Знайти гроші в мережі

2884
  • Хто такі фрілансери
  • Чим займаються інтернет-фрілансери
  • Віддалена робота не пов’язана з інтернетом
  • Плюси і мінуси роботи в інтернеті
  • Плюси роботи фрілансером
  • Мінуси
  • Хто наймає фрілансерів
  • Що таке фріланс і як почати заробляти
  • Біржі фрілансерів і сайти для пошуку
  • Біржі фріланса
  • Корисні сайти
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . У статтях про існуючі на сьогодні способів заробітку в мережі і про бізнес в онлайні я згадував фріланс, але не став вдаватися в подробиці цього набирає з кожним днем популярність явища. Сьогодні ж я хочу якраз виправити цей недолік і поговорити про плюси і мінуси життя онлайн-фрілансера, і не тільки в інтернеті.

    Знайти гроші в мережі

    Ми спробуємо зрозуміти, що таке фріланс і чому залучення віддалених працівників може виявитися процесом, вигідним обом сторонам цих ділових стосунків (і працівника, і роботодавця).

    Є в цього явища і недоліки (за Robert Kiyosaki) , але завдяки безлічі достоїнств число прихильників такого способу існування в нашому складному світі постійно збільшують. Буде наведена інструкція з віддаленої роботи в інтернеті для початківців і список необхідних для пошуку замовника ресурсів. Раптом і у вас теж прокинеться фрілансер і це круто змінить ваше життя? А? Чому б і ні?!

    Хто такі фрілансери і чим вони займаються?

    У рунеті фрілансер — це якась приватна особа (хоча, це можете бути і ІП), берущееся виконати якийсь обсяг роботи (завдання). За великим рахунком, це може бути і не віддалена робота (наприклад будівельник, робить ремонт у квартирі, або найнятий на час виконання завдання офісний працівник), але найчастіше роботодавець і виконавець знаходять один одного і підтримують стосунки через інтернет (онлайн).

    Власне, саме з зародженням та зростанням популярності інтернету (що це таке?) цей вид трудової діяльності і отримав таку популярність. В загальному значенні слова під фрілансом слід розуміти виконання роботи незалежним підрядником (позаштатним співробітником).

    В якійсь мірі під поняття фрілансер потрапляє і ІП (Індивідуальний Підприємець), але ці визначення не тотожні. Frilanser це, як правило, одна людина, нанимающийся виконати певні будівлі, а ІП може сам мати штат працівників, для яких буде керівником (роботодавцем).

    Основна перевага віддаленої роботи фрілансерів — відсутність начальників, будильників і понеділків. Однак, при погляді під іншим кутом, кожна з описаних переваг можна порахувати і недоліком. Але про все по порядку.

    Фриланс - синоним слова свободаЗнайти гроші в мережі

    Давайте спочатку подивимося, які спеціальності найбільше затребувані і за них найчастіше пропонують свої послуги на ринку віддаленої роботи (розглянемо зараз тільки онлайн-фріланс, як основоположний).

    Чим займаються інтернет-фрілансери

  • Фахівці по роботі з текстами — Seo і звичайні копірайтери (створюють тексти), рерайтери (переробляють чужі тексти), контент-менеджери (відповідають на стратегію наповнення сайту контентом), редактори та коректори (перевіряють і виправляють стилістику, орфографію та пунктуацію), а також різні перекладачі (технічних текстів, художніх, цілих сайтів тощо). Крім віртуозного володіння пером і знання мов, від таких фахівців часто потрібні і пізнання в психології, маркетингу, а також аналітиці. Апофеозом (що це таке?) текстового фріланса можна вважати письменників, які подвизаются писати шедеври для різних видань за відсоток з продажів.
  • Програмісти і адміністратори — пишуть програми і скрипти, вирішують поставлені перед ними завдання з адміністрування сайтів, веб-серверів, додатків і т. п. Також сюди можна віднести і тестувальників різних програмних продуктів — ігор, програм, мобільних додатків, онлайн-сервісів, юзабіліті сайтів і т. д. Серед таких фахівців «джентельментским набором» є знання устрою різних движків сайтів (CMS), мов програмування (JavaScript, PHP, Perl та ін), вміння працювати з базами даних, а ще віртуозне володіння мовами розмітки — Html, CCS.
  • Дизайнери — фрілансом в цій області можуть займатися: дизайнери інтер’єрів (ландшафтів), графічні дизайнери (малюють банери, кнопки, календарі тощо), веб-дизайнери (поєднують в собі задатки програміста і естета), дизайнери ігор та інші варіації фрілансерів цього роду. Об’єднує їх загострене почуття прекрасного» та уміння працювати з різними графічними програмами (llustrator, Photoshop, CorelDraw, 3D Max, 4Studio, MAX, Maya), а також базові знання у багатьох суміжних фріланс-спеціальностях (наприклад, веб-дизайнер повинен вміти верстати, володіти азами веб-програмування тощо)
  • Фахівці з просування сайтів — це СЕО-шники (линкбилдеры), оптимізатори (юзабелисты), верстальники, фахівці із залучення відвідувачів на сайт за допомогою різних видів реклами (банерної, контекстної, тизерної тощо), фахівці з просування в соціальних мережах, крауд-маркетологи і веб-аналітики. Пізнання фрілансерів з цієї області повинні бути великими і головне — «з пилу, з жару», бо в просуванні все постійно змінюється (пошукачами вводяться нові алгоритми і фільтри, що міняють навіть базові підходи до просування — як, наприклад, нещодавній Мінусинськ від Яндекса).
  • Манімейкер — фрілансери, не прищемляющие «працювати на дядька», а шукають самостійні шляхи заробітку. Як правило, вони не об’єднуються, а працюють самостійно. Мене (і інших блогерів) з натяжкою можна назвати манимейкеров, а значить — Frilanser. Для заробітку можуть використовуватися свої власні проекти (в тому числі і дорвеї) або арбітраж трафіку (його покупка в системах контексту, тизерах тощо, з наступним зливанням на партнерську програму або щось подібне). Пізнання для такого роду заняття потрібні досить різнобічні, бо манімейкер повинен бути і вебмайстром, і верстальником, і аналітиком, і маркетологом, і стратегом і т. п.
  • Коучери (тренери) — різновид фрілансерів, які є фахівцями (або вважають себе такими) в якій-небудь області, і пропонують свої послуги по навчанню. Найчастіше це відбувається в онлайн-форматі (у вигляді вебінару, листування або спілкування в чаті) як індивідуального, так і в складі групи. Навчатися таким чином можна чого завгодно (мій син, наприклад, найняв Frilanser-а в якості тренера з фітнесу, що обійшлося йому значно дешевше, ніж реальний тренер). В якійсь мірі до цього різновиду фріланса можна віднести і інфобізнес (створення та продаж навчальних курсів). Від фрілансера в цьому випадку крім знань у певній області, потрібно ще і здатність ці знання дохідливо передавати учням. Якщо надумаєте цим займатися, то раджу звернути увагу на систему JustClick, що включає в себе повний набір інструментів (партнерку, магазин, сервіс e-mail розсилок тощо).
  • Варіанти віддаленої роботи не пов’язаної з інтернетом

    Крім цього існує досить багато напрямків фріланса, які не пов’язані безпосередньо з інтернетом, і їх роботу не завжди можна віднести до розряду віддаленої (онлайн):

  • Інженери, архітектори та інші кваліфіковані фахівці, які не маючи постійного місця роботи, готові виконувати підряди для компаній або фізичних осіб (наприклад, створити проект майбутнього будинку, спроектувати електрику, теплопостачання тощо). Послуги подібного роду можуть пропонуватися знову ж таки через інтернет, або через газетні оголошення, або ж шляхом рекомендацій від тих клієнтів, кому фрілансер вже виконував цю роботу.
  • До фрілансерів можна віднести і будівельників, що виконують ремонт у квартирах або інших приміщеннях, електриків, сантехніків і людей інших спеціальностей, які не мають якогось постійного роботодавця, а займаються їхнім пошуком самостійно.
  • Фотографи та відеооператори, які перебувають у вільному плаванні. Їх основні «годівниці» — це весілля, ювілеї та інші заходи, про які клієнти хочуть залишити задокументовані спогади. Пошук клієнтів на фріланс може вестися знову ж всіма доступними способами (інтернет, свій сайт, газети, контекстна реклама, рекомендації і т. д.)
  • Серед журналістів (які пишуть чи знімають) теж дуже велика частка займаються фрілансом (наприклад, той же Грем Філліпс), коли створений матеріал потім продається бажають його отримати виданням або телевізійним каналам.
  • Дуже багато людей в області юриспруденції і суміжних з нею областях працюють фрілансерами, тобто без прив’язки до якоїсь фірми або організації (адвокати, консультанти, вільні ріелтори, експерти, приходять бухгалтера тощо)
  • В офлайні коучинг (що це таке?) представлений репетиторами, які теж здебільшого перебувають «у вільному плаванні».
  • До недавнього часу у нас були поширені «бомбіли» (водії-приватники, підробляли візництвом), які теж були свого роду фрілансерами (вільними художниками) .
  • У той же час віддалена робота не завжди є фрілансом. Наприклад, деякі фірми практикують роботу частини співробітників на дому, якщо це дозволяє специфіка їх занять. У цьому випадку економляться кошти на оренду приміщень і час працівника, яке він не витрачає тепер на дорогу. Однак, такий працівник не є Frilanser, хоча свободи у нього і побільше, ніж у офісного працівника.

    Люди стають фрілансерами з різних причин. Для кого-то є проблемою постійно їздити в офіс (людям з обмеженими можливостями або жінкам з маленькими дітьми), для кого-то психологічно складно працювати в офісі, а для когось головною перевагою є можливість самому вибирати завдання, а не виконувати те, що доручать.

    У процентному співвідношенні по всьому світу дуже багато тих, хто постійно або тимчасово займається фрілансом, і їх кількість постійно зростає. Можливо, що й Вам цей спосіб «підтримки штанів» доведеться більше за смаком, ніж нидіти в офісі.

    Плюси і мінуси віддаленої роботи в інтернеті

    Незважаючи на те що ми вже з’ясували (фріланс — це не тільки і не стільки дистанційна робота), все ж у цій статті я хочу поговорити саме про онлайн-роботу, бо це близько тематики цього блогу і того, чим займаюся я сам.

    Плюси роботи фрілансером

  • Немає начальників, будильників і понеділків, що для багатьох є найголовнішою перевагою. Іншими словами, фріланс дає відчуття свободи і незалежності. Ви самі вільні вибирати собі замовлення, самі плануєте свій робочий день (чи ніч) і самі ж вибираєте дні, в які ви будете відпочивати.
  • Віддалена робота дозволяє не витрачати час на дорогу і гроші на проїзд (та й костюм купувати не обов’язково). Встали, вмилися, сіли за комп’ютер (прямо в піжамі) — і ви вже на роботі. Краса, як на мене.
  • Можна виконувати високооплачувану роботу проживаючи в «глибинці», маючи під рукою лише комп’ютер і доступ в інтернет. Найчастіше дохід фрілансера (в цьому випадку) на порядок перевершує те, що він міг би заробляти в реалі за місцем свого проживання. Багатьох талановитих фахівців це звільняє від необхідності зміни місця проживання в гонитві за цікавою роботою і довгим рублем.
  • Деякі Frilanser-и взагалі не прив’язані до конкретного місця проживання — лише б було електрику та інтернет (хоч епізодичний). Це дозволяє подорожувати по світу (Гоа, В’єтнам, село Гадюкино і т. п.) і жити там де вам подобається стільки, скільки хочеться. Знову ж таки, це все до теми про свободу, яку дає фріланс.
  • Вам буде відкритий весь ринок фріланс послуг, де є величезна кількість роботодавців і пропозицій. При належному підході та відповідної репутації без роботи навіть у кризу ви не залишитеся.
  • У вас буде чітко визначений обсяг роботи, і все що потрібно зробити додатково — буде оплачуватися, на відміну від роботи в офісі, де доведеться втілювати в життя всі фантазії вашого керівника в рамках отмеренной вам зарплати.
  • У вас буде можливість приділяти достатню кількість часу сім’ї (принаймні з вас хоча б бачити, нехай і зі спини), бо ви тільки на непотрібною дорозі на роботу заощадите по кілька годин життя в день.
  • Фріланс — це заняття, яке не всім підходить

    Як у будь-якому іншому справі, багато із зазначених плюсів при деяких збігу обставин можуть розглядатися і як мінуси. Якщо ж узагальнювати, то до істотних мінусів бутності фрілансера можна віднести:

  • Крім, власне, виконання роботи вам доведеться витрачати час на продаж своєї послуги, тобто пошуки відповідного роботодавця (рекламувати свої послуги, заводити сайт з портфоліо, давати оголошення на біржах фріланса тощо), а також тримати «вухо востро», щоб не стати жертвою обману (замовник може отримати замовлену роботу, але не оплатити її). Для цього знадобиться детально обговорювати всі спірні і слизькі моменти, а ще застосовувати заходи захисту від шахрайства.
  • У відсутності начальника і чіткого розпорядку дня багатьом буває досить складно зібратися і з доброї волі «почати працювати», коли можна запросто включити фільм, пограти в комп’ютерну гру, поспілкуватися в соцмережах або банально заглибитися в читання новин (ніхто ж бо по руках за це не настукає). Далеко не всім легко дається така штука, як самодисципліна, і багатьом для плідної роботи потрібен давлеющий фактор (начальник, що сидять поруч колеги, сисадмін відключає доступ у соцмережі тощо).
  • Немає соціального пакета у вигляді лікарняних, оплачуваних відпусток і т. п. речей. Захворіли — голодуйте або проедайте заначку. Сюди ж можна віднести і вкрай нестабільний рівень доходу, досить добре характеризується виразом — «то густо, то пусто». До такого способу ведення справ потрібно буде ще пристосовуватися.
  • Якщо хочете в майбутньому отримувати пенсію, то доведеться реєструвати Індивідуального Підприємця і докладати якісь додаткові зусилля для ведення звітності та сплати податків (або наймати для цього справи фрілансера з бухгалтерів, або самому розбиратися з якою-небудь інтернет-бухгалтерією типу Моєї Справи).
  • Надомна (тимчасова) робота майже всім здається ідеальним варіантом, але це далеко не так. Іноді в офісі створити робочу обстановку виходить набагато легше, ніж удома, де галасують діти, так і домашні не сприймають всерйоз ваше заняття, не розуміючи чому ви не можете відволіктися і сходити в магазин, прибрати, піти погуляти з дитиною (собакою) і т. п.
  • Важко планувати досить великі покупки, бо взяти кредит для ІП досить складно, а зрозуміти який дохід у вас буде протягом хоча б найближчого року дуже складно. Але, це моє чисте ІМХО (що це?).
  • Хто наймає фрілансерів

    Як ви розумієте, у фріланс грають два гравці — роботодавець і виконавець. Давайте для повноти картини також трохи подивимося на те, чим же привабливий Frilanser для замовника порівняно зі штатним співробітником:

  • В кампанії може взагалі не бути офісних працівників, а фрілансери (або їх число може бути істотно зменшено). Це дозволяє заощадити на оренді приміщень та їх обстановці.
  • Штатному співробітникові доведеться платити не тільки за виконану роботу, але і за проведений на робочому місці час, що може бути зовсім не рентабельно. І соцпакет, як вже згадувалося вище, фрілансеру не потрібно. Та й розірвати договір з вільним художником набагато простіше, ніж звільнити недбайливого штатного співробітника.
  • У роботодавця з’являється набагато більше простору для вибору «ідеального виконавця», бо ринок фріланса не обмежується тим місцем, де розташований офіс. Найчастіше висококласні і не сильно просять за свою роботу фахівці можуть знайтися на іншому краю світу.
  • При цьому якихось істотних недоліків найму саме фрілансерів для виконання тієї чи іншої роботи не проглядається (крім наявного у багатьох роботодавців консервативного підходу). Хіба що тільки не можна буде підійти і заглянути через плече віддаленого співробітника, щоб з’ясувати зайнятий він справою або знову пасьянс розкладати взявся. Але при оплаті за результат це і не особливо важливо.

    Що таке фріланс і як почати заробляти

    Хочу навести кілька принципів, якими, як мені здається, варто керуватися для здійснення успішної кар’єри у фрілансі (зростання доходів за рахунок збільшення кількості виконаних замовлень і можливості підвищення плати за їх виконання).

  • Перше і головне — потрібно любити те, чим ви займаєтеся. Інакше нічого не вийде. Робота фрілансера — це, здебільшого, «оранка» (нехай і за більші, ніж можна отримати працюючи в реалі, гроші). Але якщо обрана вами область докладання зусиль викликає у вас відторгнення, то довго ви не протримаєтеся. Ваша робота повинна вам перш за все подобатися, і це саме що ні на є головне. Я б, наприклад, не зміг протягом стількох років присвячувати весь свій вільний час цього блогу (іноді по 12-15 годин на добу), якщо б мені все це не подобалося.
  • Заведіть для спілкування з клієнтами окрему поштову скриньку, аську (скайп), купіть окрему сімку, а також створіть гаманці в популярних платіжних системах, щоб отримувати оплату за вашу роботу та завести картку не завадило б на той випадок, якщо оплата буде можлива тільки по безналу).
  • Тверезо оцінюйте свої можливості і беріться тільки за ті замовлення, які в змозі виконати. Обов’язково уточнюйте завдання для уникнення подальших нестиковок з-за непорозуміння. Наприклад, я не беруся за написання оглядів з тим тематиками, де мало чого розумію.
  • Можливо, що поточний рівень ваших знань з обраної спеціальності ще не дотягує до необхідного для заняття фрілансом рівня. В цьому випадку можна буде підвищити свій рівень скориставшись рекомендованими в мережі навчальними курсами, коучингами або просто книгами.
  • Питання ціни потрібно вирішувати ще до початку виконання роботи. Вона повинна бути обґрунтованою вашими тривалістю і складністю виконання роботи. Не варто вести розмови про зміну вартості за роботу вже після укладення договору. За рівнем цін на свої послуги ви можете зорієнтуватися на наведених трохи нижче біржах фріланса та інших тематичних ресурсах. По початку вам, можливо, доведеться демпінгувати (або навіть працювати безкоштовно), щоб зібрати портфоліо робіт, що характеризують вас з хорошої сторони (іноді під портфоліо створюють спеціальний сайт, що рекламує послуги, що надаються, також його розміщують і на біржах).
  • Напевно зрозуміло, що витримування термінів виконання роботи є великим плюсом і буде стимулювати роботодавця на подальшу співпрацю з вами, а також рекомендувати ваші послуги своїм колегам і знайомим. Те ж саме стосується і виправлення знайдений помилок — їх своєчасне усунення нівелює сам факт їх появи. Звичайно ж, краще помилок не робити, але всі ми люди…
  • Будьте обережні. Роботодавці досить часто пропонують флилансерам взяти участь у конкурсах (відбіркових змаганнях), але найчастіше лише з однією метою — отримати потрібну їм роботу безкоштовно. У переважній більшості випадків хорошого портфоліо для замовника буде достатньо, щоб прийняти рішення про вибір виконавця.

    У той же час, багато солідні кампанії пропонують виконати тестову роботу, і тут потрібно переконатися, що завдання однаково для всіх, а не має місце шахрайство, коли безкоштовно виконаних шматочків замовник потім збере те, за що при іншому підході довелося б платити. Загалом, це нагадування про те, що слід пильнувати і намагатися не потрапляти на вудку любителів халяви, яких на цьому ринку предостатньо.

    Для цього можна домовитися про окрему оплату кожного з виконаних етапів роботи, або віддавати замовнику на перевірку не повний варіант, а лише частину (або демо-версію), достатню для оцінки якості виконання (решта ж вже передавати після проведення оплати). Іноді практикують передоплату, як це роблю, наприклад, я при замовленні оглядів. Для великих проектів можна спробувати скористатися послугами гаранта (посередника) при передачі грошей і виконаної роботи (аналог депозитної комірки).

  • Важче всього починати. Доведеться навчитися себе мотивувати на роботу, планувати свій час, освоїти способи пошуку клієнтів, налагодити будинку повноцінне робоче місце. Однак саме в цей час закладається фундамент, і важливо буде почати обзаводитися постійним клієнтами (це відмінна основа для стабілізації доходів), виробляти стратегію переговорів з клієнтами і вчитися філософськи ставитися до відмов, нестиковок і навіть до випадків обману (але намагатися на майбутнє не попадатися на вудку).
  • Як вже згадувалося вище, фрілансеру потрібно вирішувати питання з виплатою податків. Хорошим рішенням, на мій погляд, є відкриття ПІДПРИЄМЕЦЬ на спрощеній системі (можна зробити це безкоштовно тут). Як правило, Frilanser-и не несуть ніяких витрат крім трудовременных витрат, тому вони вибирають УСН з 6%, що зовсім не багато, на мій погляд. Крім цього, при відкритті ІП у вас починає йти стаж для майбутньої пенсії, що теж гуд. Якщо доходи у вас будуть більш-менш пристойними, то практично всі виплати в пенсійний фонд можна буде отримати назад трохи згодом у вигляді податкових відрахувань. Якщо надумаєте, то ознайомтеся з моєї статті по вибору банку, де відкрити рахунок ІП.
  • Не рідкісні випадки, коли флилансеры об’єднуються в команду для виконання будь-якого складного проекту, а потім сработавшись організовують фірму. Пошукати вакансію в таких командах можна буде на тематичних форумах. Ну, а звичайних клієнтів можна шукати на наведених нижче біржах фріланса, або серед своїх знайомих чи знайомих знайомих (через сарафанне радіо).
  • Біржі фріланса і сайти для пошуку віддаленої онлайн-роботи

    Основна проблема і завдання, що стоїть перед фрілансером — знайти роботодавців. Так само як і останні прагнуть знайти найбільш підходящого їм виконавця (за ціною і кваліфікації). Цілком зрозуміло, що найкращим рішенням цих двох задач є щось начебто біржі пошуку віддаленої роботи.

    Біржі фріланса

  • WorkZilla — підійде початківцям користувачам, тільки пробующим себе у фрілансі, бо є багато замовлень не вимагають спеціальних навичок. Також завдяки досить незвичайному процесу реєстрації виконавців, де потрібно виконати тестове завдання, роботодавці цієї біржі в певній мірі мають гарантію адекватності наявних там Frilanser-ів. Детальніше про біржу Воркзилла ви зможете прочитати у статті за наведеним посиланням.
  • Кворк — фрилансбиржа з інноваційним підходом до організації взаємовідносин між замовником і виконавцем, що дозволяє істотно спростити життя обом. Детальніше про Кворк читайте в моїй оглядової статті.
  • Weblancer — напевно, це сама зручна біржа фріланса для початківців користувачів. Тут намагаються максимально убезпечити новачків від шахрайства з боку замовників. Є кілька варіантів платних аккаунтів, які дозволяють заробляти значно більше, тому коли освоїтеся на біржі, то має сенс перейти на один з них.
  • Free-lance.ru (FL.ru) — пошук замовників і виконавців для віддаленої роботи в ІТ сфері (реклама, програмування, вебмастеринг, дизайн тощо). На даний момент є чи не найбільшою біржею фріланса в рунеті. Є свій каталог та рейтинг фрілансерів, який формує на основі оцінок работадателей, активності виконавців, числа робіт в портфоліо і т. п. А також в цій біржі віддаленої роботи доступний магазин для професійних акаунтів, де можна виставляти свої роботи на продаж (тексти, програми, дизайн шаблонів і т. п.)
  • Freelance.ru — одна з найстаріших і, можливо, кращих бірж в рунеті. Є зручний механізм пошуку виконавця для проектів будь-якої складності, можливість повноцінного спілкування, а також можливість захиститися від шахрайства при укладанні угоди завдяки спеціальним інструментам цієї біржі фрілансу. На платних акаунтів фрілансери отримують додаткові можливості — підйом в рейтингу, можливість використовувати магазин та багато іншого.
  • FreelanceJob.ru — біржа для професійних фрілансерів, тому новачкам, перш ніж додавати сюди, слід отримати досвід роботи в своїй галузі (обзавестися портфоліо), бо для потрапляння в список виконавців доведеться скласти портфоліо з вже здійснених вами раніше робіт. В іншому цій сервіс досить-таки зручний і продуманий (професійний).
  • З буржуйських бірж варто згадати напевно Elance.com і Freelancer.com (повністю русифікований інтерфейс).
  • Це були біржі загальної спеціалізації, але існують і вузькоспеціалізовані фріланс-рішення. Наприклад, в статті про біржі контенту і копірайтингу я перераховував сервіси для зустрічі замовника і виконавця текстових завдань. До речі, на цьому блозі є детальний опис роботи з деякими з них: Адвего, Textsale і біржі контенту Etxt.

    Подібні рішення існують і для програмістів (1clancer.ru, Freelansim.ru), юристів (Pravoved.ru), дизайнерів та інших фрілансерів. Але наведені вище сервіси зручні насамперед величезним вибором виконавців і замовників, так і добре налагодженим функціоналом. Проте біржі, на мій погляд, потрібні саме для початкового старту, а вже потім, обростаючи постійними замовниками, можна буде частково або повністю переходити до роботи напряму (без посередників). ІМХО.

    Сайти фрілансерів — де ще можна знайти замовника або виконавця

    Також віддалену онлайн-роботу можна буде пошукати на тематичних форумах:

  • Searchengines.ru
  • Mastertalk.ru
  • SeoBuilding
  • Webmasters.ru
  • Mmgp.ru
  • Designforum.Ru
  • Interior-design.club
  • Demiart.ru
  • Web-silver.ru
  • Copywriterforum.ru
  • Wikitran.ru
  • Trworkshop.net
  • Cmslist.ru
  • Cyberforum.ru
  • Developing.ru
  • Javatalks.ru
  • Phpforum.su
  • Так, ще про одержання та переведення у готівку грошей зароблених віддалено треба сказати. Особливо це актуально тим, хто заробляє за кордоном.

    Є така штука — картка Payoneer. Вона була створена саме для полегшення життя фрілансера, щоб дати йому можливість виводити і витрачати зароблені ним гроші де завгодно. Детальніше читайте у статті про систему Пайонер у наведеній за посиланням статті.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу