Шукаємо плагіни для WordPress

2323

Здрастуйте, шановні читачі блогу . Це черговий пост з серії «не моїх». Пару статей я просто купив у професійних копірайтерів (це були якраз публікації на актуальні для них теми — біржі Textsale і Етхт). Ну, а ще одну статтю (Коментарі для Joomla з автомодерацией і захистом від спаму) розмістив сам не знаю чому, бо грошей за це не брав, та й із самим продуктом цього стартапу не знайомий.

Шукаємо плагіни для WordPress

Ну, а це, власне, друга і заключна частина публікації від того ж автора, але вже стосовно боротьби зі спамом в коментах блогу на WordPress.

Так, і вже раз пішла така п’янка», то хочу порадитися з вами з питань, які можна було б задати представникам славного буржуйського конструктора сайтів Wix. Вони теж хотіли отримати огляд їх сервісу на моєму блозі, але я подумав, що компромісним варіантом буде інтерв’ю, на кшталт цих. Трохи докладніше напишу внизу статті у постскриптумі.

Модерація нових коментарів у блозі і проблема Капчі

Добрий день, читачі ! Я думаю багато хто відвідувачі цього сайту введуть власний блог, в тому числі з метою заробити, збираючи навколо нього постійну аудиторію. Через якийсь час, завдяки вашим невпинним зусиллям внутрішньої і зовнішньої SEO оптимізації, наповненню унікальними статтями, в блога з’являються постійні читачі і найбільш активні з них коментують нові матеріали, що відповідають на відгуки інших відвідувачів.

З цього моменту у вас, як у власника, з’являється нове завдання — модерувати коментарі відвідувачів. А саме, не допускати появу спаму, офотопов і особистих образ коментів, т. к. подібні повідомлення можуть негативно позначитися на репутації блогу і його відвідуваності.

Щоб вирішити ці завдання, більшість безкоштовних і платних CMS використовує CAPTCHA і премодерацію для фільтрації спаму, а компрометуючі матеріали або модеруються після публікації коментаря, або видаляються на премодерації.

У кожного з цих методів є свої недоліки, поговоримо про них.

Капча вимагає додаткових зусиль з боку відвідувача для написання відгуку. Причому деколи бувають Капчі такої складності, що вдається їх пройти тільки з 3-5 спроб. Кожна така спроба збільшує шанси того, що відвідувач наступного разу вважатиме за краще промовчати, ніж писати новий коментар. Приклад не найпростішою CAPTCHA від Google:

Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

У той же час, за дослідженнями західних колег, наявність Капчі знижує конверсію клієнти, або кількість коментарів у блозі більше, ніж на 30%! Тобто це прямі втрати якісного контенту, який може залучати трафік на сайт.

Крім того, використання CAPTCHA це теж саме, як якщо б власник кафе пропонував відвідувачам швабри, ганчірки і миючі засоби при вході в заклад, щоб вони подтерли за собою підлогу і стіл після відвідування. Тобто використовуючи Капчу, власник блогу перекладає вирішення проблеми спаму на відвідувачів сайту.

Ручна та автоматична модерація на основі релевантності

Премодерації — дозволяє надійно захистити від спаму і непотрібного контенту, якщо її не використовувати, то до того ж з’являється проблема компромату в блозі, якщо вчасно не встежити, то словесна перепалка між відвідувачами може серйозно зіпсувати його репутацію.

Але застосування премодерації негативно позначається на кількості корисних коментарів у блозі. Т. к. втрачається оперативність, загострення пристрастей, а відповідно і кількість обговорень, а разом з цим зменшується кількість корисного контенту в блозі!

Проте всі ці недоліки можна усунути, застосувавши на блозі новий підхід до модерації, а саме використовуючи плагін автомодерации повідомлень «Клинтолк» для WordPress. Суть його — використання функції аналізу релевантності тексту коммент щодо тексту статті і попередніх коментарів до неї для вирішення завдань модерації в режимі онлайн, наповнення блогу відгуками відповідного його тематиці.

Пропоную перейти від теорії до практики. В цілях експерименту я взяв статтю про Ликпей на цьому блозі. Додав її в свій локальний блог з встановленим плагіном Клинтолк, а потім послідовно додав реальні коментарі залишені до оригінальної статті на сайті .

В результаті 8 з 9 були опубліковані автоматично, т. к. є 100% релевантними тексту статті. Один відгук (повідомлення №2 від користувача Олександр) потрапило в чергу на ручну модерацію, т. к. було не досить доречна і містило html-посилання.

Відмінно! Продовжимо експеримент. Для демонстрації корисності функції автомодерации залишимо коментар на тему, не пов’язану зі статтею, для чого використовуємо перший-ліпший текст з сервісу генерації унікальних текстів Яндекса. До прикладу такий уривок:

Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

Результат — повідомлення відправлено на ручну модерацію, т. к. не досить доречна. Автомодератор видав резюме:

*** Повідомлення заборонено до публікації. Не зачіпає тематику матеріалу. Номер запиту 0da84bb441b8e3114fc8a60ac1985d1b. Автомодератор cleantalk.ru. ***

Наступний приклад, текст стандартного спам повідомлення, яких мільйони, розсилається кожен день на блоги Інтернету:

Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

Повідомлення так само надіслано на ручну модерацію. Таким чином блог був позбавлений не тільки від офтопа, але і був зупинений черговий спамера.

Якщо ви шукаєте способи збільшення відвідуваності блогу, працюєте над лояльністю існуючих читачів або вам хотілося б менше часу витрачати на ручну перевірку нових коментарів, то автоматична модерація — це один із способів добитися поставлених цілей.

Звичайно, не варто розраховувати на те, що її застосування дасть миттєвий, запаморочливий результат, але це один з невеликих кроків на довгому шляху до якісної контентному сайту (СДЛ).

З повагою, Денис Шагимуратов. Керівник проекту cleantalk.ru

Про інтерв’ю з представником конструктора сайтів Wix

P. S. Трохи поясню про своє прохання допомогти придумати питання для інтерв’ю з представниками конструктора сучасних сайтів Wix. Діло було так. Як правило, рекламодавець (їх банер зараз розміщується другим по черзі вгорі всіх статей блогу) хоче отримати дещо більше, ніж просто банер для сайту.

Відписуючись їм у відповідь про те, що рекламних постів не пишу і не розміщую, раптом виявив, що мені реально цікаво детальніше дізнатися про це популярному в буржунете проекті. Поставив низку запитань про монетизації, хостингу, доменів та інших речах. Отримав на це досить загальні відповіді і в результаті запропонував їм зварганити повноцінне інтерв’ю з більш розгорнутими відповідями на цікаві мені питання.

Представником WIX у спілкуванні зі мною виступає добре говорить (пише) по-російськи дівчина на ім’я Олена, яка фактично відповідає за просування проекту в рунеті (раніше працювала в техпідтримці цього сервісу). На наш ринок вони тільки вийшли і навіть на перший погляд видно, що Wix здорово відрізняється від популярних в рунеті конструкторів сайтів.

Яскравий він якийсь, чи що. Шаблони дуже добре демонструють, які саме зараз популярні дизайни в буржунете. Загалом, мені це стало цікаво і якщо вийде набрати достатньо питань, то, можливо, в найближчому майбутньому выкачу інтерв’ю. Сподіваюся на вас, шановні читачі. Так, забув сказати, безкоштовний конструктор, що, власне, і підігріває інтерес.

Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу