Знайти гроші в мережі

3307
  • Розрахункові рахунок ІП — де краще заводити і чому
  • Чим мене шокував банк ВТБ і не тільки він
  • Комісія за виведення грошей з рахунку ІП на рахунок фізособи
  • Де і на що дивитися при відкритті розрахункового рахунку ІП
  • Складові ідеального банку
  • Де немає комісії за зняття готівки з рахунку ІП
  • Рахунки ІП та фізособи в Альфа банку
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Ця замітка не носить аналітичного характеру і не є істиною в останній інстанції. Просто пишу про те, як я вибирав новий банк для відкриття розрахункового рахунку ІП (індивідуального підприємця).

    Знайти гроші в мережі

    Не, ну можна було «забити», звичайно ж, і взяти перший-ліпший банк, щоб не паритися з вибором (та той же ощадбанк — вже куди прозаїчніше). Багато хто так і роблять, але от мені хочеться вибрати найкраще з можливих пропозицій (перфекціонізм свого роду), тим більше, що сам процес вивчення і вибору буває досить цікавим (в сенсі, час займає 🙂 ). І так, я жлоб — за рубль горобця по полі заганяю.

    Розрахунковий рахунок ІП в якому банку краще заводити і чому

    Причому я лінивий жлоб, і тому спочатку не став повністю занурюватися в тему, а вирішив зробити вибір «по-швидкому» просто порівнявши умови кількох банків, які я знав і яким мало сенс довіряти. Але про це трохи пізніше, а поки передісторія, бо індивідуального підприємця я відкрив вже досить давно (більше семи років тому), а тому розрахунковий рахунок у мене вже повинен був бути в наявності.

    Воно, звичайно, так, та не так. Мій улюблений банк (тут без всякої іронії, бо незважаючи на передчасну кончину він був зручний і вигідний) спочив у бозі. У статті про реєстрацію індивідуального підприємця я писав про нього — це вже не існуючий зараз Межтопэнергобанк. Ось нічого поганого про нього сказати не можу, крім того, що ліцензію на банківську діяльність його власники таки втратили.

    Відразу хочу обмовитися, що кошти, які знаходять на розрахунковому рахунку ІП, підпадають під страховий випадок і в разі проблем з банком їх можна буде отримати від агентства по страхуванню внесків. Головне, щоб загальна сума (вкладів і грошей на розрахунковому рахунку ІП) не перевищувала 1400 тис. рублів. Хоча, у мене було невеличке перевищення і все одно це компенсували, хоча і довелося почекати поки розглядалося моє питання (двадцять днів).

    Взагалі, в разі відкликання ліцензії у банку, вкладникам (якщо банк входив в систему страхування) виплачують гроші в першу чергу (через два тижні після офіційного оголошення банкрутства). Виплати ж ІП і фізособам йдуть вже після (у третю чергу). Ну, а всякі нюанси (наприклад, як у мене — перевищення страхової суми) вирішуються за письмовим запитом агентство по страхуванню внесків, який відправляє банк, якому отримано проводити виплати.

    В принципі, останні два абзаци говорять за те, що банк для відкриття розрахункового рахунку можна вибирати будь-який, головне, щоб він брав участь у системі страхування вкладів. Це принаймні гарантує повернення коштів, нехай з істотною затримкою по часу. Але це не єдиний критерій у виборі.

    Чим мене шокував банк ВТБ і не тільки він

    Як я вже згадував вище — я жлоб з лінню. Тому швиденько порівнявши вартість обслуговування РС для індивідуального підприємця в деяких банках я зробив висновок, що сбер — це вже дуже дорого (більше двох тисяч в місяць), а тому буду задовольнятися банком №2 в Росії, чи то пак ВТБ. Точніше мій вибір припав на ВТБ Банк Москви (у них нижче був цінник, начебто).

    Сказано — зроблено. З відкриттям розрахункового рахунку ІП у ВТБ особливих проблем не виникло (одна зупинка на метро до найближчого офісу цим займається). З’явилося якесь відчуття заспокоєності, бо відразу отримав реквізити, куди потрібно перенаправити всі фінансові річки і потічки. Онлайн банк не складний — залишилося тільки розібратися з нюансами. А ось вони, блін, сильно зіпсували настрій.

    Я то наївний навіть не припускав (спасибі за це Межтопэнергу), що через внутрішньобанківські перекази можуть стягуватися відсотки. Зазвичай робить ІП? Він відкриває в тому ж банку, де відкрив РС, ще й рахунок на фізособу з прив’язаною до нього банківською картою. Після чого гроші з РС індивідуального підприємця спокійно переводяться на цю картку для їх подальшої утилізації в магазинах або натуралізації через банкомати.

    Якщо пам’ятаєте, то в статті про відмінності ТОВ від ІП я писав, що одне з важливих для мене обставин вибору статусу — це офіційна можливість для ІП розпоряджатися грошима на РС за власним розсудом. У випадку з ТОВ це вже робити буде трохи складніше і менш вигідно.

    Так от, хлопців, для мене стало одкровенням, коли намагаючись вивести всю гроші на карту того ж самого банку (ВТБ), мені в онлайн-банку повідомили, що за це з мене візьмуть відсоток. У сенсі — 1% від суми переказу. Не обкладаються комісією тільки платежі в податкову і пенсійку. О, як! Розрив шаблону…

    В моєму чудовому Межтопэнерге все було безкоштовно і я думав, що у всіх так. Але не фіга подібного. Треба сказати, що ВТБ Банк Москви в цьому плані ще скромний і його 1% є чи не найбільш мізером на ринку. У беспледеле деякі банки доходять до 10%, але в більшості своїй ставка комісії на висновок (зняття готівки) коливається в межах одного-двох відсотків.

    Зараз банки беруть комісію за виведення грошей з рахунку ІП на рахунок фізособи

    Є приблизний рейтинг банків за величиною стягуваної комісії за зняття готівки для ІП:

    Комиссия в различных банках РФ за снятие наличных с расчетного счета индивидуального предпринимателяЗнайти гроші в мережі

    Хочу сказати, що цей рейтинг за деяким банкам не завжди коректний (або трохи застарілий або є різні пакети для ІП, але в рейтингу наведені дані тільки по одному з них), тому все одно краще уточнювати деталі на офіційному сайті банку, або просто зателефонувавши на їх гарячу лінію.

    Але все одно, більшість даних цей рейтинг відображає вірно і з нього можна скласти думку про жадібність наших банкірів. Як по мені, так брати комісію за внутрішні перекази — це яскраво виражений моветон. Але що робити, коли цього тренда дотримуються зараз майже всі гравці ринку. Тому сильно покоробила така ситуація безвиході.

    Дурниця, скажете ви? Чого тулитися? А по мені так є чого (копійка рубль береже). Жлоб я, і вся розповідь. А тому сильно засмутившись і трохи погоревав я вирішив таки роз’яснити для себе ситуацію і зрозуміти, чи дійсно все так запущено і немає варіантів виведення грошей з розрахункового рахунку ІП без комісії.

    Забігаючи вперед скажу, що є варіанти (їх навіть декілька). Наприклад, мій поточний банк бере за ведення рахунку ІП всього 490 рублів на місяць, а переклад на свою картку в цьому банку (а так само і в будь-який інший) комісією не оподатковується. Причому, це банк із першої десятки (топовий), що особливо приємно. Але про все по порядку.

    Де і на що дивитися при відкритті розрахункового рахунку ІП

    Взагалі з питань що стосуються банків я зазвичай намагаюся шукати інформацію на ресурсі Банки.ру (не реклама, але якщо власники вважають за потрібне віддячити, то … хоча навряд чи хтось захоче добровільно розлучитися з грошима).

    Там, як мені здається, йде досить жваве обговорення цікавих питань, та й відгуки можна подивитися по обслуговуванню «фізиків» і «юриків». Зрозуміло, що відгуки — це зараз продукт, який купується і продається. Але там вони ніби як перевіряються, та і якщо вдумливо читати і аналізувати, то зрозуміти загальний тренд по банку не складе праці.

    Ось… ПРО ВТБ там відгуки виявилися не айс (саме з обслуговування юросіб). Це дещо насторожило і ще більше посилило бажання знайти гідну заміну з найкращими відгуками і бажано без комісії за зняття з рахунку ІП. Забігаючи вперед скажу, що ВТБ свій негатив на Банки.ру повністю виправдав і навіть перевершив.

    Перший раз я бачив, як менеджер просто рвав і метав (точніше рвала і метала, бо це була жінка) при закритті мого нащодавно відкритого рахунку ІП. Жесть (напевно, зніми я це дійство, воно стало б хітом). Щоб мене вивести з себе, потрібно здійснити подвиг, а от що б довести до трясучки — це треба мати талант. Хіба що справа не дійшла до кидання порваними паперів в обличчя, а ось все інше було. Таке відчуття, що я позбавив цього менеджера більшої частини його зарплати своїм відмовою з ними співпрацювати. Скільки отрути на мене було виплеснуто…

    Ну, да ладно, рахунок у ВТБ я закривав вже після того, як відкрив аналогічний в іншому, сподіваюся, що хорошому банку (а то, як виявляється, менеджери пізнаються ні при відкритті, а при закритті рахунку). Загалом, мені просто зіпсували сьогохвилинне настрій, а не загальний позитивний настрій. Проїхали.

    На Банки.ру є гілка форуму «Виведення грошей з ІП без комісії«, яка зібрала таких жлобів як я, які чомусь вважають, що платити комісію ще й за зняття готівки з рахунку індивідуального підприємця — це плювок в душу (або стусан по жабі, у якій отже хватка не слабка).

    Складові ідеального банку для індивідуального підприємця

    Гілка ведеться вже кілька років, тому те, про що йдеться на початку, вже, швидше за все, не актуально (так точно не актуально). З якої сторінки починати читати — фіг знає, але я звідки почав і намітив для себе кілька варіантів, які обіцяли або повна відсутність комісії на висновок, або суттєву економію.

    Взагалі, хотілося відкрити розрахунковий рахунок ІП в банку з такими характеристиками:

  • Більш-менш топовий і відомий. Тут дуже важливо дивитися на відгуки, бо ІП (як і ТОВ) істота безправна і є випадки блокування рахунків з різних причин (кажуть, що при цьому за виведення можуть попросити аж десяту частину з тих, що залишилися там коштів). Імідж банку по роботі з юрособами повинен бути на висоті.
  • Мінімальна плата за відкриття розрахункового рахунку і його щомісячне обслуговування. Цінники тут можуть сильно різнитися і в основному залежать від балансу між самооцінкою банку і бажанням роздобути клієнта. Сбер тут, природно, в числі самих невигідних, але туди йдуть ті, кому лінь щось шукати і вибирати (або живуть там, де поблизу нічого більше немає), а таких дуже багато. Тому сбер, можна сказати, поза ринком існує.
  • Нульова комісія за виведення (зняття грошей з рахунку індивідуального підприємця. Ну, або хоча б оптимальна в купе з пунктом 2. Загалом, потрібно вираховувати оптимальну суму володіння розрахунковим рахунком, яка буде залежати ще і від сум, які ви в середньому щомісяця виводите. Якийсь банк може бути ідеальний для малих сум, але зовсім не підходити для виводу сум великих (у згаданій гілці хтось підбирав оптимум для щомісячного зняття 600 тис. рублів — шести сотень, Карл!).
  • Дивіться так само і на інші нюанси, які можуть бути притаманні саме вашого бізнесу. Наприклад, для когось може бути важливою вартість відправки зовнішніх платежів (платіжок) юрособам та інших ІП.
  • В яких банках немає комісії за зняття готівки з рахунку ІП

    Займався я вибором у кінці серпня і на той момент у мене було кілька кандидатів, які рекомендували розглянути для себе учасники гілки:

  • Банк тінькофф — в принципі, там взагалі все чудово щодо економії коштів за ведення розрахункового рахунку, але є кілька АЛЕ.

    Расчетный счет ИП в Тинькофф банкеЗнайти гроші в мережі

    Це повністю онлайн-банк, а я в цьому плані не можу переступити через свій консервативний підхід, який полягає в обов’язковому поході у відділення банку, де все потрібно оформити. Ну, і відгуки про нього не так щоб прям всі були позитивні. Є дещо про нього і на останніх сторінках згаданої гілки.

  • Модуль Банк — він спеціалізується саме на малому бізнесі (з фізичними особами не працює і карту для виведення доведеться відкривати в іншому банку). Умови начебто такі: без комісії висновок готівки до 500 000 на тариф за 490 рублів на місяць (+ 50 тис. рублів можна знімати готівкою). Все начебто смачно, але знову ж таки відгуки не дали мені зробити вибір на його користь.
    Вывод наличных со счета индивидуального предпринимателя в Модуль банкеЗнайти гроші в мережі
  • Точка (ніби як дочка «Відкриття», який нині сонируют, так що…) — теж банк саме для підприємців. Знову ж відгуки мене зупинили. Недовірливий я, блін.
    Снятие наличных со счета ИП в банке ТочкаЗнайти гроші в мережі
  • Альфа-банк — згадувався в гілці епізодично і як-то в стилі «ні про що». Однак, мені пощастило почати читати гілку з місця, де приводили посилання на сторінку з описом самого простого тарифу для ІП, який мені дуже навіть сподобався.

    Тариф альфа банка для ИП с нулевой комиссией за вывод наличныхЗнайти гроші в мережі

    Ніколи з Альфою справи раніше не мав, але сервіс там мене приємно вразив (позначаються, мабуть, буржуйські власники — у них, мабуть, дещо інші стандарти та вимоги до персоналу).

  • Відкриття і виведення грошей з розрахункового рахунку ІП в Альфа банку

    Ну, напевно, ви здогадалися, що мій вибір таки впав на Альфу. Довелося спочатку з’їздити в офіс, який працює з фізиками та ІП. Рахунок відкрили швидко, онлайн-банкінг виявився ще простіше, ніж у ВТБ. Платежі пройшли без проблем.

    Загалом, тут все пройшло без сучка і задирки. Підтвердили, що висновок без відсотків можливий у межах 150 тис. рублів (на свою карту в цьому ж банку), але і повідомили, що при бажанні ще можна буде полтос (50 тис. рублів) вивести на карту будь-якого іншого банку. В сумі отримує аж 200 000 рублів можна зняти в місяць без комісії. А що? А раптом?

    Тарифы на вывод в Альфа банкеЗнайти гроші в мережі

    Залишилося тільки завести картку на фізособу. Це вже в іншому офісі робилося. В Альфі немає можливості просто відкрити карту — є тільки пакети послуг включають карти, вклади і щось там ще. Спочатку це мені здалося плутано, але через пару хвилин юзания стоїть в офісі комп’ютера суть стала більш-менш ясна. Я вибрав пакет послуг Оптимум:

    Пакет услуг оптимум от Альфа банкаЗнайти гроші в мережі

    Фактично плата за обслуговування буде нульовою, якщо користуватися карткою для оплати в магазинах або тримати на рахунках у цьому банку понад сто тис. рублів. І те, й інше я як раз і планував робити (з карти платити за життя, а надлишки складувати на накопичувальному рахунку цього ж банку, тому його зручно поповнювати з картки через онлайн-банкінг).

    Вразила швидкість виготовлення карти (згадалося, що при закритті рахунку ІП у ВТБ чув початок діалогу з наступним за мною відвідувачем про те, що його картку вже місяць роблять, а зробити редиски такі не можуть). В Альфі мені її принесли через кілька хвилин після вибору мною тарифного плану рахунків, на які потрібно відкрити. Картка іменна і це вразило. До цього миттєво отримував тільки в ощад картку, але та була не іменна (просто беруть з пачки вже готових і активують).

    Власне, статтю я пишу вже отримавши позитивний досвід виведення грошики зі свого нового рахунку індивідуального підприємця в Альфа банку. Для проби виводив не тільки на карту Альфи, але і на карту ощад. В обох випадках, як і обіцялися, комісії з мене не взяли. Внутрішній платіж пройшов миттєво, а на сбер грошик капнула на наступний день.

    Поки провернутой «аферою» я задоволений, і дуже задоволений тим, що не полінувався і таки відшукав для себе той варіант, коли не доводиться думати про марно витрачені гроші. Жлоб я, жлоб.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу