Як розкрутити сайт самому

1536
  • Як просувати сайт посиланнями (зовнішня оптимізація)
  • Як просувати сайт з урахуванням поведінкових чинників
  • Вплив поведінки користувачів в пошуковій видачі
  • Облік поведінки користувачів на сайті при ранжируванні
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Це завершальна публікація із серії присвяченій проблемі, яка часто виникає у початківців вебмайстрів відразу після того, як вони почали роботу над своїм проектом — як просунутися і підняти відвідуваність.

    Дана проблема не має простого і швидкого вирішення, але при належному використанні наявних у вебмастера інструментів, що впливають на відношення до сайту пошукових систем, можна отримати дуже непогані показники і пристойну відвідуваність.

    Як розкрутити сайт самому

    Все, про що я писав в попередніх двох статтях (Як просувати сайт — SEO або реклама н і Як просуватися за рахунок внутрішньої оптимізації, а третю частину ви читаєте в даний момент), які, сподіваюся, допоможуть вам було застосовано мною на практиці і за півтора року розвитку . Сподіваюся, що мій досвід стане вам у пригоді.

    Як просувати сайт посиланнями (зовнішня оптимізація)

    Отже, зовнішня оптимізація. Що це таке, навіщо потрібно і як провести її безкоштовно? Зазвичай в такій послідовності в голові початківців вебмайстрів і оптимізаторів виникають питання з приводу зовнішньої пошукової оптимізації.

    Мабуть, з самої назви зрозуміло, що даний вид пошукової оптимізації проводиться не на самому сайті, а з поза. А полягає він у проставленні на свій улюблений ресурс, який потрібно просувати, як можна більшої кількості зворотних посилань.

    Давайте спочатку спробуємо зрозуміти, а чому пошук приділяє таку увагу зворотних посилань. Вся справа в тому, що колись на зорі інтернету основним фактором, що впливає на успішне просування, була внутрішня оптимізація.

    Але, як ви самі розумієте, багато стали всіма доступними способами накручувати щільність входження ключових слів і інші чинники, тому пошуковим системам довелося задіяти додатковий фактор, який буде впливати на ранжирування — беклінків.

    Пошуковики справедливо розсудили, що якщо хтось посилається на інший сайт, то це можна порівняти з відданим голосом і таким чином можна проводити ранжування, беручи до уваги не лише сам факт наявності зворотного посилання, але і той текст, який нею використовується — анкор (тут ви можете знайти докладний опис впливу статичного та динамічного ваги, а також принципи формування анкор-листів). Тим більше, що вплинути на цей фактор оптимізаторам буде складніше, ніж переоптимизировать текст на власному ресурсі.

    Але все це було справедливо до пори до часу, поки продаж посилань не стала дуже дохідним бізнесом і все це не було поставлено на потік (посилальні біржі, агрегатори, що дозволяють здійснювати закупівлю в автоматичному режимі та багато іншого). Зараз посилальне ранжування (визначення відповідності просуває сторінки запитом на основі анкорів зворотних посилань ведуть на неї) теж сильно заспамлено і не може використовуватися пошуком як основний критерій.

    Пошуковики змушені були шукати новий спосіб визначення релевантності (про цьому понятті я вже писав, а також і про ранжування). При цьому вони знову ж таки абсолютно справедливо порахували, що можна буде запитати самих користувачів про користь того чи іншого ресурсу — тобто використовувати новий фактор ранжування.

    Просувати сайт з урахуванням користувальницьких факторів стало своєрідним трендом на сьогоднішній день, але і два інших впливають на ранжирування (внутрішні та зовнішні фактори) також не втратили своєї актуальності і зараз можна говорити про тріумвіраті в області просування. Хоча, звичайно ж, реальних чинників, що враховуються пошуковими системами при ранжуванні документів (веб-сторінок), дуже багато, але всі їх можна звести або спростити до цих трьох основних, які ми і буде розглядати.

    Отже, давайте не будемо порушувати послідовність появи чинників ранжирування на арені пошукового просування і почнемо з так званих посилальних або, інакше кажучи, з зовнішньої пошукової оптимізації. Будь-якого ресурсу, який просувається, потрібно набрати як можна більшу кількість зворотних посилань, які оптимізатори називають посилальної масою. Вона може бути різною і її вплив на позиції сайту у видачі буде визначатися не тільки і не стільки її кількістю, скільки якістю.

    Пошуковики зараз вже досить чітко і з високою часткою ймовірності навчилися визначати і відокремлювати від загальної посилальної маси ті посилання, які були куплені вами. Однак вони їх як і раніше враховують, але ось той вагу, з якою вони обліковуються, буде сильно залежати як від якості посилається ресурсу, так і від якості вашого власного проекту.

    Також, просуваючи сайт в сучасних умовах та реаліях, можна закупитися настільки невдалими посиланнями, які в результаті передадуть вашого ресурсу негативний траст, що призведе до просідання сайту усіх запитів в пошуковій видачі (траст означає ступінь довіри пошукової системи до вашого ресурсу, але конкретної одиниці її вимірювання, яку можна було поміряти, на жаль, немає, але його можна приблизно оцінити в сервісі XTools).

    Професійні оптимізатори при закупівлі посилань використовують накопичені на власному досвіді чорні і білі списки сайтів, з яких можна чи не можна купувати, але починаючому вебмастеру розібратися у всіх цих перипетіях буде досить складно, та й за великим рахунком не потрібно, бо існують способи обійтися зовсім без покупки зворотних посилань, але при цьому не отримати кермо у графі зовнішньої оптимізації.

    Я кажу про безкоштовних способи отримання зворотних посилань, про які вже неодноразово писав, так і планую писати далі. Зовсім недавно я розповідав про те, Як розкрутити сайт засобами зовнішньої оптимізації, де наводив список популярних каталогів, куди можна буде додати свій ресурс і список RSS-агрегаторів.

    Крім цього для пошуку місць, звідки можна буде безкоштовно отримати зворотній посилання на свій сайт, ви можете скористатися досить великою кількістю матеріалів з розділу Де взяти зовнішні посилання.

    Просуваючи свій проект за допомогою описаних мною безкоштовних способів, вам потрібно враховувати, що немає ніякого сенсу отримувати більше однієї зовнішньої посилання з одного і того ж ресурсу (у всякому разі для Яндекса).

    Також слід знати, що в разі безанкорных посилань (вони не мають тексту, наприклад, https://), пошукові системи можуть врахувати як анкора текст, розташований праворуч або ліворуч від гіперпосилання, тому заповнюючи профіль на трастових сайтах використовуйте різні поля для введення тематичного околоссылочного тексту.

    Тексти анкорів вже не мають такого глобального значення як було до недавнього часу, але тим не менше з ним також буде здійснюватися ранжування і визначатися релевантність просуває сторінки вашого ресурсу ключовими словами пошукового запиту. Тому, по можливості, використовуйте в анкорі ключові слова, по яких просувається сторінка, на яку веде це посилання. Про те, як розбавляти анкор, читайте в наведеній вище статті.

    Ще однією особливістю безкоштовних способів отримання зворотних посилань є те, що більшість з них буде вести на головну сторінку вашого ресурсу, тим самим накачуючи її статичною вагою. Але при грамотній і всеосяжної внутрішній перелінковці цей статична вага буде досить рівномірно розподілятися по внутрішніх сторінок, дозволяючи їм займати більш високі позиції у видачі по тим запитам, під які вони були оптимізовані (зазвичай це НЧ і зрідка СЧ).

    Головна задача, яку ми переслідуємо набираючи посилальну масу з допомогою безкоштовних посилань з якісних ресурсів, це нарощування і підвищення трасту власного сайту. Хоча багато початківці вебмастера більше схильні думати, що головне завдання і мета — збільшення ТІЦ (тематичного індексу цитування Яндексу), про який ми говорили тут.

    Але Тіц справляє значно менший вплив на те, як успішно просуватиметься ваш сайт і наскільки висока у нього буде відвідуваність (він скоріше є наслідком успішного просування, ніж його причиною). Саме підвищення трасту веде до істотного збільшення відвідуваності, оскільки в цьому випадку проект піднімається по всім запитам в пошукових ведучих, під які ви оптимізували.

    Це дуже серйозний аргумент для того, щоб спробувати підвищити трастовий свого ресурсу, хоча б за рахунок зворотних посилань з профілів і блогів, а про Тиц можна забути, якщо ви тільки не заробляти на продажі посилань на біржах подібних:

  • Міралінкс описаний тут
  • ГоГетЛинкстут читайте про нюанси роботи з цією біржею вічних посилань
  • ГетГудЛинкстут описані суми, які можна отримати за одну посилання в Getgoodlinks (вражає)
  • РотаПосттут повний огляд можливостей біржі Ротапост
  • Так, трохи не забув сказати, що для утримання максимально можливого статичної ваги всередині сайту потрібно буде закрити від індексації пошуковими системами всі зовнішні посилання, у відкритті яких немає особливої необхідності. Я взагалі раджу закрити абсолютно все, відкриваючи тільки деякі з них за необхідності.

    І справа тут навіть не тільки в утекании статичної ваги, але і в тому, що зовнішні посилання з коментарів можуть вести на погані з точки зору пошуковиків ресурси, що в свою чергу може дуже сильно нашкодити вашому проекту, бо раз ви посилаєтеся на ГС, то і ваш проект буде віднесений до отбросам інтернету (а воно вам треба?).

    Для цих цілей, наприклад, WordPress можна використовувати плагін WP-NoRef. Але цей плагін допоможе вам закрити від індексації тільки ті зовнішні посилання, які будуть проставлені з ваших статей, чи коментарів, а зовнішні посилання з сайдбара або з лічильників відвідуваності вам доведеться закрити від індексації пошуковими системами самостійно.

    Багато заперечують думку про те, що статична вага витікає при такому розкладі, але це дійсно так, у всякому разі, це було б цілком логічно, а значить і варто розраховувати на найгірший випадок.

    Як просувати сайт з урахуванням поведінкових чинників

    Давайте тепер перейдемо від посилальної оптимізації до так званих користувальницьким факторів, які можуть як допомагати просувати ресурс, так і заважати цьому процесу.

    Як я вже згадував трохи раніше, пошуковики спочатку спиралися тільки на аналіз внутрішніх факторів для правильного ранжирування, але потім їм довелося ввести елемент посилального ранжирування, бо видача перестала бути релевантною введеному запиту з-за ушлих вебмайстрів і оптимізаторів, які просто-напросто заспамили всі внутрішні фактори.

    Але посилальне ранжирування, яке в певний момент розвитку SEO в рунеті було основним фактором і на який чинили вплив вебмайстрів і оптимізаторів, теж на даний момент втратила абсолютну довіру пошукових систем (посилання стали предметом торгівлі і, отже, про релевантність видачі, побудованої тільки на основі посилального, говорити не доводиться).

    Хоча раніше було час, коли можна було взагалі забити на внутрішню оптимізацію і зробити упор лише на закупівлю посилальної маси в спеціально створених для цієї мети біржах (Sape тощо). Час було дуже просте і зрозуміле, і саме на цьому тлі з’явилася величезна кількість SEO контор і фрілансерів (щось на зразок індивідуальних підприємців, що беруться за винагороду просувати сайти в Топ), які з ентузіазмом бралися за будь-які проекти з будь-яким запитам, аби клієнт підганяв грошики на закупівлю зворотних посилань.

    У той час оптимізаторам взагалі не треба було думати і дбати про те, щоб у клієнта було хоч що-небудь зроблено в плані внутрішньої оптимізації та підвищення юзабіліті.

    З допомогою необмеженої закупівлі посилальної маси можна було в Топ загнати все що завгодно, але ці часи вже безповоротно пішли і поступилися місцем сучасним реаліям, коли пошуковики всерйоз згадали про внутрішні чинники, не забувши і про зовнішні, ну і додали щось новеньке — стали дивитися, як користувачі на сайтах і в пошукових ведучих по тим чи іншим запитам.

    Спочатку наведу визначення користувальницьких факторів (їх іноді ще називають поведінковими) — це фактор ранжування (для пошуку це фактор ранжування, а для оптимізаторів це вже буде фактор, що впливає на успішність просування, хоча все це одне і теж, просто розглянуте з різних точок зору) враховує поведінку відвідувачів в тих місцях, де це можна відстежити. Їх облік потрібен як критерій задоволеності відповіддю на запит.

    Оцінка та облік користувальницьких факторів — це своєрідна негативна зворотний зв’язок, яка дозволяє пошуковим системам дуже чітко ранжувати сайти у видачі. Спираючись на їх аналіз, пошук може вирішити, що ресурс не цікавий чи мало цікавий відвідувачам, в результаті чого останній неминуче буде знижений при ранжируванні. У разі поліпшення з часом ставлення відвідувачів до цього ресурсу, він ранжируватиметься вже трохи вище.

    Причому, слід враховувати те, що фактори є саме негативним зворотним зв’язком, яка покликана, в першу чергу відсіювати погані ресурси, які не цікаві користувачам (потрапили на видачу випадково і в результаті накрутки посилального або переспама ключовими словами). Але ось просунути сайт, роблячи упор тільки на поліпшення або яку-небудь накрутку поведінкових, у вас навряд чи вийде.

    Пошуковики борються за максимальну релевантність видачі (вона повинна давати відповіді на введені користувачами запити). У них точно така ж конкуренція і боротьба за відвідувачів, як і в нашому світі, шановні вебмастера. Правда борються вони і ділять всіх користувачів рунету вкупі, а не як ми з вами…

    Але загальна картина все одно простежується — чим більше буде клієнтів у пошукових систем, тим більше буде кліків по оголошеннях контекстної реклами (РМЯ або Адсенс) і тим більше буде у них дохід.

    Та ж сама логіка буде застосовна і до будь-якого іншого сайту, орієнтованого на людей і на заробіток за допомогою контекстної реклами (ну, наприклад, , який спочатку заробляв в Рмя, як було описано тут, а потім перейшов на заробіток в Гугл Адсенс — тут читайте мануал по цій справі).

    Так от, облік користувальницьких чинників при ранжируванні і стало останнім трендом у них. Отже, у вебмайстрів і оптимізаторів, які намагаються просувати свої або чужі проекти, теж виникла необхідність проводити власну оптимізацію. Але як це можна зробити і що пошукові системи враховують при аналізі поведінки користувачів?

    Тут можна відповісти просто і лаконічно — ваш проект повинен бути цікавий відвідувачам і повністю відповідати на запити, за якими ви хочете просунутися. Крім внутрішньої і зовнішньої оптимізації вам доведеться ще потурбуватися і таким поняттям як юзабіліті. Я вже спробував висловити своє бачення вирішення проблеми його підвищення (див. посилання, розташовану трохи вище), хоча питання мені ще не до кінця зрозумілий і прозорий.

    Вплив поведінки користувачів в пошуковій видачі

    Але тут цікаві способи отримання пошуком інформації з поведінкових факторів. Ну, по-перше, він аналізують поведінку користувачів у видачі, тобто те, що йому цілком доступно. А що можна сказати при аналізі пошукової видачі з цього приводу?

    В принципі, досить багато. Наприклад, якщо сайт знаходиться в Топ 10, але на нього не здійснюється переходів або ж користувачі відразу ж після того, як перейдуть на цей ресурс, повертаються назад у видачу, то пошукові системи можуть зробити справедливий висновок, що з даним ресурсом щось не те, раз він не подобається відвідувачам. Через деякий час він обов’язково буде зміщений з Топ 10 в значно більш глибоку …

    Якщо ви подивіться на ту інформацію, яка відображається для кожного сайту у видачі, то очевидно і самі зможете прийти до того висновку, що саме може вплинути на рішення користувачів про перехід саме на нього.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Звичайно ж, це вміст мета тега Title, про який ми тут досить докладно поговорили. У попередній статті ми говорили про те, що у нього обов’язково потрібно вставляти ключові слова, по яких просувається дана стаття, і це правильно, адже без належної внутрішньої оптимізації контенту потрапити в Топ практично не можливо.

    Але виявляється, що мало ще потрапити в Топ по потрібних запитах, потрібно ще буде там утриматися. А ось в цьому нам може допомогти правильно складений заголовок Title.

    Тобто у нас, як і раніше при написанні статті залишається надзавдання включити до його складу ключові слова, але при цьому сам текст повинен бути написаний у такому стилі, щоб максимально привертати до себе увагу користувачів пошукових систем і спонукати їх перейти на ваш сайт. Як це зробити, детально описано в статті наведена вище.

    Як бачите, по мірі розвитку алгоритмів пошуку, завдання вебмастера і оптимізатора все ускладнюються і ускладнюються. Тепер мало буде просто перерахувати ключові слова в Title, потрібно зробити це максимально помітно й заклично, інакше в силу обліку поведінкових факторів ваш проект може так само швидко вилетіти з Топ 10, як він туди потрапить.

    Про те, як прописати цей мета-тег для різних движків, ви можете почитати у другій публікації, посилання на яку наведено на початку цієї публікації.

    Але не тайтлом єдиним… В пошуковій видачі крім нього відображається так само ще і невеликий фрагмент тексту з вашого ж ресурсу, який покликаний показати користувачам Яндекса або Гугла, про що, власне, йдеться в вашій статті. Цей фрагмент тексту називається сніппет, і основна проблема при роботі з ними полягає у тому, що пошукові системи часто формують його не на основі мета тега Description, а вибираючи з тексту найбільш релевантний запитом фрагмент статті.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Хоча Google, наприклад, часто формує фрагментом на основі Description, тому заповнювати цей мета тег потрібно в обов’язковому порядку і окремо для кожної статті. Текст у ньому повинен містити ключові слова, за якими ви намагаєтеся просувати статтю і бути привабливим і закличним, бо потрапивши в сніппет він дасть вам можливість безкоштовно рекламувати свою статтю у видачі.

    Як прописати його для різних движків я вже писав (як прописати Description у Joomla та WordPress).

    Звичайно ж, далеко не завжди сніппет буде формуватися на основі Description, але тим не менш, маючи велике бажання, можна спробувати вплинути на текст фрагменту шляхом оптимізації невеликого фрагмента своїй статті. Само собою зрозуміло, що морочитися з цим варто тільки для тих пошукових запитів, які реально можуть привести на ваш сайт багато відвідувачів.

    Для цього потрібно буде створити штучну ситуацію, коли у всьому тексті статті, створений вами фрагмент здасться алгоритмами пошуку найбільш релевантним для включення його в сніппет. По-перше, під фрагментом зазвичай беруть текст розміром від 160 до 240 знаків і саме на цей розмір вам потрібно орієнтуватися при складання прототипу.

    По-друге, прототип фрагменту повинен включати ключові слова саме в тих словоформах (відмінках, числах і т. п.), що і в пошуковому запиті, по якому ви рухаєтеся.

    Якщо говорити про видачу Яндекса, то крім фрагменту і Title, на бажання користувача перейти саме на ваш ресурс може вплинути вдало зроблена іконка Favicon. Начебто дрібничка, але CTR ресурсів, мають привабливий Favicon, буде вище, ніж у аналогічних, але не володіють цією перевагою.

    Бажано, щоб прототип фрагменту складався з одного речення, а в кількох попередніх та наступних ключові слова взагалі б не зустрічалися. У самому ж кандидата щільність ключів повинна бути дуже висока.

    При дотриманні цих умов створюється ситуація, коли ви реально можете впливати на те, який текст буде відображатися в якості фрагменту, а отже впливати і на власні фактори, що дозволяють трохи краще чи трохи гірше просуватися по даному запиту.

    Якщо ви намагаєтеся розкручувати комерційний сайт, то обов’язково загляньте в панель Яндекс Вебмастера, бо для деяких тематик там у вас буде можливість додати потрібну інформацію в сніппет, що дуже сильно може вплинути на частоту переходу користувачів із видачі.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    В Яндекс Вебмастере вам потрібно буде вибрати з лівого меню пункти «Вміст сайту» — «Ви можете підключити».

    Як враховується поведінка користувачів на сайті при ранжируванні

    Але пошуковим системам однієї лише інформації про поведінку користувачів у видачі буде не достатньо для повноцінного аналізу, і тому вони всіма правдами і неправдами намагаються і намагатимуться отримати дані про їх поведінку саме на сайтах. Але як це зробити? Виявляється є способи підглянути.

    Ви, напевно, і самі здогадалися, що такі дані пошуковикам можуть надавати їх власні інструменти аналітики (лічильники відвідувань Яндекс.Метрика і Google Analytics), які, зауважте, поширюються абсолютно безкоштовно, а безкоштовний сир буває тільки в …

    Крім цього, з високою часткою ймовірності можу сказати, що Яндекс купує у власників лічильників відвідувань LiveInternet інформацію про поведінку користувачів на ресурсах, де вони встановлені, а це переважна більшість проектів рунета.

    Ви можете сперечатися, що LI інформацію не продає, але насправді продає, причому не тільки Яндексу, але і деяким великим агрегатор, призначеним для автоматичного просування, типу, Мегаиндекса, описаного тут, або Сеопульта.

    Та це було б і не логічно з точки зору бізнесу (не продавати таку затребувану інформацію), ну, а афішувати вони це ні в якому разі не будуть, бо різко впаде популярність цього, безумовно, корисного лічильника, аналізуючи статистику якого можна дізнатися багато цікавого про свій проект.

    Звідси, до речі, можете зробити висновок — якщо ви займаєтеся створенням не дивлячись на даний момент ГС (поганих сайтів, що мають метою надання корисної інформації, а лише виключно заробіток на продажі посилань тощо), то не ставте себе безкоштовні лічильники відвідувань від відомих сервісів, бо це може допомогти пошуковим системам швидко обчислити ваш ГС і прикрити його різними фільтрами.

    Якщо ж ваш проект орієнтований на людей (СДЛ) і ви вже провели всі необхідні дії щодо поліпшення юзабіліті, то обов’язково поставте один із зазначених мною вище лічильників, щоб пошуковики знали наскільки білий і пухнастий ваш проект.

    Але крім даних зібраних лічильниками, які ви самі встановили на свої проекти, у пошуку є й інші способи оцінки поведінки користувачів на тих чи інших ресурсах. Я кажу про Яндекс і Google бари, які всуваються в усі інсталятори різних безкоштовних програм типу Пунто Свитчера і йому подібних.

    Тим самим пошукові системи мають можливість отримувати дані про всіх діях власника бару на різних відвіданих ним ресурсів. Теж саме можна сказати і про Alexa Toolbar, який особливо активно використовують користувачі в буржунете.

    А Google навіть пішов далі і створив свій власний браузер Хром, що природно дозволить йому ще краще аналізувати поведінкові фактори. Тут, до речі, в дуже вигідних умовах знаходиться стрімко набирає обороти (в основному в буржунете) пошуковик Bing, бо його власник MicroSoft має в своєму розпорядженні величезну статистику користувача факторів, зібраних найпопулярнішим браузером в світі — IE. Швидше за все, саме тому релевантність видачі Bing виходить більш високою, ніж у основного конкурента, за рахунок чого Бінг і рухається по наростаючій в буржунете.

    Давайте тепер подивимося, що можуть аналізувати алгоритми в цих даних. Зазвичай говорять про такі речі, як глибина перегляду (скільки сторінок в середньому переглядає один і час, проведений користувачем на сайті — докладніше про ці характеристики ви можете прочитати в цій статті про відвідуваність і її аналізі. Для більшості ресурсів буде справедливим той факт, що чим вище будуть ці два параметра, тим краще.

    Але це не завжди так і я думаю, що пошукові системи дуже вибірково підходять до аналізу поведінки користувачів. Будь-який сайт можна віднести до певної тематики, кластеру або ще до чого-небудь. Для цієї групи поведінкові можна буде враховувати саме за відхиленням від середньої температури по лікарні. В темі виклику таксі це будуть відмови близькі до 100 відсотків, а для новинних порталів — вимірюватися одиницями відсотків.

    Тут, до речі, варто відзначити ще один важливий користувальницький фактор, який може бути легко виміряти і враховано показник відмов (він теж докладно описаний у наведеній вище статті).

    Зазвичай показник відмов вимірюється в процентному відношенні тих користувачів (від загальної кількості), які прийшли на одну з сторінок вашого проекту, але не здійснили переходу на інші і через короткий час залишили вас. Чим вище буде показник відмови, тим складніше вам буде просувати такий проект.

    Це особливо важливо розуміти і приймати до уваги при просуванні комерційного сайту — складаючи семантичне ядро потрібно вибирати тільки цільові запити, за якими ви будете надалі просуватися. Якщо вибрати в якості основного запиту для просування не цільовий, але високочастотний, то в результаті, навіть у разі успішного потрапляння в Топ 10, ви отримаєте дуже великий відсоток відмов (користувачі, не знайшовши нічого для себе цікавого, відразу ж підуть).

    Але тим не менш вебмайстрам, що володіють або тільки планують створювати СДЛ, нехай і не комерційної тематики, слід потурбуватися саме збільшенням кількості переглянутих сторінок одним користувачем і постаратися утримати його на проекті як можна довше.

    Аналізувати ці користувальницькі фактори стосовно до свого ресурсу можна за допомогою лічильників відвідувань, а про те, як можна збільшити час, проведений користувачами на сайті і як ввічливо запропонувати їм подивитися ще що-небудь на сайті, я вже писав у статті про юзабіліті.

    Та ж сама грамотно створена сторінка помилки 404 (для Joomla, сторінка 404 для WordPress) може вплинути в кращу сторону на поведінкові фактори і дозволити просувати сайт з великим успіхом і меншими зусиллями.

    Дрібниць у цій справі немає. Згадайте і про внутрішню перелінковку, про яку ми говорили в другій частині даного мануала. Адже крім того, що вона сприяє правильному розподілу статичної ваги між сторінками ресурсу, вона ще й може істотно збільшити глибину перегляду і час, проведений вашими відвідувачами на сайті.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу