зайняте ім’я користувача, якщо все добре, і вибране ім’я ні ким ще не зайнято, то віконце стане зеленого кольору, далі придумуємо і вписуємо пароль запропонованих вікнах.

    Пароль треба зробити досить складним, щоб він повністю відповідав поставленому завданню збереження таємниці листування. Пропоную використовувати для входу в протон майл мінімум 10-12 букв і цифр, з перемиканнями регістрів.

    Вход в протон майлТестуємо онлайн-сервіси

    Якщо ви схильні довіряти творцям сервісу, то можете вказати яку-небудь електронну пошту для відновлення пароля. Я особисто повірив швейцарським атомникам «secure» і вказав свій особистий е-мейл. У завершенні реєстрації «натискаємо» на «створити обліковий запис користувача:

    Адрес резервной почтыТестуємо онлайн-сервіси

    Зараз потрібно ввести підтвердження. Пропонують кілька варіацій підтверджень, що ви не є роботом. Я вибрав перше вікно з підтвердженням через е-мейл:

    Подтверждение регистрацииТестуємо онлайн-сервіси

    Через пару хвилин в електронку приходить код, копіюємо його і вставляємо у вікно підтвердження. Натискаємо «настроювати» От і все реєстрація в protonmail com успішно завершена.

    Як працювати з поштою

    Після завершення реєстрації ви автоматично здійсніть вхід в свій аккаунт. Візуально головна сторінка Протон-пошти злегка схожа на пошту Gmail.

    Главная страницаТестуємо онлайн-сервіси
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Інтерфейс зрозумілий, всі основні функції легко знайти на головній сторінці. І головне, він практично повністю і практично ідеально переведений на російську мову, що для мене є дуже критичним.

    Праворуч буде зазначено кількість мегабайт вже використано і скільки ще залишилося в запасі (нагадаю, що на безкоштовному тариф дається всього полгига), а внизу при першому вході вас буде вітати майстер, який захоче показати основний функціонал даного поштового сервісу.

    Розібратися як написати лист, як відправити і отримати можна інтуїтивно і без особливих труднощів. Тиснете на кнопку «Новий лист» і все. Хоча ні, не все.

    Отправка письма из ProtonMailТестуємо онлайн-сервіси

    Це ж безпечна пошта, а значить повідомлення можна буде зашифрувати (придумати пароль і підказку пароля), а також при необхідності можна встановити таймер, який знищить доступ до листа через потрібний час після його відправлення. О, як!

    Зашифрувати лист можна натиснувши на іконку застібки в лівому нижньому кутку вікна написання. Як я вже згадував, потрібно буде ввести пароль і підказку до нього (типу «номер твого авто» або тому подібне).

    Шифрование письма отправляемого из ПротонаТестуємо онлайн-сервіси

    Ну, і таймер закінчення терміну дії листа можна встановити при бажанні за допомогою піктограмки пісочного годинника:

    Задаем время истечения срока действия письмаТестуємо онлайн-сервіси

    Після чого повідомлення самим звичайним чином відправляєте адресату. Йому на його звичайну поштову скриньку прийде запрошення прочитати ваше повідомлення на сервері Протон Майл:

    Зашифрованное письмо в Proton MailТестуємо онлайн-сервіси

    Після переходу за посиланням він повинен буде ввести пароль (обчисливши його з вашої підказки).

    Получить доступ к зашифрованному сообщениюТестуємо онлайн-сервіси

    Якщо все ОК, то повідомлення буде йому доступно рівно стільки, скільки ви задали в таймері при його відправлення.

    Чтение зашифрованного письма в почте ПротонаТестуємо онлайн-сервіси

    З допомогою налаштувань інтерфейсу (однойменна кнопка з верхнього меню) можна самостійно поліпшити функціонал пошти. Самі покопатися. Все дійсно інтуїтивно зрозуміло.

    Резюмуємо

    Про шифрування повторюватися не буду, бо це УТП (унікальна торгова пропозиція) даного сервісу і саме це приваблює нових користувачів.

    Плюси:

  • Можна створити безкоштовну захищену пошту на базі сервісу досить легко і швидко. Ніяких особливих складнощів при реєстрації та при вході на protonmail.com не виникає. Інтерфейс головної сторінки інтуїтивно зрозумілий і простий. Всі програми для пошти доступні на головній сторінці.
  • Існують мобільні версії ПротонМайл, які можна завантажити з офіційного сайту розробників (для Андроїда і для Айфона).
  • Поштовий сервіс не вимагає ніякої особистої інформації при реєстрації облікового сторінки, а айпі-адресу, який ми застосували для облікового запису, не зберігається, тому ми можемо налаштувати анонімний адреса для будь-яких цілей і завдань.
  • Мінуси наступні:

  • Абсолютну анонімність, на жаль, сервіс мені не надав, так як довелося для підтвердження реєстрації вказувати свою діючу робочу електронну пошту, а альтернатива з використанням мобільного телефону і смс повідомлень теж не призведе до повної анонімності. Хоча, з іншого боку, хто мені заважав створити поштову скриньку на будь-якому сервері саме для цієї мети.
  • Відносно невеликий обсяг збереженої кореспонденції в 500 мегабайт. Тому якщо ви плануєте використовувати пошту активно і часто, то все ж краще вибрати платний варіант версії Протон, до того ж при платному сервісі можливе створення власного домену.
  • Вікіпедія повідомила, що один програміст за прізвищем Кардвелл зміг знайти вади в системі сервісу і отримав відкритий доступ до сторінки користувача. Розробники оперативно усунули цю прогалину, але прецедент був створений.
  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу