Освоюємося з інтернет-грошима

3216
  • Що таке криптовалюта і навіщо вона потрібна
  • Чому вона називається і як це працює
  • Список найпопулярніших криптовалют на 2017 рік
  • Майнінг, біржі і калькулятори крипто-валют
  • Варто здійснювати операції з коинами
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Тема сьогоднішньої статті – криптовалюта, що привертає до себе увагу публіки не перший рік. Нижче ми поговоримо про її сутність, видобутку, познайомимось з технологією, біржами та калькуляторами.

    Взагалі, криптовалюта явище нещодавнє (в 2009 році все почалося), але зараз вже дуже щільно завоювало інтерес «просунутої частини людства». Чому? Ну, причин багато. Наприклад, як вам те, що у такої платіжної системи взагалі немає і не може бути власника і навіть адміністратора (самокерована система).

    Ще в ній відсутні або дуже низькі комісії на перекази, знову ж таки в силу відсутності господаря, якому потрібно віддавати в кишеню. Крім цього, більшість крипто-систем анонімні, що теж приваблює певні верстви суспільства.

    Освоюємося з інтернет-грошима

    Ну і, звичайно ж, дуже вагомим магнітом є можливість на цьому заробити, і не тільки спекулюючи на курсі криптовалют. Є ще й такий спосіб заробітку як Mining — тут платять за надання обчислювальних потужностей (наприклад, свого ПК або спеціально зібраної обчислювальної системи) для видобутку грошових одиниць і проведення транзакцій (переказів).

    Але про все по порядку. Сьогодні ми поговоримо про те, що взагалі таке криптовалюта (простими словами постараюся пояснювати, зрозумілими всім), як вона з’явилася і як їй можна користуватися сьогодні, який її поточний курс, якими біржами кріптовалюти варто користуватися, що потрібно для майнінг, в якому місці краще проводити обмін і де знайти найточніший калькулятор курсу?

    Що таке криптовалюта і навіщо вона потрібна

    Коли з’явилися перші електронні гроші, люди почали здійснювати безліч платіжних операцій в Інтернеті. Зрозуміло, адміністратори платіжних систем вирішили не упускати вигоду з рук і призначили комісію за кожен пройдений переклад або обмін, особливо сильно комісії відчувалися при перекладі електронних грошей в реальні.

    Просунуті користувачі мережі задалися питанням: «Як зробити платіжні операції безкомиссионными?», почали пропонувати різні варіанти. У 2009 році анонім Сатоши Никамото реалізував власне бачення вирішення поставленої проблеми: він запропонував випустити інформаційну валюту, нічим не забезпечену, але здатну бути унікальним засобом обміну. Валюта отримала назву «Биткоин».

    История биткоина - первой в мире криптовалютыОсвоюємося з інтернет-грошима
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Будь юзер міг (і може досі) створити собі крипто-гаманець і здійснювати через нього платіжні операції, не сплачуючи жодної комісії системі (правда, для збільшення швидкості транзакції все ж доводиться сплатити комісію, але вона все одно виходить невеликий). Тобто комісія не є обов’язковою, але при його сплаті підвищується час проведення транзакції (перекладу).

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Щоб ліквідувати спроби шахрайства, абсолютно всі операції було вирішено афішувати у відкритому доступі — кожна людина, що користується криптовалютой, має можливість побачити, на який гаманець і в якій кількості були переведені биткоины. Правда, не факт, що выудите з цієї інформації ПІБ, швидше навпаки, бо система по-справжньому анонімна.

    Криптовалюта не забезпечена золотими резервами або економікою будь-якої держави, проте має певний курс, який постійно змінюється, і котирується на біржі. Чим більше людей використовують биткоины як засіб обміну, тим вищий курс, оскільки популярність інформаційних грошей підвищується, а їх загальна кількість строго обмежена. Наприклад, у разі биткойна, відповідно до алгоритму його реалізації, більше 21 мільйона грошових одиниць створити не можна. Поки що це число не досягнуто, який стане курс після видобутку останнього биткоина – невідомо.

    Взагалі треба розуміти, що творці кріптовалюти були стурбовані тим, щоб вона стала віртуальним аналогом золота. Саме під це була заточена математично-криптографічний модель її реалізації. Її загальний запас повинен бути обмежений, видобуток нових грошових одиниць складна (майнеры ведуть ресурсномісткий перебір чисел, хеш яких впишеться в певний шаблон — що таке хеш і хешування читайте за наведеним лінком) і немає ніякої можливості це обійти (друкувати нові гроші).

    І найголовніше — у будь-якої подібної системи крипто-валюти не може бути не то що хазяїна, але навіть зовнішнього або внутрішнього адміністратора. Вона нікому не належить, і тому в ній майже немає комісій за переклади. Система управляється тим алгоритмом, що в неї закладено, і ніхто (ні суди, ні чиновники, ні особи при виконанні) не зможу втрутитися в її роботу. У цієї свободи є й зворотна сторона, але саме це і відрізняє биткоины, лайткоины та інші коін від будь-яких інших типів електронних грошей.

    Чому криптовалюта так називається і як це працює?

    Очевидно, що назва походить від слів — криптографічний валюта. Насправді шифрується (криптографія — це галузь науки, що вивчає методи защифровывания і расшифроваывания інформації) в подібній системі далеко не всі, але багато. Криптографія використовується для захисту ланцюжка проводяться транзакція, тобто самого цінного, що є в цій системі, а саме бази даних з усіма операціями виробленими з грошовими одиницями.

    Давайте я стисло окреслю структуру будь кріптовалюти (а їх зараз крім биткоина вже досить багато розвелося), щоб вам було зрозуміло її корінна відмінність від усього, що було раніше:

  • Криптовалюта не має ніякого єдиного адміністратора (ні внутрішнього, ні зовнішнього). Це повністю самоорганізована і не залежить від кого б то не було систему.
  • Немає якогось центрального сервера, на якому зберігалася база даних з усіма транзакціями (перекладами) в системі (це в битторенте — децентралізована система). Справа в тому, що копії бази транзакцій мають всі учасники системи і вони постійно один з одним автоматично звіряються за спеціальним алгоритмом. І реалізовано це все на основі технології під назву блокчейн. Сама по собі ця технологія представляє, мабуть, навіть більший інтерес, ніж створена на її базі крипто-валюта.
  • Так як копія бази є у всіх учасників, то кожен може при бажанні, відстежити будь-який платіж в системі. Але відстежити — це не значить отримати. Це як у музеї — дивитися можна, а чіпати не можна.
  • Всі платежі в системі підписуються (зашифровыются) секретним ключем, доступний тільки власнику грошей. Кожен учасник системи отримує в своє розпорядження певну адресу (по суті гаманець) і секретний ключ (по суті пароль). Всі транзакції таким чином шифруються.
  • Додавання в базу нового блоку відбувається узгоджено в момент видобутку майнером чергової грошової одиниці даної крипто-валюти (биктоине складність розрахунків вибирається такою, щоб нова грошова одиниця з’являлася приблизно раз в 10 хвилин). У цей момент у всі распредленные бази додається ця інформація, а разом з нею інформація про всіх здійснених до цього моменту перекладах (транзакцій).
  • Комісія в системі сплачується в основному, щоб прискорити переклад грошей, а так ніяких додаткових поборів немає.
  • Щоб зламати таку систему потрібно мати доступ як мінімум до половини всіх комп’ютерів беруть участь у її підтримці, а їх вже сотні тисяч, що робить злом малоймовірним.
  • Черговий блок в базі транзакцій (ланцюжку блоків — блокчейне) містить інформацію про те блоці, що йшов перед ним (використовується його унікальний хеш, який служить гарантією цілісності, як при скачуванні файлів через битторент) і так далі. Суть в тому, що для підробки платежу потрібно підробити весь ланцюжок блоків зберігається в розподіленій базі (на тисячах комп’ютерів), а це дуже затратно, вимагає доступу до цих комп’ютерів і робить такі дії безглуздими.
  • Які особливості є у кріптовалюти порівняно із звичайними грошима

  • Анонімність — на основі технології блокчейн можна створити при бажанні по справжньому анонімну систему. Однак, це палиця про два кінці. Така анонімність мало кому потрібна, а от проблеми з відновлення доступу до свого рахунку можуть виникнути у кожного (втрата адреси або пароля, наприклад). І вам тут вже ніхто не допоможе, бо вас ніхто не знає (не вийде як у банку прийти з паспортом і відновити момент).
  • Простота — в системі просто працювати, не потрібно платити великих комісій і не потрібні додаткові посередники при серйозних угодах. Ніхто не відкличе отримані вами гроші і не зможе опротестувати переклад. Знову ж, зворотний бік такої простоти теж є — ваші помилки при перекладі теж виправити не вдасться.
  • Незабезпеченість кріптовалюти — по суті ці гроші нічим не забезпечені (ні золотом, ні підтримкою держави за ними стоять). Фактично вони забезпечені тільки інтересом до них користувачів. Поки є інтерес — курс цих віртуальних грошей буде зростати. Інфляції вдається уникнути обмеженням загальної кількість грошових знаків та складності видобутку нових (той самий майнінг, про який мова піде нижче).
  • Безпека — система надійна захищена від втручання як із зовні, так і зсередини. Щоб щось поміняти в розподіленій базі, потрібно буде мати доступ до більшої половині їх копій розкиданих по всьому світу, а це практично нереально. Однак, така захищеність забезпечується тільки при великому числі учасників і знаходженні копій баз (блокчейнов) в різних рук. Молодим криптовалютам цього досягти виходить не відразу. Таких проблем немає, напевно, мабуть, тільки у биткоина.
  • Список найпопулярніших криптовалют на 2017 рік

    Відразу хочу попередити, що під крипто валюту дуже часто маскуються так звані хайпи (піраміди типу МММ). В принципі, їм все одно під що маскуватися, але зараз биткоиниы, блокчейн і крипто-гроші на слуху, тому вони вміло користуються ажіотажем.

    Розпізнати хайпи (високо ризиковані схеми заробітку з неминучим кінцем) не так щоб було і складно, особливо, якщо ви прочитали текст представлений вище. Але все ж на всякий випадок поясню.

    Як відрізнити хайп (піраміду) від реальної крипто-валюти:

  • Тільки в хайпи має місце централізований випуск грошових одиниць (контрольована кимось емісія). В системі реального блокчейна все обговорюється заздалегідь (при запуску) і потім вже ніхто не може за своїм бажанням випустити додаткові грошові одиниці (їх можна буде тільки добувати — майнить).
  • Тільки в хайпи вам будуть обіцяти якийсь прогнозований дохід. Курс реальної кріптовалюти неможливо контролювати. Він може різко впасти і це буде цілком нормальним явищем. Лише в хайпи все спочатку дуже здорово і стабільно росте, щоб потім різко взагалі стати нічим.
  • Гроші зароблені в хайпи можна буде обміняти на щось інше тільки у внутрішньому обміннику системи (це не вільно конвертована валюта). З реальними ж криптовалютами працюють багато сторонніх обмінники:
  • 24PayBank
  • Ramon Cash
  • 60сек
  • Ychanger
  • Platov
  • BaksMan
  • ProstoCash
  • Рейтинг криптовалют — 10 самих популярних

    Насправді рейтинг постійно змінюється і нижче я навів список найбільш стабільних валют в Топі. Найчастіше основним принципом ранжирування в таких рейтингах є капіталізація альткоина (монети).

    Наприклад, за цим принципом в реальному часі відображається Топ 100 і повний список всіх криптовалют на офіційному сайті CoinMarketCap:

    Рейтинг криптомонетОсвоюємося з інтернет-грошима

  • Крипто-валюта биткоинОсвоюємося з інтернет-грошима
    Bitcoin (BTC) — найпопулярніша зараз грошова система заснована на технології блокчейн (ми говоримо крипто-валюта, а маємо на увазі біткойн). Власне, з неї все і починалося в 2009 році. Зараз биткоин вже вийшов за рамки стартапу і його приймають у багатьох місцях як засіб оплати (його реальна капіталізація наблизилася до 20 мільярдів доларів — це вже не міхур на порожньому місці). Курс її до долара зараз дуже високий, і дуже здорово на ньому заробили ті, хто прикупив Bitcoin хоча б кілька років назад (див. скріншот на початку статті з графіком зростання курсу).
  • Крипто-деньги Bitcoin CashОсвоюємося з інтернет-грошима
    Bitcoin Cash (BCC) — відокремився від основної гілки блокчейна биткоина 1 серпня 2017 року і вже через кілька днів посів третє місце серед усіх крипто-валют по капіталізації. Поділ відбулося через бажання позбутися від деяких недоліків биткоина в новій гілці, а саме підвищити кількість проведених транзакцій в секунду (збільшити максимальний розмір блоку) і безпека, а так само оптимізувати код для підвищення масштабованості і безпроблемного зростання числа учасників.
  • EthereumОсвоюємося з інтернет-грошима
    Ethereum (ETH) — вимовляється як эфириум (грошові одиниця називають ефірами).

  • Наймолодша (дата народження — літо 2015 року) та найбільш успішна розробка на базі технології блокчейн.
  • Багато її називають розвитком биткоинов. Система працює все на тому блокчейне, але із значно розширеними можливостями.
  • Позиціонується Ethereum як платформа для «розумних контрактів» (будь-якого виду угод без посередників з будь-якими видами активів — гроші, цінні папери, що ще). Хоча, основне застосування система знайшла, звичайно ж, як криптовалюта.
  • Капіталізація це бренду вже перевищує капіталізацію биткоина, хоча той набагато старше эфириума. Перспективи подальшого розвитку вельми райдужні і не тільки в якості платформи для крипто-валюти.
  • Особливістю эфириума є ще й те, що майнінг для підтримки безпеки системі потрібен тільки на початковому етапі.
  • Ethereum Classic (ETC)Освоюємося з інтернет-грошима
    Ethereum Classic (ETC) — відгалуження від основної системи, створене незгодними з новою політикою ідеологів эфириума. Теж, до речі, вельми успішний проект з капіталізацією в кілька мільярдів доларів.
  • Litecoin (LTC)Освоюємося з інтернет-грошима
    Litecoin (LTC) — ця криптовалюта (вимовляється як лайткоин) зародилася в 2011 році і стала по суті клоном Биткойна, але з рядом поліпшень, які і забезпечили цій системі популярність. У Лайткоине вдалося вирішити проблему з масштабністю притаманну Биткоину, а саме обмеженої кількості трансакцій (операцій, переказів) вироблених в секунду. В результаті транзакції тут проходять в рази швидше і саме це подобається користувачам. Якщо биткоин порівняти з золотом, то Litecoin — це срібло (запасів і більше вартість нижче).
  • Ripple (XRP)Освоюємося з інтернет-грошима
    Ripple (XRP) — ще одні успішний проект, який по капіталізації відстає тільки від биткоина і эфириума. В основі лежить розподілений протокол (схожий на блокчейн), але серйозно відрізняється від звичного (це більше схоже на децентралізовану бухгалтерську книгу). Тут немає майнінгу взагалі, перекази проходять досить швидко і практично без витрат. Взагалі, Ripple — це просто мережевий протокол, який можуть використовувати всі бажаючі для здійснення гарантованих операцій. Але на його основі створено криптовалюта під назвою XRP, яка є рідною для системи. А взагалі, Ripple — це набагато більше, ніж просто гроші…
  • Криптовалюта Dogecoin (DOGE)Освоюємося з інтернет-грошима
    Dogecoin (DOGE) — чергова репліка биткоина (точніше лайткоина) істотно перероблена. Догкойн з’явився в 2013 році ніби як жартома (назва походить від інтернет мема Doge), але став досить популярним. Відрізняється дуже великим (необмеженим) кількістю грошових одиниць (вони називаються Doge) і їх вкрай низькою вартістю (що цілком логічно). Комісія в системі вкрай низька + ця крипта досить часто бере участь у всіляких благодійних заходах.
  • Peercoin (PPC)Освоюємося з інтернет-грошима
    Peercoin (PPC) — один з клонів биткоина з цілим рядом удосконалень. Наприклад, в Пиркоине істотно підвищена безпека, а також спрощений процес майнінгу що знижує загальне енергоспоживання підключених до системи обчислювальних ресурсів. Так само від биткоина його відрізняє відсутність анонімності, істотно більш низька поширеність цієї криптографічного валюти, а так само висока волотильність (коливання курсу). Перспективи системи не настільки райдужні як у тих, хто займає вищі місця в нашому рейтингу.
  • Dashcoin (DSH)Освоюємося з інтернет-грошима
    Dashcoin (DSH) — схожий на попередню валюту, але тільки тут реалізована анонімність. Ви її могли ще знати під іменами Xcoin або Даркойн. При цьому залишилася більш низька енергоємність майнінгу, висока захищеність. Частка серед інших криптографічних грошей у цієї системи не надто велика, але капіталізація цілком собі пристойна.

  • Монеты Primecoin (XPM)Освоюємося з інтернет-грошима
    Primecoin (XPM) — клон биткойна, в якому замість перебору чисел в пошуках потрібного хеш майнеры (добувачі грошових знаків) виробляють більш корисні науці обчислення шукають псевдопростые числа). Так само система Праймкоин швидше за свого «батька» у десять разів, майнеры отримують оплату в залежності від складності виконаного завдання, а загальне число грошових одиниць спочатку не було обмежено, але їх поява регулюється алгоритмічно, що теж робить цю криптографічну валюту схожою на золото.
  • Monero (XMR)Освоюємося з інтернет-грошима
    Monero (XMR) — система працює на основі протоколу CryptoNote і має свої особливості. Наприклад, у неї немає обмеження кількості грошових одиниць, щоб майнінг завжди підтримував систему. До речі, особливістю майнінгу саме цієї кріптовалюти є те, що бажано участь в розрахунках не тільки відеокарт, але і процесора. І ще у неї дуже великий обсяг даних, переданих з транзакціями (мало не на порядок більше, ніж у биткоине).
  • Природно, що цей рейтинг не претендує на істину в останній інстанції. У кожного свої уподобання, нюанси і бажання. Комусь хочеться заробити на швидко зростаючих крипто-валютах, а комусь цікавий майнінг. Комусь важлива анонімність, а комусь- підвищена безпеку, швидкість роботи або відсутність комісії. Подивитися поточні курси популярних валют можна на цій сторінці (по суті, це теж своєрідний рейтинг популярності).

    Майнінг, біржі і калькулятори криптовалют

    В процесі роботи з інформацією криптосистемам потрібні значні комп’ютерні потужності. Оскільки сьогодні биткоин, эфирум, лайкоин та інші коін вимагають для своєї роботи величезних обчислювальних потужностей. Де їх взяти?

    Майнінг — що це таке

    У більшості систем криптовалют передбачений процес видобутку грошових одиниць шляхом проведення ресурсномістких розрахунків. Цей процес називають майнингом (я про це вже досить докладно писав у наведеній статті. По суті, звичайний власник ПК може віддати частину потужності відеокарти або процесора комп’ютера для вирішення задач, пов’язаних з криптовалютой. В якості винагороди він буде отримувати певні частки коін за кожну добуту грошову одиницю.

    Щоб заробити на майнинге, необхідно звернутися на який-небудь сайт де збираються інші манімейкери, подібних ресурсів в мережі багато, завантажити програму, встановити, визначити максимальну потужність, яку ви готові пожертвувати, і приступити до роботи. Комп’ютер буде виконувати все самостійно, справа людини – спостереження з боку.

    Роки три-чотири тому, коли йшов колосальне зростання популярності биткоинов, а їх курс стабільно рухався вгору, досвідчені ділки в США і Європі створювали так звані майнінгові ферми: встановлювали безліч спец-комп’ютерів тільки для видобутку кріптовалюти. Потім був спад інтересу, але зараз на тлі зростання курсу биткоина про майнинге знову активно згадали.

    Біржі криптовалют – заробіток на спекуляціях

    Отже, один варіант заробітку на биткоинах – майнінг – ми проаналізували, але є й інше, не менш прибутковий напрямок. Справа в тому, що криптовалюта котирується на біржі, її можна купувати і продавати, розраховуючи на отримання прибутку. Раніше, в циклі статей про Форексі, ми писали про методи графічного аналізу , якщо ви їх успішно освоїли – можете застосовувати і в спекуляціях биткоином.

    На скріні нижче наведено курси биткоина, за якими його можна купити на момент написання статті, за вісім років курс виріс з декількох центів до трьох тисяч доларів:

    курс криптовалютыОсвоюємося з інтернет-грошима

    Мережа рясніє прикладами того, як молоді люди купували биткоины (криптовалюту) на зорі їхньої популярності і продавали через кілька років, заробляючи колосальні стану.

    У статті, присвяченій графічним методам аналізу на Форексі, ми вчилися торгувати в каналах. Ця методика доводить свою ефективність і в випадку з криптовалютой.

    На жаль, найбільші брокери (хто це такі?),хоча Альпарі начебто рухається в цьому напрямку, поки що не поспішають включати криптовалюту в список своїх інструментів, тому знайти якісний сервіс в мережі виявляється не так вже й легко.

    З спеціалізованих бірж кріптовалюти можна порекомендувати:

  • BitexBook
  • Binance
  • BitMEX
  • EXMO
  • LocalBitcoins
  • Трохи кріптовалюти (сатоши) можна заробити так само на так званих биткоин-кранах, про яких йдеться в наведеній статті. Але це баловство.

    Калькулятор криптографічних валют

    Сьогодні кріптовалюти не обмежуються одними лише биткоинами, є ще безліч різних варіантів, наприклад, додекоины, лайткоины і так далі. Для зручності ведення фінансових операцій в Інтернеті були створені калькулятори, які підраховують суму обміну за поточними ринковими курсами. Цілком відповідну програму з простим інтерфейсом можна знайти тут.

    Виглядає калькулятор так:

    калькулятор крипто-валютыОсвоюємося з інтернет-грошима

    Спочатку ми вибираємо криптовалюту, потім вводимо її суму. Фізичні особи рідко оперують цілими биткоинами, використовуються, в більшості випадків, його соті або тисячні частки. Другий етап – вказуємо валюту, в якій хочемо побачити конвертоване значення. Третє отримуємо результат. Давайте порахуємо скільки коштують в рублях десять биткоинов:

    10 биткоинов в рублиОсвоюємося з інтернет-грошима

    Курс показується ринковий, якщо трохи почекати, він оновиться, оскільки котирування не стоять на місці і постійно змінюються. Стрілочка відображає динаміку: зростає ціна або падає відносно попереднього значення.

    Варто здійснювати операції з коинами

    Владні структури більшості країн відносяться до биткоинам та іншим коін досить негативно: надто вже ця валюта анонімна, не вийде відстежувати відмивання грошей чи інші кримінальні процеси, якщо вирішити її суспільного використання. Внаслідок цього багато інтернет-магазини не приймають криптовалюту.

    Якщо ви знайшли безпосереднє застосування коін, або якщо ви хочете спекулювати ними на біржі – можна кидатися у вир з головою і викачувати з кріптовалюти величезні капітали (поки ще не пізно), але якщо оптимальної форми використання інформаційних грошей у вас немає – не варто з ними зв’язуватися.

    Більше інформації по роботі з Bitcoin і їх заробітку ви зможете отримати в наведених нижче публікаціях. З них ви довідаєтеся як:

  • Відкрити Bitcoin гаманець на офіційному сайті і зберігати там свої гроші
  • Купувати на біржі або заробляти биткоины
  • Відстежувати курс Биткоина до світових валют і заробляти на цьому
    bitcoin price chartОсвоюємося з інтернет-грошимаbitcoin price chartОсвоюємося з інтернет-грошима
  • Налаштувати Bitcoin-майнінг і почати на ньому заробляти
  • Використовувати Биткоин-крани для отримання биткоинов на свій рахунок
  • Обмінювати криптовалюту в кращих биткоин-обмінниках
  • За іншим криптоденьгам матеріали знаходяться ще поки в плані написання.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу