Шукаємо плагіни для WordPress

3564

Здрастуйте, шановні читачі блогу . Невелика замітка в доповнення до статті про сервіс Яндекса під назвою Дзен, який дозволяє додати в нього RSS стрічку з матеріалами свого сайту і отримувати безкоштовний трафік (обсяг залежить від затребуваності матеріалів аудиторією Дзену).

Шукаємо плагіни для WordPress

Власне, вся проблема полягає у формуванні цієї самої RSS стрічки. Звичайний канал формується ВордПрессом не підійде, так само як і стрічка створювана для Яндекс Новин (істотно відрізняється формат). RSS for Yandex Zen став першим повноцінним плагіном, який все це дозволяє реалізувати.

Встановлення та налаштування RSS for Yandex Zen

Має сенс додавати ваш сайт в Дзен? Буде з нього йти трафік? Буде він великим? Це все на ваш розсуд. Особисто я дотримуюся такої думки, що зайвим не буде. Нічого не втрачаючи можна отримати додатковий приплив відвідувачів. Нехай він не буде великим або стабільним, але він буде, і від мене при цьому не потрібно якихось зайвих рухів і вкладень (крім одноразової налаштування стрічки).

Отже, традиційно плагін RSS for Yandex Zen можна буде завантажити з офіційного репозиторію (за наведеним посиланням), а потім встановити перенісши вміст архіву на блог по ФТП. Або можна відразу з адмінки Вордпресс пошукати його назви на вкладці з лівого меню «Додатки» — «Додати новий». Докладніше дивіться у замітці про встановлення плагінів в Вордпресс.

RSS for Yandex ZenШукаємо плагіни для WordPress

Далі все по накатаній — встановлюєте і активуєте. Потім заходите в налаштування плагіна вибравши з лівого меню «Налаштування» — «Яндекс Дзен»:

Настройки плагина для Яндекс ДзенаШукаємо плагіни для WordPress

За стандартами стрічки для Дзена в ній повинно бути не менше 50 записів (я зробив 150 — нехай буде). Так само слід вказати тематику, до якої можна віднести матеріали вашого сайту і визначитися з належністю матеріалів до контенту для дорослих.

За замовчуванням плагін буде збирати в стрічку тільки пости — якщо потрібно додати ще й сторінки, то скористайтеся підказкою у рядку «Типи записів». Всі інші поля заповнюйте з розсуд — в разі чого переробите.

При створенні нових постів або редагування старих
під вікном для введення тексту ви знайдете блок під назвою «Яндекс Дзен», де зможете внести зміни в налаштування плагіна тільки щодо цієї публікації. Якщо конкретніше, то можна буде поміняти тематику, змінити відношення запису до дорослого контенту і, нарешті, можна взагалі прибрати цей запис із стрічки формованої для Дзена. Дуже зручно, на мій погляд.

Плагин для Яндекс ЗенШукаємо плагіни для WordPress

Відправка стрічки на модерацію в Яндекс Дзен

Адреса створюваної плагіном RSS стрічки буде: Ваш домен/feed/zen/. Перевіряти її валідатором (як радить Яндекс) особливого сенсу немає, тому що помилки все одно будуть.

Що потрібно буде зробити, так це дозволити індексування вмісту стрічки Яндексу через файлик robots txt. Я це зробив простим додаванням директиви:

Allow: /feed/zen

в блок з:

User-agent: Yandex

Всі. Перевіряєте стрічку — просто відкриваєте адреса Ваш домен/feed/zen/ і переконуєтеся, що там немає помилок і видається цілком собі звичайна RSS стрічка (особливо хайпово вона в Фаєрфокс виглядає). Якщо є помилки, то дивіться вихідний код сторінки з стрічкою і дивіться які рядка вибивають помилку. У мене проблеми виникають з тире в заголовках статей пов’язані з Олинсеопаком, але вони вирішуються (заміняю дефіс на довге тире).

Теперича RSS стрічку для Дзена потрібно в цей самий сервіс здати на перевірку. Форму для відправки ви знайдете тут (під спойлером «Форма зворотного зв’язку в розділі «Як підключити стрічку RSS до Дзену?»). Або можете написати на e-mail: [email protected] (я за цією адресою спілкувався).

Через кілька днів вам отпишутся, що стрічка прийнята і ви зможете відстежувати йде з Дзена трафік, наприклад, через Метрику:

Трафик с Яндекс ДзенаШукаємо плагіни для WordPress

Так, ще можуть виникнути трабли з кешем браузера, коли захочете подивитися оновлену стрічку. Щоб побачити внесені зміни потрібно буде оновити сторінку утримуючи шифт на клавіатурі. Проблеми з кешування стрічки плагінами типу Хиперкеш та іншими можна вирішити додаванням адреси /feed/zen/ в виключення цих плагінів.

Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу