Освоюємося з інтернет-грошима

3893
  • Що таке криптокошелек і як його створити
  • Рейтинг гаманців для криптовалют
  • Апаратний, холодний, онлайн — що краще
  • Кращі мультивалютні крипто-гаманці
  • Біржі криптовалют
  • Холодні, гарячі, мобільні
  • Кращі холодні криптокошельки
  • Кращі мобільні
  • Кращі апаратні крипто-гаманці
  • Як поповнити або зняти гроші
  • Як зробити резервну копію гаманця
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні все більше і більше людей занурюється в світ биткоинов, альткоинов, бірж та інших речей, про які раніше вони й не думали. При цьому їм не завжди вистачає знань в цій області, щоб повністю мінімізувати ризики.

    При цьому я не маю на увазі ризики торгівлі на біржах або високу волатильність (мінливість) курсу криптовалют. Темою даної сьогоднішньої статті буде чисто технічний, але дуже важливе питання — який гаманець (або гаманці) вибрати для роботи з потрібними вам криптовалютами?

    Освоюємося з інтернет-грошима

    Чому це так важливо? Я вже писав у статті про блокчейн (зрозумілою мовою), що сама по собі ця технологія чудова відсутністю господаря, адміністрації або будь-яких інших посередників (вона живе сама по собі). Але якщо ви втратите доступ до свого крипто-гаманцю, вам його ніхто не відновить. Все, з кінцями.

    Крім цього, різні типи гаманців мають різну ступінь захищеності і зручності. Для різних завдань має сенс використовувати різні варіанти. Хтось працює з малими сумами і йому підходять мультивалютні онлайн-гаманці, а хтось сундучит величезні капітали і йому навіть холодного гаманця буде недостатньо і він використовує апаратні, щоб спати спокійно.

    Власне, про це і піде мова в цій статті — які існують криптокошельки на поточний 2018 рік, які у них плюси і мінуси, що вибрати саме вам і, нарешті, як створити або завести собі гаманець з потрібною вам криптовалютой (або мультивалютний для роботи з безліччю альткоинов).

    Що таке криптокошелек і як його створити (завести)

    Насправді питання не пусте і багато проблеми, пов’язані з втратою крипто-грошей (крадіжки, зломи, втрата доступу) мають у своїй основі нерозуміння того, з чим ви працюєте. Багато хто звик мати справу з гаманцями в платіжних системах типу Яндекс Грошей, Ківі, АдваКеш і т. п. Там є техпідтримка, яка допоможе вирішити проблеми з доступом до вашого рахунку.

    А от при роботі з криптовалютами в більшості випадків нічого цього не буде. Ви наодинці з вашими проблемами і допомогти вам буде нікому. Найчастіше ці системи і гаманці, де зберігаються ваші кошти, підтримують повну анонімність, а значить довести, що власник саме ви просто втратили доступ) або що гроші з нього перевели не ви, а хтось інший (зломщик), буде не можливо (а часто і нікому доводити).

    Загалом, за класикою жанру я Вас, Шановний Читачу, спочатку повинен залякати, щоб Ви більш уважно поставилися до всього нижесказанному. Будемо вважати, що мені це вдалося і ви перебуваєте в стані підвищеної уваги.

    Отже, у крипто-гаманця є дві іпостасі — його суть і її технічна реалізація.

    Суть не так вже й складна в розумінні. Криптокошелек — це всього лише два числа (їх ще називають ключами, маючи на увазі, що за допомогою них можна щось розшифрувати):

  • Одне число (слово) ви можете повідомляти кому завгодно, бо воно виконує роль адреси вашого гаманця. Його ще називають публічним ключем або просто адресою.
  • Друге число ви не повинні повідомляти нікому. Це аналог пароль, який дозволяє отримати доступ до ваших грошей (биткоинам або іншим альткоинам). Його ще називають приватним ключем. Хто ним володіє — той володіє і грошима.
  • Зрозуміло? Це суть криптокошелька. Його принцип. Все просто: логін (адреса) і пароль (приватний ключ).

    Таким чином, найпростіший варіант реалізації — це паперовий гаманець, коли у вас є тільки адреса і приватний ключ, записані на папері або збережені у вигляді скріншоту. Всі. Ви вже можете отримувати на цю адресу гроші, а при необхідності зняти або переказати гроші можна буде підключивши цей гаманець до будь-якій програмі-клієнту.

    Бумажный криптокошелекОсвоюємося з інтернет-грошима

    На наведеному вище малюнку показаний приклад створення найпростішого биткоин-гаманця на сайті Bitaddress.org (те ж саме можна зробити і на Bitcoin.com Вам потрібно буде тільки зробити скрін отриманих ключів, роздрукувати його в кількох примірниках і надійно зберігати.

    Баланс гаманця можна перевіряти на офіційних сайтах блокчена биткоина — blockchain.info або blockexplorer.com, просто ввівши туди адреса (публічний ключ). Вводити або яким-небудь іншим способом палити приватний ключ не варто.

    Проверка баланса крипто-бумажникаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Для інших криптовалют будуть інші офіційні сайти, де можна все це буде виконати і переглянути. Наприклад, для Биткоина це онлайн-гаманець blockchain.info для Эфириума – myetherwallet.com для Монеро – mymonero.com

    Але от для виведення коштів з цього гаманця вже доведеться використовувати програмне рішення (локальне або розміщене онлайн). В програму-клієнт (або на сайті онлайн-сервісу — все те ж blockchain.info ви введете цю пару ключів (адреса і приватний ключ), після чого отримаєте можливість розпоряджатися цими грошима.

    Правда поки ви цього не зробили, надійність зберігання грошей у паперовому гаманці була найвищою (якщо тільки роздруківку ключів у вас не «умикнуть» або ви самі її не втратите). А потім надійність вже буде визначатися тим технічним рішенням для роботи з гаманцем, яке ви вибрали (подробиці дивіться нижче).

    А от технічних реалізацій всього цього (програмних рішень) може бути безліч. Все залежить від ваших цілей, завдань і бажанням йти на компроміс між безпекою і зручністю використання.

    Програми-клієнти служать не тільки для швидкого створення гаманців, але і для надання зручного інтерфейсу, і можуть працювати як на вашому комп’ютері, так і на телефоні, планшеті або навіть на віддаленому сервері, де розташований використовуваний вами онлайн-сервіс.

    Причому, сучасні програми-клієнти можуть автоматично створювати для вас нові адреси гаманців для кожної транзакції (що таке транзакція), щоб вас складніше було б відстежити. Старі адреси теж будуть належати лише вам і їх можна використовувати — не хвилюйтеся.

    Рейтинг криптокошельков

    Перш ніж продовжити відразу обмовлюся, що є такий чудовий у всіх відносинах ресурс як Сryptocompare і на ньому є рейтинг криптовалютных гаманців.

    Рейтинг криптовалютных кошельковОсвоюємося з інтернет-грошима

    Тут, правда, все крипто-гаманці зібрані в купу — і онлайн, і мобільні, і холодні (товсті та тонкі), і апаратні, і мультивалютні, але тим не менш. Зате можна наочно побачити які валюти можна зберігати у цьому гаманці, якого він типу (під яку ОС розрахований), наскільки легко з ним працювати і наскільки сильно буде збережена ваша анонімність (інкогніто) при роботі з ним.

    Дуже важливо звертати увагу на ступінь безпеки роботи з цією програмою (додатком або онлайн-сервісом). Кращий варіант — це зелений щит, що позначає холодні гаманці, які зберігають приватний ключ у вас на пристрої. Трохи гірше буде жовтий щит — приватний ключ зберігається у третіх осіб, але в зашифрованому вигляді. І зовсім швах, коли щит коричневий — ваші гроші захищені вкрай слабо і до них можуть дістатися хакери.

    Цей рейтинг крипто-гаманців не означає, що потрібно брати верхній з цього списку і працювати тільки з ним. Немає. Все буде залежати від поставлених вами завдань, від зручності і від ступеня вашої особистої параної. Головне, щоб обраний вами «гаманець» в цьому списку був присутній, бо запросто можна попастися на вудку шахраїв, яких розвелося безліч.

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Апаратний, холодний, мультивалютний — що краще

    Як ви вже могли здогадатися, варіантів реалізації програм-клієнтів для зберігання валюти існує безліч. Чим вони відрізняються один від одного і який все-таки вибрати для себе? Я не знаю. Чесно. Але можу вам простими словами пояснити, що кожен з типів гаманців собою представляє і які завдання вирішує. Ну, а вибір ви вже зробите самі, але зате цілком усвідомлено.

  • Апаратний — найбільш надійний варіант криптокошелька. Чому? Тому що апарат (щось схоже на флешку з кнопкою) зберігає приватний ключ (пароль) всередині себе і отримати до нього доступ через мережу буде не можна (на виході приладу видається вже сформована транзакція і нічого більше). Цей прилад природно коштує грошей, але не так щоб дуже великих (сотню баксів в середньому).
  • Холодний (локальний) — не на 100% надійний, але безкоштовний. Представляє з себе програму (для комп’ютера або мобільного телефону). Приватний ключ зберігається у вас на компьюетере (або флешці), хоча може зберігатися і в паперовому вигляді (у вигляді роздруківки або QR-коду), що підвищує безпеку, але знижує зручність користування.

    По суті, поки ви не провели з нього жодного платежу (жодного разу не використовували приватний ключ) — холодний криптокошелек буде такий же надійний, як і апаратний (перевіряти отримання платежів на свою адресу можна й на сторонніх сервісах контролю блокчейна). Тому він може служити альтернативним варіантом для накопичення великих сум.

  • Онлайн (гарячий) — менш захищений, бо ваш приватний ключ або зберігається на сторонньому сервері в мережі (тобто ваш гаманець, по суті, вам не належить, але зате є шанс відновити доступ до грошей при форс-мажорі з допомогою техпідтримки), або передається з вашого комп’ютера при підключенні до гаманця. У будь-якому випадку, ймовірність того, що його вкрадуть значно підвищується. Зате підвищується зручність користування (доступ з будь-якого пристрою з будь-якої точки світу) і рішення проблем.
  • P. S. Слово холодний в даному випадку означає, що гаманець не вимагає постійного підключення до інтернету (для отримання платежів, як я вже згадував, у нього навіть можна не заходити — вказуєте адресу вашого гаманця і перевіряєте прихід платежу на сайтах, що дозволяють переглядати транзакції в блокейне). А гарячий, відповідно, вимагає підключення до мережі, що робить його більш уразливим для атак.

    P. S. 2 Холодні гаманці бувають «товсті» і «тонкі». «Товсті» подгружают на ваш комп’ютер весь блокчейн (список всіх транзакцій). Важити це справа може сотні гігабайт і гойдатися кілька днів. Зате робота з товстими гаманцями вважається більш безпечною. Однак, на планшет або клоудбук (так, і звичайний ноут) товстий монстр не поміститься.

    Тому існують «тонкі» холодні гаманці, коли блокчейн зберігається онлайн і до нього потрібно буде звертатися через мережу. Безпека тут буде нижче, але зате зручність вище, особливо якщо ви працюєте на одному комп’ютері з безліччю альткоинов.

    Мультивалютні і одновалютні крипто-гаманці

    Ще п’ять років тому криптовалют було раз-два і край (биткоин, лайткоин, ефір і ще трошки). Зараз все не так. Навіть популярних криптовалют вже кілька десятків, а всього їх вже понад півтори тисячі.

    Зрозуміло, що працювати з кожним альткоином (це така об’єднуюча назва для всіх крипто-валют, крім биткоина) з окремого (нехай і «офіційного») криптокошелька не завжди зручно.

    Попит породжує пропозиції, й сьогодні можна завантажити і використовувати цілий ряд мультивалютних криптокошельков працюють як на комп’ютері (програми або розширення браузера), так і на мобільному телефоні. Ну, і, звичайно ж, можна знайти купу онлайн сервісів надають зручний мультивалютний гаманець.

    Частина з мультивалютних гаманців дуже непогано захищена (по суті, вони є холодними — можна встановити на флешку і прибрати в сейф). Інша частина захищена середньо, ну, і є гарячі гаманці (онлайн), які підкуповують своєю неперевершеною зручністю.

    Знаєте такі? Так, звичайно, знаєте. Майже будь-яка криптобиржа — це по суті і є мультивалютний онлайн-гаманець для зберігання (та оперативного обміну) безлічі альткоинов і биткоинов.

    Так що ж вибрати — мультивалютний або одновалютный?

    Як правило, на офіційних сайтах криптовалют пропонуються варіанти одновалютных (рідше кілька-валютних) гаманців (прикладом може служити офіційний сайт биткоина). В принципі, цих додатків можна довіряти і їх надійність (і чесність розробників) перевірена (про один з биткоин-гаманців я вже писав). Цей варіант, як би, можна вважати більш надійним.

    Тому, вирішення дилеми вибору можна представити так:

  • Якщо хочете працювати тільки з биткоином і ще одним-двома альткоинами, то можна подумати про встановлення їх «офіційних» гаманців. Як я вже згадував, найкращим варіантом з безпеки будуть апаратні вироби, потім йдуть «товсті» холодні гаманці і вже потім «тонкі» клієнти. Ну, і замикають даний рейтинг надійності онлайн-сервіси.
  • Однак, якщо вам потрібно працювати з десятком альткоинов, то мультивалютний гаманець може стати порятунком. Мультивалютними бувають і апаратні криптокошельки, і холодні, і гарячі. Правда, апаратні не підтримують великої кількості валют, тому вибирати доведеться, швидше за все, або між холодними (десктопними або мобільними), або між онлайн-гаманцями.
  • Ну, ось, це все була теорія, а тепер пора переходити до практики.

    Кращі мультивалютні крипто-гаманці

    Хочу почати з огляду саме найкращих мультивалютних гаманців, бо саме цей напрям зараз є самим затребуваним і за останні роки тут з’явилися дуже якісні і досить безпечні рішення для зберігання безлічі альткоинов в одному місці.

    Зараз вже мало хто в роботі обмежується декількома монетами. Ринок дуже динамічний і більшість учасників намагаються не упустити вигоду, торгуючи відразу по багатьом валютним напрямами (дивлячись звідки вітер дме). Що нам пропонують для забезпечення зручності такої роботи?

    Біржі криптовалют як мультивалютні онлайн гаманці

    Як я вже згадував, самий очевидний спосіб реалізації мультивалютного зберігання криптовалют — це самі біржі, де ви ними торгуєте. У більшості з них відразу після реєстрації ви отримаєте в своє повне розпорядження цілий набір гаманців під кожну з використовуваних на даній біржі валют.

    Є відомі біржі, де торгуються багато десятків монет і стільки ж онлайн-гаманців, ви зможете отримати в своє розпорядження:

  • BitexBook
  • Binance
  • BitMEX
  • EXMO
  • LocalBitcoins
  • Дуже зручно і можна оперативно переводити одні валюти в інші в залежності від поточної кон’юнктури (що це?). Недоліки такого способу теж очевидні. Приватні ключі зберігаються не у вас, а значить всі ці гроші належать, по суті, біржі. Якщо з нею щось трапиться (закриється, її зламають), то ви залишитеся біля розбитого корита.

    Але якщо там не зберігати великих сум або їх оперативно виводити в реал (рублі, долари, євро), як би фіксуючи прибуток, то зручність використання може затьмарити можливі ризики. Я, наприклад, часто використовую біржу ЕКСМО, а точніше відкриті у мене там гаманці, щоб виводити биткоины і альткоины з інших бірж і онлайн-сервісів, бо вона дозволяє досить прийнятних умовах конвертувати все це багатство в рублі.

    Холодні, гарячі, мобільні, але мультивалютні

    Як я вже згадував вище, є якийсь рейтинг крипто-гаманців (наскільки він репрезентабельный не мені судити), на який можна спиратися при виборі. Скоріше саме спиратися (тобто вибирати з того, що там є), але не слідувати буквально, бо підсумковий рейтинг — це завжди якась «середня температура по лікарні».

    Однак, вивчаючи тему у мене склалося певне уявлення про кращих представників мультивалютного сімейства, яким я і хочу з вами поділитися:

  • Апаратні (Трезор, Ledger, KeepKey) — вони всі мультивалютні, хоча і не рекордсмени за кількістю використовуваних монет. Про них розмова буде окрема (прокрутіть текст трохи вниз до картинок із зображенням усіх цих апаратів). Головна їхня фішка — практично 100% надійність і захищеність. Мінус — небезкоштовно і деяке зниження оперативності роботи з рахунками.
  • Exodus — поточний лідер рейтингу і одночасно з цим мультивалютний і багатоплатформний гаманець. Добре захищений і дуже важливо, що при цьому саме ви володієте своїм приватним ключем (він зберігається у вас на комп’ютері), а не сторонній сервіс. По суті, це холодний гаманець зі всіма витікаючими з цього плюсами (див. вище). Є можливість звернутися в технічну підтримку.

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    В його інтерфейс так само включений вбудований обмінник монет і візуалізація портфоліо (аля обмінник або простенька криптобиржа), а так само він має розвинену систему резервного копіювання даних, необхідних для відновлення доступу до ваших грошей у разі форс-мажору (є навіть варіант відправки Seed-ключа до вам на пошту в зашифрованому вигляді). Більш докладно про це (резервному копіюванні гаманців) читайте нижче.

  • Coinomi — хороший приклад мультивалютного мобільного (працює під андроїдом, але скоро обіцяють і версію iOs) криптокошелька, який зберігає приватний ключ на пристрої, тобто працює в холодному режимі. Число альткоинов, з якими він працює, не піддається підрахунку (мало не сто).

    Мультивалютный мобильный криптокошелек CoinomiОсвоюємося з інтернет-грошима

    Для резервного копіювання всіх гаманців буде достатньо лише один раз записати (або роздрукувати) спеціально створену кодову фразу (Seed-ключ). Є можливість швидкого внутрішнього обміну монет друг на друга з використанням обмінників ShapeShift або Changelly. Деякі його навіть використовують на десктопі з допомогою Андроїд-емуляторів.

  • Blockchain — один з найпопулярніших і надійних онлайн-варіантів (його ще часто називають «блокчейн гаманцем»). Правда, надійність відносна, бо ваш приватний ключ все одно зберігається у третіх осіб (на сервері цього сервісу), але зате в зашифрованому вигляді, що дещо знижує ризики його крадіжки хакерами.

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Blockchain Wallet з натяжкою можна назвати мультивалютним, бо там можна працювати з двома криптовалютами, але зате найпопулярнішими — биткоинами (включаючи Bitcoin Cash) і эфирамм. Серед інших онлайн-гаманців він однозначно найавторитетніший і має найбільше число користувачів.

    Створити (завести) тут гаманець дуже просто (клієнтський інтерфейс переведений на російську мову), а користуватися ним дуже зручно. Безпека роботи з грошима знаходиться на високому рівні (двофакторна авторизація, секретна фраза для відновлення доступу). Ну, а всі інші плюси пов’язані з онлайн розміщенням — доступність з будь-якого місця з будь-якого пристрою. До речі, є зручні програми для Адроида і iOs, що важливо.

  • Jaxx — намагається конкурувати з лідером ринку Exodus на його ж полі, але поки ще перебуває не в тій мірі готовності, щоб перемогти, але тим не менше вже здобув чималу популярність серед користувачів.

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Це холодний добре захищений мультивалютний крипто-гаманець має однаково стилізовані мобільний, браузерну і десктопну (портативну, яку можна зберігати і запускати з флешки) версії, які можна буде між собою синхронізувати. Безпека роботи з грішми тут на рівні і єдине, що може поки викликати нарікання — це недостатній функціонал і огріхи в реалізації коду.

  • Кращі холодні криптокошельки

    Тут все простіше. Більшість з них я вже перерахував вище (у списку кращих мультивалютних гаманців):

  • Exodus
  • Coinomi
  • Jaxx
  • Ще «холодніше» тільки апаратні гаманці (детальніше про них читайте нижче):

  • Ledger
  • Trezor
  • KeepKey
  • Залишиться лише додати кілька позицій, деякі з яких вельми заслуговують уваги. Ці гаманці одновалютні, але дуже зручні і надійні. Напевно, має сенс використовувати для зберігання основних криптовалют (хоча, на смак і колір всі фломастери різні):

  • Electrum Wallet — дуже серйозний і надійний агрегат, який існує вже досить давно, динамічно розвивається і користується заслуженою популярністю любителів биткоинов. Це так званий «тонкий» холодний гаманець, тобто весь ланцюжок блокчейна на ваш комп не завантажується, а зберігається на серверах в мережі. При цьому приватний ключ зберігається на вашому комп’ютері в зашифрованому вигляді і ніколи на сервер не відправляється.

    Версії Electrum на різних комп’ютерах (ноутах) можна буде автоматично синхронізуватися. Якщо захочете використовувати у подальшому іншу програму-клієнт або онлайн-сервіс, то зможете без проблем експортувати туди свої ключі (або навпаки, імпортувати свої ключі в цей холодний гаманець).

    Даний криптокошелек вміє підписувати транзакції на відключеному від мережі пристрої, а потім їх можна, наприклад, зберегти на флешку, вставити її в пристрій підключений до інтернету і вже звідти імпортувати створену вами транзакцію в мережу. Виходить повний аналог апаратного гаманця, правда, з дещо більш складною ланцюжком дій.

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Загалом, Electrum — це ідеальний гаманець для тих, хто хоче керувати і оперативно відслідковувати всі процеси, а так само бути в курсі буквально все. Він швидкий і стабільний, не займає багато місця на диску (як товсті гаманці типу Core). Власне, тому він і має у зазначеному вище рейтингу таке високе становище.

  • MyEtherWallet — відмінний приклад холодного крипто-гаманця для эфириума. Дозволяє створювати нові рахунки і здійснювати транзакції, при цьому приватний ключ надійно зберігається у вас на комп’ютері (в браузері), а не у третіх осіб. Хоча за зовнішнім виглядом все це і схоже на звичайний онлайн-сервіс типу вже згаданого вище Blockchain.info. Але тут ви повністю володієте приватним ключем, можете робити резервні копії та користуватися іншими благами.
  • Кращі мобільні крипто-гаманці

  • Mycelium Wallet — працювати тут можна тільки з биткоинами і фиатными валютами (типу доларів, рублів, євро та ін), але в іншому цей мобільний гаманець може служити еталоном елегантної простоти і функціональності.

    Ця програма легко може інтегруватися з апаратними гаманцями Trezor або Ledreg, про яких мова піде нижче. У цьому випадку ви отримаєте неперевершений захист в купе з відмінним функціоналом цього додатка.

    Якщо ви користувалися коли-небудь криптобиржей LocalBitcoins, то оцініть можливість Mycelium з пошуку живої людини для обміну биткоинов на фіатні гроші (або навпаки) поруч з тим місцем, де ви зараз перебуваєте.

    Лучший мобильный кошелек для криптовалютыОсвоюємося з інтернет-грошима

    Ваш гаманець при цьому буде досить непогано захищений, можна поставити пін-код на вхід і на відправку платежів. Працює все швидко, ведеться адресна книга і докладна історія всіх транзакцій. Є вбудований QR-код сканер для імпорту приватних ключів. Для експорту ключів (резервного копіювання) знову ж таки може використовуватися QR-код, або шифровані ПДФ-файли.

  • Coinomi — про нього вже йшлося вище (в розділі про мультивалютні рішення). Це відмінний комбайн працює на вашому мобільному телефоні і зберігає там же ваші приватні ключі. Вдале поєднання великого функціоналу і надійності.
  • Кращі апаратні крипто-гаманці

    На даний момент існує кілька фірм, що виробляють ці пристрої. За зовнішнім виглядом вони можуть нагадувати флешку з кнопками і маленьким екраном. У чому їх суть? Природно, надійність зберігання грошей. Навіть холодний одновалютный гаманець типу Bitcoin Core не є 100% надійним просто з причини того, що ваш комп’ютер може бути заражений вірусом.

    Биткоины і альткоины зараз коштують шалених грошей і зростає число мисливців до чужих капіталів, бо всі «цифрове» можна зламати. У відповідь на це з’явилися спеціальні вироби для надійного зберігання монет. По суті, це все ті ж холодні гаманці, але які залізти з боку практично неможливо.

    Як правило, апаратні крипто-гаманці досить компактні (розміром з флешку), але для їх роботи потрібно підключення до комп’ютера або стільниковому телефону. Є й автономні рішення, але вони вже не компактні. Загалом, його можна носити в кишені і використовувати з будь-якої точки світу з будь-якого ПК або мобільника.

    Природно, що вони коштують грошей і замовляти їх треба з офіційних сайтів фірм виробників, а потім ще якийсь час чекати, поки його вам доставлять. На сьогоднішній момент намітилося три лідера ринку апаратних криптокошельков:

  • Trezor — родоначальник жанру, який випустив перший пристрій аж у 2013 році (раніше не було сенсу, бо криптовалюта коштувала копійки і витрачатися на Трезора ніхто б не став). Виглядає як розплесканий флешка з маленьким екраном і двома кнопками.

    Аппаратный кошелек для криптовалют ТрезорОсвоюємося з інтернет-грошима

    Він, по суті, є мультивалютним, бо може працювати з декількома криптовалютами — биткоинами, ефірами, лайткоинами, даш, зеткеш і рядом інших (список постійно поповнюється). Є своє власне програмне забезпечення для роботи на ПК, але може інтегруватися і в ряд популярних гаманців (Electrum, MyEtherWallet і ряд інших).

  • Ledger — поточний лідер ринку за кількістю моделей на будь-який смак (ще б, фірма французька). В їх асортименті є не тільки гаманці-флешки (брелоки), але й автономні апаратні комплекси не потребують для роботи підключення до ПК або телефону.

    Автономный аппаратный криптокошелекОсвоюємося з інтернет-грошима

    Найбільш затребуваною на сьогодні моделлю у них є Ledger Nano S, яка коштує трохи дешевше Трезора. Гаманці є мультивалютними, тобто підтримують велику кількість альтконов (включаючи риплы і стратіс), число яких постійно зростає (гаманці для нових монет будуть доступні після оновлення, тобто не потрібно купувати новий пристрій).

    Для роботи з гаманцем-флешкою можна використовувати як фірмове ПЗ, так і популярні гаманці типу MyCellium, Electrum, MyEtherWallet і ряд інших. Само собою, що є всі можливості відновити доступ до гаманців при втраті пристрою (читайте про це трохи нижче), а сам апарат захищений паролем.

  • KeepKey — по суті, це той же Трезор, але тільки в стильному корпусі. Коштує він практично стільки ж і якихось інновацій порівняно з оригіналом (з якого було скопійовано внутрішнє пристрій) не пропонує.

    Аппаратный криптокошелек KeepKeyОсвоюємося з інтернет-грошима

    Його має сенс купувати, якщо Трезор вам не підходить з естетичних міркувань (таке теж буває). Крім зовнішнього вигляду різниці в них немає. Він теж мультивалютний (включаючи dogecoin і dash), так само захищений від крадіжки і має можливість відновити дані при втраті апарату.

  • Чому апаратні криптокошельки такі надійні?

    Поясню на прикладі пристрою під назвою Трезор. Коштує він не дорого — трохи більше сотні баксів з урахуванням доставки, але воно дійсно того варте, бо ваш приватний ключ з цього пристрою нікуди не передається (транзакції підписуються усередині апарату навіть при відсутності доступу до мережі).

    Вірусів для нього ще не придумано, а значить крадіжка можлива тільки шляхом фізичного заволодіння Трезором або його втратою. Але і тут можна бути спокійним. Доступ до пристрою захищений pin-кодом (його вводимо мишею в веб-інтерфейсі власного або сумісного гаманця). Не знаєш пін-код — не отримаєш доступ до грошей.

    Для того, щоб ваші гроші не пропали разом з пристроєм, вам потрібно буде в самому початку використання записати Seed-фразу (з двох десятків слів) або зробити її фото. Ні в якому разі не зберігайте її на компі, телефоні або ще десь, куди можуть дотягнутися руки хакерів. При втраті апарату можна буде відновити доступ до гаманця, що чудово.

    Загалом, якщо ви самі не лопухнетесь (вас не піймають на фішинг або інший спосіб соціального інжинірингу), то з вашими грошима захищеними апаратним гаманцем нічого статися не повинно. Максимум, що трохи понервувати при відновленні доступу.

    Як поповнити криптокошелек або зняти з нього гроші

    Буквально ще кілька хвилин вас помучаю і відстану нарешті — просто не всі можуть бути в курс, як вводити і виводити криптовалюту з мережі.

    Дійсно. Є у вас рублі або долари. Як ними поповнити ваші крипто-гаманці. Зробити це можна як мінімум трьома способами:

  • Через обмінники — це дуже просто і швидко. Як правило, можна буде використовувати для поповнення банківські карти, гроші на рахунках платіжних систем (Ківі, Яндекс Гроші, АдваКеш, Пайер та інші). Я найчастіше використовую ці сервіси:
  • 24PayBank
  • Ramon Cash
  • 60сек
  • Ychanger
  • Platov
  • BaksMan
  • ProstoCash
  • А для пошуку кращих курсів серед них використовую сервіси моніторингу:

  • КурсЕксперт
  • BestChange
  • Якщо в обміннику потрібної вам валюти не буде, то можна купити биткоины (або інші популярні альткоины), а потім обміняти їх на потрібну валюту або в мультивалютному гаманці, або на біржах, про яких мова піде нижче

  • Через біржі — не всі біржі працюють з фиатными грошима (деякі дозволяють вводити і виводити тільки биткоины і альткоины, але не рублі або долари). Хоча, як я вже згадував вище, можна в обміннику купити биткоины і вже на біржі обміняти їх на потрібний альткоин.
  • EXMO
  • Binance
  • BitFlip
  • BitMEX
  • LocalBitcoins
  • Я останнім часом для введення і виведення кріптовалюти використовую біржу Ексмо, бо у неї є безліч різних варіантів введення\виводу з цілком нормальної комісією. Детальніше читайте за наведеним посиланням.

  • Отримуючи оплату за товари/послуги або, навпаки, витрачаючи ваші кібергроші на все це. Проблема тут криється в тому, що послуг і товарів оплачуваних таким чином у світі поки що досить мало.
  • Як зробити резервну копію гаманця

    Дійство це обов’язково до виконання і більшість більш-менш адекватних програм або онлайн-сервісів запропонують вам це зробити відразу після створення (закладу) гаманця. Завдяки цій резервної копії ви зможете відновити доступ до грошей навіть при втраті ноубтука, телефону, ПК або апаратного гаманця, не кажучи вже про випадки зависання, збоїв або випадкового видалення програми-клієнта.

    Резервна копія у найпростішому вигляді буде представляти те, що на самому початку статті я обізвав паперовим криптокошельком. Тобто це просто два ключі — відкритий (адреса) і закритий (приватний). Представляють вони з себе немыслемый набір символів, що часто ще представлених у вигляді QR-коду.

    Резервная копия крипто-кошелька на бумагеОсвоюємося з інтернет-грошима

    Хоча останнім часом крипто-гаманці пропонують більш оригінальний спосіб створення резервної копії — з допомогою Seed-фрази складається з десятка чи двох десятків слів, написаних зазвичай на латиниці.

    Seed фраза для восстановления доступа к криптоденьгамОсвоюємося з інтернет-грошима

    У будь-якому випадку, і ключі і Seed-фразу не варто зберігати на комп’ютері, що має доступ в інтернет. Ідеально — це записати або роздрукувати інформацію необхідну для відновлення доступу і зберігати її у шухляді стола або сейфі (але тільки не в кишені). Бажано в декількох примірниках.

    Деякі десктопні програми-клієнти зберігають ключі в файлику wallet.dat (або щось схоже). Просте резервування цього файлу потім може допомогти в разі відновлення доступу. Але краще все ж уважно ознайомитися з рекомендаціями тих, хто працює з таким же клієнтом як у вас, і зрозуміти як все це влаштовано і працює у випадку саме вашій реалізації крипто-гаманця.

    Є ще ряд варіантів резервного копіювання, але вони можуть відрізнятися від клієнта до клієнта. У будь-якому випадку, одразу потурбуйтеся про бекапі, а не тоді, коли вже буде пізно. Якщо буде кілька способів створення резервних копій даних, то використовуєте їх всі.

    Але не забувайте, що ці дані не можна нікому повідомляти і передавати, бо таким чином ви віддаєте все, що у вас є (шахраям зловив вас на вудку). І зберігати їх краще поза комп’ютера або телефону.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу