Як створити інтернет-магазин

2339
  • Історія появи Джумлы і Виртуемарта
  • Де завантажити компонент, модулі та русифікацію
  • Установка VirtueMart на Джумлу
  • Рішення проблем при установці розширень на Джумлу
  • Русифікація Виртуемарт
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Ну ось, я добрався, нарешті, до першого поста в рубрику з Виртуемарту. Для тих, хто не в курсі, поясню, що це безкоштовний компонент для движка під назвою Joomla, що перетворює ваш сайт в інтернет-магазин.

    Ще раз підкреслю, що цей компонент поширюється абсолютно безкоштовно, але багато розширення до нього, які дозволяють розширювати функціонал або покращувати його зовнішній вигляд, є платними. Правда, при бажанні і відповідній умінні можна обійтися і без додаткових розширень для VirtueMart. І тоді, враховуючи що Джумла теж поширюється на безкоштовній основі, ми отримуємо можливість створити торговий ресурс практично задарма. Заманливо, чи не правда?

    Як створити інтернет-магазин

    Нерідко можна зустріти висловлювання і невтішні відгуки про цьому компоненті при порівнянні його з платними скриптами торгових майданчиків. Так, в якихось областях він поступається по тим чи іншим показникам своїм платним конкурентам, але в цілому, при вмілому використанні, можна створити дуже навіть непоганий і симпатичний інтернет магазин на Joomla, розрахований на не дуже велику кількість відвідувачів.

    Напевно, всім зрозуміло, що будувати на цій зв’язці торговельну площадку для мережевих гігантів продажу (зразок Ебея), ніхто не збирається. Більше того, для цих цілей не підійде і жоден з платних скриптів, бо в цьому випадку, скрипт великого торгового ресурсу пишеться індивідуально, з урахуванням всіх особливостей, і заточується під конкретні завдання.

    Історія появи Джумлы і Виртуемарта

    Хочу сказати, що цей компонент має досить довгу історію і веде відлік від того часу, коли ще сама Джумла називалася Мамбою. Справа в тому, що спочатку існувала CMS (система управління контентом) під назвою Mamba, яка, до речі кажучи, була платною, і не просто платною, а дуже дорогий (порядку декількох тисяч доларів).

    Користувалися їй в той час переважно люди, що професійно займаються створенням інтернет ресурсів (як приклад, ось тут я писав про створення свого сайту самостійно і безкоштовно), т. к. пересічним громадянам вона була не по кишені. Але в один прекрасний момент керівництво компанії Mamba вирішив викласти у відкритий доступ частину вихідного коду системи, сильно поступається по функціоналу платній версії. Ну, ніби як, любителям погратися.

    Але власники Mamaba не передбачили того, що навколо цього проекту збереться величезна кількість розробників, які старанно почнуть допрацьовувати і розширювати можливості безкоштовної версії цієї CMS, і в один прекрасний момент, вона перевершить свій платний аналог.

    Це, природно, не влаштувало власників, і було прийнято рішення про заборону використання бренду Mamba для фришной версії. В результаті розробниками-ентузіастами був оголошений конкурс на нову назву їх дітищу. Ну і ви, звичайно, здогадалися, що в конкурсі перемогло назву Joomla. Ось така от історія.

    А компонент інтернет-магазину, відомий зараз як VirtueMart, в той час називався MambaShop. Як кажуть, просто і зрозуміло для якої CMS він був створений. Але в зв’язку з перейменування Мамби, на яку він встановлювався, був перейменований і сам компонент. Будемо вважати, що історичний екскурс на цьому закінчено і пора приступати до опису самого розширення.

    Де можна скачати компонент, модулі та русифікацію Виртуемарта

    Почнемо, мабуть, з того, де можна скачати це диво інженерної думки разом з комплектом безкоштовних розширень до нього. Ці розширення (модулі, плагіни) дозволять додати в інтерфейс елементи, що полегшують навігацію і підвищують зручність покупки в нашому інтернет-магазині.

    Актуальним на даний момент номером версії є 2.0.2, але, можливо, що коли ви будете читати цю статтю версія движка вже зміниться. У будь-якому випадку, завантажити останню, актуальну версію VirtueMart завжди можна буде тут (сторінка англійською, але перевести її повністю на російську можна за допомогою Google translate):

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Спочатку клацніть по посиланню Complete Package , тим самим ви скачаєте останню версію компонента з усіма його безкоштовними розширеннями, а потім клацніть по посиланню Language Pack для того, щоб скачати російський мовний пакет, що дозволяє русифікувати торговельну площадку. Звертаю вашу увагу, що за цим посиланням ви скачаєте версію, призначену для Joomla 1.5.x. Якщо у вас версія 1.0.x., на цій сторінці ви знайдете посилання на скачування Complete Package for 1.0.x/Mambo.

    Якщо у вас вже встановлена попередня версія компонента 1.1.2, то для оновлення до версії 1.1.4, вам потрібно буде завантажити один з патчів Patch Package (1.1.2->1.1.4) або Patch Package (1.1.2->1.1.4), в залежності від вашої версії движка. Більш того, розробники пропонують нам скачати дистрибутив Джумлы з уже встановленим компонентом і всіма його розширенням за посиланням eCommerce Bundle. Це може виявитися зручним, якщо ви ще не встановлювали ЦМС і у вас з’являється можливість відразу вбити двох зайців одним пострілом — встановити систему управління контентом з встановленим у ній компонентом торговельної площадки.

    Установка VirtueMart на Джумлу

    Ну ось, потрібну версію вибрали і завантажили. Тепер настав час приступати до установки компонента, а так само потрібних нам модулів і плагінів. Установка здійснюється стандартним способом і нічим, мабуть, не відрізняється від тих установок розширення Joomla, що ви робили раніше (читайте про це тут).

    Але попередньо потрібно розпакувати архів з компонентом, в результаті чого ми побачимо у вихідній папці сам компонент:

    com_virtuemart_1.1.3.j15.zip

    а так само папки з модулями (modules) і плагінами (plugins) для нього. Отже, для встановлення виконуємо таку послідовність дій в адмінці Джумлы: «Розширення» — «Встановити/Видалити» — «Завантажити файл пакета» — кнопка «Обзор» — знаходимо на своєму комп’ютері архів:

    com_virtuemart_1.1.3.j15.zip

    тиснемо на кнопку «Завантажити файл&Встановити».

    Процес установки займає приблизно хвилину, по його закінченню ви побачите повідомлення:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Рішення проблем при установці розширень на Джумлу

    Існує кілька найбільш часто зустрічаються проблем при установці розширень. Розглянемо їх все по черзі.

    Іноді може вискочити помилка, що говорить про те, що при установці не вдається створити каталог. Для вирішення цієї проблеми, як правило, досить встановити права доступу 777 на наступні директорії:

    • administrator/components/
    • administrator/modules/
    • administrator/templates/
    • components/
    • plugins/
    • plugins/content/
    • plugins/editors/
    • plugins/editors-xtd/
    • plugins/search/
    • media/

    Зробити це можна з допомогою ftp-менеджера FileZilla (можна і через Тотал командер), описаним ось тут способом (Як встановити права доступу до файлів і папок за допомогою FileZilla).

    P. S. Тотал Командер і Файлзила, на жаль, не шифрують зберігаються в них паролі, що може призвести до сумних наслідків (читайте правдиву історію зараження моїх сайтів вірусами і способи перевірки). Для себе я знайшов вихід у використанні менеджера складних паролів Кипас і програми шифрування на льоту TrueCrypt.

    Після встановлення всіх потрібних розширень для вашого проекту слід повернути права доступу на ці директорії до тих значень, які були до зміни. Більш детально про права доступу я збираюся поговорити в найближчих постах.

    Можливий варіант, коли з’являється повідомлення при установці розширення про те, що інший компонент вже займає папку. Це означає, що розширення вже було встановлено раніше або не було зовсім коректно видалено з Джумлы, і від нього залишилися якісь хвости. Щоб продовжити установку, у другому випадку, необхідно видалити об’єкти, які залишилися від попередньої інсталяції розширення.

    Для цього потрібно отримати доступ до сайту по FTP і знайти, а потім видалити об’єкти з назвами, співзвучним з назвою розширення, в таких директоріях вашого сайту як:

    • administrator/components/
    • components/
    • plugins/
    • modules/

    Ще один спосіб установки незговірливого розширення на Joomla може знадобитися, як правило, для компонентів або плагінів, які мають у своєму складі безліч об’єктів. В цьому випадку, дуже часто розширення не встигає встановитися за відведений на це час і видається помилка. Тут нам може допомогти ручний спосіб. Виконувані при цьому кроки зводяться до наступного:

    • разархивируем дистрибутив розширення на комп’ютері в будь-яку папку
    • отримуємо доступ по FTP до вашого сервера
    • у кореневій папці движка знаходимо каталог tmp, копіюємо в нього файли і папки розширення
    • входимо в адмінку і вибираємо в меню пункт «Розширення» — «Встановити/Видалити» — «Встановити з папки»
    • у рядку «Папка установки» прописуємо абсолютний шлях до директорії tmp (як дізнатися цей шлях, ви можете прочитати в моєму пості про тонкощі установки плагінів для WordPress
    • тиснемо «Встановити»

    Замість директорії tmp можна створити будь-яку іншу папку — це не принципово.

    При виникненні такої помилки (JFolder::create: Infinite loop detected Увагу! — Не вдалося перемістити директорії), після спроби установки розширення Joomla, слід в першу чергу перевірити CONFIGURATION.PHP, який знаходиться в кореневій папці. Для цього вам потрібно буде підключитися до хосту з FTP і відкрити на редагування у зручному для вас редакторі (рекомендую зручний Html редактор з підсвічуванням описаний тут) цей самий CONFIGURATION.PHP.

    Помилку потрібно шукати в тих рядках CONFIGURATION.PHP, які задають абсолютний шлях до папки з тимчасовими директоріями і балками. Ці рядки виглядають приблизно так:

    var $log_path = ‘/home/ваш_логин_у_хостера/public_html/logs’;
    var $tmp_path = ‘/home/ваш_логин_у_хостера/public_html/tmp’;

    Тут прописані саме абсолютні шляхи до цих каталогів. Початок цього шляху можна подивитися на головній сторінці панелі cPanel, якщо ваш хостер використовує саме цю панель управління. Абсолютний шлях до елементів вашого сайту можна дізнатися і іншим способом, який детально описаний тут.

    Русифікація Виртуемарт

    Після того, як ви завантажили за посиланням Російський мовний пакет архів, його потрібно розпакувати. Всередині ви побачите безліч директорій переведення на більш ніж 30 мов. Само собою, що всі ці мови навряд чи знадобляться, тому якщо у вас буде таке бажання, то можете видалити все зайве, крім російського перекладу (russian.php). А можете цього і не робити.

    Далі вам потрібно буде отримати доступ по FTP до хосту. Після цього зайдіть в каталог:

    /administrator/components/com_virtuemart/languages

    Ви потрапите в каталог LANGUAGES, де будуть знаходитися точно такі ж каталоги, що і в скачаному вами раніше російській мовному пакеті.

    Думаю, що подальші дії вже стали зрозумілі і без пояснень. Але я для вірності скажу, що в лівій частині вікна файлового менеджера FileZilla ви відкриваєте директорію російського мовного пакета, а праворуч у вас вже буде відкрита директорія вашого сайту:

    /administrator/components/com_virtuemart/languages

    Тепер виділяєте всі каталоги зліва, утримуючи Shift і клацнути мишею по першій та останній директорії.

    Потім клацаєте по виділеному правою кнопкою миші і вибираєте з відкритого контекстного меню пункт «Завантажити на сервер». Якщо вас у ході копіювання запитають про заміну якого-небудь об’єкта, то погоджуйтеся. Ось і все, тепер ваш інтернет-магазин буде повністю російською. Щоб у цьому переконатися — відкрийте адмінку Joomla, зайдіть у налаштування VirtueMart і насолоджуйтеся повністю русифікованим інтерфейсом.

    Дуже цікаве відео з Вебмастерской Яндекса на тему: наскільки важливо юзабіліті для інтернет магазину:

    Як створити інтернет-магазин«alt=»»>

    Ну, і до купи ще один корисний ролик про те, як створити карту в Яндексі для інтернет-магазину:

    Як створити інтернет-магазин«alt=»»>

    Для збільшення числа відвідувачів з органічної видачі Яндекса ви можете створити острів для свого інтернет-магазину:

    Як створити інтернет-магазин«alt=»»>

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу