Вибираємо хостинг і домен

3259

Здрастуйте, шановні читачі блогу . Недавно зробив для себе невелике відкриття, яке додало досить-таки цікавий (і, по-моєму, унікальний інструмент в скарбничку безкоштовних сервісів, якими регулярно користуюся. Що примітно, зазвичай я «відкриваю Америку» (пишу про те, що багато з вас до цього вже знали і активно використовували). Сподіваюся, що сьогодні я опережу багатьох з вас, анонсувавши з’явився тільки на початку літа сервіс з пошуку красивих і вільних доменних імен.

Вибираємо хостинг і домен

Живе він на співзвучну з його суттю домені Frishki.ru (фришки — тобто вільні домени). Як пише сам автор на сторінці «Про нас», його рід діяльності пов’язаний з пошуком відповідних доменних імен для сайтів, і досить часто при цьому траплялися непотрібні в даний момент, але дуже класні варіанти.

Спочатку він публікував їх на тематичних форумах, але потім вирішив оформити все це у вигляді онлайн-сервісу, де користувачі можуть вести пошук за наявними в базі вільним доменам, використовуючи масу фільтрів (тематика, доменна зона, довжина, з виключенням певних символів і т. д.). Давайте подивимося на цей унікальний сервіс уважніше.

Навіщо потрібен Frishki.ru і які його можливості?

Навіщо вам може знадобитися доменне ім’я і чому воно так важливо, напевно, пояснювати не потрібно. Хоча все ж наведу посилання на свою публікацію, присвячену існуючих різновидів доменів, а також посилання на статті, опубліковані на Фришке (дуже пізнавальні). У будь-якому випадку здорово, коли домен, вибраний вами для майбутнього сайту, несе в собі потрібну вам смислове навантаження і легко запам’ятовується. Іноді за це платять в десятки, сотні і навіть тисячі разів більше, ніж коштує оренда доменного імені безпосередньо біля реєстратора.

Звучні, красиві і перспективні доменні імена розкуповують кіберсквотери з метою їх подальшого перепродажу, але вже за значно більші гроші. Вони, наприклад, намагаються вгадати популярні тренди в різних областях, щоб спробувати зареєструвати домен, який через деякий час буде затребуваний. Приблизно половина з куплених в світі доменних імен простоюють, тобто на них не розміщуються сайти (частина з них належить цим самим сквоттерам).

Однак, існує й інше явище. Іноді цікаві доменні імена звільняються (після неоплати їх продовження) з різних причин. Їх називають дропи або дропнутые домени. Відстежувати звільняються домени можна на сайті великих реєстраторів, наприклад, реєстр.ру. Вони мають вік, за ними досить часто залишається якесь значення Тіц та Пр, а іноді на них можна відновити існуючий там раніше сайт за допомогою унікального в своєму роді сервісу Webarchive.

Загалом, існують різні способи пошуку красивих адрес для свого майбутнього сайту, але в будь-якому випадку на це йде досить багато часу і сил. Досить часто на різних SEO форумах влаштовують конкурси на підбір імені для майбутнього сайту і переможцю виплачується визначена сума. Справа в тому, що тут дуже важливо мати чуття та багаж досвіду за плечима. Власне, сервіс Frishki.ru і був придуманий для спрощення даної задачі.

Всі зібрані в ньому доменні імена пройшли ручний відбір на предмет красивості та незайнятості, що позбавить вас від багатогодинної і нудної роботи. Вони розсортовані по тематиках і іноді навіть мають пояснюють опису, щоб вам було простіше зрозуміти, що ховається за назвою сенс. За використання сервісу жодної плати з вас братися не буде — все побудовано на чистому ентузіазмі і бажанні допомогти пересічному вебмайстру. Хоча і ви теж можете внести свій внесок, додавши цікаві домени в їх скарбничку (при бажанні можете навіть залишити реквізити своїх електронних гаманців, щоб вдячний вебмастер в пориві почуттів зміг сказати вам спасибі у вигляді переказу).

До речі, з’явився Frishki.ru як я згадував трохи вище, зовсім недавно, але його функціонал вже вражає (особливо швидкість його вдосконалення). Сервіс дуже перспективний, постійно оновлюється і доповнюється різними корисними функціями. За такий короткий термін він вже розрісся до великих розмірів бази, а також отримав заслужене визнання (судячи з кількості вже забраних з нього безкоштовно доменних імен).

Але все ж попрошу вас, по можливості, попіарити Фришки в своєму середовищі (сайті або соціалках, форумах), щоб зміцнився і розрісся кістяк аудиторії, яка бере там нові корисні домени і пропонує свої, ними виявилися незатребуваними. Це вигідно всім нам — отримаємо в результаті величезний безкоштовний банк напрацювань з красивим і смачним доменам.

Отже, давайте пробіжимося по його можливостям. Власне, всі вони доступні прямо на головній сторінці сервісу. У верхній частині розміщується блок з фільтрами, а трохи нижче список доменів, які доступні для вас на поточний момент. Ви можете відразу почати перегляд списку, але логічніше було б звузити його і скористатися фільтром, хоча б з допомогою вибору потрібної тематики:

Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

Отже, з допомогою фільтрів Frishki.ru можна буде зробити наступне:

  • Обмежити довжину залишилися в списку доменів до потрібного вам кількості символів (www не враховується, і крапка перед доменною зоною за символ теж не вважається). В принципі, чим коротше буде ваше доменне ім’я (за умови його осмисленості), тим легше воно буде запам’ятовуватися і ефектніше виглядати. Але занадто заужая діапазон кількості символів ви ризикуєте упустити щось дуже «смачне», нехай і не дуже коротке. Загалом-то, пропонований за умовчанням інтервал підійде для більшості випадків.
  • За замовчуванням у Фришках пропонують домени з зон UA/COM/NET/ORG/INFO і BIZ. Якщо вам цікаві варіанти з усіх цих зон, то ніяких галочок у наступному фільтрі ставити не потрібно, а от якщо хочете обмежитися якоюсь однією або кількома доменними зонами, то поставте галочки навпроти них.
  • У наступному блоці фільтрів ви зможете виключити домени, в яких містяться не потрібні вам знаки. Можна виключити варіанти з цифрами або складаються тільки з цифр, а також виключити варіанти з одним або двома тире (дуже часто тире використовується в доменних іменах в якості роздільника слів).
  • Найбільше поле відводиться вибору тематики вашого майбутнього сайту. Насправді це найважливіший фільтр, бо він дозволяє швидко відсіяти все зайве. За замовчуванням будуть показуватися все тематики, але при установці галочки навпроти одної або декількох тем буде здійснено фільтрування. При цьому не забудьте завжди ставити галочку в полі «Інша», бо там ховається те, що не вдалося чітко класифікувати, і там може лежати та «вкусняшка», що ви так довго шукали.
  • Ну і в полі сортування ви можете задати параметр, за яким буде упорядковуватися сформований список гарних доменів. За замовчуванням відображаються вгорі тільки що додані імена і це досить зручно, бо вони, можна сказати, «найгарячіші» (з запалі з жару). Хоча можна налаштувати сортування ще й за алфавітом або кількістю символів.
  • Правила використання безкоштовного сервісу Фришки.ру

    Тепер давайте детальніше розглянемо сам список доменних імен, які для нас формує Frishki.ru і ті кнопки управління, що там мають місце бути.

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    При підведення курсору миші до назви домену, вгорі з’являються три іконки, які дозволяють зробити наступне:

  • Перша кнопка відправить вас на сайт PR-CY.ru (писав про нього в статті про безкоштовний Сео аналіз сайтів). Там ви зможете ознайомитися з історією цього домену (актуально тільки для дропов), дізнатися його Тіц та Пр, число зовнішніх посилань і т. п.
  • Друга кнопка приведе вас на чудовий сайт WebArchive.org, про який я згадав вище і наводив там же посилання на сторінку, яка розповідає про його безмежних можливостях. Якщо у вподобаного вам доменного імені була історія і на ньому існував сайт, то ви зможете за допомогою вебархива його подивитися, а при бажанні і терпінні навіть відновити (в тій статті про Вебархив я описував як це можна зробити).
  • Третя кнопка дозволить вам простежити історію зміни параметрів цього домену та перевірити їх на склейку за допомогою сервісу РДС. Правда в цьому сервісі потрібно буде зареєструватися.
  • Праворуч від вас цікавить доменного імені буде розташовано ряд кнопок, які дозволять виконати наступні дії:

  • Перші дві кнопки дозволяють прочитати опис для цього домену, або відредагувати його, якщо на вашу думку воно не коректно написано або зовсім відсутній (виходить щось схоже на Вікіпедію, де самі користувачі можуть створювати та редагувати вміст).
  • Наступна кнопка дозволяє перевірити дане доменне ім’я на зайнятість через сервіс Нік.ру. Загалом Frishki.ru в автоматичному режимі регулярно проводить цю операцію і чистить базу від вже зайнятих імен, але робить він це тільки раз на добу. За цей час може щось змінитися, тому і була додана дана кнопка для ручної перевірки.
  • Якщо при перевірці зайнятості ви виявили, що даний домен вже забрали, то не застосуйте клікнути по кнопці «Вже зайнятий, щоб він був оперативно видалений з бази Фришки.
  • Якщо вам якийсь доменне ім’я сподобалося і ви вирішили почати процес його оформлення на себе, то не застосуйте натиснути на кнопку «Забираю». Через деякий час модератор сервісу перевірить стан домену, і в разі підтвердження зайнятості видалить його з бази.
  • Ну і остання кнопка служить для відображення ціни реєстрації домену у перевіреного реєстратора, якого рекомендує автор сервісу. При натисканні на цю кнопку, ви потрапите на сторінку реєстратора, де вам буде запропоновано ввести дані про себе. Напевно, не варто вам нагадувати, що при реєстрації доменних імен для свого сайту (якщо не плануєте ГС або дорвей) має сенс вказувати реальні дані, щоб в разі виникнення форс-мажору не залишитися з носом.
  • Як ви, напевно, зрозуміли з мого опису, сервіс Фришки.ру вже представляє з себе дуже зручний і популярний інструмент, але з часом має, як мені здається, розвинутися ще більше, особливо якщо ми йому допоможемо.

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Хочу ще раз підкреслити, що сервіс Frishki.ru не тільки віддає безоплатно безкоштовні і красиві домени, але і дозволяє публікувати свої — із зазначенням ваших платіжних реквізитів, на які в свою чергу вдячні відвідувачі, які знайшли потрібний їм домен, при бажанні, зможуть виплатити невелике заохочення.

    Тому, якщо Ви знаєте привабливі вільні домени і вони Вам не потрібні, то замість того, щоб публікувати їх на якому-небудь форумі просто так (або зовсім проходити повз них) — можна додати їх на Фришки і можливо з часом отримати за це подяку.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу