Просуваємо свій сайт

2752
  • Як додати сайт в «add url» Яндекса та інших пошукачів
  • Додати сайт до панелі Яндекса, Гугла, Майл.ру і Бінга
  • Реєстрація сайту в трастових каталогах — DMOZ, Яндекс…
  • Для чого ж нам може знадобитися реєстрація сайту в пошукових системах Росії, України та інтернету в цілому? Припустимо, ви попрацювали над створенням свого проекту,створили кілька постів у блозі, написали і опублікували кілька статей або запросили десяток друзів і почали активно спілкуватися на форумі. Що потрібно зробити, що б ваш проект помітили і на нього стали приходити нові користувачі? І взагалі, звідки можуть з’явитися нові користувачі?

    Так ось, за статистикою, приблизно 90 відсотків нових відвідувачів приходять з пошуку (це так званий пошуковий трафік).

    Просуваємо свій сайт

    У зв’язку з цим, одразу ж після запуску проекту слід додати його в спеціальну аддурилку (від слів add url) всіх відомих і невідомих вам систем пошуку. В принципі, цього можна й не робити, т. к. боти і без такого додавання рано чи пізно знайдуть ваш ресурс і проіндексують його. Однак, додавання сайту в Яндекс, Гугл або Рамблер потрібно насамперед для гарантованості цього процесу.

    Крім цього, варто пройти реєстрацію і обов’язково додати свій сайт в так звані панелі для вебмайстрів провідних пошукових систем рунета і світу. Такі «вебмастерские» є у Яндекса, Google, Майл.ру і Бінга. Крім самого факту додавання ви отримаєте можливість відстежувати виникають на сайті помилки, управляти індексацією і розуміти, як саме відноситься до вашого ресурсу пошукова система. Ну і, звичайно ж, про глобальні каталоги теж не забудемо.

    Як додати сайт в «add url» Яндекса та інших пошукачів

    Правда, слід зазначити, що існують і інші способи для залучення уваги пошукачів до вашого проекту. Наприклад, можна залишити url вашого ресурсу на сервісах соцзакладок (прогін по соціальних закладках) або додати осмислений відповідь сервіси питань і відповідей Майл.ру та інших подібних (читайте про способи отримання трафіку).

    Є думка, що такий спосіб навіть кращий, ніж реєстрація в пошукових системах, т. к. Yandex або Google поставляться до вашого ресурсу більш прихильно, якщо знайдуть його самі. Але зазвичай аддурілкі (add url) — це те, з чого особисто я починаю оптимізацію і просування. Правда, одночасно з цим, я намагаюся засвітити їх на часто відвідуваних пошуковими ботами ресурсах (соціальні мережі, блог-платформи і т. п. сервіси).

    Тому нижче я наведу список пошуковиків, в які ви зможете додати адресу свого сайту. Напевно буде мати сенс зареєструватися у всіх можливих системах та їх каталогах, бо гірше, швидше за все, від цього не буде, а от краще — дуже навіть може бути.

  • Ну, по-перше, це, звичайно ж, реєстрація сайту в Yandex самому популярному пошуковику в російськомовному сегменті мережі. Приблизно 60 відсотків користувачів воліють шукати саме в Яндексі. Додати url головної сторінки можна буде тут: Webmaster.Yandex.ru/AddUrl.xml
    Добавление в аддурилку ЯндексаПросуваємо свій сайт
  • На другому місці, природно, Google — лідер світового пошуку. В рунеті, за неперевіреними даними, шукають в Google (гуглят) приблизно 35 відсотків користувачів. Додати посилання можна буде за адресою: Google.com/AddUrl/
    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт
  • Пошукова система Bing (колишня Live Search / MSN Search) – належить компанії Microsoft. Раніше мала такі назви: MSN Search — з моменту появи і до 11 вересня 2006; Windows Live Search — до 21 березня 2007; Live Search — до 1 червня 2009. Реєстрація сайту і додавання посилання здійснюється за адресою: Bing.com/docs/submit.aspx
    Добавить сайта в add url БингПросуваємо свій сайт
  • Майл.ру (пошук Go.mail.ru) – вітчизняна система, проект однойменної компанії, який запущений в червні 2007 року. Частка ринку пошуку не велика, але в деяких тематиках з цього пошуковика може приходити дуже пристойний трафік. Вам пропонують додати Url свого сайту в їх аддурилку (add url) за адресою: Go.mail.ru/addurl
    Регистрация сайта в поиске Майл.руПросуваємо свій сайт
  • Український велетень Meta.ua, який перед додаванням сайту зажадає від вас пройти реєстрацію і тільки потім дозволить увійти у святая святих (add url): Meta.ua/webmaster/AddUrl.asp
    Регистрация в Meta.uaПросуваємо свій сайт
  • У Google є розділ пошуку по блогах (ППБ). Якщо ваш проект є блогом або форумом з активною RSS стрічкою або каналом новин, тоді можете спробувати додати посилання на свій ресурс в Google пошук по блогах.

    Системою індексуються всі блоги і форуми, які мають експорт записів у форматі RSS. Записи часто оновлюваних блогів і форумів індексуються кілька разів на годину, оновлення бази відбувається кожні 5 хвилин. Ранжування записів проводиться автоматично.

  • Додати сайт до панелі Яндекса, Гугла, Майл.ру і Бінга

    Як я вже згадував вище, панелі для вебмайстрів мають всі більш-менш великі і серйозні пошуковики. Вони потрібні їм для того, щоб власники сайтів могли відслідковувати правильність індексації їх ресурсів, вчасно виправляти виникаючі помилки, а також частково впливати на те, як пошукова система буде до нього ставитися.

    Ці сервіси є основними інструментами, які можуть стати в нагоді абсолютно всім вебмайстрам неосяжного рунета. Важливо відстежувати стан і бачення вашого ресурсу відразу для всіх основних пошукових систем під уникнення різних неприємних несподіванок і вносити своєчасні корективи у індексацію і сприйняття вашого проекту ботами Google, Яндекса, Майл.ру і Бінга (особливо перших двох пошуковиків).

    Отже, як тільки ви створили свій сайт, то не застосуєте його додати в наступні панелі для вебмайстрів:

  • Яндекс Вебмастер — має дуже велике число інструментів (від додавання карти сайту до підтвердження текстів на вашому сайті). Рекомендується для реєстрації і додавання сайту в обов’язковому порядку (дуже непогано буде працювати у зв’язці з системою статистики «Метрика»).

    Добавление сайта в Яндекс ВебмастерПросуваємо свій сайт

    В двох словах про все «полезняшкі» цього сервісу не скажеш, тому я присвятив йому окрему статтю: Яндекс Вебмастер — індексація, зовнішні посилання, видимість сайту, вибір регіону, авторство і перевірка на віруси

  • Google Вебмастер — ще один дуже серйозний набір інструментів від гіганта світового пошуку. Російський варіант панелі (зараз вона називається Search Console, а раніше була — Google Webmaster) не так наворочен, як аналог від Яндекса, але теж виглядає цілком гідно.

    Как добавить свой сайт в Гугл ВебмастерПросуваємо свій сайт

    Тут можна, наприклад, зрозуміти, були накладені на ваш сайт санкції (бан, фільтр), чи немає на ньому вірусів, а також виконати весь набір необхідних дій (видалити Урли з індексу, перенести сайт на інший домен без втрат, оцінити зручність його перегляду на мобільних пристроях і багато іншого). Подробиці читайте за наведеною трохи вище посиланням.

  • Кабінет вебмайстра від Майл.ру — служить приблизно для тієї ж мети та виконання тих же завдань щодо поліпшення індексації та оперативного відстеження проблем, які можуть виникнути у вашого сайту на різних етапах його існування.

    Добавление сайта в кабинет вебмастера в Майл.руПросуваємо свій сайт

    В кабінеті для вебмайстрів від Майл.ру є також і свої власні «мульки», які комусь можуть здатися цікавими. Про них читайте у наведеній за посиланням статті.

  • Бінг-вебмастер — ця панель інструментів може виявитися корисною, бо за допомогою неї ви зможете допомогти пошуковому роботу Бінга, индексирующему ресурси в інтернеті, визначити, які саме документи слід відвідати в першу чергу.

    Добавление сайта в Бинг-вебмастерПросуваємо свій сайт

    Ну, і купу інших можливостей можна відразу використовувати, але врахуйте, що популярність цієї пошукової системи в рунеті вкрай низька, і це практично не залежить від тематики. Однак, додати сюди свій сайт все одно не завадить — так, на всякий випадок. Про реєстрацію і додавання свого ресурсу в Бінг-вебмастер ви можете прочитати в наведеній статті.

  • Реєстрація сайту в трастових каталогах — DMOZ, Яндекс…

    Ще кілька років тому реєстрація сайту в каталогах пошукових систем могла істотно вплинути на його просування, але не зараз. Тепер алгоритми Яндекса і Гугла стали ще більш досконалі і каталоги дають мінімальний ефект. Якщо ж ви вже так хочете потрапити в трастові каталоги, тоді використовуйте такі, як DMOZ, ЯК (Яндекс-Каталог) і деякі інші, де крім статичної ваги ви також отримаєте додатковий трафік на ваш ресурс.

    Правда відправка заявки через форму додавання add url зовсім не гарантує того, що ваш проект обов’язково в них візьмуть. Орієнтовно, після подачі заявки на реєстрацію в DMOZ (колись давним-давно його вміст дублювалося у нині покійного каталозі Гугла) потрібно чекати від 2 до 10 місяців, а може вийде, що і до півтора років (як це було в моєму випадку).

    При реєстрації в Яндекс Каталозі — від 1 місяця до року. Багато що залежить не тільки від якості вашого ресурсу, але й від того, наскільки правильно ви вводите інформацію при реєстрації. Так що рекомендую ретельно вивчити правила додавання.

    Мій перший проект, створений на базі Joomla, був доданий в DMOZ через кілька місяців. Виявив я це, перевіряючи в черговий раз програмою Site-Auditor, як справи у мого проекту в плані індексації. У Site-Auditor є рядок перевірки на наявність ресурсу в DMOZ та інших важливих місцях.

    Проверка добавления сайта в каталогиПросуваємо свій сайт

    Нижче я наведу список трастових каталогів, в яких ви можете пройти реєстрацію і додати url свого сайту.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайтOpen Directory Project (ODP, Відкритий Каталог (ODP), також відомий як DMOZ — багатомовний вільний збірка корисних ресурсів всесвітньої павутини, що належить AOL, підтримуваний віртуальним співтовариством добровільних редакторів. Назва DMOZ походить від одного з своїх перших доменних імен directory.mozilla.org. DMOZ часто критикують за повільність при додаванні нових проектів.

    Його редактори пояснюють це тим, що вони працюють на добровільній основі, витрачаючи на редагування свій особистий час. Раніше інформація з Dmoz повністю копіювалися в каталог пошукової системи Google, якого зараз вже не існує. Подати заявку на включення вашого творіння в DMOZ ви зможете на цій сторінці add url: Dmoz.org/World/Russian/. Зверніть увагу, що спочатку потрібно зайти в ту категорію, до якої ви хочете додати ваш проект, а вже потім натиснути на посилання верхнього меню «запропонувати URL».

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт Яндекс Каталог— збірник кращих ресурсів рунета з сортуванням за індексом цитування (читайте про Віц, Пр і Тіц). Подати заявку на безкоштовну реєстрацію можна тут: Yaca.yandex.ru/add_free.xml. А якщо комерційний проект, то краще відразу ж подавати заявку на платну реєстрацію (близько 15 000 рублів) тут: Yaca.yandex.ru/add_payed.xml

    Yandex ZenПросуваємо свій сайтЯндекс Дзен — сервіс автоматичної збірки стрічки новин (статей), в який можна додати RSS-стрічку свого сайту. Ваші статті будуть показувати багатомільйонною аудиторією цього сервісу і приносити додатковий дохід і трафік на сайт. Детальніше про те, що це таке, як створити стрічку потрібного формату і як її додати в Яндекс Дзен читайте за наведеним посиланням.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайтRambler Top 100 — це рейтинг, сортирующий знаходяться в ньому вебсайти по відвідуваності. Для попадання і подальшої участі в цьому рейтингу буде потрібно встановити лічильник відвідувань, пройшовши реєстрацію тут: Top100.rambler.ru/top100/top_add.shtml.ru

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайтI.UA — популярний український портал. Просто додаєте свій проект в каталог порталу i.ua за адресою : Сatalog.i.ua/site/add/. Для додавання url проекту I.UA вам необхідно вибрати відповідну тематиці ресурсу категорію другого рівня і вище, а потім натиснути на посилання «Додати сайт» (add url). В I.UA можна додавати різні сторінки ресурсу, якщо вони мають різну категорію. Для використання цієї можливості необхідно мати аккаунт на i.ua.

    Коли вам потрібно буде увігнати в індекс нові сторінки, що з’явилися на сайті, то кращим варіантом будуть сервіси по залученню быстробота (індексування) пошукових систем. Серед них можна виділити два схожих — IndexGator і GetBot. Коштує це справа зовсім не дорого, а ефект досить стабільний.

    У висновку хочу представити вам найшвидший і до того ж абсолютно безкоштовний спосіб розкрутки будь-якого ресурсу, незалежно від його движка і вмісту: http://4px.ru/seo/.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу