Як розкрутити сайт самому

3794
  • Дійсно перша позиція у видачі краща?
  • Бути краще інших у відповідях на запитання
  • Вам необхідно знайти правильні відповіді
  • Як вкрасти дані з нульовим позиціях у конкурентів?
  • Параграф
  • Список
  • Таблиця
  • Відео
  • Чи потрібно турбуватися про ранжируванні?
  • Як отримати пошуковий трафік з нульових позицій?
  • Чому люди стверджують, що сніппети крадуть трафік?
  • Висновки
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Хочете дізнатися дещо цікаве, що обов’язково призведе до суттєвого збільшення трафіку на Ваш сайт? Це матеріал про контент-маркетингу з обмеженим бюджетом. Як раз для тих, хто шукає можливість просування в Google.

    Ви напевно користуєтесь безліч методів, просуваючи свій сайт. Витрачаєте купа часу на пошук релевантних ключів. Створюєте тонни класного контенту, діліться ним в соціалках і створюєте високоякісні посилання. Прямуєте всім існуючим порад по просуванню сайту.

    Як розкрутити сайт самому

    При цьому Ваше високе ранжування — це нічого порівняно з нульовою позицією в Гугл. Там Ваші конкуренти з’їдають основний трафік і продажу. Щоб посунути звідти конкурентів, Вам необхідно вкрасти методи їх просування.

    Ви, напевно, вже бачили цю невелику область у видачі Google. Вона називається «блок з відповідями», «розширений сніппет» (featured snippet) або нульова позиція, як Вам завгодно. Іноді вона з’являється в результатах пошуку, іноді її немає. Чому? Дізнаєтеся з нашого матеріалу.

    Більшість оптимізаторів хочуть вивести сайт на першу позицію у видачі, тому що вважають її кращою.

    Дійсно перша позиція у видачі краща?

    Якщо Вам вдасться потрапити в блок з відповідями, сайт стрибне на більш цікаву, нульову позицію. Переваги у цьому випадку очевидні: більше кліків, більше видимість, більш високий коефіцієнт конверсії. Справжня мрія.

    Ось, що у Google говорять про блоці з відповідями: «Коли ми дізнаємося, що запит є питанням, алгоритми виявляють сторінки, що відповідають на це питання. Вони можуть потрапити в блок з відповідями в результатах пошуку».

    Як же потрапити в цей заповітний блок? Справа в тому, що немає ніякого гарантованого методу, щоб саме Ваша сторінка потрапила в цей сніппет. У Google стверджують, що Ви ніяк не можете позначити або налаштувати сторінку, щоб напевно потрапити в цей блок. Залишається тільки схрестити пальці і сподіватися? Ні, не в нашому випадку.

    Незважаючи на те, що у Google немає офіційної процедури подачі заявки на потрапляння в цей блок, або якоїсь іншої подібної функції, Ви можете зробити багато чого для того, щоб підвищити свої шанси.

    Перш ніж ми приступимо, потрібно сказати, що це не точні і не стовідсоткові способи потрапляння в сніппет. Найкраще, що Ви можете зробити – оптимізувати Ваші сторінки. Фактично, Ви робите невелику додаткову роботу і шанси істотно збільшуються.

    У Google спеціально створили цей блок для того, щоб допомагати людям. Відповідно, якщо Ви допомагаєте людям у своєму матеріалі, у Вас буде ймовірність отримати місце в сніппеті. Якщо Ваша сторінка потрапить у блок, вона буде відображатися першою у пошуковій видачі Google. Лише платні оголошення можуть бути розташовані вище.

    Видання Search Engine Land проаналізувало один сайт, показывающийся в блоці. Результати вивчення вражаючі. На ресурсі відзначається збільшення кількості сесій на 516%, а коефіцієнт конверсії різко збільшився з 2 до 8 відсотків. Звучить привабливо, правда?

    анализ сайтаЯк розкрутити сайт самому

    Аналіз же HubSpot показав, що результати в блоках Гугл мають вищий рівень CTR (клікабельності), ніж звичайні результати.

    результаты в гуглЯк розкрутити сайт самому

    Згідно з дослідженням Ahrefs, нульові позиції Гугл забирають 8,6% кліків від частотності в результатах пошуку. Інші ж кліки отримують лише 19,6%.

    позиции гуглЯк розкрутити сайт самому

    Якщо Вам теж цікава ця функція, давайте поговоримо про оптимізацію Вашого контенту для збільшення шансів показу в блоці з відповідями.

    Бути краще інших у відповідях на запитання

    Перед тим як перейти безпосередньо до оптимізації, давайте поговоримо про відповіді на запитання. Якщо Ваш контент не відповідає на поставлене питання, він не потрапить у цей фрагмент. От і все.

    Так і буде, оскільки сніппет запрограмований на відображення відповідей на питання. Простіше кажучи, Google шукає сторінку, яка найкраще дає відповідь на поставлене питання і закріплює її в блоці, щоб полегшити життя користувачам.

    Припустимо, що Ви хочете написати інформаційну статтю про заробіток в інтернеті. Ймовірно, такий матеріал ніколи не потрапить в блок для відповідей. І ось чому. Якщо ввести в Google запит «заробіток в інтернеті», ось приблизно те, що Ви побачите:

    заработок в интернетеЯк розкрутити сайт самому

    Спочатку йдуть рекламні блоки, а після них органічна видача і блок з відповіддю відсутній. В даному випадку фрагменту немає, оскільки в цьому запиті відсутня питання. Тим не менш, якщо зробити одне невеличке зміна, фрагмент з’явиться. Спробуємо ввести «як заробити в інтернеті» і ось що буде на цей раз:

    как заработать в инетеЯк розкрутити сайт самому

    Після чергової стрічки рекламних блоків ми бачимо, що сніппет з’явився, оскільки пошуковий запит вже передбачає наявність питання, на який Google може знайти і вивести відповідь. Всього одне додаткове слово має величезне значення. Ось чому Ви повинні працювати не просто з ключовими словами, але і з питаннями, які цікаві Вашої аудиторії.

    Вам необхідно знайти правильні відповіді на питання

    Є дві речі, необхідні для пошуку запитань, які задають Ваші читачі.

    По-перше, Вам знадобляться знання про пошукових запитах. Видання Stone Temple виявило, що 19% пошукових запитів, заснованих саме на питаннях, мають свої сніппети. Іншими словами, люди буквально вводять питання в пошуковий рядок Google. Завданням фрагменту і є виведення відповіді на поставлене питання.

    Зазвичай, це означає, що запити містять слова: «як?», «що?», «навіщо?», «коли?», «чому?» та інші. Обов’язково подумайте про цих умовах при вивченні своїх ключових слів. Такі питання – одні з найбільш популярних, але, звичайно ж, не єдині. Для тих, хто просувається в англомовному сегменті — це слова: how, who, what, why, where, when. Це перше, на що варто звернути увагу при підборі ключів.

    Є безліч швидких методів пошуку питальних ключів. Давайте розглянемо 2 варіанти, коли є готова семантичне ядро або складання нової.

    Перший варіант, якщо у Вас вже готова семантика. Для цього додайте файл excel або csv формат кластеризатор ключових слів. Вибирайте поле зі списком обов’язкових слів. Вводите туди російськомовні або англомовні варіанти питальних слів.

    клестеризация семантического ядраЯк розкрутити сайт самому
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Для прикладу я використовував 29 тисяч варіантів ключів, які містять слово «квартира». В результаті отримав 403 варіанти ключів, які містять питальні слова.

    группа ключиЯк розкрутити сайт самому

    Другий варіант використовується, коли семантики у Вас немає. Для прискореного процесу в російськомовному сегменті використовуйте Serpstat (аналіз ключових фраз — пошукові запити).

    анализ ключевых фразЯк розкрутити сайт самому

    В англомовному сегменті безкоштовно можна згенерувати список пошукових питань з допомогою Answerthepublic, або платно Serpstat, Ahrefs, Semrush, Moz, Majestic.

    помощь answerthepublicЯк розкрутити сайт самому

    Як вкрасти дані з нульовим позиціях у конкурентів?

    Для повноти даних використовуйте ahrefs, semrush. Який з них краще, вибирайте самі. Я покажу Вам, як це робити в ahrefs на прикладі semrush.

    ahrefs ключевые словаЯк розкрутити сайт самому
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Дані можна зберегти у форматі excel і вже обробляти. Або безпосередньо переходити і перевіряти видачу.
    Також для дослідження ключових слів можна використовувати безкоштовні інструменти: Google Keyword Planner і Яндекс.Вордстат. Це теж відмінні варіанти. Замість пошуку ключа «збільшення доходу блогу, Вам потрібно вивчати питання «як збільшити дохід блогу?». Користуйтеся більш близькими для Вас сервісами, шукайте суміжні та схожі питання, які цікавлять Вашу аудиторію.

    Наприклад, якщо ви завжди користувалися Яндекс.Вордстат, звертайте увагу на питальні приставки, які часто будуть висвітлюватися в списку при пошуку за ключовими словами. Також, не ігноруйте додаткові інструменти. У тому ж Вордстаті є колонка зі схожими ключовими словами. Це відмінний інструмент, який дозволяє знайти суміжні інтереси користувачів і враховувати їх при створенні контенту.

    Останній варіант найпростіший — пошукові підказки. В основному цей метод використовується для пошуку цікавих низькочастотних запитів. За статистикою Гугл кожен день з’являється 15% нових пошукових запитів, які раніше не використовували.

    Як розкрутити сайт самому«alt=»»>

    Технологія проста. Вводите в пошуку питальні слова і Ваші основні ключові фрази.

    технология поискаЯк розкрутити сайт самому

    Далі розглянемо види фрагментів нульовій позиції Гугл. Як Ви могли помітити, вони також мають різні формати. При чому деякі варіанти Вас порадують, т. к. мають комерційну основу, а цим мало хто користується.

    Параграф

    Параграф — один з найбільш зустрічаються варіантів в нульових позиціях. Як правило довжина становить від 300 до 500 символів. В основному це уривок з тексту з найбільш підходящим відповіддю.

    параграф как вариантЯк розкрутити сайт самому

    Як правило до тексту прикріплюється картинка взята з контенту.

    Список

    Списки з’являються тоді, коли запит вимагає перелік товарів, продуктів або що-небудь.

    список перечень товаровЯк розкрутити сайт самому

    Але є й інші види списків, наприклад рецепти.

    виды списковЯк розкрутити сайт самому

    В даній ситуації пошукач пропонує покроковий процес. Також нова фішка, коли LSI з’являються не внизу сторінки, а відразу під нульовою позицією.

    Таблиця

    Таблиці з’являються тоді, коли необхідно порівнювати ціни, характеристики або інші дані. Виглядає це наступним чином.

    таблицы в запросахЯк розкрутити сайт самому

    Цей фрагмент не часто з’являється, т. к. мало сайтів налаштовують такого плану таблиці. Ну і даремно. Тут безліч якраз комерційних запитів.

    Відео

    Дані ключі вимагають перегляду відео формату, коли шукають пісню або відео. Давайте розглянемо запит, яким напевно з цікавості цікавився кожен з нас.

    ключи видеоЯк розкрутити сайт самому

    Як правило такі запити містять ще опис, який вставляють в тегу Description на Ютубі. В даному прикладі цього немає, т. к. опису до відео не відповідають заданому ключу.

    Чи потрібно турбуватися про ранжируванні?

    На офіційній сторінці Google зазначено, що сніппет включає сторінки з топових результатів, тому, Ваша сторінка повинна бути досить високо, щоб мати шанси потрапити в блок відповідей.

    Більшість фрагментів, схоже, підтверджують це. Давайте перевіримо. Візьмемо будь-який запит, наприклад: «як приготувати піцу?». Вбиваємо в Google і отримуємо підтвердження:

    запрос приготовление пиццыЯк розкрутити сайт самому

    Ми бачимо, що Google вибрав сторінку для розміщення в сніппеті, яка знаходиться на 3 позиції в результаті пошуку. Ви можете поекспериментувати самостійно. Виберіть замість піци омлет, борщ, варення. У всіх цих випадках вийде один і той же результат – для фрагменту вибрані статті з топа. Здається, що теорія підтверджена, але не варто поспішати. Насправді, це не обов’язковий критерій.

    Видання Moz проаналізувало 981 сніппет на відповідність позиції в пошуку. З них 70% результатів дійсно вибиралися з топ 1-3 позицій. Однак решта 30% були взяті з рядків від 4 до 71. Тобто, дослідження показує, що навіть сайти не з першої сторінки видачі можуть потрапити в цей блок з відповідями.

    блок с ответамиЯк розкрутити сайт самому

    За вже раніше розглянутому дослідження Ahrefs дані вийшли схожі.

    позиции ahrefsЯк розкрутити сайт самому

    Відповідаємо на поставлене питання. Потрібно хвилюватися з приводу ранжирування? Напевно, не більше, ніж зазвичай. Очевидно, що метою має бути попадання в топ і Вам завжди потрібно працювати над ключовими словами, але не тільки топові матеріали можуть потрапити в сніппет.

    Якщо Ваша сторінка не надто високо за запитом, краще подумайте про те, щоб чітко відповісти на запитання читачів. Так, Ви можете отримати можливість потрапити одразу на позицію #0.

    Як отримати пошуковий трафік з нульових позицій?

    Ви вже знаєте, що для потрапляння в SERP фрагментом потрібно добре відповідати на запитання. Кінець це нашого матеріалу? Не зовсім. А все із-за того, що це не прості відповіді з розстановкою ключових слів. Є кілька речей, які потрібно мати на увазі.

    По-перше, переконайтеся, що Ви відповідаєте на питання максимально детально. Звернемося знову до рандомному ключовому запиту і подивимося на сніппет. Візьмемо для прикладу питання «як створити групу Вконтакті?». Зверніть увагу, фрагмент буквально по кроках відповідає користувачам, що необхідно зробити, щоб вирішити їх проблему.

    сниппет отвечаетЯк розкрутити сайт самому

    Матеріали можуть бути як довгими, так і короткими. Ключовий параметр – це не довжина статті, а її інформативність. Вона повинна мати високий рівень деталізації. Ось кілька методів, які дозволять Вам переконатися, що все зроблено правильно:

  • Кожен крок розбивайте на складові, підкатегорії, опису, при необхідності. Ці списки не тільки систематизують Ваш матеріал, але і допомагають алгоритмам Google виділити матеріал серед інших конкурентних ресурсів.
  • Використовуйте якомога більше медіа (інфографіка, скріншоти, відео і інше). Чим більше корисної інформації для користувача – тим вищі шанси потрапити в сніппет. Зазначимо окремо, потрібна «корисна інформація», але не вода.
  • Запитайте самі себе: «чи Зможе новачок в тематиці матеріалу зрозуміти все від кірки до кірки?».
  • По-друге, подумайте про те, щоб додати розділ «Q&A (запитання і відповіді) на сайт. Фахівець з SEMrush Ки Жао проаналізував більше 10 мільйонів ключових слів і 1 мільйона доменів, щоб дізнатися які-небудь особливості попадання в блок відповідей видачі Google. Відповідно до звітів, розділ запитань-відповідей є одним з рад для збільшення шансів потрапляння в сніппет. Можете створити типове FAQ або щось більш детальне.

    Ось що радить Ки Жао:

    «Коли у Вас налічується більше одного цільового питання, можливо, створення FAQ стане чудовою ідеєю для Вашого сайту. Всі питання пов’язані можна помістити на одну сторінку з хорошим розташуванням, оптимізацією і, звичайно ж, відповідями на ці питання».

    Коли на одній сторінці буде розташовуватися багато питань і багато відповідей, шанси на потрапляння в сніппет можуть бути ще вище. Не бійтеся експериментувати.

    Простіше кажучи, якщо Ви можете створити сторінку, яка відповідає на будь-яке питання, у неї є шанс потрапити в сніппет.

    По-третє, перевірте свої конкурентів. Навіть якщо Ваш конкурент вже потрапив в сніппет, не втрачайте надію. Покращуйте їх відповіді на своїх сторінках.

    Покращуйте дизайн матеріалу. Додавайте інформативність. Використовуйте всі доступні Вам методики і інструменти. Створивши нову відповідь на питання, у Вас буде шанс усунути конкурента з фрагменту і зайняти його позицію.

    Чому люди стверджують, що сніппети крадуть трафік?

    Напевно, стаття була б неповною без згадки про цей факт. Не кожен любить функцію блоку з відповідями. Деякі вважають, що при попаданні в сніппет сайт може втратити трафік. Все залежить від намірів користувачів. Якщо вони шукають відповідь на своє запитання, їм може бути достатньо тієї інформації, яка буде відображатися в сніппеті, і вони просто не будуть переходити на сайт для вивчення всієї статті.

    Спробуймо запитати в Google, коли вимерли мамонти. Якщо ввести цей запит у пошуковій системі, ми отримаємо наступний результат:

    когда вымерли мамонтыЯк розкрутити сайт самому

    Сниппет Вікіпедії хоча і є коротким, але дає читачеві достатньо інформації. Користувач може побачити фрагмент і не відвідувати сайт, оскільки вже отримав відповідь на своє питання і кілька супутніх фактів. І це цілком очевидне занепокоєння. Якщо Ви хочете потрапити в блок з відповідями, потрібно знати, як впоратися з цією проблемою.

    Є два основних методи «боротьби» з втратою трафіку через фрагменту.

    Метод #1 – Зробіть визначення корисним, але узагальненим.

    Погляньте на фрагмент запиту «чому вимерли динозаври?». Він виглядає немов тизер до статті. По-перше, він є досить інформативним, не водянистим і формально дає деякі натяки на відповідь. По-друге, він не розкриває всі деталі відповіді, тому користувач, який ввів запит, найімовірніше, перейде на сайт для вивчення подробиць.

    запрос почему вымерли динозаврыЯк розкрутити сайт самому

    Метод #2 – Орієнтуйтеся на питальні ключові запити, відповісти на які не можна або складно в кількох реченнях.

    Якщо Ви введете в Google «що таке LSI копірайтинг?», ви побачите наступне:

    что такое lsi копирайтингЯк розкрутити сайт самому

    Відповідь сніппеті досить хороший, але це об’ємна тема. Сниппет показує лише вершину айсберга, який хотілося б вивчити користувачам.

    Чим складніша тема, тим більше шансів отримати збільшення трафіку за допомогою фрагменту. Але, будьте уважні та обережні. Ці рекомендації не дають стовідсоткових гарантій.

    Висновки

    Потрапити в сніппет видачі цілком можливо. Google розробили його для того, щоб дати користувачам кращий відповідь на їх питання. Якщо у Вас є ця відповідь – Ваш ресурс потрапить в сніппет.

    Прямо зараз у Вас є всі необхідні інструменти для створення таких відповідей в будь-якій ніші. Але слід пам’ятати, що в SEO і маркетингу є багато неочевидних речей. Ви можете займатися оптимізацією контенту, але ніхто не зможе дати гарантію, що Ви потрапите в сніппет.

    Просто займіться оптимізацією свого контенту, готуйте для своїх читачів якісні матеріали та відповіді на їх питання. Пробуйте і експериментуйте. Не соромтеся застосовувати поради, наведені в публікації, аналізувати власні ресурси.

    Зробіть оптимізацію контенту регулярної частиною Вашого плану по контент-маркетингу і, цілком імовірно, що одна або більше сторінок Вашого сайту потраплять в сніппет раніше, ніж Ви могли б сподіватися.
    Тепер мені цікаво Ваша думка. Які з наданих рекомендацій Ви плануєте використовувати? Задавайте питання в коментарях, ми дамо повні відповіді на Ваші питання.

    Анатолий УлитовскийЯк розкрутити сайт самому
    Автор статті: Анатолій Улитовский. Директор компанії Seoquick. Горить бажанням поміняти російськомовне SEO, яке сильно відстає від західного.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу