Як розкрутити сайт самому

2906
  • Відмінності пошукової системи Nigma
  • Нигма Математика, Хімія і Музика
  • Пошукові підказки та інші особливості
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні мова піде про чергову пошукову систему, яка колись називалася Nigma, але після введення кириличних доменів зазнала ребрендиг і тепер гордо пишеться російськими літерами — Нигма.рф.

    Трохи раніше ви могли читати мої огляди мастодонтів ринку пошуку рунета: Яндекса і займає друге місце по популярності серед російськомовного інтернет спільноти Гугла. Огляди ті були об’ємними і співмірними з масштабами цих пошуковиків.

    Як розкрутити сайт самому

    Трохи менш докладно я писав про Майл, який частково використовує видачу Гугла, і про пошук Рамблера, який, у свою чергу, повністю перейшов у нахлібники до Яндексу.

    Ще менш докладно я торкнувся мастодонтів з пошукового світу буржунете: Яхуу, який зараз використовує видачу Бінга, ну і сам, Bing, який серйозно збільшив свою частку після асиміляції з Yahoo. Заспівав я реквієм та Апорту, який спочив у бозі і чий домен був проданий за копійки під якийсь магазинчик.

  • Від Yandex до Яндекс
  • Історія пошукової системи Гугл
  • Пошуковик Go.mail.ru
  • Пошукова система Рамблер
  • Bing — історія успіху
  • Yahoo — шлях від інтернет каталогу до мега-порталу Яху
  • Історія Апорта (від розквіту до занепаду)
  • Герой сьогоднішнього огляду по суті ніколи не був на олімпі або навіть близько до нього (на відміну від згаданих вище систем), але тим не менш вартий уваги, бо є в нього свої фічі, яких немає в інших, і не дивлячись на скромні фінансові та людські ресурси Нигма продовжує існувати як пошукова система в рунеті і навіть намагається здійснити експансію на ринок В’єтнаму.

    Принципи роботи і відмінності пошукової системи Nigma

    По-перше, відразу хочу пояснити, чому я назвав Nigma надбудовою над популярними пошуковими системами. У них є свій пошуковий робот, який індексує інтернет (або тільки рунет), але крім власної індексної бази розробники активно використовують і загальнодоступні бази інших систем (на даний момент, після випадання Апорту з обойми, залишилися Яндекс, Гугол, Рамблер, Бінг, Яху, Альтависта).

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Наскільки велика в цьому різноманітті даних частка бази самої Нигмы — залишається загадкою. Але спираючись на досить скромні людські ресурси (кілька десятків співробітників, якщо я не помиляюся) і, напевно, скромні фінансові можливості, витрати на індексування рунета своїми силами повинні бути невеликими, бо інакше можна запросто вилетіти в трубу.

    Власне, даний проект задумувався, як певний інструмент розкладає видачу по поличках (категоріями). Називається це дійство в Nigma кластеризація і має вона під собою наступне. Загальна видача за запитом користувача має зазвичай жахливі розміри і задача пошуку в цьому випадку полягає в підборі та видачі найбільш релевантних запиту користувача документів (посилань на них з заголовком і невеликим описом — фрагментів).

    Але не завжди зрозуміло, що саме хотів бачити користувач на перших місцях у видачі. В більшості випадків має місце бути багатозначність (Яндекс віднедавна частково вирішує цю проблему за допомогою технології Спектр). Тому розробники вирішили разом із загальною видачею за запитом пропонувати користувачам ще й фільтри Нигмы, які дозволили б виділити певні кластери, або, навпаки, якісь з них прибрати з видачі.

    Виглядає це неподобство приблизно так:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Зліва виводиться набір фільтрів. Клацання в чекбоксі навпроти потрібного кластера приводить до виключення його з пошуку (ставиться хрестик), повторне клацання, навпаки, призводить до обов’язкового показу цього кластера і так по колу. Таким чином в Nigma можна досить швидко і просто відфільтрувати величезну видачу за запитом і підвищити її релевантність для себе коханого:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Власне, це і стало основною ідеєю, яка спонукала розробників до створення нової пошукової системи. Концепцію створення пошуковика запропонував колишній співробітник Майла за прізвищем Лавренко, а реалізував її тоді ще студент останнього курсу Вищої математики і кібернетики МГУ Володимир Чернишов та іже з ним. Справа була в 2004 році, а вже на початку квітня 2005 відкрився сайт Nigma.ru.

    Виглядав він тоді досить простенько:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Однак, я поділяю їх почуття гумору, яке спонукало зробити підпис «найрозумніша пошукова система», бо теж іноді на скріншотах запечатлеваю напис «найкращий блог», яка іноді навіть викликає «справедливий гнів у коментарях.

    На жаль, як мені здається, час для входу на ринок пошуку на той момент вже було згаяно. Основні конкуренти Нигмы до цього часу вже успішно існували і розвивалися в плині цілого десятиліття. Яндекс остаточно встав на ноги у фінансовому плані, а Гугл здійснював успішну експансію на ринок пошуку рунета.

    По початку, до речі, Nigma мала таку перевагу перед Google, як облік російської морфології, і могла, гіпотетично, мати з цього дивіденди, використовуючи базу Google. Але незабаром лідер світового пошуку сам освоївся з російською морфологією і особливих козирів у даному аспекті у цієї системи вже не стало.

    Її розробникам довелося придумувати нові фічі, якими стали в підсумку розширені підказки, визначення і виділення офіційних сайтів, спеціальні надбудови над пошуковою видачею під назвою Нигма математика та хімія, а так само окремий пошук на торрент файлів і музиці.

    Останнім дещо дисонує з класичними пошуковими системами, які намагаються всіляко дистанціюватися від таких слизьких, в сенсі захисту копірайту і авторського права, тим. Бо подоїти грошей з жирних корів пошуку бажаючих завжди знайдеться море. Але в нашому випадку, швидше за все, спрацьовує принцип «невловимого Джо».

    Якщо йти в хронологічному порядку, то до 2008 року змінюється трохи інтерфейс і додається можливість пошуку в Nigma з музики, книг (в онлайн бібліотеках), а також по картинках (ну, точніше за словами в атрибуті Alt або стоять поруч з ними, а не так, як це реалізовано при реальному пошуку по зображеннях від Тинай або Гугла). Крім цього додається можливість використання індексної бази Апорту і Бінга:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ну, а в 2010 році зовнішній вигляд сайту приймає вже звичний вигляд, за виключення логотипу, де ще використовується латинське написання пошукової системи:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Розробкою алгоритмів досі займаються люди мають відношення до МДУ і тому зрозуміло і виправдано присутність в Нигме.ру таких інструментів, як математика та хімія. До речі, досить-таки прикольні речі, які з успіхом використовують багато школярі та студенти.

    Нигма Математика, Хімія і Музика

    Особисто я зараз вам вже однозначно і не скажу, з якого боку можна безпечно підходити до дискриминанту, але мій син гідно оцінює можливість введення в адресному рядку (а зараз і в спеціальному розділі «Математика») рівняння або математичного виразу та отримання не тільки відповіді, але, при бажанні, і ходу рішення:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Як бачите, я використовував текстовий опис рівняння (до речі, з помилкою, яка була без питань виправлена, т. к. в систему за замовчуванням вбудований модуль перевірки орфографії), бо друкую я наосліп і досить швидко, а ось формулу зі спецзнаками мені набирати набагато муторнее.

    Однак, Nigma-математика без проблем перевела мій текст у формулу, знайшла відповідь і навіть запропонувала переглянути хід рішення (його скріншот не наводжу, бо воно велике):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Там же вам запропонують подивитися невеликий ролик з екскурсом в математику від інтелектуальної пошукової системи:

    Як розкрутити сайт самому«alt=»»>

    Ще прикольніше для мене виглядає Нигма-хімія, бо її я тридцять років назад вивчав і повністю забув, хоча і давалася вона мені тоді дуже легко. Є можливість отримувати формули як з неорганічної хімії, так і частково з органічної (де взагалі морок якийсь).

    Причому запити можна тупо вводити текстом, наприклад, так (цікава реакція в шлунку може статися):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Nigma-музика теж не менш прикольна (над формою пошуку для неї виділена спеціальна посилання «Музика»), бо дозволяє за запитом знайти не тільки посилання на пісню, але й прослухати її у вбудованому плеєрі, або навіть закачати собі на комп’ютер:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    При прослуховуванні ви зможете побачити адреси сайтів, де дані музичні композиції мають місце бути із зазначенням бітрейту і посилань на скачування. До речі, якщо ви захочете завантажити свої музичні файли, то для цього знадобиться пройти реєстрацію, форма якої розташована під лівою колонкою з фільтрами.

    На питання про попрання прав правовласників представники Нигмы відповідають щось на кшталт того, що даний пошук по музичних файлів, навпаки, допоможе цим самим правовласникам відстежити тих, хто їх зневажає права. І в цьому є розумне зерно.

    Ну, і ясна річ, що пошук по торрент файлу від Nigma допоможе вже правовласникам відео і софтової продукції відстежити джерела нехтування їх прав. Чому окремої посилання для рисканья по торрентів не передбачили, але в правому верхньому куті видачі періодично вискакує рекламний банер, що закликає абсолютно безкоштовно і без реєстрації здійснити цей вид пошуку.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Хоча, досить просто ввести запит в адресному рядку Нигмы і дописати через пробіл слово «торрент», що б отримати зведену таблицю всіх знайдених файлів з зазначенням їх назви, ваги, кількості бенкетів і сидів, а так само адреси сайтів, де все це багатство було знайдено.

    Пошукові підказки Нигмы.ру та інші особливості

    Ну, і ще варто сказати про трохи незвичайні пошукові підказки в цій системі. Останнім часом ми всі звикли, що пошук сам часто знає, що ми хочемо у нього запитати, і по мірі введення запиту в рядку він пропонує свої варіанти.

    Це зручно, але Nigma пішла ще далі і в деяких випадках вже в списку підказок намагається дати короткий або навіть розгорнуту відповідь на введений вами запит (а хто ж тоді по контекстній рекламі з видачі буде клацати, якщо всі пошуковики таку фічу у себе реалізують):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Я набрав у рядку запит «столиця ф», після чого мені показали випадаючий список з переліком всіх можливих держав на цю букву з зазначенням їх столиць (коротка відповідь), а при підведенні курсору миші до одного з цих коротких відповідей, вам покажуть більш розгорнуту довідку на основі інформації, взятої з того, що ми називаємо Вікіпедією.

    Зауважте, що відповідь я отримав взагалі не натискаючи Ентер і не бачачи видачі по цьому запиту (і рекламу разом з нею). По-моєму, зручно. Іноді так буває зручно отримувати ціновий діапазон по товарним запитам (ціни беруться з Товарів Майла):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ще у цього пошуковика прикольно працює конвертер різних фізичних величин, валют та іншої нісенітниці. Причому, можна все це набирати словами і навіть на жаргоні. Власне, у статтях про те, як шукати в Yandex.ru і як гуглити, я згадував про схожі можливості лідерів рунета.

    Як вам такий варіант запиту в Нигме: «скільки зайчиків в баксі». Ну, вона каже, що стільки:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ви знаєте, мені досить часто приходить в голову пошукати в інтернеті розшифровку тієї чи іншої зустрілася абревіатури, але у видачі Яндекса або Гугла не завжди це можна побачити в сніппеті і доводиться заходити на сайти, шукати там і витрачати додатковий час.

    На Nigma.ru все реалізовано в цьому плані дещо більш зручно. При введенні абревіатури в пошуковому рядку, можна буде побачити її найбільш часту розшифровку в лівій колонці з фільтрами, а під спойлером Абревіатури можна буде знайти більш рідкісні варіанти цього скорочення:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Якщо введений запит передбачає в якості відповіді офіційний сайт, то Нигма.рф позначає його підказках відповідним написом в дужках, а у видачі перед його заголовком буде красуватися руку з піднятим великим (не середнім) пальцем:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Є у Nigma також і конструктор форми пошуку по сайту.

    Фішечки досить приємні. До них би ще й грошові вливання широкою рікою — ось тоді б ця пошукова система заграла зовсім іншими фарбами (вони, до речі, певний час в контекстній рекламі Діректа крутилися, але потім Яндекс вирішив, що не гоже піарити конкурента).

    А поки все це за великим рахунком залишається незатребуваним, бо частка Нигмы на пошуковому ринку рунета вкрай мала (за даними статистики лічильника LI):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Переходів з цього пошуковика на сайти в доменній зоні ru в сімдесят разів менше, ніж з не самого популярного Майла. Про його відвідуваності можна побічно судити і за показником Алекса Ранк, але він навіть менше, ніж у (у рунеті цей показник дуже відносний, бо тулбаров Алекси встановлено у користувачів цього сегменту глобальної мережі вкрай не багато) і фактично ні про що не говорить.

    Є у них в планах вихід на ринок пошуку В’єтнаму, але проект itim.vn досі знаходиться в розробці і доступний тільки з инвайтам, як запевняють розробники Nigma. В той час, як почав приблизно в той же самий час експансію в В’єтнам не безызвестный Ашманов (автор Сайт-аудитора), успішно запустив свій портал Wada.vn.

    Що стосується аудиторії, яка властива цьому пошуковику, то в силу наявності сервісів Нигма хімія, математика і музика, можна було б зробити припущення про її вкрай невеликій середньому віці. Однак, на конференції РІФ, яка відбулася більше року тому, виступав представник цієї системи (по-моєму, це був Володимир Чернишов) і приводив графік її вікової аудиторії в порівнянні з Яндексом:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Особливих відмінностей немає, як ми бачимо. Те ж саме стосується, до речі, і статевої приналежності відвідувачів (приблизно фіфті-фіфті). Це порівняння було важливо для Сеошників, які могли апроксимувати викладені після статистичні дані по Nigma на Яндекс або Гугл. Зокрема наводився відсоток різних типів запитів до їх системі:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    А так само дуже цікаві дані щодо розподілу користувацьких переваг (CTR) серед перших 20 місць в Топі:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    За час однієї сесії користувач часто клікає по різних оголошеннях, тому цікаво середня кількість таких кліків, а так само діапазон позицій, в межах яких в середньому ці кліки здійснюються:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Сподіваюся, що хто-то, зацікавившись моїм описом, зверне увагу на цей пошуковик, проте, у питанні вибору «пошуку за замовчуванням» часто першорядну роль грають звичка і наявність дрібниць, до яких прикипів. Ну, ось я, наприклад, не можу користуватися Гуглом з-за того, що там фавиконы сайтів не показуються.

    Дрібничка, а ось я звик робити переходи по знайомим сайтів, які легко в Яндексі можу впізнавати по фавиконам і хоч ти трісни…

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу