Просуваємо свій сайт

2216
  • Що таке анкор і які вони бувають
  • Облік анкорів Гуглом у внутрішніх посиланнях
  • Анкор листи — які вони повинні бути
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу поговорити про таку річ, як анкор посилання, який, по своїй суті, є нічим іншим, як просто її текстом, тобто тим, що стоїть між відкриваючим і закриваючим тегом гіперпосилання A.

    Анкор, при всій своїй простоті технічної, викликає величезну кількість питань і спорів у оптимізаторів, бо саме тексти посилань є предметом так званого посилального (анкорного) ранжирування в пошукових системах.

    Просуваємо свій сайт

    Я не можу спиратися на власний досвід в цьому питанні, бо для цього потрібно мати в загашнику великий досвід просування значної кількості сайтів або ж ряд поставлених по даній тематиці експериментів. Ні того, ні іншого у мене немає, тому, розповідаючи про анкор, я буду спиратися на думку ряду експертів, які вважаються в даній темі (посилальне ранжування) авторитетними фахівцями.

    Загалом-то, передумовою до написання цієї замітки послужило те, що я практично одночасно натрапив на кілька публікацій фахівців, авторитетних у області просування сайтів, і всі ці матеріали в тій чи іншій мірі стосувалися саме анкорів. Але давайте поговоримо про все по порядку, і спочатку дамо чітке визначення цьому терміну.

    Що таке анкор і які вони бувають

    Анкор в Seo позначає дуже банальну річ — текст посилання. Як ви пам’ятаєте, щоб створити гіперпосилання, в мові Html використовується спеціальний тег A і атрибут Href, в якому прописується Url адреса сторінки або іншого типу документа, на який буде вести дана гіперпосилання.

    У наведеному прикладі анкором є фраза «Просування і розкрутка».

    Просування та розкрутка

    Цей текст враховується пошуковими системами при ранжуванні і визначенні релевантности документа вашого сайту того пошуковому запиту, за яким ви хочете просунутися в Топ видачі. Такий тип ранжирування ще називають посиланнями.

    В Seo прийнято називати сайт, проставляющий посилання, донором, а той ресурс, на який вона веде — акцептором. Всі посилання, проставлені на ваш ресурс з інших, а також внутрішні посилання зі сторінок вашого ж власного ресурсу, будуть враховані пошуковими системами.

    Чим більше посилань (зовнішніх), тим краще. Причому, якщо ви хочете наростити Тіц, то краще всього, якщо вони будуть з різних доменів, але мають ту ж саму тематику, що і у вашого ресурсу.

    Недооцінювати вплив анкорів на успішність просування сайту не варто, бо це один з трьох найважливіших чинників ранжирування, на які спираються пошукові системи (є ще фактор внутрішньої оптимізації та поведінкові фактори, про які зараз так багато говорять).

    Всі тексти посилань, проставлених на сторінку вашого проекту, підшиваються пошуковцями в так званий анкор лист і є своєрідним доповненням до тексту статті. Таким чином, документи можуть брати участь у ранжируванні по запитам, які навіть не згадуються в мета тегу Title або його вміст, а тільки присутні в анкор-листі.

    В такому випадку, в пошуковій видачі буде написано «Знайдений за посиланням»:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Але що саме враховується пошуковими при аналізі посилальної маси, проставленою на той чи інший документ у мережі? Враховуються дві речі:

  • Статична вага передається посиланням. На основі цього розраховуються для всіх сторінок інтернету такі показники, як:
  • Зважений індекс цитування (Віц) у Яндекса
  • Pagerank у пошукової системи Гугл. Причому, він безпосередньо впливає на ранжирування сторінок в Google, але саме пейджранк цільової сторінки, а не ПР головною.
  • Динамічний вага посилання (анкорное ранжування), який цілком і повністю залежить від наявного у неї тексту. Чим точніше анкор збігається з пошуковим запитом (вище щільність, тим більший динамічний вага зможе передати гіперпосилання. Природно, що для цього беклінків повинен вести саме на «приземляющую сторінку вашого ресурсу, яку ви і просуваєте за ключовими словами, згаданим в анкорі.

    Відповідно, можна розділити всі можливі анкор на три групи:

  • З точними вхождениями — мають найбільший вплив на посилальне ранжирування, але ними не можна зловживати, бо можна потрапити під фільтр за спамность «анкор аркуша», або втратити так званої «склейці», в результаті чого буде знижений статична вага передається посиланнями з однаковими текстами.
  • Розбавлені анкор — до пошукових запитів, за якими ви просуваєтеся, можна додати ще додаткові (бажано дуже поширені в російській мові) слова, так, щоб текст був удобоварим і добре читаємо. У випадку розбавлених анкорів передається динамічний вага буде менше, ніж у разі точних входжень, але зате і ймовірність склеювання і потрапляння під фільтр за спам фактично стає рівним нулю.
  • Безанкорниє посилання — цей тип найбільш близький до природних, тому вони практично завжди будуть працювати і з ним буде передаватися статична вага (pagerank і віц сторінок акцепторів будуть нарощуватися), але ось динамічний вагу вони передавати не будуть, а значить і на посилальне ранжування впливу робити не зможуть.

    Але це тільки в теорії, а на практиці все виходить трохи більш оптимістично. Є таке поняття, як текст навколо посилань, який враховується пошуковими системами (вважається, що тільки Яндексом, але можливо, що Google просто цього не показує).

    Отже, якщо ви вкажете праворуч або ліворуч від безанкорной посилання, ключові слова, по яких просувається, то існує ймовірність того, що саме вони будуть враховані пошуковцями як анкора.

    Ключові слова повинні знаходитися поряд з нею і бажано не відділятися від неї точками.

    Так, ще одна дуже важлива річ — безанкорной посилання вважається, якщо:

  • В якості її анкора використовується Url адреса сторінки акцептора або ж Урл його головної (обов’язково з «http://», ну або хоча б з WWW). Наприклад, даний лінк буде розцінений пошуковими системами, як не містить тексту:
    https://
  • Як анкора можуть бути використані слова «тут», «тут» і т. п.:

    тут

    Дуже цікавий експеримент з приводу анкорів безанкорных посилань і розташування околоссылочного тексту провів шановний Девака у своїй недавній статті. Обов’язково ознайомтеся хоча б зі зробленими в ній висновками.

  • Облік анкорів Гуглом у внутрішніх посиланнях

    Так, це ми всі говорили про особливості використання анкорів зворотніх посилань, які ведуть на ваш ресурс з інших ресурсів. Ці беклінків та їх тексти дуже важливі при просуванні (Самостійне просування і розкручування сайту) і без них дуже важко буде обійтися, особливо при розкручуванні по пошуковим запитам тим, які є конкурентними.

    Але існує таке поняття, як внутрішня перелінковка, і її вплив на просування теж дуже значно. Більш того, для просування по низкоконкурентних пошуковим запитам можна взагалі не купувати посилальну масу, а спробувати обійтися однією лише внутрішньою перелінковкою, ну і трохи прокачати головну сторінку або деякі цільові сторінки за рахунок отримання безкоштовних зворотних посилань (база трастових сайтів).

    Взагалі, внутрішня перелінковка з потрібними анкорами може служити відразу для двох речей:

  • Перерозподіл статичної ваги (pagerank, віц) між сторінками вашого сайту таким чином, щоб зосередити його саме на просуваються документах. Є різні схеми перелінковки, що дозволяють прокачати як головну сторінку, так і безпосередньо сторінки зі статтями. В результаті, чим більше буде статична вага сторінки, тим вище вона ранжируватиметься пошуковими при інших рівних умовах.
  • Внутрішня перелінковка дозволяє посилатися на просувні сторінки вашого сайту з потрібними анкорами (наганяти динамічний вага). Тобто ви можете поставити з десятка внутрішніх сторінок свого ресурсу посилання на просувається і використовувати в якості анкора пряме входження ключа, або розбавлений текст, що теж буде враховано в позитивну сторону пошуковими системами при ранжуванні.
  • Особисто я не використовую схем перелінковки (просто не до цього) і тупо вставляю внутрішні посилання в тексти статей у міру їх написання та доречності даних анкорів в тексті.

    Правда, тут є один нюанс в обліку анкорів внутрішніх посилань проставлених на одну і ту ж сторінку вашого ресурсу. Припустимо, що мені треба по ходу викладення матеріалу у статті послатися на один і той же матеріал кілька разів. Кожен раз я буду вставляти гіперпосилання з різним текстом. Питання — як будуть враховані анкор посилань Яндексом і Гуглом?

    Про Яндекс однозначно сказати не можна, бо облік цих анкорів може залежати від цілого ряду зовнішніх факторів, а ось Google врахує текст тільки першої гіперпосилання, що зустрілася йому в тексті. Це доведено рядом експериментів (не моїх, природно) і можна вважати усталеним фактом. Але існує досить-таки простий спосіб обійти це обмеження.

    Що примітно, я з самого початку існування цього блогу користувався цим способом, навіть не знаючи про існування обмеженого обліку анкорів в Google. Але ось зовсім недавно прочитав статтю шановного Олександра Люстика під назвою Тестуємо правило пріоритету першої посилання і зрозумів, що можна себе не обмежувати.

    Загалом, якщо ви хочете з однієї і тієї ж статті вашого сайту послатися кілька разів на іншу статтю і бажаєте при цьому, щоб Гугл врахував анкор всіх їх, то просто використовуйте в них знак решітки «#», за допомогою якого створюються так звані хеш посилання (ця сама решітка і називається хеш). Напевно, можна навіть не створювати спеціально для цієї мети якоря на сторінці акцепторі.

    Як зробити якір в Html (який за дивним збігом обставин теж називається анкор — anchor), я вже досить докладно описував, і ви можете ознайомитися з цим матеріалом за наведеною виносці, яка як раз і є прикладом хеш посилання:

    Тексту

    Бачите, там на кінці Url-адреси додано конструкція «#giperssylka-1», яка і дозволить домогтися обліку Гуглом всіх анкоров, які були використані в гіперлінки з цієї статті на статтю про тонкощі створення лінків в Html.

    Раніше я теж активно використовував хешссылки, але навіть не підозрюючи про користь даного способу для обліку всіх анкоров, вставляв їх просто для зручності читачів — переміщення здійснюється відразу ж на місце в тексті, де описано те, що зазначене в тексті посилання. Правда, для цього потрібно було розставити якоря в статтях акцепторах, що займає час у автора статті, але зате економить час у читачів.

    Анкор листи — які вони повинні бути

    Ну, і тепер я хочу згадати ще один авторитетний джерело, з якого почерпнув багато корисної для себе інформації щодо обліку анкорів пошуковими системами — відео-інтерв’ю Станіслава Ставського, яке викладене в кінці даної статті (Алгоритми анкорного ранжирування).

    Взагалі, Станіслав безумовно дуже розумний і грамотний товариш (колись працював або має відношення до команди Яндекса і раніше зберіг там зв’язку), особливо мені імпонує (що це означає?) його манера чітко формулювати свої думки, як би розкладаючи все по поличках.

    Ділиться він, звичайно ж, не всією наявною у нього інформацією з приводу впливу і схем побудови анкор листа, але все одно інформація корисна і, що дуже важливо, актуальна. Дуже часто натикаєшся в мережі на матеріали, які вже втратили свою актуальність в силу динамічності розвитку пошукових механізмів ранжирування. Все тече, все змінюється, а в пошуку це відбувається особливо швидко.

    Отже, коротко, що ж мені вдалося з’ясувати для себе з інтерв’ю цього «гуру» просування і розкручування сайтів.

  • Ну, по-перше, мені сподобався наведений ним спосіб наочної демонстрації впливу поведінкових факторів на посилальне ранжування. Там розглядався приклад, коли сайт потрапляв в Топ пошукової видачі лише за рахунок слів у своєму анкор аркуші (знайдений за посиланням — НПС). Причому, у разі штучного виключення впливу поведінкових факторів, ресурс відразу ж переміщувався з першого місця в небуття. Дуже показово, однак.
  • Досить цікаво Станіслав пояснив загальні принципи ранжирування за анкор листу, порівнявши його з звичайним ранжируванням текстів статей, але з урахуванням своїх особливостей обліку слів. Тобто анкор-лист фактично підшивається до тексту статті і по ньому вираховується релевантність з урахуванням поправочних коефіцієнтів.
  • На питання, «як міг би виглядати ідеальний анкор лист», Станіслав досить розгорнуто (хоча може бути і не настільки докладно відповів, згадавши про найбільший вплив варіантів з прямим входженням і вказавши на результати свого експерименту. Згадав він і про склейку, і про те, що це дійсно призводить до зниження переданого ними статичної ваги.
  • Досить цікавим мені здалося обговорення природного анкор-листа на прикладі Яндекс Маркету, який за визначенням повинен мати тільки природні фрази в беклінках, та обліку околоссылочного тексту пошуковими системами.
  • Ще вони торкнулися в розмові принципів визначення Яндексом Seo посилань за їх анкорам і тематиці сайтів акцепторів, і, що примітно, був зроблений висновок, що вони, по суті, відрізняються від інших (тих, що Яндекс не вважав за покупними) тільки тим, що починають працювати набагато пізніше. Наприклад, беклінків без анкора враховуються пошуком в ранжируванні вже через кілька тижнів після індексації, а Seo-посилання — тільки через кілька місяців.
  • Якщо купуєте наскрізну посилання або ж проставляєте її з іншого свого проекту, то краще робити різні анкор цього «протягу» з різних сторінок ресурсу.
  • Посилальне потрібно нарощувати плавно.
  • Існує дилема (що це?) — використовувати однакові анкор з максимальною щільністю ключів і отримувати зниження переданого статичної ваги за рахунок склеювання, або ж все-таки використовувати розбавлені варіанти.
  • Посилальна маса повинна бути різноманітною — з анкорами, без анкоров, з блогів, з форумів і т. п.
  • Досить цікавий приклад з використанням тематичного інформаційного сайту-супутника для просування інтернет магазину
  • Переспам анкор-листа може спричинити за собою накладення фільтра пошуковими системами, тобто закуповувати багато посилань з однаковим текстом буває досить-таки загрожує неприємними наслідками.
  • Якщо потрібна швидка розкрутка тут і зараз, то робіть упор на закупівлю посилань, а якщо хочете забезпечити стабільне існування проекту в найближчому майбутньому, то розвивайте проект, додавайте контент, покращуйте поведінкове, ну і беклінків закуповуйте, але без фанатизму.
  • Масовий обмін посиланнями є основним способом просування сайтів в буржунете, а у нас Яндекс за це карає за заспамливания цього способу лінкаторов.
  • Чи враховуються отримані зворотні посилання з атрибутом rel nofollow в тезі при ранжируванні пошуковими системами? Статична вага, швидше за все, не передається (pagerank і віц не нарощуються), а ось анкорное ранжування, можливо, має місце бути. Про як.
  • Витікає чи статична вага за зовнішнім гіперпосиланнями з сайту? Варто їх закривати в rel nofollow? Питання, звичайно, цікаве.
  • Пропорції в анкор-листі точних, розбавлених входжень і безанкорных варіантів. Вічне питання.
  • Ну і на закуску відео з you tube, де можна почути думку відомого гуру Seo просування буржунете (якогось Ренда Фишкина) з приводу анкорів:

    Просуваємо свій сайт«alt=»»>

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу