Вивчаємо відвідуваність сайту

3441
  • Реєстрація в Openstat і отримання коду лічильника
  • Налаштування лічильника і опису сайту в рейтингу
  • Перегляд і аналіз статистики нового SpyLog
  • Вітаю вас, шановні читачі блогу . Сьогодні ми продовжимо розгляд теми установки і роботи зі статистикою лічильників для сайту. Раз вже тема сьогоднішньої статті впритул пов’язана з відвідуваністю сайту (читайте про аналіз статистики), то хочу трохи похвалитися — відвідуваність блогу нещодавно переступила психологічну межу в 5000 чоловік в добу. Ростемо помаленьку…

    Вивчаємо відвідуваність сайту

    Повертаючись до теми цієї статті, хочу нагадати ті моменти, які ми вже обговорили в попередніх статтях цієї серії:

  • liveinternet
  • Рейтинг TOP mail.ru
  • Рамблер TOP100
  • Рейтинг Hotlog
  • Яндекс метрика
  • Сьогодні ми детально розглянемо лічильник відвідуваності SpyLog (тепер ця система називається Openstat).

    Реєстрація в Openstat і отримання коду лічильника

    ОпенСтат — досить цікавий сервіс. Він відрізняється від інших подібних сервісів тим, що на ряду з безкоштовними послугами по аналізу відвідуваності вашого сайту на ньому передбачені і платні пакети послуг.

    Що саме входить в різні платні пакети Openstat я не уточнював, т. к. не збираюся витрачати на такі речі гроші, але можливо, що для комерційних ресурсів ця послуга виявиться потрібною і затребуваною (хоча, що може бути краще Google Analytics в плані web аналітики). Як і в більшості аналогічних сервісів у нього є рейтинг сайтів (тут читайте про рейтинги і каталоги рунета) по різним тематикам. Сайти в цьому рейтингу, природно, розташовуються на підставі показань лічильників.

    І що примітно, схоже, що зворотні посилання з рейтингу SpyLog відкриті для індексації пошуковими системами. Мій блог знаходиться в цьому рейтингу у розділі Веб-дизайн. Створення сайту на першій сторінці, показники успішності просування сайту (перевірити тіц сайту можна тут) якої складають: ТІЦ=1700 PR=4. Що дуже навіть не погано.

    Але тепер давайте все ж повернемося безпосередньо до реєстрації в Openstat і отримання коду інформера відвідувань для подальшої установки його в шаблон свого сайту.

    Для цього вам потрібно заповнити всі поля в вікні під назвою «Встановити лічильник«.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Вибираєте варіант «Створити» і вводите свій контактний e-mail. В результаті вам відразу запропонують забрати ваш код, попередньо обравши його дизайн і налаштувавши кольорову гаму:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Там же вам буде запропоновано заповнити дані про вашому проекті і вибрати з випадаючого вікна до 5 рубрик в рейтингу ОпенСтата, куди ви маєте намір його додати. Потім просто копіюєте код лічильника і тиснете на кнопку «Завершити налаштування».

    Редагування зовнішнього вигляду інформера і опису сайту в рейтингу Openstat

    Після того, як ви перейдете по посиланню з прийшло листа, то потрапите на сторінку, де вам запропонують придумати пароль для доступу до статистики відвідуваності:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Тепер для авторизації на сервісі Openstat вам необхідно буде використовувати вказаний e-mail в якості логіна, ну, і придуманий тільки що пароль.

    Перейдіть на сторінку «Моя статистика», де ви зможете створити новий лічильник або відредагувати вже існуючий:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    На основний вкладці можете змінити назву і опис свого сайту (для рейтингу), а так само змінити або додати рубрики, в яких він на вашу думку повинен брати участь:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    На наступній вкладці можете вибрати один з п’яти типів інформерів SpyLog, поставивши навпроти нього галочку. Потім можна вибрати потрібну колірну гамму із запропонованих вгорі варіантів (є невидимий лічильник).

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    В області «Код» ви зможете отримати оновлений варіант і вставити його собі на сайт (для Joomla і Вордпресс читайте про установку лічильників ра Joomla і на WordPress).

    Інформер Openstat можна зробити невидимим при виборі його колірної схеми. Якщо ж ви захочете зробити невидимим інформери від Rambler, Mail.ru, HotLog або LiveInternet, то можете укласти його код в контейнер DIV і прописати йому унікальний ID (аналог CSS класу).

    Наприклад:

    код

    а у файлі CSS шаблону оформлення прописати для цього ID відповідне йому CSS властивість:

    #prozr {display:none;}

    Про CSS властивості display детальніше читайте за посиланням. В результаті зображення лічильника відвідуваності (відвідувань) не буде видна на вашому сайті, але він при цьому буде справно вести статистику відвідувань вашого ресурсу.

    Перегляд і аналіз статистики ОпенСтат (нового SpyLog)

    Якщо на сторінці «Моя статистика» ви клацніть по назві сайту потрібно, то перше, що ви побачите, буде зведений звіт:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Загалом, усі основні показники там будуть представлені. Особливу увагу заслуговує остання колонка, де наведено кількість відвідувачів, реально зараз знаходяться на вашому сайті. Його показники змінюються прямо на очах і це видовище досить сильно затягує.

    Якщо окинути поглядом всю головну сторінку статистики Openstat, то тут все дуже зручно представлено, а якщо чогось на ній і відсутня, то завжди можна скористатися великим лівим меню:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Мені дуже сподобалася наочність представлення популярних сторінок і точок входу, так і всього іншого теж. Насправді, звіти Опенстата радують око і це разюче відрізняється від старої статистики SpyLog — небо і земля. Ще раз нагадаю, що розшифровку всяких там відмов, хостів, сесій і т. п. речей ви знайдете в статті про відвідуваність сайту.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу