Освоюємося з інтернет-грошима

3577
  • Реєстрація Ківі гаманця на сайті QIWI Wallet
  • Вхід в особистий кабінет на платіжному терміналі Ківі
  • Як користуватися Ківі — рахунки, перекази, перевірка платежів
  • Як поповнити і зняти гроші — карти Visa QIWI
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні мова знову піде про електронні гроші, але цього разу ми буде говорити про дуже «народної» системі, через яку проходить переважна кількість усіх платежів здійснюються росіянами і не тільки.

    Якщо на вулиці питати перехожих про те, якою системою електронних платежів вони користуються, то напевно найбільш частим буде відповідь — Qiwi (вхід). Це вебмастера, фрілансери, копірайтери та інші люди інтернету назвуть WebMoney, Я. Гроші, ну або Манібукерс, якщо вони гонорар отримують з-за бугра.

    Освоюємося з інтернет-грошима

    А звичайні пересічні громадяни, які частіше дивляться телевізор, ніж виходять в глобальну мережу інтернет, користуються саме Ківі-гаманець (особистим кабінетом), бо в найближчому супермаркеті буде стояти їх платіжний термінал, а за введення та оплату багатьох сервісів з вас не візьмуть жодної комісії. Якщо до терміналу топати лінь, то можна оплатити з додатка для стільникового телефону або прямо з браузера, зайшовши у свій Qiwi-гаманець.

    Немає грошей на рахунку? Не біда, можна користуватися засобами, які лежать на вашому стільниковому телефоні. І це тільки вершина айсберга тих можливостей, які надає Ківі користувачам. Є, звичайно ж, і зворотний бік медалі, але це вже кому як пощастить. Мабуть, що зараз не можливо знайти ідеальну платіжну систему, на яку не було б в інтернеті купу негативних відгуків і рекламацій. Нам же залишається лише спробувати вибрати з багатьох зол найменше.

    Реєстрація Ківі гаманця на сайті Visa QIWI Wallet

    Реєстрація спрощена до мінімуму. Правда зараз стався невеликий ребрендинг і гаманець стали називати Visa QIWI Wallet, що, однак, суті не міняє, хоча і підкреслює можливість оплати за допомогою нього покупок в будь-якому інтернет-магазині світу (як і за допомогою звичайної карти Віза).

    Ваш гаманець, як і в багатьох інших платіжних системах (наприклад, в Liqpay або Єдиному гаманці W1), прив’язується до номера мобільного телефону, який і буде служити логіном для входу в свій особистий кабінет.

    Найпростіше завести Ківі гаманець пройшовши на сторінку реєстрації (якщо вже знаходитесь на сайті, то просто натисніть на розташовану у верхній частині вікна кнопку «Створити гаманець»):

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Ввівши номер мобільного і пройшовши капчу, в наступному вікні ви отримаєте можливість придумати і ввести пароль для подальшого входу в Visa Wallet (те, що раніше гаманцем називалося). Природно, що пароль повинен бути максимально складним і зберігатися в надійному місці. Трохи нижче потрібно буде ввести код підтвердження, який прийде на вказаний при реєстрації номер стільникового (у вигляді SMS).

    Придумываем сложный пароль при регистрации в системе КивиОсвоюємося з інтернет-грошима

    Просто, швидко і ефективно. При реєстрації через QIWI-термінал ви отримуєте пін-код для входу в гаманець через термінал (пароль придумувати не треба буде).

    Даний пароль також підійде і до мобільних версій, які ви можете завантажити для свого гаджета за наведеною посиланням (власне, можна навіть спочатку завантажити додаток, а вже потім через нього зареєструватися в цій платіжній системі). Я останнім часом відібрав у сина виграний коли-то в Профіті Ipad (ну, точніше не відібрав, а успадкував, бо йому купили новий) і оцінюю роботу Ківі гаманця на ньому як цілком пристойну, у всякому разі поки що.

    Так, зміна пароля до гаманця можлива по SMS, відправленої на короткий номер 7494 з текстом PIN або в налаштуваннях вашого особистого кабінету. Зверніть увагу, що при реєстрації ви вказуєте термін дії пароля, після закінчення якого його доведеться міняти. Робиться це, природно, в цілях безпеки. На терміналі в якості пароля виступає пін-код, який ви теж можете змінити натиснувши на сторінці його введення на кнопку «Відновити PIN-код».

    В налаштуваннях (а саме в розділі «Налаштування безпеки«), за замовчуванням, у новостворюваному гаманці QIWI Wallet активна опція «Підтвердження платежів по SMS», яку я настійно не рекомендую вимикати. Для підтвердження всіх платежів вам доведеться вводити одноразовий код, безкоштовно высылаемый через СМС повідомлення. Це трохи ускладнює процес, але робить гаманець практично невразливим від шахраїв, якщо тільки не брати в розрахунок фішинг, коли ви самі їм все віддаєте.

    Настройки безопасности в платежной системе КивиОсвоюємося з інтернет-грошима

    Тут також ви можете прив’язати свою поштову скриньку, щоб потім його можна було використовувати для відновлення доступу до гаманця, наприклад, при втраті телефону. А трохи нижче ви зможете дозволити або заборонити підключатися до цього запису з мобільних додатків і з Ківі-терміналів. Якщо такими речами не користуєтеся, то галочку в полі «Доступ в терміналах qiwi з pin кодом» та «Програми visa qiwi wallet» для підвищення безпеки краще зняти.

    Передостанній пункт дозволяє відключити (шляхом зняття галочки) платежі шляхом відправки слів в SMS повідомлення, а останній дозволяє підвищити безпеку роботи зі своїм гаманцем через термінал, бо для кожної проведеної операції будуть потребувати підтвердження через прив’язаний до рахунку мобільний телефон.

    Вхід у Ківі-гаманець здійснюється за допомогою форми, що розташована вгорі головної сторінки https://qiwi.com/:

    Вход в свой кошелекОсвоюємося з інтернет-грошима

    В якості логіна при вході в систему ви використовуєте номер свого мобільного (вказаний при реєстрації), а пароль буде той, що ви придумали самі на цьому ж етапі знайомства з Qiwi. До речі, щоб отримати переклад від іншого користувача системи потрібно буде повідомити йому як раз цей номер мобільника, що трохи дивно.

    Так, входити можна ще й за допомогою своїх акаунтів в соцмережах, але тільки в тому випадку, якщо в настройках (вкладка «Налаштування гаманця» — в самому її низу) ви їх прив’язали до свого рахунку в цій платіжній системі.

    Вхід в особистий кабінет на платіжному терміналі Ківі

    Ми розглянули з вами реєстрацію через сайт W.qiwi.ru (вебинтерфейс), але спочатку система Qiwi мала і має дивовижну кількість (більше 100 000 штук) терміналів з відповідною помаранчевої пташкою на борту.

    Через цей термінал ви теж зможете зареєструватися і попасти в свій особистий кабінет, ввівши номер стільникового і прийшов на нього Пінкод. Рахунок у особистому кабінеті терміналу Ківі ідентичний і збігається з балансом в гаманці цієї платіжної системи на офіційному сайті, а пінкод служить альтернативним паролем для входу з терміналу.

    По-моєму, ця двоїстість має місце бути через об’єднання власників терміналів (Об’єднана система моментальних платежів) та компанії «Мобільний гаманець» в єдину систему. Взагалі, реєструватися і входити в свій аккаунт самі розробники радять тільки з вебинтерфейса або з мобільного додатку (з міркувань безпеки), а терміналами користуватися тільки для поповнення гаманця:

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Однак, якщо ви зареєструвалися на офіційному сайті платіжної системи, то на терміналі ви зможете отримати pin-код для входу в особистий кабінет (якщо ще не реєструвалися в цій системі, то дії виконуйте все одно ті ж самі). Для цього потрібно зайти в розділ «VISA QIWI WALLET» (середня кнопка на екрані терміналу):

    Как на терминале получить пин код для входа в личный кабинетОсвоюємося з інтернет-грошима

    Натисніть на помаранчеву кнопку «Увійти» і введіть номер мобільного, що вказували при реєстрації qiwi.com (або той, на який хочете зареєструвати новий гаманець).

    Вход через терминал КивиОсвоюємося з інтернет-грошима

    Якщо такий номер телефону ще не був зареєстрований у системі, то на платіжному терміналі вам буде запропоновано натиснути на кнопку для висилки пінкод у вигляді SMS повідомлень:

    Выслать пин код для входа в платежный терминалОсвоюємося з інтернет-грошима

    Пін-код отримали, ввели і все — ви увійшли в свій особистий кабінет через термінал, який намертво пов’язаний з гаманцем (в останній входять через сайт або мобільний додаток). Можна виробляти потрібні вам дії. Якщо ж ви входите у вже створений раніше гаманець, то введення пін-коду потрібно тільки при виконанні вже конкретних операцій з рахунком (крім платежу готівкою). Загалом-то, все просто.

    Як я вже говорив, кількість платіжних терміналів дуже велика, але все ж коштують вони не на кожному кроці, тому для пошуку адреси найближчого терміналу Ківі можете скористатися схемою їх покриття, яка визначить ваше поточні розташування і покаже всі термінали наявні поблизу.

    Все це відображається на тлі карт Google або карт Яндекса (за вибором), якими вміють користуватися всі:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Як ви переконалися, ця система платежів не вимагає від вас вводити при реєстрації або для здійснення платежів свої паспортні дані — досить номера стільникового телефону, який не завжди буде прив’язаний до реальної особистості (наприклад, на Україні, як я розумію, можна купити сімку без зазначення паспортних даних). Це привертає до неї додаткових відвідувачів, які не хочуть світитися з різних причин. На цей вогник злітається і безліч шахраїв.

    Як користуватися Ківі — рахунки, перекази, перевірка платежів

    Анонімність QIWI є як позитивною, так і негативною рисою цієї системи. Звичайно ж, вона не стане російським аналогом Паер Гаманцю з її реальною анонімністю і невхождению в правове поле США та інших держав, але все ж у ній можна вимкнути підтвердження по СМС, а заховати айпішнік для досвідченого махінатора зовсім не складно.

    Змінити статус свого гаманця з анонімного на индентифицированный має сенс для підвищення лімітів на висновок і на залишок на балансі (у анонімного рахунку ці ліміти досить низькі). Зробити це можна знову в налаштуваннях на вкладці «Налаштування гаманця»:

    Настройки кошелька (анонимность)Освоюємося з інтернет-грошима

    Комісію за переклади на гаманці інших користувачів в цій системі не стягують. Власне, як і за багато інші способи перекладу:

    Перевод денег на другой кошелек в этой платежной системеОсвоюємося з інтернет-грошима

    Причому, для перекладу досить буде вказати лише номер мобільного телефону одержувача, який, у загальному-те, може бути і не зареєстрований у Ківі. На його мобільний впаде SMS з зазначенням суми переказу і адреси сайту, де він зможе його отримати, пройшовши трохи вище описану просту процедуру реєстрації:

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Працювати зі своїми грошима ви зможете не тільки через вебинтерфейс або мобільний додаток, але і за допомогою відправки SMS-повідомлення на короткий номер 7494. Трохи вище я згадував про зміну пароля для входу в Wallet з допомогою відправки СМС, а на цій сторінці ви зможете дізнатися про всі SMS командах з управління вашим рахунком у Ківі та здійснення простих платежів.

    Таким чином можна відновити пароль та пін-код для доступу до особистого кабінету з терміналу), класти гроші на стільниковий, поповнювати свій WebMoney гаманець (тільки рублевий), заблокувати карту QIWI Visa Plastic і багато іншого.

    Перевірка платежу на сайті Qiwi.ru можлива на цій сторінці. Якщо ви взяли квитанцію у платіжного терміналу, то достатньо буде заповнити поля наведеної форми перевірки. Якщо ж квитанцію не взяли або вона почила в бозі, то в цьому випадку питання вирішується через службу підтримки.

    Ну, а якщо ви спромоглися до цього створити Ківі гаманець, то ніхто не заважає вам зайти в розділ «Звіти«:

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Як я вже говорив на початку статті, існує кілька варіантів оплати рахунків за допомогою цієї платіжної системи:

  • Готівкою Через термінал. При виборі способу оплати вам достатньо виставити рахунок за оплату товарів або послуги, а потім знайти адресу найближчого платіжного терміналу до вашого будинку і, увійшовши в свій особистий кабінет з допомогою наявного пін-коду, знайти виставлений до оплати рахунок і ввести гроші в купюроприймач. Решту можна буде кинути на баланс свого мобільника. Але краще один раз побачити, ніж сто разів почути:

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

  • Виставлений рахунок можна оплатити віртуальними грошима безпосередньо з вашого ківі-гаманця з прив’язаною до нього банківської карти або ж з балансу вашого стільникового телефону, на випадок, якщо віртуальних коштів не залишилося, карти немає, чи на ній немає готівки, а на вулиці мерзопакостная погода не дозволяє навіть помислити про похід до найближчого платіжного терміналу. Робиться це досить просто:
    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>
  • Я не дуже багато спілкуюся в соціалках, але тим не менше, існують програми для соціальних мереж: Вконтакте, Однокласники і Фейсбук, які по ідеї теж дозволяють оплачувати рахунки, окрім того, що за допомогою них можна набувати у цих мережах соцвалюту:

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

  • Як поповнити і зняти гроші — карти QIWI Visa і Card Plastic

    Тепер що стосується введення і виведення грошей з QIWI Wallet. При введенні (поповнення) через платіжний термінал (поповнення рахунку) суми понад 500 рублів — комісія не призначається, що і призвело в підсумку до такої популяризації цієї платіжної системи серед населення:

    Как пополнить Киви кошелекОсвоюємося з інтернет-грошима

    Крім терміналів існує вагон і маленький візок інших способів поповнити Ківі гаманець. Краще всього починати розгляд з тих, які мають нульову комісію за введення засобів і дозволять покласти гроші на рахунок не сплачуючи нічого зайвого.

    Зняти гроші зі свого рахунку можна буде теж різними способами, але зовсім без комісії здійснити виведення коштів з Ківі вийде тільки, якщо ви замовте їх фірмову картку QIWI Visa Plastic (платежі з картки проходять без комісії, але за зняття в банкоматі грошей заплатити таки доведеться). Взагалі, можна виводити через системи миттєвих платежів, банківські реквізити або ж на платіжні картки:

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Повний список ви знайдете в своєму особистому кабінеті на вкладках «Перевести» і «Вивести».

    Є досить привабливий спосіб виводу — фірмова карта QIWI Visa Plastic (QVP). З неї можна оплачувати покупки як в інтернеті, так і в звичайних магазинах, при цьому комісія за це стягуватися не буде. Таким чином виходить своєрідний спосіб виведення коштів без комісії. Причому ви можете замовити на цій сторінці картки трьох видів:

    Разновидности пластиковых карт КивиОсвоюємося з інтернет-грошима

    Особисто я замовив найпростішу (класичну). В техпідтримці запевнили, що нею можна буде запросто розраховуватися в магазинах, незважаючи на відсутність чіпа. Хоча, напевно, треба було не скупитися і замовити QIWI Visa Plastic з чіпом, але вже «пізно метатися». Подивимося на ту, що прийде поштою.

    Як я вже говорив, комісія не береться, якщо ви з неї будете оплачувати покупки (виходить якийсь аналог кешбека при оплаті все чого завгодно), але от при знятті з неї грошей готівкою через банкомати з вас утримають два відсотки (але це ще небагато, бо в Яндекс Гроші за зняття в банкоматі з їх картки беруть аж три відсотка).

    В іншому ж це реальна пластикова карта, оплату за якої від вас візьмуть скрізь, де приймають Візу. От тільки для її отримання потрібно буде порушити свою анонімність, вказавши паспортні дані:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Якщо будете замовляти доставку поштою Росії, то вона вам обійдеться всього лише в 100 рублів (змінюється через два роки), що зовсім не багато. І що особливо приємно — рахунок цієї пластикової карти об’єднаний з вашим балансом QIWI Wallet, який ви завжди зможете оперативно поповнити з найближчого платіжного терміналу.

    Якщо вам цікаві тільки покупки в інтернет магазинах, то можна буде не морочитися з пластиком (за який ще потрібно платити і чекати його доставки), а просто отримати реквізити картки Віза, які потрібно буде ввести при оплаті товару або послуги в інтернеті. Замовивши карту QIWI Visa Card (QVC), ви тут же отримаєте SMS повідомлення з її реквізитами, якими відразу ж зможете користуватися для покупок:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Точніше, в SMS буде відображено її повний номер, а всі інші реквізити (термін дії та код безпеки) ви зможете побачити на офіційному сайті Ківі (якщо СМС не прийшла, то на вкладці «Вислати реквізити» можна замовити її повторну відправку).

    Сума на цій картці буде дорівнює сумі на вашому Ківі гаманці і ніякої комісії за її випуск і здійснюються через неї платежі не стягується, що робить її реально приємним і зручним додатком, що дозволяє купувати не тільки на сайтах рунета, де встановлено скрипт прийому платежів від цієї системи, але і взагалі в будь-якому інтернет-магазині або сервісі світу, де приймаються до оплати картки Віза.

    Краса — отримуєте практично без комісії і без зазначення паспортних даних анонімний інструмент для оплати чого завгодно і де завгодно, а гроші можна без відсотків покласти на рахунок у найближчому платіжному терміналі. Правда, якщо на вашому QIWI-гаманець є пристойна сума, то платити безпосередньо з картки (без прошарку у вигляді Пайпала або Google Checkout) досить-таки ризиковано.

    Але на цей випадок є варіант віртуальної карти під назвою QIWI Visa Virtual (QVV). При оплаті з якою з вас буде стягуватися комісія в розмірі 2.5%, але зате її баланс не буде пов’язаний з балансом вашого гаманця — скільки потрібно заплатити, стільки на неї і переведете. Виходить своєрідна прошарок, правда за спокій доведеться доплатити.

    Пам’ятайте я розповідав вам, як досить клопітно підключати платіжну картку до системи Пайпал з-за необхідності її верифікації. Так ось до PayPal можна запросто прив’язати карту Visa Card від Ківі з наведеної нижче інструкції:

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Ще однією цікавою особливістю цієї платіжної системи є можливість приймати платежі на своєму сайті за допомогою QIWI. Це досить зручно, бо будь-покупець вашої послуги або товару може сплатити його або віртуальною готівкою зі свого гаманця, або піти в найближчий маркет і кинути гроші в термінал, або трохи полегшити баланс рахунку на своєму мобільнику.

    Є вже готові рішення для популярних безкоштовних і платних CMS (движків).

    Для того, щоб починати приймати платежі на своєму сайті, потрібно буде пройти процес реєстрації в партнерській програмі на цій сторінці. При цьому у вас буде два варіанти на вибір:

  • Іменний гаманець — гроші будуть капати на ваш рахунок за винятком одного відсотка комісії (оплата з рахунку мобільника для ваших користувачів буде недоступна), а для їх виводу ви зможете скористатися наступними варіантами:
  • CONTACT, Unistream і Anelik – комісія від 2 до 2,5%
  • На банківський рахунок РФ – комісія від 0% (ТКС-Банк) до 2% (Альфа-банк)
  • На банківські карти Visa РФ і ближнього зарубіжжя – комісія 2% + 20 р. по Росії і 2% + 40 р. в інші країни
  • в Webmoney (WMZ) – комісія 2%
  • Прийом платежів — тут вже все по-дорослому. Укладається договір, за яким всі платежі транзитом потім йдуть на ваш розрахунковий рахунок. Комісія при цьому не є фіксованою і обговорюється окремо.
  • Ну ось, мабуть, і все, що я хотів розповісти про цю найпопулярнішу в Росії платіжну систему.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу