Тестуємо онлайн-сервіси

3564

Здрастуйте, шановні читачі блогу . Я вже досить докладно описував те, як самостійно зробити свій сайт з нуля або безкоштовно створити блог на WordPress. Мабуть, це одні з найбільш прийнятних і найбільш вдалих способів. Однак, існує і більш простий варіант, хоча і має досить багато недоліків — безкоштовний хостинг під назвою Яндекс Народ (так само я писав про конструктор сайтів Wix).

Тестуємо онлайн-сервіси

На narod.yandex.ru також надають всім бажаючим послуги безкоштовного файлообмінника (правда, зараз його з успіхом може замінити Яндекс.Диск). Розмір безкоштовно створюваних сайтів і файлів, що завантажуються там не обмежений, що є безсумнівним плюсом.

Даний сервіс існує вже дуже давно і на ньому створено вже більше трьох мільйонів проектів і завантажено незліченну кількість файлів. Давайте розглянемо всі плюси і мінуси, які привертають або ж, навпаки, відлякують користувачів від цього безкоштовного хостингу і файлообмінника, а ще в подробицях розглянемо роботу з усім цим багатством.

Чи варто створювати сайт (безкоштовно) на Яндекс Народі

Давайте спочатку почнемо з розгляду загальних принципів створення веб-сайтів на безкоштовному хостингу Народу. Тут насправді криється дуже багато протиріч, і перш ніж зважитися створювати свій проект потрібно розуміти, що ця сама безоплатність тягне за собою цілий ряд обмежень і проблем.

Взагалі Yandex, при всьому своєму багатстві, міг би зробити реально безкоштовний і корисний проект, проте на даний момент на всіх створених на narod.ru ресурсах буде крутитися реклама Діректа, а якщо він протягом чотирьох місяців не буде розвиватися і відвідуватися користувачами, то цілком ймовірно його закриття (в силу не рентабельності).

Однак при належному поході можна створити там цілком життєздатний проект, який в силу особливої любові Яндекса до свого дітища зможе дуже легко піднятися в його пошуковій видачі. У всякому разі набагато простіше і швидше, ніж звичайний проект на движку і на платному хостингу. Я не даремно згадав CMS (систему управління контентом або движок), бо це вже стало основним способом сайтобудування.

CMS дозволяє максимально спростити і стандартизувати додавання нових сторінок і легко вписувати їх в загальний графічний шаблон. Чим більше сторінок на вашому майбутньому проекті, тим більше буде виникати бажання використовувати саме CMS, а не старий добрий спосіб клепання окремих Html-файлів для кожної нової сторінки. Сайти на ЦМС називають динамічними, а на окремих Html файлах — статичними.

Останні вже практично не мають поширення, хіба що тільки при створенні домашніх сторінок (хом’ячків), візиток або ж просто невеликих проектів. Навіщо я все це кажу? На жаль і ах, але Яндекс.Народ живе ще в далекому минулому і раніше пропонує нам створювати саме статичні ресурси, що сильно обмежує його застосування для серйозних проектів.

З іншого боку, якщо вам потрібно безкоштовно створити саме візитку, хом’ячок, супутник (сателіт) для основного проекту, або ж MFA (до недавнього часу на Narod можна було говорити контекстну рекламу від Гугл Адсенс), то цей варіант можете припасти до місця.

Таким чином ви заощадите на хостингу, отримаєте стовідсотковий аптайм, а ще, при інших рівних умовах оптимізації та просування , зможете зайняти в пошуковій видачі дзеркала рунета більш високу позицію.

Що? Не круто, коли в URL-адресі вашого дітища фігурує слово Narod (наприклад, ktonanovenkogo.narod.ru). Так, дійсно, такий урл виглядає непрезентабельно. Але не біда. Яндекс.Народ дозволяє зараз прив’язувати до свого ресурсу куплений домен другого рівня (аля, ), так що проблем не буде (розповім про це трохи нижче).

Ще щось турбує? Ах так, реклама Діректа вам не потрібна. Ну, тут теж можна знайти компроміс, який полягає в тому, що дзеркало ренету буде з вами ділитися половиною зароблених на цій рекламі грошей. Як це зробити?

Ну, загалом-то, досить просто, але для цього відвідуваність вашого дітища на народі.ру повинна наблизитися до 300 унікальних відвідувачів на добу. Якщо це так, то читайте докладніше про додавання свого сайту в мережі Яндекса (РМЯ) (реєструватись потрібно обов’язково під тим же самим логіном, який ви використовуєте для входу на свій народний проект).

З іншого боку, власником вашого ресурсу фактично буде цей сервіс та якщо йому заманеться, то створений з такою працею (безкоштовно не означає, що не трудомістке) вебсайт може зникнути. Хоча, якщо ви будете робити регулярний бекап файлів по ФТП, то завжди зможете перенести проект на інший хостинг і прив’язати до нього ваш домен другого рівня.

Особисто я сам починав з вибору вільного від оплати хостингу, до якого потім прив’язав домен другого рівня . Правда той хостинг, на відміну від Народу, підтримував серверні скрипти (Php і ін) і бази даних MySql, що мені дозволило відразу ж створити там свій блог на CMS WordPress.

Narod, на жаль, підтримує тільки клієнтські скрипти (джава скрипт і ін), а ось серверні скрипти і бази даних він не підтримує. А шкода, бо статичний сайт сильно ускладнює його масштабування (чим більше сторінок, тим більше вам захочеться використовувати CMS).

Ну, гаразд. Ми з вами визначилися, що цей сервіс цілком можна використовувати і зараз, але тільки для вирішення досить вузького кола цілей.

Файлообмінник ж Яндекса таких очевидних недоліків не має і якщо у вас є необхідність передати комусь в мережі файли розміром до 5Гб, то кращого і більш простого варіанту знайти буде складно. Якщо файли на файлообмінник дані мають конфіденційний характер, то доступ до них можна буде закрити паролем.

Але усім цим пишнотою не можна буде скористатися, якщо ви ще до цих пір не отримали Яндекс Паспорт. Іншими словами, можливість безкоштовно створювати сайти на Народ або користуватися файлообмінником ви отримуєте в навантаження при створенні своєї поштової скриньки в Яндекс Поштою.

Причому, на одну поштову скриньку доводиться тільки один сайт на цьому безкоштовному хостингу. Якщо сайтів потрібно багато (наприклад, сателітів), то доведеться реєструвати потрібну кількість поштових скриньок.

Однак пам’ятайте, що за продаж посилань (читайте про gogetlinks і rotapost) з ресурсів на народі послідує негайна запотиличник від «великого і жахливого» (методи SEO просування створюють конкуренцію Директу, а це величезні гроші, які цей гігант не має наміру втрачати).

Також слід розуміти, що безкоштовний домен третього рівня, який ви отримаєте від дзеркала рунета, буде складатися з декількох частин. По-перше, це постійна частина (закінчення) narod2.ru або narod.ru (якщо ви зробите відповідні налаштування).

По-друге, це той логін (наприклад, ktonanovenkogo), який ви оберете при реєстрації в Яндексі (він же буде стояти «до собачки» в адресу вашої поштової скриньки, наприклад, [email protected]). Т. о. результуючий урл мого народного проекту міг би виглядати так:

ktonanovenkogo.narod.ru

Якщо ви плануєте прив’язати до свого сайт на Народі куплений домен другого рівня (інструкція), то описане в двох попередніх абзацах стає не важливим.

Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

Отже, якщо ви ще не зареєструвалися, то зробіть це, а якщо зареєструвалися, то переходьте на сторінку Яндекс Народу.

Файлообмінник Яндекса — расшариваем файли

Давайте пробіжимося спочатку по можливостям файлообмінника, а вже потім перейдемо до питання створення сайту на цьому безкоштовному хостингу. Термін зберігання файлів на Народі становить 3 обов’язкових місяця плюс стільки, скільки ви будете готові продовжувати їх розміщення. При належній налаштування на ваш поштовий ящик (той самий, логін якого дозволяє вам працювати з цим сервісом) буде приходити повідомлення з пропозицією продовження зберігання ваших нетлінок.

Отже, файли можна завантажити як окремо, так і разом (вкладки «по одному» або «багато»), але при цьому розмір окремого об’єкта не повинен буде перевищувати 2Гб:

Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

Зрозуміло, що файли ви шукаєте на своєму компі, а виділяєте за допомогою утримання клавіші Ctrl або Shift на клавіатурі. Для кожного з завантажуваних об’єктів можна буде додати коментар та ввести E-mail тієї людини, для якого цей самий файл і завантажується вами на файлообмінник Яндекс Народу. Банально, але зручно.

Щоб додати ще нетлінок, достатньо натиснути кнопку, показану на скріншоті (який зроблений в Snagit), ну а якщо все вже додали, то пора братися до їх закачування:

Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

По завершенню цього процесу поряд з кожним закачаним файликом з’явиться кнопка «Поділитися», натиснувши на яку, ви отримаєте можливість скопіювати посилання на сторінку завантаження цього самого об’єкта. Посилання цю можна скопіювати як у вигляді урла, так і у вигляді гіперпосилання або ж посилання в BB коду. Можете її відправляти поштою, завантажувати на блозі або на форумі. Ура.

Сторінка закачування з хостингу Яндекса буде виглядати приблизно так:

Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

Як бачите, всі дані, що проходять через цей файлообмінник, перевіряються на віруси DrWeb, а так само наводиться контрольна сума файла, його назву і залишений вами коментар. Користувачеві для скачування буде достатньо ввести капчу. Але це тільки в тому випадку, якщо ви не закриєте даний файл паролем. А як же це зробити? Питання…

Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

Як видно з скріншоту, достатньо перейти по посиланню Мої файли, розташованої під верхньою панеллю. В результаті ви зможете оглянути таблицю з усіма завантаженими вами раніше даними народний файлообмінник:

Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

З допомогою колонки з замочком можна буде задати пароль на скачування для кожного з цих файлів. Тут же ви побачите кількість днів, що залишилися до його видалення. Але відбудеться це тільки в тому випадку, якщо цей файлик не будуть завантажувати або якщо ви забудете його вчасно продовжити. А щоб не забути продовжити, краще не знімати галочку в розташованому над таблицею чекбоксі. Решта, думаю, зрозуміло і без пояснень.

Загалом-то, до файлообміннику Яндекса у мене жодних претензій немає, чого не можна сказати про безкоштовний хостинг та конструктор сайтів, про які ми зараз і спробуємо поговорити.

Народ — як безкоштовно створити сайт на Яндексі

За своєю суттю Народ є просто безкоштовним хостингом (але, на жаль, без підтримки PHP і MySql), до якого завжди можна отримати доступ по ФТП. Тому ви можете взяти в руки ваш улюблений Html редактор (напевно, мій улюблений notepad ++ вам не підійде, бо він хороший при правці коду, але не при його створенні з нуля). У цьому самому редакторі швиденько створюєте сайт (напевно, Дримвьювере) з потрібним вам кількістю сторінок.

Кожна така сторінка є цілком відчутним фізичним файлом з розширенням .html (на відміну від більшості CMS, де тексти сторінок зберігаються в базі даних). Крім файликів сторінок у вас так само буде мати місце татко з зображеннями і файл зі стильовим оформленням CSS.

Завантажуєте все це багатство по ФТП на Народ (сервер — логин.ftp.narod.ru ну, а логін і пароль ваші логін та пароль на Яндексі) і радієте свого творіння, яке абсолютно безкоштовно буде практично вічно зберігатися на серверах дзеркала рунета. Існує обмеження на максимальний розмір об’єкта — 10Мб.

Створений вами таким чином в Дримвьювере проект з унікальним або запозиченим десь дизайном (можна подивитися тут) буде кращим рішенням, ніж користуватися конструктором від Народу Яндекса. Однак, тут є й один очевидний мінус — без знань Html і CSS зробити все це буде просто неможливо. Так і без досвіду роботи з Дримвьювером теж буде важкувато.

В цьому випадку залишається один єдиний варіант — скористатися конструктором і спробувати зробити з допомогою нього хоч щось легкотравне.

Отже, після реєстрації і натискання на кнопку «Створити сайт» на головній сторінці, за вас всерйоз візьметься безкоштовного майстер створення нового проекту. На першому кроці доведеться зробити вибір між трьома найбільш часто використовуваними варіантами (в меню будуть вже створені необхідні для таких сайтів сторінки) або ж скористатися останнім (чистовим) варіантом.

Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

Принципових відмінностей в цих варіантах немає, тому не переймайтеся. На другому кроці вас попросять обізвати майбутній ресурс, завантажити зображення логотипу, ну і перейти до третього, більш важливого кроку.

Тут вам доведеться вибрати колірну гаму майбутнього творіння, вибрати для нього найбільш підходящий шрифт, яким буде відображатися текст, а так само вибрати тип макета (кількість колонок і їх взаємне розташування).

Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

Якщо зараз не наважуєтеся щось вибрати однозначно, то ви завжди зможете зробити вже на етапі наповнення сайту матеріалами. У верхній панелі редактора Народу достатньо буде вибрати з випадаючого списку пункт «Змінити дизайн»:

Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

З цього ж списку ви зможете потрапити в менеджер управління файлами, який можна використовувати як не дуже зручну альтернативу доступ по ФТП (наприклад, за допомогою Файлзилы). А також подивитися статистику відвідуваності, змінити налаштування (там можна буде вибрати інше місце для розміщення реклами Яндекса — за замовчуванням рекламний блок показується в самому верху) або навіть видалити невдалий проект.

Ну, а в самому низу списку буде пункт «Зробити сайт основним», який дозволить вам перетворити закінчення вашого ресурсу з narod2.ru просто narod.ru якщо воно вам треба:

Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

В цьому безкоштовному конструкторі на Народі є одна особливість, яку потрібно засвоїти. Кожна з створюваних у ньому сторінок буде розбита на блоки (модулі), які матимуть місце і на інших створюваних вами сторінках. Скільки саме буде блоків на цих вебстраницах, залежить від типу вибраного вами шаблона (на третьому кроці майстра).

Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

Потрібно відразу усвідомити, що багато елементів оформлення вебсторінок будуть повторюватися, тобто бути наскрізними. Наприклад, шапка, меню, футер, пошук та ін.

Завдяки модульній структурі в цьому конструкторі досить просто, наприклад, при створенні першої сторінки поставити галочку про повторення цього блоку на всіх інших сторінках вашого сайту (Розмістити на всіх сторінках). Це позбавить вас від деякої рутини.

Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

А що буде відображатися в кожному окремому модулі? Це вирішуєте ви самі, перетягуючи мишею потрібні елементи на зображення модуля з верхньої панелі конструктора Народу:

Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

Зверніть увагу, що там досить багато вкладок, на яких ви знайдете багато цікавого, що могло б стати частиною вашого проекту. Створені модуля потім ще доведеться налаштовувати або ж заповнювати. Для цього досить клацнути по них мишкою.

Ну, і ще слід сказати про те, як прив’язати до свого сайту на Яндекс Народі доменне ім’я другого рівня, яке ви вже купили або ж плануєте купити. Для цього знову повертаєтеся на головну сторінку і в лівій області «Управління сайтом» клацає по посиланню «Додати свій домен», після чого вводьте бажане доменне ім’я і натискаєте кнопочку розташовану поруч:

Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

А далі в панелі управління доменами у реєстратора додаєте NS-сервера Народу: dns1.yandex.ru. і dns2.yandex.ru. Всі. Через деякий час (від доби до двох) ваш сайт буде доступний за обраним вами доменного імені другого рівня. Ура. І ніхто не здогадається, що ваш невеликий сайт був безкоштовно створений в Яндексі і живе на його хостингу.

Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу